Skocz do zawartości
neomagnet

Neostrada Na Linuxie

Rekomendowane odpowiedzi

Hey wszystkim,

Na poczatek od razu powiem że po raz pierwszy w życiu mam styczność z linuxem, pobrałem i zainstalowałem mandrive2008 free, tylko teraz mam kilka problemów. otóż:

1. Jak coś zainstalować na linuxie? Czytałem na necie conieco, tylko wszędzie pisze że trzeba wprowadzać jakieś polecenia, tylko jakie dokładnie i gdzie?

2. Da się zainstalować na tym neostrade jakoś? Słyszałem że można, ale nie mam pojęcia jak.....

3. Mam podłączonego 2 kompa przez LAN i chcę żeby na tamtym był dalej net, na xp to żaden problem, ale jak to zrobić na linuxie?

Z góry sory za tak banalne pytania, ale nigdy nawet nie spojrzałem na linuxa i nie wiem co i jak.

Prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie pk 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, poczytałem conieco na necie i wiem co i jak zrobić zeby zainstalować neostrade, niestety mam problem przy instalacji sterowników eagle do modemu sagem fast800.po wpisaniu ./configure coś się dzieje, ale gdy chce wpisać make to wyskakuje: bash: make: command not found, i nie wiem co mam z tym zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lat wiele na mandrivie nie siedziałem. W każdym razie zainteresuj się czymś takim jak urpmi (to jest menadzer pakietów do mandrivy) to co ty teraz próbujesz zrobić to kompilować

polecam

http://mandriva.org.pl

http://strefamandrivy.pl/forum/

Na 1 stonie jest sporo artykułów dot Mandrivy ,na drugiej mozesz spytac o pomoc ludzi ktorzy uzywaja tego systemu na codzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, poczytałem conieco na necie i wiem co i jak zrobić zeby zainstalować neostrade, niestety mam problem przy instalacji sterowników eagle do modemu sagem fast800.po wpisaniu ./configure coś się dzieje, ale gdy chce wpisać make to wyskakuje: bash: make: command not found, i nie wiem co mam z tym zrobić.

problem w tym, że musisz patrzeć co się dzieje. Wyrzuci ci czemu nie mógł zrobić wszystkiego (pliku make). Zazwyczaj musisz coś doinstalować. Edytowane przez anemus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze musisz przekompilowac jadro. sterowniki do f800 wymagaja kilku rzeczy. mi sie zgralo wszystko na jadrze 2.4.24 i sterownikach 2.3.2. Jedyny minus to martwe procesy po resetach modemu, ale to sie da zrobic. na nowszych jadrach jeszcze nie probowalem. generalnie patrz jakie bledy ci wyskakuja i szukaj odpowiedzi na google.

po wpisaniu ./configure coś się dzieje, ale gdy chce wpisać make to wyskakuje: bash: make: command not found, i nie wiem co mam z tym zrobić

widac configure nie wygenerowalo pliku make czyli cos poszlo nie tak.

co do drugiego kompa to wystarczy ze zainstalujesz binda albo dnsmasq, postawisz dodatkowy interfejs lan i wrzucisz pare regulek do iptables

Edytowane przez exoss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bash: make: command not found

czyli nie masz programu make :] Włącz centrum sterowania -> instalacja programów (coś w tym rodzaju). Poszukaj tam programu make, gcc albo g++ i je zainstaluj (poprosi w włożenie cd). Jak później pewnie będzie prakowało jeszcze jakiś programów to pewnie ./configure to wypisze i musisz je doinstalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gcc i g++ doinstalowałem bo juz na poczatku wywalało ze brakuje gcc. Gdzieś na necie przeczytałem że mój modem powinien chodzic i bez sterowników, no ale niestety. Gdzie indziej znalazłem stery do modelu E4T w wersji binarnej, zainstalowałem i dało się skonfigurować wszystko ale neta i tak nie ma, bo nie łączy :/.

Sprawdziłem z tym configure i pokazuje coś o jądrze, nie pamietam teraz komunikatu, ale mam plik config.log, dodaje go w załączniku, moze ktoś mi podpowie co musze zrobić, bo ja się jakoś nie moge doczytac.

config.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Tyle, że taka "kuracja" zaproponowana osobie mającej po raz 1 styczność z innym systemem niż Windows, może skończyć się do niego awersją. Sad, but true. Dlatego dla czystego sumienia lepiej na starcie zalecić "klikalne" rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi