Skocz do zawartości
DDR2

Oc Pamięci 2x2gb

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... Lepsze odczyty są przy FSB=415 i Pamięciach - 1108MHz niż FSB=387 i DDR-1160MHz <_<

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co do tego dzielnika, to jak osiągnąć 5:6 , bo zbytnio nie rozumiem tych wyliczeń... I czy ma to wpływ na wydajność ?? :/

Dz.

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyper_2002 napisał(a):

Bawił się ktoś z Was G.Skill F2-8800 Pi 4GB Kit ?? (oprócz użytkownika DDRII). Pamięci mam od dwóch dni... póki co stabilne 1160MHz na stand. napięciach . Jednak wyniki w Everescie nie powalają...

Czas najwyższy przestać sugerować się wynikami EVERESTA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyper_2002 napisał(a):

hmm... Lepsze odczyty są przy FSB=415 i Pamięciach - 1108MHz niż FSB=387 i DDR-1160MHz <_<

Co do tego dzielnika, to jak osiągnąć 5:6 , bo zbytnio nie rozumiem tych wyliczeń... I czy ma to wpływ na wydajność ?? :/

Dz.

a zrób 485x8 na 5/6 czyli na ramach 1180-1190mhz i zobacz jaki masz wynik Edytowane przez DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zabawy się skończyła Gskill 2x2gb 9600

1,9V z pod biosu

Dołączona grafika

2,06V z pod biosu

Dołączona grafika[/

2,2V z pod biosu

Dołączona grafika

wyżej na tym dzielniku max 1285 mhz stabilnie

zmiana dzielnika 2,32V z pod biosu

Dołączona grafika

coś na cl4 2,16V z pod biosu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

1pi na cl3

Dołączona grafika

Dołączona grafika

1 max na cl5 1pi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patriot 2x2GB 800 CL4 na AMD

Dołączona grafika

1066 2,3 Bios 2,25 -real

Pamięci dostałem w sumie przez przypadek. Składalem znajomej kompa i zamówiłem w ESC A-datę 4gb 800 cl4. Niestety, albo stety skończyły im się te memki. Zaproponowano mi tego patriota w cenie A-daty. Jako że nie było więszkego wyboru, a wielkego O/C wlaścicielka nie planuje zgodziłem się.

Jakie było moje zaskoczenie gdy te patrioty wstały na domyślych ustawienia moich apogee (1000cl5, 2,1V). Pobawiłem się trochę clocgenem i 1040mhz jest stabilne przy 2,1V. Z ciekawości zapodalem im 2,3V i usatwilem na 1066mhz. Jak widać wyżej takie ustawienie im pasuje. Chyba Apogee znalazły następcę i powędrują do znajomej. Patriot ostatnio nie ma dobrej renomy wśród overclockerów, ale ja się mile nimi zaskoczyłem :)

Więcej testów w wolnym czasie :) Aha. Memki przy 2,3 mają chłodniejszy radiator niż apogee przy 2,1V.

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielki problem z oc swoich G.Skill PC2-8800 2x2 GB.

Mam płytę Asus Rampage Formula z biosem 0410.

Procek QX6850 idzie spokojnie na ponad 4GHz przy 1,35V,

ale ciągle pamięci marudzą. Są stabilne tak mniej więcej do 1130MHz przy 2.0V

a wyżej wyskakują błędy w orthosie.

Próbowałem ustawiać timingi zgodnie z tym co podał DDR2 ale ciągle nie chce iść.

O co chodzi?

Czy mogę podbić napięcie do 2.2V bez montowania specjalnego chłodzenia?

Obudowa jest wentylowana przez dwa wiatraki (360mm i 250mm) więc jest dosyć

dobrze wentylowana.

Wytłumaczeń tego problemu widzę kilka:

a) bios 0408 jest lepszy?

b) trafiły mi się felerne kostki?

c) są jakieś ustawienia których na screenach nie widać a trzeba je zmienić w biosie?

Próbowałem na dzielnikach (2/3 3/4 5/8).

Dzielnika 5/6 jeszcze nie probowalem bo dopiero dzisiaj flashowalem bios,

a we wczesniejszym fsb>400 konczylo sie zawieszeniem systemu.

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordrafalf

jeżeli jeszcze nie grzebałeś w timingach z serii 2nd i 3rd information, to czas najwyższy ustawić jakieś luźniejsze wartości - mi taka zmiana dała +35 MHz (535->570MHz) na modułach a-daty na powerchipach. Zacznij od 10-5-7-5-7-5-7-14-7-2-5-5 i jak będziesz zadowolony z MHz, to wtedy dajesz jakieś lepsze wartości. Jeżeli i to nie pomoże, a napięcia NB już nie chcesz dalej podnosić (ale bez przesady - powyżej 1.45V nie ma sensu wychodzić dla NB), to i tak nie ma co rozpaczać, bo i tak jesteś powyżej specyfikacji.

Z bardziej zaawansowanych rzeczy w biosie można pobawić się DRAM CLK Skew, DRAM static read control i AI clock twister. Ustaw częstotliwość pamięci tak, że np jest niestabilnie już przy SPI 1M i pozmieniaj (pojedynczo!) te 3 opcje - jak zauważysz poprawę, to znaczy, że dana opcja korzystnie wpływa na stabilność i warto się nią zainteresować.

Nie zauważyłem, żeby były jakiekolwiek różnice w OC przy przejściu z biosa 0408 na 0410. 2.2V dać możesz - nic się złego nie stanie.

Dar!ush

ja naprawdę niektórych nie rozumiem - masz płytkę i pamięci, to nie możesz sam tego sprawdzić? Przecież to zajmie tylko chwilę. Jest kilka wartości które można samemu bardzo szybko zweryfikować, typu normal & +50ps, +100ps & +300ps albo poprawę zauważysz, albo nie.

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordrafalf napisał(a):

Mam wielki problem z oc swoich G.Skill PC2-8800 2x2 GB.

Mam płytę Asus Rampage Formula z biosem 0410.

Procek QX6850 idzie spokojnie na ponad 4GHz przy 1,35V,

ale ciągle pamięci marudzą. Są stabilne tak mniej więcej do 1130MHz przy 2.0V

a wyżej wyskakują błędy w orthosie.

Próbowałem ustawiać timingi zgodnie z tym co podał DDR2 ale ciągle nie chce iść.

O co chodzi?

Czy mogę podbić napięcie do 2.2V bez montowania specjalnego chłodzenia?

Obudowa jest wentylowana przez dwa wiatraki (360mm i 250mm) więc jest dosyć

dobrze wentylowana.

Wytłumaczeń tego problemu widzę kilka:

a) bios 0408 jest lepszy?

b) trafiły mi się felerne kostki?

c) są jakieś ustawienia których na screenach nie widać a trzeba je zmienić w biosie?

Próbowałem na dzielnikach (2/3 3/4 5/8).

Dzielnika 5/6 jeszcze nie probowalem bo dopiero dzisiaj flashowalem bios,

a we wczesniejszym fsb>400 konczylo sie zawieszeniem systemu.

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Spokojnie bez nawiewu moga latać do 2,2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mach82 napisał(a):

lordrafalf

jeżeli jeszcze nie grzebałeś w timingach z serii 2nd i 3rd information, to czas najwyższy ustawić jakieś luźniejsze wartości - mi taka zmiana dała +35 MHz (535->570MHz) na modułach a-daty na powerchipach. Zacznij od 10-5-7-5-7-5-7-14-7-2-5-5 i jak będziesz zadowolony z MHz, to wtedy dajesz jakieś lepsze wartości. Jeżeli i to nie pomoże, a napięcia NB już nie chcesz dalej podnosić (ale bez przesady - powyżej 1.45V nie ma sensu wychodzić dla NB), to i tak nie ma co rozpaczać, bo i tak jesteś powyżej specyfikacji.

Z bardziej zaawansowanych rzeczy w biosie można pobawić się DRAM CLK Skew, DRAM static read control i AI clock twister. Ustaw częstotliwość pamięci tak, że np jest niestabilnie już przy SPI 1M i pozmieniaj (pojedynczo!) te 3 opcje - jak zauważysz poprawę, to znaczy, że dana opcja korzystnie wpływa na stabilność i warto się nią zainteresować.

Nie zauważyłem, żeby były jakiekolwiek różnice w OC przy przejściu z biosa 0408 na 0410. 2.2V dać możesz - nic się złego nie stanie.

Mimo różnistych ustawień, napięć, timingów wniosek pozostaje tylko taki, że mam słabe do oc pamięci. Stabilnie chodzą póki co na 1125MHz na dzielniku 3/4 (422*9.0).

Przy tych ustawieniach timigów co dałeś pamięci nawet nie wstają i wyświetla się tylko 'det ram'.

Z tego co czytałem w różnych recenzjach niektórym trafiają się sztuki które idą spokojnie do 1200 na 2.0 V a innym nie chodzą stabilnie nawet przy 1120 wiec mam slabe sztuki... niestety.

Mam jeszcze pytanie co do ustawienia w memsecie. mianowicie to opcji 'performance level'. niby timingi lepsze=nizsze ale nazwa wskazuje co innego. Wiec jakie sa dobre?

Moje ustawienia w memsecie od góry: 5-5-5-15; 6-50-7-14-11-3-8-3-6-3120T-2T. Wszystkie im niższe tym lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordrafalf napisał(a):

Mimo różnistych ustawień, napięć, timingów wniosek pozostaje tylko taki, że mam słabe do oc pamięci. Stabilnie chodzą póki co na 1125MHz na dzielniku 3/4 (422*9.0).

Przy tych ustawieniach timigów co dałeś pamięci nawet nie wstają i wyświetla się tylko 'det ram'.

Z tego co czytałem w różnych recenzjach niektórym trafiają się sztuki które idą spokojnie do 1200 na 2.0 V a innym nie chodzą stabilnie nawet przy 1120 wiec mam slabe sztuki... niestety.

Mam jeszcze pytanie co do ustawienia w memsecie. mianowicie to opcji 'performance level'. niby timingi lepsze=nizsze ale nazwa wskazuje co innego. Wiec jakie sa dobre?

Moje ustawienia w memsecie od góry: 5-5-5-15; 6-50-7-14-11-3-8-3-6-3120T-2T. Wszystkie im niższe tym lepsze?

Co ciekawe zauwarzyłem że im wyższe tREF tym wyższy odczyt w evereście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś moze wie, na jakich kostkach produkowane były pamięci Kingston Hyperx o oznaczeniu KHX6400D2LLK/4G? Kupiłem je okazyjnie od "nooba", który wygrał je w jakims konkursie i nie miał ich gdzie wsadzić (ma u siebie ddr1). Jak mniej wiecej wyglada O/C i max sensowne V na nich? Googlowałem, ale z marnym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi