Skocz do zawartości
Twój Pan

Dfi X48 T3r + T2r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z jakiego programu korzystacie aby zczytać temp, predkości wiatraków z tej płyty?? Poza biosem, udpaliłem everesta w miare świeżego ale jakoś przekonany do jego wskazań nie jestem.

na płycie cd ze sterownikami masz smart guardiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na płycie cd ze sterownikami masz smart guardiana

No oki, jeżeli chodzi o kontrole obrotów wentyli to smart guardian może kontrolować jedynie 3 z 6 (NB, SYSTEM, CPU). A co z resztą?? Gdy miałem abita ip35 mogłem ustawić dla każdego wentylatora odpowiednie napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oki, jeżeli chodzi o kontrole obrotów wentyli to smart guardian może kontrolować jedynie 3 z 6 (NB, SYSTEM, CPU). A co z resztą?? Gdy miałem abita ip35 mogłem ustawić dla każdego wentylatora odpowiednie napięcie.

Przecież w BIOSie możesz sobie ładnie poustawiać każdy FAN z osobna więc w czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież w BIOSie możesz sobie ładnie poustawiać każdy FAN z osobna więc w czym problem?

No problem jest w tym, że w biosie widać też 3 wentylatory, jak pisałem wcześniej CPU, CHIPSET i SYSTEM. Nie wiem jak bardzo bios różni sie od X38, ale możliwe że to kwestia jakiegoś buga. POczekamy na nowy bios do X48 i tyle. Narazie kombinuję przedłużki do wentyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A regulacja %???

no wlasnie a jak jest z ta regulacja, przypuscmy ze moj procek do satbilnej pracy potrzebuje napiecia 1.5v to lepiej ustawic takie napiecie w opcji CPU VID CONTOL a w CPU VID SPECIAL na AUTO czy np. dac w CPU VID CONTOL 1.35 a w CPU VID SPECIAL 110% i tez wyjdzie te 1.5v?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upatrzylem juz sobie procka E8500, bylem przekonany ze wezme DFI X38 ale po przeczytaniu watku o tej plycie doszedlem do wniosku,

ze chce miec plyte w domu a nie w serwisie wiec przeczytalem ten krotki watek ale zadnych info na temat bezproblemowosci X48 i e8500

nie znalazlem.

Chce miec mobo ktore ladnie wyciagnie z e8500 wszystko co znajduje sie w tym krzemie ale zeby to sie odbylo bez zadnych extremow

zwykle AC Thermalrighta Ultra-120.

Warto? Czy moze Asus Maximus Extreme?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z tą płytką pod ddr3, a mianowicie mam ją tydzień i nadal ani razu nie dałem rady odpalić kompa.Ciągle pokazuje mi się C1.Wielokrotny reset biosu nic nie dał.Z tego co wyczytałem w instrukcji moje pamięci są chyba nie kompatybilne(OCZ 2x2GB 1600 7-7-7-20).Spróbuje kupić jakieś inne i aktualizować bios a potem oddać w ciągu 10 dni :) Tu pojawia się moje pytanie do posiadaczy tej płytki:Jakie macie pamięci? Nie chce przypadkiem kupić takich które też nie będą chciały działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z tą płytką pod ddr3, a mianowicie mam ją tydzień i nadal ani razu nie dałem rady odpalić kompa.Ciągle pokazuje mi się C1.Wielokrotny reset biosu nic nie dał.Z tego co wyczytałem w instrukcji moje pamięci są chyba nie kompatybilne(OCZ 2x2GB 1600 7-7-7-20).Spróbuje kupić jakieś inne i aktualizować bios a potem oddać w ciągu 10 dni :) Tu pojawia się moje pytanie do posiadaczy tej płytki:Jakie macie pamięci? Nie chce przypadkiem kupić takich które też nie będą chciały działać.

Probowales wsadzic tylko jedna kosc? Pamiatki oczywiscie sloty w 2 i/lub 4 ;)

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@inos, winę za tą sytuację ponosi bios z którym mobo jest sprzedawane, nie lubi 2GB kostek (są wyjątki jak te wspłópracują dobrze z dostarczanym z mobo biosem), prawdopodobnie większość standardowych kostek 1GB powinna odpalić płytę, a po sflashowaniu biosu OCZ będą śmigać. DFI się niepopisało.

