maxymili Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) 1/ Czy jest regulacja napięć GTL na tej płycie (do kręcenia e8200) i a jakim biosie? frazpc testy e8200 Weelkoo napisał Aby uświadomić Wam wpływ ustawień VTT/GTL na stabilność komputera prezentuję poniżej efekt zmiany tych ustawień przy liczeniu próbki 32M w programie SuperPI (jedyne zmiany dokonywane w BIOS to zmiana ustawień GTL jak i ew. zmiana taktowania magistrali FSB). 4200MHz - 8x525MHz, VTT 1.2V, VCORE 1,45V GTL - AUTO - Restart podczas ładowania systemu operacyjnego GTL - 85/85/85 - Restart podczas ładowania systemu operacyjnego GTL - 76/75/76 - SuperPI 32M - Błąd zaraz po uruchomieniu programu GTL - 73/72/73 - SuperPI 32M - Błąd po LOOP 1. GTL - 70/69/70 - SuperPI 32M - Próbka policzona! Zwiększamy taktowanie 4304MHz - 8x538MHz, VTT 1.2V, VCORE 1,45V GTL - 70/69/70 - SuperPI 32M - Błąd zaraz po uruchomieniu programu GTL - 69/68/69 - SuperPI 32M - Błąd zaraz po uruchomieniu programu GTL - 64/63/64 - SuperPI 32M - Błąd po LOOP 8 GTL - 62/61/62 - SuperPI 32M - Błąd po LOOP 12 GTL - 60/59/60 - SuperPI 32M - Próbka policzona! 2/ Czy weszły na nią: Scythe Katana 2 Scythe Samurai rev. b Tacens Gelus Tacens Gelus Pro Arctic Cooling 7 Pro bez zmiany tych "pięknych" radiatorów z okolic socketu? 3/ czy montował już ktoś z was na niej radka 3850 512mb? Wsytępowały jakies problemy jak na foxconie lub MSI ze starszym biosem? Jeśli tak to na jakim biosie? 4/ edit: literówki Edytowane 8 Lutego 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 1/ Czy jest regulacja napięć GTL na tej płycie Jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Panowie czy ktoś osiągnał jakieś rozsądne FSB w granicach 500MHz w połączeniu z 8200 na tym szrocie? bo jak zbliżam się do FSB500 to mi memki zaczynają się sypać a na QuadGT wszystko smigało aż miło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 570+ na E8400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Ja już [ciach!]lca dostaje od tej płyty. Co z tego że mi procek Small FFTs przechodzi na 4GHz skoro nawet próbki 4M w SPI nie zrobi :| O ile brak bootowania na 530 moge jeszcze zrozumieć ( powiedzmy ze wall) to obecnej sytuacji zupełnie nie kapuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 pobaw sie fsb termination, gtl, vmch, jakies inne biosy etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Jakbym nie próbował to bym nie pytał ;) poprawy brak. Zauważyłem jedną rzecz, mianowicie zluzowanie timingów pamięciom do absurdalnych wartości pomaga w sensie że troche większe próbki liczy. Z pomiarów które próbowałem wykonać na punktach które mi wskazałeś wychodziło 1,8V. Czyżby mobo miało uszkodzoną regulację od vdimm ? czy Lanfesty byłyby w stanie zrobić 500MHz na 1,8V ? No i już wiem co jest. Sprawdziłem Vdimm w slocie, niezależnie co w biosie ustawie to ciagle jest 1,84-1,85V Edytowane 8 Lutego 2008 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 a jak kurde moge sprawdzic jakie daje mi napiecie na pamieci bo kurcze w everescie nie widze np... :/// a miernikiem nie umiem sie bawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 PC Probe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Witam, wczoraj kupiłem tą płytkę razem z prockiem Intel E8200 i pamięciami DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2. Przy każdym uruchomieniu bios wyświetlał informacje że procesor nie jest rozpoznawany przez płytę, zaleca się aktualizacje. Zrobiłem up z 201 na 701, teraz rozpoznaje w porządku ale komp nie działa tak jak powinien. Często zdarzają się resety, bsod z przypadkowymi komunikatami (czasami cos z usb, czasami grafika, raz też pojawił się problem ze sterownikiem dysku) - najczęściej gdy ściągam duże obrazy z ftp po lanie, zawsze też zawiesza się przy liczeniu superpi 2MB.... Kilka razy stawiałem system (XP Pro i MX) z tym samym skutkiem, nie wiem co jest grane... Możliwe ze płytka jest niesprawna? może nie współpracuje z pamięciami? Pracował ktoś na takiej lub podobnej konfiguracji na tej płycie? Pełna specyfikacja kompa: Asus P5k PRO rev 1 Intel Core2Duo E8200 DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2. Asus EAH3850 512MB Chieftec CFT-560-A12S Seagate Baracuda 500GB 32cache, s-ata Edytowane 9 Lutego 2008 przez whd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ustaw timingi manualnie na 44412 i daj napięcie na RAM 2.2v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) testowałem juz w róznych kombinacjach i jeżeli ustawie napięcie 2,0 lub wyżej to niezależnie czy timingi auto czy takie jak podales (probowalem tez 4 4 4 15 bo tak zaleca prod) komp nie wstaje, monitor ciemny... moze ten bios 701 lewy? da rade zrobic downgrade? EDIT: Sprawdzalem teraz nowym Everestem, neizależnie czy w biosie 1,8 czy 1,9 to Everest pokazuje nadal 1,8 Edytowane 9 Lutego 2008 przez whd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 whd wgraj 0601, 0701 to kupa. (downgrade jest mozliwy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 czym to zrobic? w zaden sposob nie moge tego wrzucic bo wszystko mowi ze jest za stary, asus update, az utility flash i pod dosem AFUDOS_232 (zassany z asus.com) :\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silion Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam, mam takie pytanie. Zeby moje pamięci patriot 2x1 gb 800mhz cl4 pracowaly w dualu, musze wlozyć jedną kośc pamieci do zółtego slotu, a drugą do czarnego, czy jedną i drugą do żółtego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 silion, do jednakowych kolorow a wracajac do mojego problemu, wrzucilem mu 0601. Zaraz napisze jakie efekty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silion Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 whd , tez mam wersje biosu 701 i są przeklamania odnosnie napięć. Jeśli chcesz ustawić napięcie na pamięciach np na 2.2v to w biosie trzeba ustawić 1.96v. Najlepiej sprawdź jakimś progaramem, moze być Ai Suite doloczony do plyty. U mnie tak jest na pamieciach patriot 2x1 gb 800mhz cl4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Głupie to... trace powoli zaufanie do asusa. Po zmianie na 0601 podnosi sie mobo na >=2,0 ale winda juz nie. Próbowałem 4 4 4 15 2,2 ale wysypywał się po bootloaderze xpka, dalem 4 4 4 12 2,2 i narazie smiga (odpukac). Sciagam wlasnie obraz iso i chodzi jak do tej pory... Do tego podnioslem sobie szyne procka z 333 na 400, jeżeli będzie chodził stabilnie to ide wyżej... Co ciekawego zauwazylem wczesniej kiedy OS był niestabilny nie moglem wyciągnąc 10mb/s po ftpie - zawsze max 8 i czesto spadal do 4, nie wiem czemu ale teraz śmiga ful pasmem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Głupie to... trace powoli zaufanie do asusa. Po zmianie na 0601 podnosi sie mobo na >=2,0 ale winda juz nie. Próbowałem 4 4 4 15 2,2 ale wysypywał się po bootloaderze xpka, dalem 4 4 4 12 2,2 i narazie smiga (odpukac). Sciagam wlasnie obraz iso i chodzi jak do tej pory... Do tego podnioslem sobie szyne procka z 333 na 400, jeżeli będzie chodził stabilnie to ide wyżej... Co ciekawego zauwazylem wczesniej kiedy OS był niestabilny nie moglem wyciągnąc 10mb/s po ftpie - zawsze max 8 i czesto spadal do 4, nie wiem czemu ale teraz śmiga ful pasmem... a pamieci jak przestawisz np na 2.2V z biosu to daje teraz wieksze napiecie? ile real wynosi? ja mam taka sytuacje ze nie wiem ile mi daje V ale neizaleznie jakie ustawie to pamieci dzialaja na ustawieniach takich ze szkoda gadac :/ tez mam biosa 0701:/ mam e8400 i zastanawiam sie czy wgrac 0601 czy tez 0501?? do downgrade biosa potrzebny jest asusupdate V6.10.02 i w options zaznaczamy funkcje downgradu :) Edytowane 10 Lutego 2008 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Nie moge nigdzie znalezc wysokości napiecia na pamieciach... pc probe II nie pokazuje takiej informacji, everest jedynie w zakladce Płyta głowna/SPD pokazuje napiecie 1.8V ale to nie jest czasem stockowe napięcie? Btw zauważyłem własnie, że po zmianie biosu na 0601 zarowno PC probeII jak i everest pokazuja temp mobo 27 zamiast wczesniejszych prawie 50 stopni, chociaz jak sie dotknie radiatora to i tak jest dosyc cieply, napewno powyzej 36,6. Myslicie ze konieczna jest zmiana chłodzenia? Co tam włożyć i ew jaki cooler na procek polecacie do tej płyty (tak zeby chlodzil ew rowniez radiatory wokol procka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel11111 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) u mnie po zmianie na 0601 nadal pokazuje 40stopni ale radiatory letnie. max ma radiator najciepleszy do poludniowego mostka ma 34 stopnie jak miernikiem mieryzlem. czujnik ciekawe gdzie jest... ps zmienilem poludniowy radiator i mam zalmana niebieskiego... na oryginalnym bylo powyzej 40 ale i tak z tamtad nie odczytywalo temp... zmiana biosu juz widac daje cos na ram :D przedtem 1000cl5 i po sekundzie orthos piszczal teraz 1139cl5 testuje na 2V i jest ok tylko nie wiem jakie real napiecie daje.... ramy ile max stopni powinny miec? ram chodzi 1200mhz 5-5-5-5 alphy auto i 2.24V z biosa, stosunek 5:6 bo 8x500 proc ustawiony i strap 333. procek tez troche mniejsze napiecie chce na 4ghz (8x500) gdzies o 0.02V :P jak widac bios 0601 jest ok, a 0701 dla ramu to kupa kupa i jeszcze raz kupa Edytowane 12 Lutego 2008 przez daniel11111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Siema mam procka e8400 mogę zrobić downgrade do 601 ? Mam identyczny problem z pamięciami. OCZ DDR2 800MHz Platinium CL4 idą tylko na 667 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whd Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 to u mnie zupełnie odwrotnie... praktyczie wogole nie da sie pracowac na 667, pamiatki sa 800 i musza miec te 800... tak samo procek musi byc podkrecony na 400 bo inaczej sypie czesto bledami, ustawilem zasilanie pamieci na 4-4-4-12 2,2V, ogolnie pracuje komp stabilnie (potrafi wytrzymac parugodzinne granie) ale juz pare razy zaliczyłem restart przy wyciagania winampa z traya ... brak mi juz koncepcji... mysle czy to nie problem z przegrzewająca sie płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 U mnie temperatura płyty w stresie dochodzi do 57 * Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silion Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Macie włączoną funkcję EPU- tę do oszczędzania prądu? Jak się spisuje? U mnie tylko licznik zmienia z 6 na 8 i z powrotem. Uzywacie tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3kund0 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 (edytowane) Macie włączoną funkcję EPU- tę do oszczędzania prądu? Jak się spisuje? U mnie tylko licznik zmienia z 6 na 8 i z powrotem. Uzywacie tego? Elo:) ja tego używam i spisuje się ta opcja podobnie jak u AMD c&q:).... mam do was takie pytanko otóż mam tę płytkę od stosunkowo nie dawna i męczę się z oc na niej;/... doszedłem do 3,15GHz bez zmiany napięcia stabilnie i niewiem co mam w biosie zrobić dalej aby jeszcze kręcić bo na starej evga doszedłem tym prockiem na wodzie nawet do 3,6GHz a tu mnie poprostu troche opcje w biosie odstraszają:( byłbym wdzięczny jakby mi ktoś poprostu powiedział co w biosie przestawiał ja większał napięcie itd. bo tych napięc jest troszkę za dużo:) PS. pomimo tych problemów płytkę polecam każdemu:)... głównie że nie ma heatpip'a:D PS2. Asus p5k pro--e4400--Mushkiny 6400+-- takie mam graty :) Edytowane 13 Lutego 2008 przez Mergo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silion Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Mergo, wchodzisz do biosu. Wybierasz zakladke Advanced-->JumperFree COnfiguration Na dole masz CPU Voltage. To jest własnie napiecie procka. Kilka wierszy nizej masz Dram Voltage - napiecie pamieci. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w BIOSIE napiecie CPU jest zawyzane a napiecie pamiecei zanizane. Wiec radze sprawdzic sobie napiecie jakims programem (ja uzywam AI Suite dolączonego do plyty) i ewentualnie zobaczyc ile BIOS zawyża/zaniża parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3kund0 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 (edytowane) Mergo, wchodzisz do biosu. Wybierasz zakladke Advanced-->JumperFree COnfiguration Na dole masz CPU Voltage. To jest własnie napiecie procka. Kilka wierszy nizej masz Dram Voltage - napiecie pamieci. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w BIOSIE napiecie CPU jest zawyzane a napiecie pamiecei zanizane. Wiec radze sprawdzic sobie napiecie jakims programem (ja uzywam AI Suite dolączonego do plyty) i ewentualnie zobaczyc ile BIOS zawyża/zaniża parametry. ale tylko tym mam się bawić tymi dwoma?? mam biosik jeszcze 0201 ale już ściągnąłem 0601 i jutro go walnę na mobaska :) tylko te 2?? bo normalnie jak np. dałem 1,45 to komp nie wstawał;/... czy to wina biosu?? a i jaki strap dać?? 333?? pamięci są na 2.1v i tyle ustawiałem w biosie... no i na wsio zwyczaj dałem pci-e na 101mhz bo złyszałem że przy oc czsem pcie spada z x16 na x1 Edytowane 13 Lutego 2008 przez Mergo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3kund0 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 ale tylko tym mam się bawić tymi dwoma?? mam biosik jeszcze 0201 ale już ściągnąłem 0601 i jutro go walnę na mobaska :) tylko te 2?? bo normalnie jak np. dałem 1,45 to komp nie wstawał;/... czy to wina biosu?? a i jaki strap dać?? 333?? pamięci są na 2.1v i tyle ustawiałem w biosie... no i na wsio zwyczaj dałem pci-e na 101mhz bo złyszałem że przy oc czsem pcie spada z x16 na x1 No i zmieniłem bios i kurde nadal nie che działać na magistrali 333:( nawet jak dałem prockowi napięci 1.4375 i starp na mostek 333 a pamięci zluzowałem aby były 667 i 5-5-5-15 to itak posta nie che przejść:( co robię nie tak?? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 najbardziej w tej płycie (P5K-E), denerwuje mnie ułożenie clrcms, żeby zrobić clr bez wyjmowania grafiki trzeba się nieźle nagimnastykować.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...