neomagnet Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Hey wszystkim, Na poczatek od razu powiem że po raz pierwszy w życiu mam styczność z linuxem, pobrałem i zainstalowałem mandrive2008 free, tylko teraz mam kilka problemów. otóż: 1. Jak coś zainstalować na linuxie? Czytałem na necie conieco, tylko wszędzie pisze że trzeba wprowadzać jakieś polecenia, tylko jakie dokładnie i gdzie? 2. Da się zainstalować na tym neostrade jakoś? Słyszałem że można, ale nie mam pojęcia jak..... 3. Mam podłączonego 2 kompa przez LAN i chcę żeby na tamtym był dalej net, na xp to żaden problem, ale jak to zrobić na linuxie? Z góry sory za tak banalne pytania, ale nigdy nawet nie spojrzałem na linuxa i nie wiem co i jak. Prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie pk 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 1. Klik... 2. Jakos się da, ale jak to nikt nie bedzie wiedział jesli nie podasz jak sie łaczysz z siecia. 3. Zaden problem, iptables. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Dobra, poczytałem conieco na necie i wiem co i jak zrobić zeby zainstalować neostrade, niestety mam problem przy instalacji sterowników eagle do modemu sagem fast800.po wpisaniu ./configure coś się dzieje, ale gdy chce wpisać make to wyskakuje: bash: make: command not found, i nie wiem co mam z tym zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sula Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Lat wiele na mandrivie nie siedziałem. W każdym razie zainteresuj się czymś takim jak urpmi (to jest menadzer pakietów do mandrivy) to co ty teraz próbujesz zrobić to kompilować polecam http://mandriva.org.pl http://strefamandrivy.pl/forum/ Na 1 stonie jest sporo artykułów dot Mandrivy ,na drugiej mozesz spytac o pomoc ludzi ktorzy uzywaja tego systemu na codzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Znam juz ten program jednak on pobiera pakiety z internetu a ja chwilowo internetu nie mam na linuxie :( spróbuje jeszcze cos pokombinowac z tym firmware, ale nie wiem czy cos z tego bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 (edytowane) Dobra, poczytałem conieco na necie i wiem co i jak zrobić zeby zainstalować neostrade, niestety mam problem przy instalacji sterowników eagle do modemu sagem fast800.po wpisaniu ./configure coś się dzieje, ale gdy chce wpisać make to wyskakuje: bash: make: command not found, i nie wiem co mam z tym zrobić.problem w tym, że musisz patrzeć co się dzieje. Wyrzuci ci czemu nie mógł zrobić wszystkiego (pliku make). Zazwyczaj musisz coś doinstalować. Edytowane 2 Marca 2008 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exoss Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 (edytowane) po pierwsze musisz przekompilowac jadro. sterowniki do f800 wymagaja kilku rzeczy. mi sie zgralo wszystko na jadrze 2.4.24 i sterownikach 2.3.2. Jedyny minus to martwe procesy po resetach modemu, ale to sie da zrobic. na nowszych jadrach jeszcze nie probowalem. generalnie patrz jakie bledy ci wyskakuja i szukaj odpowiedzi na google. po wpisaniu ./configure coś się dzieje, ale gdy chce wpisać make to wyskakuje: bash: make: command not found, i nie wiem co mam z tym zrobić widac configure nie wygenerowalo pliku make czyli cos poszlo nie tak. co do drugiego kompa to wystarczy ze zainstalujesz binda albo dnsmasq, postawisz dodatkowy interfejs lan i wrzucisz pare regulek do iptables Edytowane 2 Marca 2008 przez exoss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 bash: make: command not foundczyli nie masz programu make :] Włącz centrum sterowania -> instalacja programów (coś w tym rodzaju). Poszukaj tam programu make, gcc albo g++ i je zainstaluj (poprosi w włożenie cd). Jak później pewnie będzie prakowało jeszcze jakiś programów to pewnie ./configure to wypisze i musisz je doinstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 gcc i g++ doinstalowałem bo juz na poczatku wywalało ze brakuje gcc. Gdzieś na necie przeczytałem że mój modem powinien chodzic i bez sterowników, no ale niestety. Gdzie indziej znalazłem stery do modelu E4T w wersji binarnej, zainstalowałem i dało się skonfigurować wszystko ale neta i tak nie ma, bo nie łączy :/. Sprawdziłem z tym configure i pokazuje coś o jądrze, nie pamietam teraz komunikatu, ale mam plik config.log, dodaje go w załączniku, moze ktoś mi podpowie co musze zrobić, bo ja się jakoś nie moge doczytac. config.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszb Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Żeś sobie utrudnił życie. Nie przepadam za ubuntu, ale na nim neostarda chodzi bez żadnych ceregieli, jakie musisz odprawiać na mandrivie: http://ubudsl.ubuntu.pl/ubudsl_pl.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 instalacja neo do linuxa polega jedynie na skompilowaniu odpowiednich modulow do jadra, sciagniecie firmware'u i skonfigurowaniu pppd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszb Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Tak. Tyle, że taka "kuracja" zaproponowana osobie mającej po raz 1 styczność z innym systemem niż Windows, może skończyć się do niego awersją. Sad, but true. Dlatego dla czystego sumienia lepiej na starcie zalecić "klikalne" rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...