Vault Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 t6 I. Sprawa wygląda tak : Mam Plyte glowna ASUS A7V-KT133-C BIOS Revision 1005A,Durona 1300, 512 ramu (PC133) i pewien problem. Chcem podkrecic proca problem w tym ze moj duren strasznie sie grzeje, temperatura oscyluje w granicach 60 stopni celcjusza, nawet wtedy gdy mam wlaczone chlodzenie programowe i zdjeta obudowe,Jezeli podkrece go do 1400 przestaje byc stabilny (podkrecam z poziomu biosu fsb) z tego co wiem jezeli chce sie uzyskac stabilna prace systemu 3a zwiekszyc napiecie, no ale to z kolei rowna sie jeszcze wieksza temperatura no nie ? 1. Jaka temperatura jest dla proca wykanczajaca ? 2. Jakie chlodzenie zalozyc (w granicach do 80 zeta) teraz mam jakies aluminiowe kulkowe badziewie. 3. Jak maksymalnie da sie podkrecic mojego proca w normalnych warunkach ? (Nie mowie tu oczywiscie o chlodzeniu azotem czy o jakims peltierze tylko o jakims takim sensownym coolerze np miedziakiem albo o bloku wodnym [to chyba tez zalicza sie do sensownych nie?]) 4. Czy na mojom plytke da sie wsadzic XP-ka ?, Jezeli tak to czy plyta nie bedzie za slaba do tego proca ? 5. Jesli bedzie dzialal na mej plytce to jakiego XP najlepiej wsadzic ? 6. Dlaczego w niekorych testach wydajnosci moj duron krecony na 1,4 jest minimalnie wolniejszy od XP-1700 ? (Co dlatego ze XP-1700 to 1466Mhz ?) 7. Czy koniecznie 3eba odblokowywac mnoznik zeby porzadnie krecic procka ? 8. Czy jest ktos z Wrocka kto bylby na tyle mily i zamalowal mi te mostki ? (hmm nie mam zdolnosci plastycznych o_O) II.Sprawa 2ga. Mam 600 zeta na grafe, ale kompletnie nie wiem co nadaje sie do mojego kompa!, Kwa fczesniej miauem gf2mx200 (Bylem gupi) sprzedalem za bezcen (heh dobrze ze nie musialem doplacac zeby go sprzedac o_O) teraz mam s3virge325 2mb i jest kewl! dobra, co kupic zeby bylo ok ? Najbardziej chodzi mi o wydajnosc w grach typu Doom3, Unreal2 Quake(Tenebrae1.0) No i czaje sie na Knights of the old republic (wiecie gwiezdne wojny+RPG+TPP=wypas!) . Hmm moge dolozyc do tej karty jeszcze ze stufke i kupic jakiegos gf4-4200 ale: 1. Czy muj proc nie bedzie waskim gardlem dla np gf4-4200 ? 2. Moze lepiej za te 700 zeta kupic jakiegos xpka (pod warunkiem ze wejdzie) i np radeona 9000 ??? 3. Co daje wiekszego kopa D1300+Gf4-4200 czy Xp1700+R9000 czy moze ktos ma jeszcze pomysl na lepszy konfig ? 4. Ej wogole co mi daje to ze mam na plytce agp pro ? 5. Czy ktos to wogole czyta ? o_O dobra koniec mam nadzieje ze ktos mi pomoze ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekt Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 co prawda mam 1,2 puszczone na 1,34 ale z temperaturka nie mam problemow, boxowy cooler ;), zdjeta obudowa i 46C :) co prawda wylaczylem ogrzewanie w pokoju i caly czas mam otwarte okno ale co tam :P :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 co prawda mam 1,2 puszczone na 1,34 ale z temperaturka nie mam problemow, boxowy cooler ;), zdjeta obudowa i 46C :) co prawda wylaczylem ogrzewanie w pokoju i caly czas mam otwarte okno ale co tam :P :twisted: Mój trzydniowy Duronek 1200 ma temp 41 w stanie spoczynku, po podkręceniu na 1404 ma 45 stopni, a po pół godzinie Prime95 osiąga 49 stopni. Cooler cooler master za 40 zeta (czyste aluminium z wiatrakiem 6 czy 7 cm @2800 obr.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 co prawda mam 1,2 puszczone na 1,34 ale z temperaturka nie mam problemow, boxowy cooler ;), zdjeta obudowa i 46C :) co prawda wylaczylem ogrzewanie w pokoju i caly czas mam otwarte okno ale co tam :P :twisted: Mój trzydniowy Duronek 1200 ma temp 41 w stanie spoczynku, po podkręceniu na 1404 ma 45 stopni, a po pół godzinie Prime95 osiąga 49 stopni. Cooler cooler master za 40 zeta (czyste aluminium z wiatrakiem 6 czy 7 cm @2800 obr.) To widzę że mój d1000 kręcony na 6x200,86 na 1,90-1,92V ma chłodniutko :D 35-36 w spoczynku, a 39-40 po godzinei wygrzewania hotcpu (cpu burn do ok. 42 stopni). Buda otwarta. Temp. w pokoju ok. 22 stopnie. Więc jak możecie to popracie sobie chłodznie. U mnie tylko po dodaniu dodatkowego wiatraka 80x80 nawiewające na titana (na którym bądźco bądź też jest 80x80) dało spadek o ok. 3-4 stopnie, więc było warto. A co do pytań Vaulta to: na tego d1300 w zupełności wystarczy titanik - duży aluminiowy z wiatrakiem 80x80 za 25-30 pln. Kręcić oczywiście lepiej magistralą Wykończyć mógłbyś tego duona temp. ok.90-100 stopni (zależy od egzemplarza), jednak powyżej 60 stopni powinieneś się już troszkę martwić. Max. dla duronów 1300 to ok. 1500, jednak większość kręci siębardzo słabo do ok. 1400-1450 Jeżeli na płycie osadziłeś morgana to z xp niepowinno być problemu szczególnie że płyta jest na kt133a więc z magistralą 133 nie powinno byćkłopotów Nie nie trzeba odblokowywać mnożnika by podkręcać, ale lepiej gdyż: jak odblokujesz mnożnik i masz w miaręsensowne pamięci to możesz obniżyć mnożnik i podnieść magistralę (podnosząc magistralęniejako podkręcasz cały komputer, a mnożnikiem to tylko procesor). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Ja mam Athlona 1400 i na mam 64 stopnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 to deczko za much Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 A co do temperatury wykanczajacej - mojego D650 nie wykonczyly nawet 92 st. po zapomnieniu wetkniecia wtyczki wiatraka do gniazdka a plycie hyhyhy :twisted:. Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...