Skocz do zawartości
svende

Jaki Wybrać Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

powie mi ktoś czy ten chiftec to dobry zasilacz? I czy te podane 576watów na lini 12v to prawda? bo coś mi się nie wydaję żeby tyle miał... a i jak ze stabilnością napięć... Chieftec CFT-600-14CS

Mam podobny tylko 650W i naprawde napięcia stabilne jak skała. Te zasilacze robi CWT a oni byle czego nie robia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Mam podobny tylko 650W i naprawde napięcia stabilne jak skała. Te zasilacze robi CWT a oni byle czego nie robia.

ok dzięki... więc kupie ten. a tak na przyszłość to pociągnie gtx285/5850? i jakieś i5???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powie mi ktoś czy ten chiftec to dobry zasilacz? I czy te podane 576watów na lini 12v to prawda? bo coś mi się nie wydaję żeby tyle miał... a i jak ze stabilnością napięć... Chieftec CFT-600-14CS

zalety: duża realna moc w niskiej cenie

wady: gwarancja(!), głośniejszy od konkurencyjnych, brak 80+, krótkie kable, spore tętnienia, tylko jedna z 4 wirtualnych linii jest do karty graf, więc można sobie wyobrazić taki przypadek, że będzie trzeba sie ratować przejściówkami z molexów.

a tak na przyszłość to pociągnie gtx285/5850? i jakieś i5???

do i5+5850 to by i dobre 400W starczyło. Edytowane przez sosna24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie w nim szybko kreca wentyle? Możesz napisac jaki jest glosny w porownaniu do wentylatora 120x120 na 800obr/min?

Nie wiem z jaką prędkością pracuje wentyl , ale jest cicho. Jednak miałem poprzednio HK-350AP i w nim fanswap z Zephyrem 14 i był cichszy. Obudowę mam dosyć wyciszoną i słyszę go dopiero jak przyłożę głowę do obudowy. U mnie praktycznie nie ma obciążenia i może dlatego jest tak cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli patrzeć na raporty 80plus to wersja 600W gdy dostała 40A obciążania, napięcie wynosiło 11,9V. Wersja 650 przy tym samym obciążeniu miała 12,1V; przy minimalnym obciążeniu miała 12V. Większość ludzi czuje się bardziej komfortowo gdy napięcie jest lekko powyżej 12V mimo, że norma dopuszcza 11,4V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

zalety: duża realna moc w niskiej cenie

wady: gwarancja(!), głośniejszy od konkurencyjnych, brak 80+, krótkie kable, spore tętnienia, tylko jedna z 4 wirtualnych linii jest do karty graf, więc można sobie wyobrazić taki przypadek, że będzie trzeba sie ratować przejściówkami z molexów.

trochę dużo tych wad. to może jakiś inny?

np ten? : http://infostrefa.info/produkty.php?id=3132&kategoria_id=319

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli patrzeć na raporty 80plus (...)

jak można patrzeć na raporty 80plus skoro tego zasialcza tam nie ma bo nie wyrobił 80plusa? :)

ty patrzysz na 600C, a mowa była o 600CS

trochę dużo tych wad. to może jakiś inny?

np ten? : http://infostrefa.in...ategoria_id=319

korsarz hx450 jest pod-kazdym-względem lepszy od tego bq, ale ty nagle zmieniłeś biegun z "dużo watów w niskiej cenie" na "mało watów w wysokiej cenie ale za to sporo plusów" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zasilacz 650w pociągnie i7 oc 4.00Ghz i 4870x2?

Myśle nad

CHIEFTEC CFT-650-14C 650W lub

MODECOM VULCANO 650w(też by sie nadał?,mogę go taniej dostać..)

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

korsarz hx450 jest pod-kazdym-względem lepszy od tego bq, ale ty nagle zmieniłeś biegun z "dużo watów w niskiej cenie" na "mało watów w wysokiej cenie ale za to sporo plusów" :)

cena ta sama tylko waty się zmieniły:) niby czemu korsarz hx450 będzie pod każdym względem lepszy od bq??? 420watów na lini 12v to nie jest mało:) a zasilacz ma tylko 450wat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Poszukuje zasilacza do zestawu:

Amd Phenom II X3 Black edition@ X4 3,6Ghz

4GB Ram DDRIII 1,6V

2x Asus HD4850@730mhz xfire

2 dyski sata.

Myślałem o Be Quiet! Dark power 550w, ale czytałem, że on takiej konfiguracji może nie dać rady zasilić. Chciałbym wydać około 260-320pln. W grę wchodzą również używane zasilacze. Zależy mi na odpinanych kablach oraz ciszy. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz napięcie na +5V? Ja u siebie 5,24V w Idle i 5,25V w Stress. Czas zanieść do elektronika niech zbada co jest nie halo, napięcia swego czasu były ładne 5,05V w Stress ;).

thornn myślę, że OCZ ModXStream Pro 600W nie powinien robić żadnych scen, cena ok. 320 zł.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz napięcie na +5V? Ja u siebie 5,24V w Idle i 5,25V w Stress. Czas zanieść do elektronika niech zbada co jest nie halo, napięcia swego czasu były ładne 5,05V w Stress ;).

thornn myślę, że OCZ ModXStream Pro 600W nie powinien robić żadnych scen, cena ok. 320 zł.

U mnie 5,0 -- 5,05V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zakupie nowej karty graficznej mój niezniszczalny fortron HLN nie daje sobie rady. Przy pełnym obciążeniu i włączonych 4 rdzeniach na phenomie 555 c3 resetuje się, mimo, że bez grafiki @x4 działał 100% stabilnie.

Postanowiłem wymienić i teraz question:

1/ Fortron 450W tylko gdzie go kupić i ile kosztuje?

2/ Scythe KAMARIKI 450W 2* linie 12V po 18A łączne obciążenie 12V do 400W jest za 214zł z odbiorem osobistym w Warszawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam chyba problem z zasilaczem :P

Mam Phenoma II x2 555 BE i po podkręceniu go na 3,6 na 3 rdzeniach po użyciu DVD-ROMu komputer zwyczajnie się zawiesza lub wyłącza. Teraz mam Fortron FSP400-60GHN 400W, a zamierzam kupić OCZ StealthXStream 500W. Dobry wybór? cfg w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki ja potrzebuję zasilacz mam Pentium III 1400s 512 kb mobo MSI EPT815 pro grafikę Radeon x1650 pro i zasilacz Forton 200w

przy GF 4MX 440 wszystko chula po włożeniu radeona wiatraki startują ale komp piszczy (błąd grafiki sprawdzałem na innym sprzęcie grafika działa ) to jaki zasilator szukać ?? zalezy mi na tym aby był tani i dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, no więc po wymianie poczciwego Fortrona 350W HLN na Scythe Kamariki 450W poprawiło się OC karty graficznej o 15MHz na rdzeniu i 25 na pamięciach, naprawiły się taktowania pamięci 1066 cl5. Wcześniej nie mogłem ich tak domyślnie ustawić tylko musiałem zaniżać taktowanie do 800 cl4, aby w ogóle komp wstał. No i zwiększyło się OC CPU z 3,4GHz na 3,6GHz. Podbiłem napięcie tylko 0,25[V].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi