tomasir Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 No właśnie niech wypowiadają się tylko i wyłącznie Ci co mieli tą płytę w rękach (nie interesuję mnie żadne recki!). MOja przestaje wyrabiać przy 201-203. Niby wszystko idzie ale są krzaki - pojawiające siękolorowe kiterki i inne tego typu :cry: (prawdopodobnie wina chipsetu). Do jakich wartości fast command rate Wam płyta działa: u mnie 1) ultra do ok. 155 2) fast do ok. 190 wyżej juztylko normal I czy zawsze u Was też i/o voltage odczytuje jak 3.3V? No i czy zwiększenie i/o z 3,5V na 3,65 co u Was dało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Miałem w rękach nie raz. Jednak egzemplarze które miałem niegdy nie poszły powyżej 198MHz i w tej kwestji nie pomagały żadne nadludzkie metody chłodzenia chipsetu. Jednak objawem za wysokiej FSB nie były zadne kolorowe literki tylko zwyczajny black screen. Objaw który opisujesz pasuje mi bardziej do karty graficznej. Np. niektóre Radeony 9500/9500pro/9700/9700pro robia takie rzeczy właśnie przy czestotliwosci AGP 80MHz i standardowym AGP dirving value. Co do command rate to działanie zależy tylko od pamięci. Dla przykładu Corsairachy PC3500 w trybie ultra działają właśnie do 198MHz(czyli tyle ile chipset wyciąga). co do odczytu to nie pamiętam natomiast zwiększanie I/O voltage na tej płycie nie pomogło w uzyskaniu wyższych FSB(a teoretyczie powinno zresztą na innych płytach pomaga). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Miałem w rękach nie raz. Jednak egzemplarze które miałem niegdy nie poszły powyżej 198MHz i w tej kwestji nie pomagały żadne nadludzkie metody chłodzenia chipsetu. Jednak objawem za wysokiej FSB nie były zadne kolorowe literki tylko zwyczajny black screen. Objaw który opisujesz pasuje mi bardziej do karty graficznej. Np. niektóre Radeony 9500/9500pro/9700/9700pro robia takie rzeczy właśnie przy czestotliwosci AGP 80MHz i standardowym AGP dirving value. Co do command rate to działanie zależy tylko od pamięci. Dla przykładu Corsairachy PC3500 w trybie ultra działają właśnie do 198MHz(czyli tyle ile chipset wyciąga). co do odczytu to nie pamiętam natomiast zwiększanie I/O voltage na tej płycie nie pomogło w uzyskaniu wyższych FSB(a teoretyczie powinno zresztą na innych płytach pomaga).A więc na wstępie podziękuję że zechciałeś odpowiedzieć :P Fast command rate moim zdaniem nie jest związany z ustawieniami pamięci tylko chipsetu bo: sprawdzałem na 3 różnych kościach (128 ddr266, 256 ddr333 i tych co mam teraz) i sytuacja byłą zawsze taka sama, znaczy ok. 155 to max. dla ultra, 188 to max. dla fast. POnadto wyraźnie umieszczenie tej opcji w biosie sugeruje że nie jest to opcja pamięci (inaczej znalazła by się tam gdzie timingi). POnadto ustawienie magistrali 201 lub więcej sprawia że: Występują znaczne wahania w wydajności, np. przy teście mem. benchmark (czasem dobre wyniki czasem znacząco różne), co sugeruje że nie jest ów problem związany z kartą graficzną. Pisałem do Lancera i na innych płytach jak chipset nei dawał rady (najprawdopodobniej) właśnie takie objawy były. POnadto 80 dla karty na agp przełkną w zasadzie wszystkie (poza małymi wyjątkami). Zmienię chłodzenie chipsetu i może te 202-203 będę miał stabilne. Ewidentnie da siętroszeczkęwięcej osiągnąć, bo na początku "kolorowe kwadraciki" nie występują, a po kilku minutach pracy pojawiają sięco świadczy że znacący może tu byćwpływ temperatury. Przy 203 od razu sięone pojawiają, a przy 205 płyta nie chce działać... :cry: :cry: :cry: A to że te corsarze wytrzymują 198 ultra, to jest prawdopodobnie inne określenie timingów, gdyż na niektórych płytach zamist typowych cl, trcd i innych są po prostu ultra, fast, itp. No chyba że na tej płycie miałeś je przy fast command ustaionym na ultra na 198 puszczone :? :? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Nie wiem dlaczego, ale zrozumiałem, że chodzi ci o Command Rate. Natomiast tobie chodzii pewnie o "CPU Fast Command Rate" czyli o agresywność adresowania procesora. Zapewniam, że nie ma to nic wspólnego z chipsetem a jedynie z procesorem. Czy sprawdzłeś działanie opcji z innym prosesorem np. jakimś AXP 0.13. Corsairy oczywiście testowałem na KX7(z command rate 1T ale teraz juz wiem ,że nie oto tobie chodziło). Jedyne co mi przychodzi do głowy to schłodzić porządnie NB. napewno nie zaszkodzi, a może pomóc.Np. Na Abicie AT7 (ta tym samym chipsecie KT-333) dobre schłodzenie chipsetu dawało 5MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 I/O to napiecie 3,3v na moim Abicie tez tak oznaczono i jest to prawidlowe oznaczenie zwiekszanie go ma wplyw na karty pci (ewentualnie kontroler dysku) a nie na chipset u mnie dodatkowo dzialalo na pamiec ( SDRAM) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Miałem w rękach nie raz. Jednak egzemplarze które miałem niegdy nie poszły powyżej 198MHz i w tej kwestji nie pomagały żadne nadludzkie metody chłodzenia chipsetu. Jednak objawem za wysokiej FSB nie były zadne kolorowe literki tylko zwyczajny black screen. Objaw który opisujesz pasuje mi bardziej do karty graficznej. Np. niektóre Radeony 9500/9500pro/9700/9700pro robia takie rzeczy właśnie przy czestotliwosci AGP 80MHz i standardowym AGP dirving value. Co do command rate to działanie zależy tylko od pamięci. Dla przykładu Corsairachy PC3500 w trybie ultra działają właśnie do 198MHz(czyli tyle ile chipset wyciąga). co do odczytu to nie pamiętam natomiast zwiększanie I/O voltage na tej płycie nie pomogło w uzyskaniu wyższych FSB(a teoretyczie powinno zresztą na innych płytach pomaga).Wczorajsze testy okazały się "nianajlepsze" :( :( :( To jednak kartagraficzna mówi dość. Ale udało mi sięuzyskać troszku lepsze wyniki. Mam teraz stabilną pracę na ~201. Testowałem i na mnożniku niższym płyta bezproblemo uruchomiła windę na 208 :P (ale już w biosie było pełno kolorowych kwadracików). szkoda że brak kolejnego dzielnika dla agp :( No i mam jeszce głupie pytanie: skoro wszystko idzie na dzielniku 5/2/1 to wychodzi że agp jest teraz na 100 prawda :? ? a nie 200/5=40x2=80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 chodzi na 100MHz - żebyś tylko jej nie usmażył ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 jakie 100 na mnozniku 1/5 agp ma 80 przy fsb200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 5/2/1PCI/AGP/FSB - taka jest zależność - chyba że na odwrót - czyli FSB/AGP/PCI - to by się zgadzało (5x40 - 200, 2x40-80 i 40) - ide się wyspać bo nie myślę już - 48h bez snu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 to jest wlasnie FSB/AGP/PCI 5/2/1 4/2/1 3/2/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...