Enhancer Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam chcę zakupić grafę pcie 1.GIGABYTE HD 2400 XT 256 MB czy 2.Gigabyte GeForce 8500 GT tutaj jest porównanie: http://arest.pl/index.php?inc=porownaj&...81&ID=10766 nie jestem graczem, więc nie potrzebuję karty niewiadomo jak dobrej. teraz mam gf 7600 GS AGP + monitor 20" WIDE, a w pracy radeona x1950 PCIE + monitor lcd 19". Compiz fusion chodzi płynniutko, bez zastrzeżeń na radeonie - a na GF można się przyczepić do paru rzeczy (to zapewne min. przez większy monitor). Z opisu tych 2 kart wynika, że gigabyte HD 2400 XT jest lepszy od GF 8500 GT. ale zapewne rzeczywistość jest inna.. przypominam jeszcze raz - nie gram - chcę mieć tylko SUPER PŁYNNY COMPIZ FUSION w linuxie tu inny link do CF, ale tamten jest lepszy: http://pl.youtube.com/watch?v=x4fTh0x3xLE ja bym brał tego radeona a Wy? z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=254554 Pytaj w jednym temacie a nie zakładasz kolejny. IMHO karty są beznadziejne obie ale do wyświetlania obrazu będą dobre. Z tego co wiem stery od ATI pod Linuksa są słabe więc celowałbym w NV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 jak dla mnie 8600GT można obecnie dostać za tak niską cenę, że jest to najbardziej opłacalny zakup. Kumpel ostatnio dopadł Sonic+ za mniej niż 300zł.. Jeśli jednak nie grasz to 8500 mogłoby wystarczyć. OC chyba też nie planujesz biorąc pasywnego Gigabyte (to już nie ta sama firma co wypuściła genialne r9550). Tak czy inaczej sprawdź czy są wersje z DDR3 dla tego GF.Bo pod [brzydkie określenie na linuksa]a to jedyny wybór.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 choroba no jest gf 8500 z ddr3 ale za 265 i ma wentylator - nie wiem - ale ten na radeonie x1950 wyje jak armata - ja chce miec cisze - nie po to kupilem anteca p180 za 500PLN i kompa wyciszyłem tak, ze go nie słychać. nie chcę wyjącego potwora a co powiesz na to porównanie? może ten gigabyte jest ok: http://arest.pl/index.php?inc=porown...=11043&ID=9835 ten sonic ma wentyl..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Z doświadczenia, po @ - sporo szybszy 8500gt, mój Palit 85gt (co prawda po dowoltowaniu) - wyniki 03/05/06 -> 15k/9.4k/4.4k. 2400xt osiąga trochę powyżej połowy tych wyników. Co nie zmienia faktu że najsensowniejszą kartą na chwilę obecną jest 86GT - zwykły Palit jest na Allegro < 300zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Enhancer napisał(a): choroba no jest gf 8500 z ddr3 ale za 265 i ma wentylator - nie wiem - ale ten na radeonie x1950 wyje jak armata - ja chce miec cisze - nie po to kupilem anteca p180 za 500PLN i kompa wyciszyłem tak, ze go nie słychać. nie chcę wyjącego potwora a co powiesz na to porównanie? może ten gigabyte jest ok: http://arest.pl/index.php?inc=porown...=11043&ID=9835 ten sonic ma wentyl..... A może click 8500GT passive Lub 8600 od Gigabyte też passive ale to już za 339zł click PS: sie mi zdaje czy link nie działa :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) właśnie jedyny problem Palitów to głośne chłodzenie.. poczytałem pare recenzji (zwlaszcza egielda) i miałem nadzieje że bedzie Cicho.. ale bardzo sie rozczarowałem.. kompa słychać w całym pokoju, mimo że praktycznie wszystko jest wyciszone (wolnoobrotowe 12stki i AC Freezer) - słychać tylko Palita. Jeśli jednak lubisz cisze i nie żałujesz na to kasy, to radzę do Palita 86GT (nie sonic, bo podobno nie potrzebujesz aż tyle mocy ;) ) dokupic Accelero (które pewnie w przyszłości da się zamontować też na jakiejś nowszej karcie) i będziesz miał cisze i wydajność zarazem. Jedna uwaga, że nieumiejętne zdejmowanie chłodzenia z Palita to utrata gwarancji (sticker na śrubce montażowej) Edit: Link do aresto nie działa, za to ten pasywny Palit 8500GT wygląda na całkiem sensowne rozwiązanie w tym przypadku.. Edytowane 9 Stycznia 2008 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 ten palit pasywny jest fajny a ten gigabyte 8600GT to właśnie ten z linka co nie działa no i co? którą kartę wybrać? palita? http://www.allegro.pl/item291950472_palit_...onic_1_4ns.html czy gigabyte'a: http://www.allegro.pl/item294683838__gigab...ii_polecam.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Jeśli już musisz któregoś z tych 2 to Gigabyte. 8500 to już żenada i od 8600 odstaje spoooooro. Szkoda, że nie ATI, no ale stery pod lina to masakra. Coś o tym wiem. Jednak radziłbym ci podobnie jak ainaruth. Jednak czuje w kościach, że nie masz zamiaru się bawić w zmianę coolera na karcie, a w takim razie to 8600 Gigabyte. Jednak nie zdziwię się jeśli po czasie stwierdzisz, że przyda się jakiś 120mm wiejek na tą pasywkę. Edytowane 10 Stycznia 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 bawić się sprzętem potrafię - robię to aż za często - także założenie chłodzenia nie było by problemem - tylko po co mam dopłacać do tego interesu? ja nie chcę grać - no chyba że w STARCRAFTA - który zapewne w maju będzie - dla niego to nawet winszita sobie zainstaluję żeby na nim grać w króla strategii. i wątpię, żebym potrzebował wentyla na to - bo ja mam anteca p180 - i tam zrobiłęm sobie kanał powietrzny z 2 fanderów - to mi po prostu dmucha z przodu na grafikę :P więc jest spoko - cicho i wydajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Może ja będę inny i zamiast 8500GT i 2400 XT polecę 7300GT DDR3 lub 7600GS DDR3 od Palita/Galaxy. Z doświadczenia wiem, że 8500GT jest tylko szybszy w Markach od 73GT/76GS, a w grach wypada poprostu blado. Do compiza obydwie powinny wystarczyć, ale jak można mieć lepszą to czemu nie? :) Ja bym dopłacił do najtańszego GFa 8600GT Edytowane 10 Stycznia 2008 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Jesli nie chcesz grac to strzel focha na nowe karty i zainwestuj tylko w chlodzenie 7600? Accelero S2 i lekko podkrecanie dla plynnosci CFusiona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 jeśli dobrze czytam, to obecny 7600 jest na agp, a szukamy odpowiedniej karty na pcie A co do mocy kart to nie jest przypadkiem 73GT < 85GT < 76GS << 86GT ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 dzięki za pomoc!!! ale zaraz zwariuję :) teraz mam 7600GS jeśli ta 8500GT jest gorsza... !!! jak piszesz..... masakra - to ja jej nie chcę !! bo ja mam rozdzielczość 1680x1050 - i ten mój GF nie śmiga płynnie jak przesadzę z Compizem... no chyba, że to wina procka (athlon xp 3200 barton na socket a ) no ale go zmieniam oczywiście... czyli wychodzi na to żeby bezstresowo compiz fusion śmigał potrzebuję wywalić 3 bańki na 8600GT a może ten 7600GT starczy? 1. 128 ram http://allegro.pl/item293710785_wyprzedaz_...mhz_silent.html 2. 256 ram - ponoć toto jest lepsze od 8600 GT i nawet za 250 można kupić http://allegro.pl/item295418092_gigabyte_g...entpipe_ii.html to na tej GF 7600 GT ddr3 lepszej od 8600GT ddr3 powinien compiz na tej rozdziałce śmigać jak szalony prawda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Enhancer napisał(a): teraz mam 7600GS jeśli ta 8500GT jest gorsza... !!! jak piszesz..... masakra - to ja jej nie chcę !! Tak, jest Enhancer napisał(a): bo ja mam rozdzielczość 1680x1050 - i ten mój GF nie śmiga płynnie jak przesadzę z Compizem... no chyba, że to wina procka (athlon xp 3200 barton na socket a ) no ale go zmieniam oczywiście... (...) 2. 256 ram - ponoć toto jest lepsze od 8600 GT i nawet za 250 można kupić http://allegro.pl/item295418092_gigabyte_g...entpipe_ii.html to na tej GF 7600 GT ddr3 lepszej od 8600GT ddr3 powinien compiz na tej rozdziałce śmigać jak szalony prawda Przy takiej rozdzielczosci zastanawiaj sie tylko nad 256MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 dobra już kończę ten wątek - zostaje przy gf 8600GT na razie przekonałem się do msi NX8600GT-T2D256EZ: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=5&grupa= a tutaj jest test: http://www.frazpc.pl/artykuly/533/MSI/NX86...ZA/I/NAJSZYBSZA cena 335 i ponoć super się kręci, nie grzeje się i w ogóle jest super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 No i dobry wybór chociaż ja wybrałbym kartę z aktywnym, ale cichym chłodzeniem ;] Zawsze możesz też kupić najtańszego 8600GT za 250zł + Accelero S1 za 60zł + Acutake/Fander 120mm i będzie super wydajnie i cicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 uwierz mi.... CICHO to dla mnie - niesłyszalnie kupiłem anteca p182 - najcichszą obudowę - hit hitów - wszędzie zgarniała MAX. chłodzona jest ona wentylami 120mm antec tricool - wszędzie ocenianymi jako super ciche na ustawieniach low (mają 3 poziomy prędkości) mało tego - 99% klientów było zadowolonych z tej obudowy jeśli chodzi o hałas..... ja jestem ten 1 procent (aczkolwiek ta obudowa to najlepsze co może spotkać sprzęt i jego użytkownika) thermaltake big typhoon? jestem ten jeden procent - musiałem dokupić regulator i skręcić napięcie do minimum zasilacz mam topower top-526P6 420W - cichy jak cisza - ale można ciszej dysk twardy samsunga - najcichszy - ale dla mnie za głośny (chociaż antec go tak wycisza, że się nie czepiam - w ogóle nie słychać głowicy ! więc uwierzcie mi.... nie mam zamiaru podejmować ryzyka zakupu kolejnego wentyla!! jeśli chodzi o cichość wentyli to UFAM TYLKO FANDEROWI !!! http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...cat=5&cat2= i to zredukowanemu do minimum! noctua jest za droga do tego ta świetna obudowa posiada możliwość zrobienia kanału powietrznego na wysokości grafiki - powietrze wciągane jest z przodu przez 1 wentyl - potem podawane do drugiego i ten toczy je na grafikę. dlatego właśnie chcę pasywne - a ten msi jest chłodny i ponoć dobrze się kręci. odradzaliście mi gigabyte'a. asus też się grzeje masakrycznie - został msi i leadtek winfast - ale ten winfast ma źle ułożone radiatory dla mnie - nie będę miał przepływu. gigabyte też. msi i asus mają ułożone żeberka radiatorów super - wzdłuż długości obudowy - mój kanał powietrzny powinien je schłodzić odpowiednio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Jak wg Ciebie Antec TriCool jest cichy ... Dalej jestem za S1 + Fander/Acutake (ten drugi bardzo zachwalany i większość ludzi mówi, że cichszy od Fandera) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 przecież napisałem że wg mnie tricool nie jest demonem ciszy - fander jest cichszy - niesłyszalny - ale tricool nie jest zły - dla większości użytkowników będzie rewelacyjny ale zawsze znajdą się marudy takie jak ja - i dla nich właśnie jest fander :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The SainT Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Możesz kupić 8600GT Sonic+ i założyć na niego Silencera5(~30zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Lub Accelero S2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Enhancer napisał(a): Witam chcę zakupić grafę pcie 1.GIGABYTE HD 2400 XT 256 MB czy 2.Gigabyte GeForce 8500 GT tutaj jest porównanie: http://arest.pl/index.php?inc=porownaj&...81&ID=10766 nie jestem graczem, więc nie potrzebuję karty niewiadomo jak dobrej. teraz mam gf 7600 GS AGP + monitor 20" WIDE, a w pracy radeona x1950 PCIE + monitor lcd 19". Compiz fusion chodzi płynniutko, bez zastrzeżeń na radeonie - a na GF można się przyczepić do paru rzeczy (to zapewne min. przez większy monitor). Z opisu tych 2 kart wynika, że gigabyte HD 2400 XT jest lepszy od GF 8500 GT. ale zapewne rzeczywistość jest inna.. przypominam jeszcze raz - nie gram - chcę mieć tylko SUPER PŁYNNY COMPIZ FUSION w linuxie tu inny link do CF, ale tamten jest lepszy: http://pl.youtube.com/watch?v=x4fTh0x3xLE ja bym brał tego radeona a Wy? z góry dzięki za pomoc Wybaczcie, że napiszę OT ale... też mam radeon x1950PRO też monitor 19 calowy oraz Linux (kernel 2.6.22-14 generic) i powiedz mi na jakich sterownikach jedziesz, że Ci spokojnie działa Compiz Fusion? Jak dla mnie to prawdziwe przekleństwo mieć na Linuksa karty ATI :/ Ani odpalić serwa ET nie mogę bo coś sie komplikuje etc etc. Ja bym wybierał na Twoim miejscu 8500 sam myślę o sprzedaniu swego radeonka i kupieniu jakieś Nvidi Edytowane 12 Stycznia 2008 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Wymiana X1950PRO na 8500 to czysty masochizm. Te karty mają się tak jak Mustang 68' do Daewoo 02' (stare i wydajne do nowe i nic poza tym). Z tanich kart Nvidii sensowne zakupy rozpoczynają się od 7300GT/7600/8600GT/8800GT. Jeśli bawicie się na linie to o ATI nie ma co wspominać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Szawel napisał(a): Wymiana X1950PRO na 8500 to czysty masochizm. Te karty mają się tak jak Mustang 68' do Daewoo 02' (stare i wydajne do nowe i nic poza tym). Z tanich kart Nvidii sensowne zakupy rozpoczynają się od 7300GT/7600/8600GT/8800GT. Jeśli bawicie się na linie to o ATI nie ma co wspominać. Ja myślę o wymianie na 7900GT ;) lub poczekam na serie 9xxx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enhancer Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 więc tak: 1zainstaluj sobie envy 2zainstaluj stery przez envy - najlepiej najnowsze 3. w /etc/X11/xorg.conf w sekcji jakiejśtam - (jest na dole) zmień composite disable na composite enable w razie czego pisz na gg 6411171 co do tych kart.... patrząc na osiągi w tom's hardware - wiem, ze 8600GT będzie mi śmigala że hej a ta MSI ma swietne to chłodzenie - i ją podkręce na max i i kosztuje 335PLN na prawdę dzięki za rady ale mi to wystarczy TYLKO DLA STARCRAFTa II mogę kupić coś lepszego - módlmy się żeby to bylo w maju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...