Skocz do zawartości
cooger

Zaczęło się - Highscreen Sky Tower Modification Project ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wreszcie miałem czas zacząć troszkę większą walkę z moim projektem. Pierwszy etap zakłada przeróbkę obudowy Sky Tower AT na wersję ATX. Obudowa pochodzi z komputera Highscreen, faktycznie było to 486, ale pikanterii dodaje fakt, że w tych samych obudowach montowane były komputery z procesorami ALPHA. Na fotkach widać obudowę na początku, szkielet po rozebraniu no i efekty dzisiejszego cięcia. Przeróbka mechaniczna na ATX jest w tym momencie wykonana mniej więcej w 70%. Na dzisiaj skończyłem bo Dremel naprzemian z wiertarką, brzeszczotem i pilnikami robi taki hałas, że obawiałem się inwazji sąsiadów :( Wszelkie uwagi mile widziane (najlepiej konstruktywne :) ).

Obiekt moich zabiegów

Dołączona grafika

Wnętrze:

Dołączona grafika

Tył:

Dołączona grafika

Tył po wycięciu otworu i rozcięciu tylnej części plateru

Dołączona grafika

Wnętrze:

Dołączona grafika

Blacha jest straszliwie gruba - solidna niemiecka robota :)

Dremel in action:

Dołączona grafika

Teraz zostało tylko dosztukować "brakujące" fragmenty blachy, ale to pewnie nie wcześniej niż za dwa tygodnie...

Mam nadzieję że wszystko będzie poprawnie widać - pierwszy mój temat :roll: No i że obrazki nie ważą zbyt dużo.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - zastanawiam się nad sensownym rozmieszczeniem zasilacza i chłodnicy. Zasilacz w trakcie prac może zmienić obudowę, to nie jest problem, pytanie jak go razem z chłodnicą zmieścić z tyłu. Nie chcę żeby gorące powietrze z zasilacza wiało na chłodnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo, coraz więcej takich obudów na forum. Apropos tej stacji dysków 5,25, zostaw ją sobie fajnie to będzie wyglądało. Muszę przyznać robi wrażenie

BTW co to za procki ALPHA?

Flopik "poleci" ale nie na śmietnik tylko do szafy. Nie ma go w mojej koncepcji. BTW później podwieszę jego fotkę - on sam w sobie jest modderski bo ma kolorowe PCB (to trzeba zobaczyć).

A co do DEC ALPHA - to to najszybsze procki kiedyś były - to były RISCi w 94r 150MHz. Stosowane do stacji roboczych pod systemy Windows NT 3.5 i 4.0 oraz UNIXy. Jak się komuś chce pooglądać pdfy to najlepiej www.vobis.de/bbs/support/brett40 BTW gdyby ktoś miał dostęp do takiej maszyny to chętnie odkupię - teraz to właściwie minerał a ja kolekcjonuję minerały :) Broń boże nie rozkłądać tej maszyny w celu pozyskania obudowy !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na starszą obudowe to całkiem nieźle wygląda a jak się jeszcze trochę ją zmoduje to będzie miodzio.

Jak dobrze pójdzie to nie będzie przypominać punktu wyjścia. A żebyście mieli świadomość - nie moduję jej bo mnie nie stać na nową... to raczej kwestia przekonań 8)

Kolor finalny to albo ciemny grafit albo czerń, zastanawiam się nad elementami carbonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Łatwiej by ci to było piłką do metalu to ciąć niż niszczyć tarcze od Dremela, które na grubej blaszy znikają w oczach! a mogą się przydać tam gdzie piłką niedostanie. A pozatym piłką wychodzi równiej :D

Bude sobie naprawde łądną wybrałeś, jak jej nie spartolisz to bedziesz miał prawdziwe cacko, ten "cdrom" na miękkie płyty :lol: cacko :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzeszczotem czasami jest ciężko manipulować - niektóre fragmenty ciąłem brzeszczotem, ale ten który jest na zdjęciu brzeszczotem ciężko by było. Co do spier.... staram się jak mogę, naukę cięcia przeprowadzałem wstępnie na obudowie mini tower (przeznaczam ją "na organy ;) ) a później na wewnętrznych częściach. Zewnętrzne elementy jak na razie wszystko spoko te linie są nawet proste :) Zawsze i tak wygładzam pilnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem tych procków na Allegro, ale ich tam nie ma. Oczywiście poszperam i dowiem się czegoś więcej o nich.

A zdjęcia flopa chętnie zobaczę.

hehe, i raczej ich nie znajdziesz, chyba sie nie pomyle jesli powiem ze prawdopodobnie nikt w polsce nie ma prywatnie alphy w domu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem tych procków na Allegro, ale ich tam nie ma. Oczywiście poszperam i dowiem się czegoś więcej o nich.

No to proszę zdjątko - kultowy Teac. PCB jest premodded - takiego malowania nie miają nawet współczesne płyty główne ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, i raczej ich nie znajdziesz, chyba sie nie pomyle jesli powiem ze prawdopodobnie nikt w polsce nie ma prywatnie alphy w domu...

Ktoś może mieć - w końcu Vobis to sprzedawał - sam stałem przed szybą salonu w Poznaniu i się śliniłem na ten cud High Tech :) Chętnie włączyłbym ten minerał do mojej kolekcji... Pamiętam fotki w gazetce Vobisu... I jeszcze ten Hardcore'owy tajemniczy Windows NT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do następnych kroków to mam czas tylko w weekendy. Najbliższy mam zajęty więc dopiero w kolejnym mam nadzieję, że coś zrobię. Muszę się jeszcze zastanowić nad dobrym sposobem kształtowania blachy - muszę zrobić kształtowniki, żeby uzupełnić wolne miejsca. A co do "trzymadełka" to spoko mam takowe.

Trzymadełko (docisk kart rozszerzeń - nie potrzeba śrubek):

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do następnych kroków to mam czas tylko w weekendy. Najbliższy mam zajęty więc dopiero w kolejnym mam nadzieję, że coś zrobię.

tez ostatnio nie mam czasu :? ale sie kiedys za to wezme... hmm tylko ze dremel wypadaloby kupic :wink:

Muszę się jeszcze zastanowić nad dobrym sposobem kształtowania blachy - muszę zrobić kształtowniki, żeby uzupełnić wolne miejsca. A co do "trzymadełka" to spoko mam takowe.

chyba sie wstepnie przymierze do przerobki, glownie wyciecie dziury na mobo, zasilacz na razie moze byc tam gdzie jest. tylko ze jest ten problem ze bede za niedlugo (mam nadzieje) zmieniac sprzet no i cos moze pozniej nie pasowac :? czy wszystkie mobo atx sa mocowane na "tych samych" srobkach, tzn czy w tych samych miejscach ?

co do trzymadelka (no, juz widze ze oficjalna nazwa :D ) to by bylo ciezko :wink: a co do okolic kart to o ile dobrze widze to u ciebie tez jest miedziane .. hmm .. ten tego :wink: rusztowanie. nie jestem przekonany co do niego, karty sie dobrze trzymaja bez jego pomocy :) wiec chyba zbedny, ale jeszcze nie wyrzucam.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się jeszcze zastanowić nad dobrym sposobem kształtowania blachy - muszę zrobić kształtowniki, żeby uzupełnić wolne miejsca. A co do "trzymadełka" to spoko mam takowe.

chyba sie wstepnie przymierze do przerobki, glownie wyciecie dziury na mobo, zasilacz na razie moze byc tam gdzie jest. tylko ze jest ten problem ze bede za niedlugo (mam nadzieje) zmieniac sprzet no i cos moze pozniej nie pasowac :? czy wszystkie mobo atx sa mocowane na "tych samych" srobkach, tzn czy w tych samych miejscach ?

co do trzymadelka (no, juz widze ze oficjalna nazwa :D ) to by bylo ciezko :wink: a co do okolic kart to o ile dobrze widze to u ciebie tez jest miedziane .. hmm .. ten tego :wink: rusztowanie. nie jestem przekonany co do niego, karty sie dobrze trzymaja bez jego pomocy :) wiec chyba zbedny, ale jeszcze nie wyrzucam.

pozdrawiam

Przymierzaj się bardzo dokładnie - jest sporo zonków, szczególnie w tej obudowie. Pamiętaj, że musisz być na 100% pewny, że będzie OK - łatwiej coś uciąć niż potem dosztukować.... Zwróć uwagę, że płyta ATX wystaje powyżej platera i niejako wisi w powietrzu. To jest jeden z głównych problemów - właśnie jestem przed tym etapem ale już mam pomysł :) Oglądnij sobie dokładnie fotki to zobaczysz o co mi chodzi. Jeśli chodzi o ten zacisk do kart to myślę że uda mi się go wkomponować, trudniejszą sprawą jest takie połatanie całego plateru, żeby nadal dawał się wyjmować ze środka w całości - nie chcę stracić nic z funkcjonalności tej obudowy. Jak na razie wydaje mi się, ze jestem na dobrej drodze. Rozstaw otworów montażowych ATX jest ustandaryzowany, ale nie wszystkie płyty wykorzystują wszystkie otwory. Może się więc zdarzyć, że płyta zamiast otworu będzie miała w tym miejscy ścieżkę. Oznacza to, że kołki dystansowe muszą być łatwo demontowalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzaj się bardzo dokładnie - jest sporo zonków, szczególnie w tej obudowie. Pamiętaj, że musisz być na 100% pewny, że będzie OK - łatwiej coś uciąć niż potem dosztukować....

wiem wiem :) ostatnio czytalem, afair na overclockers.com projekt at->atx no ale twoj jest o wiele ciekawszy, tam po prostu wyrabal dziure i koniec projektu :D polak jednak potrafi :wink:

Zwróć uwagę, że płyta ATX wystaje powyżej platera i niejako wisi w powietrzu. To jest jeden z głównych problemów - właśnie jestem przed tym etapem ale już mam pomysł :)

tak, widac na fotkach. na szczescie mam inna bigtower jako dawce organow, wiec mozna porzyczyc troche blachy i dorobic :) od razu mam tam fragmenty plaskie, katowniki, etc. wiec sie przyda do czegos ;P

Oglądnij sobie dokładnie fotki to zobaczysz o co mi chodzi. Jeśli chodzi o ten zacisk do kart to myślę że uda mi się go wkomponować, trudniejszą sprawą jest takie połatanie całego plateru, żeby nadal dawał się wyjmować ze środka w całości - nie chcę stracić nic z funkcjonalności tej obudowy.

i tak trzymac :) buda jest funkcjonalna i nalezy to zachowac.

Jak na razie wydaje mi się, ze jestem na dobrej drodze. Rozstaw otworów montażowych ATX jest ustandaryzowany, ale nie wszystkie płyty wykorzystują wszystkie otwory. Może się więc zdarzyć, że płyta zamiast otworu będzie miała w tym miejscy ścieżkę. Oznacza to, że kołki dystansowe muszą być łatwo demontowalne.

czyli tak jak podejzewalem, pewna ilosc otworow, kazda plyta wykorzystuje tylko czesc z nich :) hmmm ciekawe czy da sie recznie robic takie otwory w blasze na podporki, chyba tylko wywiercic mniejsza i na sile wkrecic.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi