Skocz do zawartości
rops

Ati Radeon Hd3690

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiły się niusy o tej grafie, szyna pamięci obcięta, ale za to cena też , ma kosztować ok 110$ (u nas pewnie ok 400 zł):

Dołączona grafika

I mam taka prośbę, jeśli ma ktoś radka 3850 to czy mogłby o połowę ograniczyć przepustowość pamięci (obniżyć zegary/wyrwać niepotrzebne kostki pamięci - tak jak na poniższym obrazku) i dać znać jaki to ma wpływ na wydajność?

Dołączona grafika

Pozdrawiam

EDIT:

tu wynik z 3d marka 2006 tej kartu podobno, niestety nie ma żadnych szczegółów

Dołączona grafika

Edytowane przez rops

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mam taka prośbę, jeśli ma ktoś radka 3850 to czy mogłby o połowę ograniczyć przepustowość pamięci (obniżyć zegary/wyrwać niepotrzebne kostki pamięci - tak jak na poniższym obrazku) i dać znać jaki to ma wpływ na wydajność?

Gdzieś w granicach 20-30% mniejszy wynik, im wyższa rozdzielczość, tym bardziej znaczący. Czyli dla 1024x768 będzie 20%, dla 1600x1200 będzie 30-35% gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ,że to ma być odpowiedź na 8600GT ?. bo do czego to można porównać. Szyna pamięci obcięta o połowę ,a cena 400 jak na początek może być. Przydałoby się jakieś porównanie z szybkim 8600 GT. Wynik w smarku06 całkiem wysoki.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mark chodzi w 1280 , wiec moze nie byc nadmiernej roznicy miedzy nim a 3850.

Hehe to ciekawe jak bedzie wygladac nastepna karta Ati za 200 zeta - 240 shaderow i 64 bity? :)

Ale musza miec swietny uzysk w fabrykach , ze pozwalaja sobie ladowac chip tej wielkosci i o poziomie skomplikowania do karty za 100$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe, ciekawe. Jeśli będzie lepszy od 8600, to będzie niezłym kąskiem dla osób zmieniających platforme, a nie posiadających funduszy na kupienie ekstra karty. Ciekawe kiedy to się u nas pojawi.

Jeśli do nas to wejdzie, to może i bym się na to skusił gdyby sianka nie starczyło na 3850.

ATI w r e s z c i e powoli uzupełnia segment low/mid.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://en.hardspell.com/doc/showcont.asp?n...amp;pageid=2351 - wyniki w grach bardzo ciekawe. Widac, ze karta ma duza wydajnosc (w koncu to ten sam rdzen co w 3870), ktora jest mocno ograniczana w wiekszych rozdzialkach przez ta nieszczesna szyne 128bit. Ale tak czy siak karta bardzo fajna, tylko jaka bedzie jej cena, bo 8800GS po 450zl juz chodza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Rozumiem ,że to ma być odpowiedź na 8600GT ?. bo do czego to można porównać. Szyna pamięci obcięta o połowę ,a cena 400 jak na początek może być.

No ciekawe, ciekawe. Jeśli będzie lepszy od 8600, to będzie niezłym kąskiem dla osób zmieniających platforme, a nie posiadających funduszy na kupienie ekstra karty.

Mala uwaga - 8800GS na alledrogo lazi po 460 zl...juz jest , juz mocna to kupic wiec nie wiem czy to taka okazja przy zakladanych 400 zl.

Hardspell z linka mi nie wlazi :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wchodzi, nie wiem co jest grane.

Strona czesto pada - wczoraj nie dzialalo u mnie teraz wchodzi.

No ale wyniki ladne w 1024 wymiata konkurencje a przy 1600 umiera - teraz pytanie jak jest w 1280 - jesli tam bedzie rownie dobrze jak w 1024 to bedzie swietna karta dla posiadaczy 17 i 19" monitorow.

PS. Gdzie sa uzywki 2900 pro po 400 zeta? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to się ma wydajnością do 8800gsa w~1680x1050 ? kusza mnie radki chyba się lepiej sprawdzą z pasywnym chłodzeniem,, pewnie accelero s2 za 50zł wystarczy spokojnie,, z drugiej strony gf nadrabia pamięciami i z mocnym prockiem chyba będzie jednak wydajniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to się ma wydajnością do 8800gsa w~1680x1050 ? kusza mnie radki chyba się lepiej sprawdzą z pasywnym chłodzeniem,, pewnie accelero s2 za 50zł wystarczy spokojnie,, z drugiej strony gf nadrabia pamięciami i z mocnym prockiem chyba będzie jednak wydajniej

Do 1680 musi byc wersja 3850 ten z topicu jak widac na testach w 1600x1200 umiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ,że to ma być odpowiedź na 8600GT ?. bo do czego to można porównać. Szyna pamięci obcięta o połowę ,a cena 400 jak na początek może być. Przydałoby się jakieś porównanie z szybkim 8600 GT. Wynik w smarku06 całkiem wysoki.

110$*2,3*1,22=308zł

I tyle +/- będzie u nas kosztować w najtańszych sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi