Gość MaRuH Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Witam, stoję przed ostatecznym już wyborem dysku twardego, przeczytałem test na pure i inne artykuły i wybrałem dwa dyski, tylko teraz nie wiem na który się zdecydować :unsure: . Wybrałem: WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300 NCQ) 257zł agito.pl i Samsung SpinPoint T166 HD321KJ (320GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300 NCQ) 258zł agito.pl Nie wiem na który się zdecydować. Edytowane 30 Grudnia 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 A ja jestem za jeszcze innym-Seagate. Ale jeżeli z tych dwóch to raczej jestem za WD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 A np Seagate Barracuda nie wchodzi w gre? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Ja z 2 m-ce temu wybierałem pomiędzy trzema - dwa, o których piszesz i Hitachi z testu Pure. Wybór padł na Hitachi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 z testów - WD, z doświadczenia - Hitachi. Ciężko też źle mówić o samsungu (p80 u mnie latał nonstop 3lata praktycznie 24/7 jako serwer plików na lanie a teraz lata jako przenośny w kieszeni usb i radzi sobie mimo obiegowej opinii że p80 wyjątkowo źle znosi noszenie ..) ale w tym samym czasie miałem dobre kilka sztuk na odzyskiwanie danych i ciągle przychodzą nowe.. ;) WD to dysk na dwa lata,,potem ryzyko padnięcia rośnie a docelowo każdy wd padnie (opinia moja, subiektywna..),, nie widziałem padniętego hitaka,, u mnie siedzi już kilka mcy zamiast samsunga w tej samej roli, u kumpla również 24/7 latał starszy hitak 2 czy 3 lata i trzymał poziom.. Ogólnie ze względu na powiedzmy uśredniony rozrzut jakości i opinię celowałbym w hitaka. Fakt - nie są to popularne dyski w zestawach ale - są popularne tu na forum i topików o uszkodzonym H się nie widzi.. poza tym to szybki i cichy dysk jest i zrobi robotę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Czyli ten był by najlepszy Hitachi Deskstar T7K500 (320GB, 16MB, SATA300), tylko że cena to już 280zł ;/, a z seagate to jaki 320GB polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Z Seagate to 250GB, lepszy od tych wszystkich, tylko mniej miejsca :D ST3250410AS. Ewentualnie jakaś 500GB dwutalerzowa, ale to koszta rosną. 320GB oparte są na bardzo starej jak na dyski :P technologii 160GB na talerz, więc zakup ich jest delikatnym niewypałem. PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) No właśnie teraz trochę nad tym się zastanawiałem i stwierdziłem że 250GB mi w zupełności wystarczy a i cena takiego dysku o ok 50zł mniejsza, wiec jaki dysk 250GB brać ?, czyli ten seagate może być?: Seagate Barracuda ST3250410AS (250GB, 16MB, SATA/300, NCQ) 225zł agito.pl Edytowane 30 Grudnia 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 YES YES :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Ok, sprawa już załatwiona wybór padł na Seagate Barracuda ST3250410AS :) , thx za odp. Edytowane 30 Grudnia 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 I słuszna decyzja, sam mam mozliwosc czasami pracowac na Tym dysku i bardzo Go chwale:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) Ciekawe jak jest z głośnością tego modelu. Bo jeżeli wypada pod tym względem tak samo jak mój 160GB, to współczuje ;] Edytowane 31 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 WD to dysk na dwa lata,,potem ryzyko padnięcia rośnie a docelowo każdy wd padnie (opinia moja, subiektywna..)ekhehehhe, siedze teraz awaryjnie na WD z 98 roku.... Drugi WDek z serwera, z 2000 roku ma przepracowane 38398 godzin(tak, ponad 4 lata), w tej chwili 160 dni bez restartu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 (edytowane) SGJ to i tak słabo. Ja mam z 97 WD'ka. Do dziś działa bez badów. Do tego udostępniam na nim część zasobów na serwerze FTP. Ludzie sciągają z dużymi prędkościami i wrzucają na ten dysk. Jakoś nadal działa. Nie ma restartów etc. Żadnych błędów CRC w ściągniętych czy wrzuconych plikach nie zaobserwowano. Jedyna wada to że zrobił się głośny. Dysk był przez te prawie 10 lat dość katowany. Kiedyś było głośno o WD'kach. Trafiała się czarna seria ,gdzie dyski padały po krótkim czasie ,ale ogólnie to ludzie przesadzali. Oprócz tego mam jeszcze WD Caviar SE 80 GB od 3 lat i jakoś chodzi cicho i bezawaryjnie. Znajomy mą tą samą 80'tke z 8MB i też co najmniej od 3 lat. Ma na nim postawiony system i nie narzeka. Sorki za OT. Edytowane 31 Grudnia 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ciekawe jak jest z głośnością tego modelu. Bo jeżeli wypada pod tym względem tak samo jak mój 160GB, to współczuje ;] Z głośnością wypada odwrotnie do twojej 160GB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Też aktualnie siedzie na WD 120GB, ma już 3 lata i nigdy nie sprawiał problemów, jest tylko trochę głośniejszy niż był jako nówka. No ale już jutro zamawiam seagate :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...