Skocz do zawartości
kicur

Dwa RÓŻne Procki W Tej Samej Cenie:

Rekomendowane odpowiedzi

Co lepiej wziąć? Bo niby Quad lepszy, ale niektórzy użytkownicy 6850 chwalą go bardziej niż Quada, że niby nowsza konstrukcja: który jest rzeczywiście bardziej wydajny?

Procek pracował będzie na płycie Commando Asusa jeśli to istotne. :D Ma zastąpić C2D 2,13 6420.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego uzywasz kompa? Jak masz odpowiedziec do wszystkiego to lepiej nic nie pisz

No... do wszystkiego. :rolleyes: No może prócz gier - ale chcę mieć wydajnego kompa, a skoro cena ta sama dwóch procków, to lepiej brać coś lepszego: Vista chyba umie korzystać z procków wielordzeniowych (w każdym razie lepiej niż XP).

Generalnie skłaniałem się ku Quadowi - ale teraz sam już nie wiem... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej zaczekac na penryna? przecie to juz niedlugo...

Może i lepiej ale:

- wtedy dobrze będzie zmienić jednocześnie mobo

- zmieniam proca jak mam okazję - tj. kupca na swojego starego (czytaj: dobrego kupca). :rolleyes:

Więc niniejszym... wracam do pytania. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepiej ale:

- wtedy dobrze będzie zmienić jednocześnie mobo

- zmieniam proca jak mam okazję - tj. kupca na swojego starego (czytaj: dobrego kupca). :rolleyes:

Więc niniejszym... wracam do pytania. :-P

Jeśli faktycznie nie grasz (lub grasz mało) to w programach użytkowych lepiej sprawdzą się 4 jajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q. Procesory Q6600 i E6850 są w podobnych cenach który wybrać ?

A. Jeżeli do gier i podstawowego użytkowania systemu to E6850 natomiast do obróbki Video i Renderingu powinno się wybrać Q6600. Przy wyborze Quada należy pamiętać o dobrym chłodzeniu gdyż procesor się strasznie grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz Quada 6600 na steppingu G0 to przy dość dobrym chłodzeniu (high-end AC lub zwykłe WC) osiągniesz 3.5-4GHz na codzień. E6850 się niewiele lepiej podkręci, a rdzenii nigdy nie za mało ;)

Za rok będzie już sporo gier/aplikacji wykorzystujących 4 rdzenie.

Unikaj Q6600 B3 bo się baaardzo grzeją i słabo podkręcają ;)

Na pudełku znajdziesz sSpec#. sSpec# Q6600 B3 (czyli tego słabszego) to SL9UM, a Q6600 G0 (lepszy) to SLACR. Najlepiej przejść się osobiście do jakiegoś lokalnego sklepu i wybrać sobie samemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie mam dobre i póki co bez dodatkowego wentyla (prócz tego wywiewowego z budy Anteca) chciałbym pozostać: Scythe Ninija chłodził nawet (kiedyś) Prescotta 3,0 GHz, więc chyba Quad więcej się nie grzej?? :blink:

Płytę mam dość dobrą (jw.) więc póki co ku Quadowi się skłaniam.... - jeszcze jakieś głosy? :) :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rok temu slyszalem to samo :wink:

Skoro do codziennego uzytku, to dwa jaja beda zimniejsze (cichszy komp) i wymagaja slabszej plyty.

@MaSell

Nie każdy kręci procka na prawie 5GHz :wink: więc IMHO styknie płytka za ok 400 max 500zł do 3,5GHz na Quadzie

@Kicur

Z tego co pamiętam TDP Preshota 84W a q6600 95W (G0) - chyba że coś pokręciłem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzałem tego - ale nawet jeśli o 25% ma więcej "watów" niż Prescott, to nie IMO jest źle: w NIEwentylowanej budzie Prescott miał w stresie ponad 60'C. To w takim razie w wentylowanej budzie (12 cm Antec na najniższym "biegu") Quad powinien "wychodzić" podobnie - ewentualnie niewiele więcej.

Chyba że się mylę... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma Quada 6600 G0 @ 3GHz 1.2V i na BOXie miał 70* w stress na CoreTemp 0.95.4 ...

Ale musisz pamiętać, że ma to być G0, bo B3 się sporo mocniej grzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam wpływu na to co dostanę.

Inaczej: czy ten co się grzeje mocniej to jak dużo mocniej się grzeje - np. procentowo o ile wiecej?

Albo ewentualnie jeszcze inaczej: ww. chłodzenie (nie podkręcając procka) starczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi