Gość 71proste Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 @71proste mowisz ze ten za 30 miernik spokojnie wystarczy? bo jutro chcialem zamawiac w sensie watomierz ;) nie mowie,ze starczy tylko stwierdzilem,ze pokazuje to samo co ten drozszy i niby lepszy-firmowy zawsze mozesz kupic i sprawdzic pod jakas lampka,tv,czajnikiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 w sensie watomierz ;) nie mowie,ze starczy tylko stwierdzilem,ze pokazuje to samo co ten drozszy i niby lepszy-firmowy zawsze mozesz kupic i sprawdzic pod jakas lampka,tv,czajnikiem :D juz zamowione, przyjdzie to sie pochwale wynikiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) Małe co nieco. W zasadzie to nic. Tylko mały ukłon powitalny w stronę użytkowników i7 :mrgreen: Obiecuje nie przestawać ;] Przy okazji powiedzcie na czym się skupić. Troszkę zardzewiałem, ostatnie co kręciłem to Venice ; ] Edytowane 19 Września 2009 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Ładnie poca tylko tempy trochę wysokie box czy coś innego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) @poca Na nizszym Vcore nie pójdzie 3.8GHz? Trochę sporo. Temp w normie. Edytowane 20 Września 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Niestety musiałem go doładować bo przy 4GHz w Crysisie wywał bsod 101. Na obecnym napięciu jest stabilnie. Na screenie zaledwie parę minut, ale przed tym był dość długa zabawa z w/w grą. Wentyl to Noctua z jednym wiatrakiem. Edytowane 20 Września 2009 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Całkiem dobra sztuka:) Jak teraz widać, już trafić taką to robi poniżej 1.3V@4GHz nie tak łatwo;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Nie tak łatwo to mało powiedziane... Jak już w ogóle dobije do 4 GHz to już mega sukces. Padaki takie , że ho, ho. Wieczorkiem wreszcie zapodam co warte są moje nowe zabawki. Niestety ,w związku z poszukiwaniem "odpowiedniego" D0 w roli głównej wystąpi zastępczy C0, ale jak wieść gminna niesie - całkiem obiecujący :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Nie tak łatwo to mało powiedziane... Jak już w ogóle dobije do 4 GHz to już mega sukces. Padaki takie , że ho, ho. Wieczorkiem wreszcie zapodam co warte są moje nowe zabawki. Niestety ,w związku z poszukiwaniem "odpowiedniego" D0 w roli głównej wystąpi zastępczy C0, ale jak wieść gminna niesie - całkiem obiecujący :) jak fajnie wkoncu ktos z C0 :) mam prośbę opisz dokładnie co i jak poustawiałeś i na jakich napieciach i tempach leci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Niestety musiałem go doładować bo przy 4GHz w Crysisie wywał bsod 101. Na obecnym napięciu jest stabilnie. Na screenie zaledwie parę minut, ale przed tym był dość długa zabawa z w/w grą. Wentyl to Noctua z jednym wiatrakiem. Parę minut to za mało . Minimum 10 pętli z najlepiej całym ramem . Pozdrawiam Edytowane 23 Września 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Zamiast pokazać co udało się wycisnąć z C0 zamieszczę jedynie informacje dla potomnych z cyklu "podkręcanie idzie lepiej, gdy sprzęt w ogóle działa" :) Planowana walka z taktowaniem skończyła się walką o sprawne działanie kompa. Ale po kolei. Odpalam kompa na def ustawieniach, chwycił ładnie stary system z C2D, wstał. Myślę sobie - super, przynajmniej tu zaoszczędziłem czas. W Menedżerze zadań rzuciła mi się jednak w oczy pewna sprawa - zamiast 6 GB ramek pokazywał 4GB ( a sys przecież 64-bit). Kolejna myśl - pewnie w BIOS wyłączone Remap Memory. Reboot i....BIOS pokazuje , że zainstalowane ma 4 GB RAM. Wyłączyłem kompa, poodciskałem memki . Włączam, w BIOS ładnie pokazuje 6GB. W tym momencie myślałem, że już OK. Jakiż byłem naiwny.... Restart i znów w BIOS 4 GB. Pozwoliłem mu jednak wejść do Windy. I teraz najlepsze - Menedżer zadań pokazuje 4GB , we właściwościach systemu informacja o 6 GB z czego do wykorzystania 4GB (!!!), Everest i CPU-Z informują ładnie o 6GB, LinX za to , że 4 GB to wszystko z czego może skorzystać. Po prostu ZONK. Gdzieś na forum evga natrafiłem na info, ze to może być wina złego dobrania napięć do memek i korelacji tego z Vcore i VTT. Nawet Jarek optował za tą opcją, bo Tridenty lubią kaprysić na woltaż. 3 bite godziny spędziłem na wachlowaniu napięciami i taktowaniami, by przekonać się, że to nie to. Czasem BIOS widział pełną obsadę slotów, częściej nie, ale w Windzie niektóre programy informowały o poprawnej pracy wszystkich 3 kostek mimo, że BIOS twierdził co innego. Co więcej - Memtest, Orthos i SuperPI nie pokazywały żadnych błędów. Wyglądało to na jakieś uszkodzenie mobo. Coś mnie jednak tknęło, by zacząć odpalać kompa na pojedynczych modułach. I tu był pies pogrzebany. Jedna z memek jest uszkodzona w tak nietypowy sposób, że płyta widzi ją tylko w losowo wybranych momentach. Po zbootowaniu na tej jednej kości BIOS wykrył jej istnienie po czym na ekranie o wersji BIOS ( w evga to oddzielny ekran) radośnie komunikował o braku pamięci w kompie. Dlaczego jednak zawsze CPU-Z i Everest pokazywały, ze wsio jest OK przy pełnej obsadzie slotów? Amba fatima, było i ni ma. Sytuację opisuję, by zaoszczędzić czas i nerwy potencjalnym ofiarom podobnej złośliwości ze strony pamięci. Dziś, jeśli już nie będzie żadnych niespodzianek, powalczę na pozostałych dwóch kościach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 To jest cudowne w dzisiejszych czasach. Nawet osoba które nic nie będzie kręcić i tak może napotkać na tego typu niuanse. hyper_2002 - myślę że dalsze testowanie specjalnie pod kątem Linxa jest bezsensu. Normalnie pracuje na takich ustawieniach. Gram w wymagające gry, bawię się 3D markami pod kątem podkręcania grafiki. Jakby miało coś wyjść to by już chyba wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 To jest cudowne w dzisiejszych czasach. Nawet osoba które nic nie będzie kręcić i tak może napotkać na tego typu niuanse. hyper_2002 - myślę że dalsze testowanie specjalnie pod kątem Linxa jest bezsensu. Normalnie pracuje na takich ustawieniach. Gram w wymagające gry, bawię się 3D markami pod kątem podkręcania grafiki. Jakby miało coś wyjść to by już chyba wyszło. Oj żebyś się nie zdziwił... pojęcie stabilności jest bardzo szerokie, ja pamiętam dawno temu jak testowałem platformę, wszędzie było rock stable, prime, marki, gry a wywalało się na r6 vegas... dodanie v pomogło, czyli to nie była wina gry tylko sprzętu. Ale można też wyjść z takiego założenia, że jak nie chce się tracić kupy czasu na testy to można przyjąć, że do własnych zastosowań na chwilę obecną sprzęt pracuje stabilnie i jeśli zacznie się coś sypać to wtedy można zacząć kombinować. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Takie właśnie mam podejście. Chyba mało jest aplikacji, które używamy na codzień a potrafią tak wygrzewać sprzęt jak przykładowy prime. Jak się zacznie sypać. Podbije. W chwili obecnej wszystko hula i nie przewiduję zmian : ) No może postaram się przybić do równych 4GHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Długie wypracowanie W sumie miałem ten sam problem z kościami ale u mnie pomogła zmiana kolejności slotów, od tamtej pory zawsze komputer "wstaje z 6GB na pokładzie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Niestety, u mnie ta pojedyncza memka robi ten sam zonk w każdym slocie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Zamiast pokazać co udało się wycisnąć z C0 zamieszczę jedynie informacje dla potomnych z cyklu "podkręcanie idzie lepiej, gdy sprzęt w ogóle działa" :) Planowana walka z taktowaniem skończyła się walką o sprawne działanie kompa. Ale po kolei. Odpalam kompa na def ustawieniach, chwycił ładnie stary system z C2D, wstał. Myślę sobie - super, przynajmniej tu zaoszczędziłem czas. W Menedżerze zadań rzuciła mi się jednak w oczy pewna sprawa - zamiast 6 GB ramek pokazywał 4GB ( a sys przecież 64-bit). Kolejna myśl - pewnie w BIOS wyłączone Remap Memory. Reboot i....BIOS pokazuje , że zainstalowane ma 4 GB RAM. Wyłączyłem kompa, poodciskałem memki . Włączam, w BIOS ładnie pokazuje 6GB. W tym momencie myślałem, że już OK. Jakiż byłem naiwny.... Restart i znów w BIOS 4 GB. Pozwoliłem mu jednak wejść do Windy. I teraz najlepsze - Menedżer zadań pokazuje 4GB , we właściwościach systemu informacja o 6 GB z czego do wykorzystania 4GB (!!!), Everest i CPU-Z informują ładnie o 6GB, LinX za to , że 4 GB to wszystko z czego może skorzystać. Po prostu ZONK. Gdzieś na forum evga natrafiłem na info, ze to może być wina złego dobrania napięć do memek i korelacji tego z Vcore i VTT. Nawet Jarek optował za tą opcją, bo Tridenty lubią kaprysić na woltaż. 3 bite godziny spędziłem na wachlowaniu napięciami i taktowaniami, by przekonać się, że to nie to. Czasem BIOS widział pełną obsadę slotów, częściej nie, ale w Windzie niektóre programy informowały o poprawnej pracy wszystkich 3 kostek mimo, że BIOS twierdził co innego. Co więcej - Memtest, Orthos i SuperPI nie pokazywały żadnych błędów. Wyglądało to na jakieś uszkodzenie mobo. Coś mnie jednak tknęło, by zacząć odpalać kompa na pojedynczych modułach. I tu był pies pogrzebany. Jedna z memek jest uszkodzona w tak nietypowy sposób, że płyta widzi ją tylko w losowo wybranych momentach. Po zbootowaniu na tej jednej kości BIOS wykrył jej istnienie po czym na ekranie o wersji BIOS ( w evga to oddzielny ekran) radośnie komunikował o braku pamięci w kompie. Dlaczego jednak zawsze CPU-Z i Everest pokazywały, ze wsio jest OK przy pełnej obsadzie slotów? Amba fatima, było i ni ma. Sytuację opisuję, by zaoszczędzić czas i nerwy potencjalnym ofiarom podobnej złośliwości ze strony pamięci. Dziś, jeśli już nie będzie żadnych niespodzianek, powalczę na pozostałych dwóch kościach :) Cpu-z i everest szczytują SPD pamięci. Widzę, że masz tridenty - typowy objaw elpid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Odnośnie tego SPD - też do tego doszedłem, ale już rano "na świeżym umyśle" :) BTW - typowy objaw Elpid tzn? To, że padła w ten sposób czy to, że wymaga wachlowania napięciami? Tak to jest jak człowiek wkracza w OC i7 :) Edytowane 23 Września 2009 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Odnośnie tego SPD - też do tego doszedłem, ale już rano "na świeżym umyśle" :) BTW - typowy objaw Elpid tzn? To, że padła w ten sposób czy to, że wymaga wachlowania napięciami? Tak to jest jak człowiek wkracza w OC i7 :) btw:nie wszystkie Tridenty sa na elpidach ;) sa przypadki uszkodzonego kontrolera pamieci w cpu i objawia sie to czasami w identyczny sposob sam zamowilem Tridenty mam nadzieje,ze nie bedzie zonka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 btw:nie wszystkie Tridenty sa na elpidach ;) sa przypadki uszkodzonego kontrolera pamieci w cpu i objawia sie to czasami w identyczny sposob sam zamowilem Tridenty mam nadzieje,ze nie bedzie zonka :D a wogóle są? Ja cośtam miałem -Tridenty 2000 - którym powyżej 1,65v sie nie polepszało :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Są na różnych kościach, takich jakie spełniają wymagania G.skilla. Najlepsze to Elpida BBSE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Są na różnych kościach, takich jakie spełniają wymagania G.skilla. Najlepsze to Elpida BBSE. no wiem wiem,na takie wlasnie chcialbym trafic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Zamiast pokazać co udało się wycisnąć z C0 zamieszczę jedynie informacje dla potomnych z cyklu "podkręcanie idzie lepiej, gdy sprzęt w ogóle działa" :) Planowana walka z taktowaniem skończyła się walką o sprawne działanie kompa. Ale po kolei. Odpalam kompa na def ustawieniach, chwycił ładnie stary system z C2D, wstał. Myślę sobie - super, przynajmniej tu zaoszczędziłem czas. W Menedżerze zadań rzuciła mi się jednak w oczy pewna sprawa - zamiast 6 GB ramek pokazywał 4GB ( a sys przecież 64-bit). Kolejna myśl - pewnie w BIOS wyłączone Remap Memory. Reboot i....BIOS pokazuje , że zainstalowane ma 4 GB RAM. Wyłączyłem kompa, poodciskałem memki . Włączam, w BIOS ładnie pokazuje 6GB. W tym momencie myślałem, że już OK. Jakiż byłem naiwny.... Restart i znów w BIOS 4 GB. Pozwoliłem mu jednak wejść do Windy. I teraz najlepsze - Menedżer zadań pokazuje 4GB , we właściwościach systemu informacja o 6 GB z czego do wykorzystania 4GB (!!!), Everest i CPU-Z informują ładnie o 6GB, LinX za to , że 4 GB to wszystko z czego może skorzystać. Po prostu ZONK. Gdzieś na forum evga natrafiłem na info, ze to może być wina złego dobrania napięć do memek i korelacji tego z Vcore i VTT. Nawet Jarek optował za tą opcją, bo Tridenty lubią kaprysić na woltaż. 3 bite godziny spędziłem na wachlowaniu napięciami i taktowaniami, by przekonać się, że to nie to. Czasem BIOS widział pełną obsadę slotów, częściej nie, ale w Windzie niektóre programy informowały o poprawnej pracy wszystkich 3 kostek mimo, że BIOS twierdził co innego. Co więcej - Memtest, Orthos i SuperPI nie pokazywały żadnych błędów. Wyglądało to na jakieś uszkodzenie mobo. Coś mnie jednak tknęło, by zacząć odpalać kompa na pojedynczych modułach. I tu był pies pogrzebany. Jedna z memek jest uszkodzona w tak nietypowy sposób, że płyta widzi ją tylko w losowo wybranych momentach. Po zbootowaniu na tej jednej kości BIOS wykrył jej istnienie po czym na ekranie o wersji BIOS ( w evga to oddzielny ekran) radośnie komunikował o braku pamięci w kompie. Dlaczego jednak zawsze CPU-Z i Everest pokazywały, ze wsio jest OK przy pełnej obsadzie slotów? Amba fatima, było i ni ma. Sytuację opisuję, by zaoszczędzić czas i nerwy potencjalnym ofiarom podobnej złośliwości ze strony pamięci. Dziś, jeśli już nie będzie żadnych niespodzianek, powalczę na pozostałych dwóch kościach :) hmmm wytłumaczcie mi bo coś nie jarze to typowe dla elpid, tak? Mam Hyperki (GR Pro 2000) i Gigabyte UD6 - Core i7@1156 i BIOS pokazuje mi 2GB, system 4GB, ale w singlu. I to mimo, że do niedawna na AC wszystko spoko sobie robiło w dualu. Niezależnei która kostka, niezależnie który slot :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 hmmm wytłumaczcie mi bo coś nie jarze to typowe dla elpid, tak? Mam Hyperki (GR Pro 2000) i Gigabyte UD6 - Core i7@1156 i BIOS pokazuje mi 2GB, system 4GB, ale w singlu. I to mimo, że do niedawna na AC wszystko spoko sobie robiło w dualu. Niezależnei która kostka, niezależnie który slot :-/ Żarło, żarło i zdechło. Po prostu ,tak jak wspomniał XA, sys wyciąga info z SPD zaszytego w memkach, a że istnieje tam zapis, ze każda jest elementem kompletu Dual Channel to masz taki wynik. Zobacz w taskmgr ile sys realnie widzi pamięci. Ewentualnie to, ze BIOS widzi tylko 2 GB może być winą za niskiego napięcia VTT/QPI. Najlepiej wsadź je pojedynczo i zobacz czy w singlu wstają osobno. Dziś w nadziei, ze jednak memka nie jest walnięta ostro przetrzepałem googla w poszukiwaniu info i niestety , jeśli podniesienie napięć nie pomaga to koniec. Zresztą u mnie pojedyncza wstaje tylko do poziomu BIOS i dalej lipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) No u mnie działają wszystkie trzy - i wszystkie 3 hulają spokojnie tylko w jednym slocie (DIMM 4 - biały najbardziej skrajny). W innych działają pod warunkiem obsadzenia tego właśnie Dimm 4. Takze ja podejrzewam coś z IMC. Co więcej w BIOSIE mam taką ładną tabelkę: I tam sobie np. wykrywa oba DIMMy po 2048MB ale tylko DIMM4 jest enabled. I tyle. Ponadto wszystkie trzy kostki hulają mi na X58 spokojnie. Sprawdze jeszcze na Core i5 zaraz. W sumie bardzo wątpliwe, zeby IMC sobie poszedł :-/ EDIT: jak narazie na core i5 problem nie występuje Edytowane 23 Września 2009 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) wlasnie testuje na szybko nowego i7 920 3911A331 SLBEJ i jak narazie calkiem nienajgorzej sie zapowiada: 4Ghz ht off occt 1.21v/1.2v bios reszta najnizsze mozliwe 4.6ghz ht off spi32m 1.36v/1.25v bios reszta najnizsze mozliwe tak jak pisalem wszystko na szybko godzinka testow Edytowane 24 Września 2009 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Żarło, żarło i zdechło. Po prostu ,tak jak wspomniał XA, sys wyciąga info z SPD zaszytego w memkach, a że istnieje tam zapis, ze każda jest elementem kompletu Dual Channel to masz taki wynik. Zobacz w taskmgr ile sys realnie widzi pamięci. Ewentualnie to, ze BIOS widzi tylko 2 GB może być winą za niskiego napięcia VTT/QPI. Najlepiej wsadź je pojedynczo i zobacz czy w singlu wstają osobno. Dziś w nadziei, ze jednak memka nie jest walnięta ostro przetrzepałem googla w poszukiwaniu info i niestety , jeśli podniesienie napięć nie pomaga to koniec. Zresztą u mnie pojedyncza wstaje tylko do poziomu BIOS i dalej lipa. Problemem mogą też być piny w sockecie, są 3 piny odpowiedzialne za wykrywanie 3 kanałów (A B C) ramów. Gdy jedna z nóżek jest zgięta, źle dociska albo dociska jakimś cudem do punktu od drugiej nóżki, wtedy w przypadku mniej wytrzymałych kości (np. Elpidy) może dojść do uszkodzenia kości. Doświadczyłem tego osobiście. Wtedy płyta będzie cały czas pokazywać 2 kanały, pomimo, że cpu-z będzie zczytywał SPD z trzeciego modułu (slotu DIMM). Edytowane 24 Września 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Problemem mogą też być piny w sockecie, są 3 piny odpowiedzialne za wykrywanie 3 kanałów (A B C) ramów. Gdy jedna z nóżek jest zgięta, źle dociska albo dociska jakimś cudem do punktu od drugiej nóżki, wtedy w przypadku mniej wytrzymałych kości (np. Elpidy) może dojść do uszkodzenia kości. Doświadczyłem tego osobiście. Wtedy płyta będzie cały czas pokazywać 2 kanały, pomimo, że cpu-z będzie zczytywał SPD z trzeciego modułu (slotu DIMM). a ktore sa to piny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 lepiej byc nie moglo :( dwa od lewej strony mialem wlasnie wygiete plus jeden centralnie nad nimi,na 3x1gb nic sie nie dzieje mam nadzieje,ze jak doleca tridenty to szopek nie bedzie thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...