Edit: Jest jeszcze drugi sposób, wystarczy wyciągnoć kostkę biosu z podstawki i zanieść do serwisu z programatorem, wgrać bios datowany 2008/06/09 i po kłopocie. Taka operacja to 20-30zł zdecydowanie taniej niż kupowanie 1GB kości, której póżniej nie wykorzystamy.

Edytowane przez Ziby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się iż "7" będzie poza zasięgiem.

Zobacz na początek takie ustawienia.

BIOS Settings:

CPU Ratio 9.5x => 3.8GHz

FSB Control => Disabled (400MHz)

PCIe Frequency => 100

CIA2 => Disabled

Perf. Enhance => Standard

Memory Multiplier => 4.00D

Memory Frequency => DDR3-1600

Memory Timings => Manual 8-7-7-20

tCL 8 (CAS)

tRCD 7

tRP 7

tRAS 20

Secondary Timings

tRRD 5

tWTR 6

tWR 12

tRFC 75

tRTP 6

tRD 9

Adj 2

CMD 2T

CPU Drive => 900mV

CPU Skew => Normal

MCH Skew => Normal

Voltage => Manual

DDR3 => +.35 (=> 1.88V)----------------> bez podniesienia tej wartosci ,normal oznacza 1.5V

PCIe => +.10

FSB => +.20

MCH => +.35

Load => Enable

To jest dla Gigabyte x48T...ale może podobnie będzie w tym DFI.

Ja działam na tRAS 18.

Na forum OCZ admini sugerują nie schodzić niżej niż 22 dla 1600.

Jest to łącznie z ustawieniem dla CPU.

Mam nadzieje iż się przyda.

Edytowane przez Ogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do właścicieli płyty DFI LT X48 T2R. Potrzebuję w kompie PC Speakera. Niby na tej płycie jest wbudowany, ale u mnie nie chce działać. Ustawiałem zworkę, podpinałem głośniczek z obudowy i nic. Nie działa ani podczas POST-a ani w Windowsie. W BIOS-ie nie znalazłem żadnej funkcji dotyczącej PC Speakera. Jest tylko zworka. Jeśli ktoś mógłby mi potwierdzić, że nie jest to problem globalny (sprzętowy lub BIOS-u) tej płyty i u niego PC Speaker działa normalnie to byłbym wdzięczny. Chciałbym mieć pewność zanim zacznę męczyć sklep o wymianę :)

Dla ułatwienia, pod Windowsem działanie bzyczka można sprawdzić np. programikiem "Depresz Beeper".

Pozdrawiam,

G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam szperam w roznych tematach na roznych forach szukam odpowiedniej plytki pod cf dla nowych radkow ktora plytke byscie polecili...mam juz kompletny metlik w glowie czy ta nie bylaby dobra??wzdaje sie byc ciezkie w obsludze ale ma mozliwosc obslugi 3 radkow w cf...naprawde nic juz nie wiem a moze wzstarczy x38 w wersji dk??cenowo bardzo atrakcyjne a nie ma problemu w radkami w cf...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę powiedzcie mi jak mam uruchomić tą płytę DFI Lanparty UT X48 T2R bo już nie mam siły. Męczę się z nią od wczoraj. Monitor nie wyświetla żadnego obrazu. Przy uruchamianiu wyświetlacz kodów post zatrzymuje się na kodzie 7F, po wciśnięciu F1 przechodzi dalej do FF i na tym koniec, na monitorze dalej czarno.

Oto reszta podzespołów:

C2D E8400 - testowałem jeszcze z E6300 i E5200

Crucial Ballistix 2x2GB 1066MHz CL5 - sprawdzałem też z innymi ramami (OCZ Platinum rev. 2 2x1GB 800MHZ i jeszcze jakieś najzwyklejsze kingstony ddr2 1066MHz) oczywiście była zabawa z resetowaniem cmosu poprzez wyjęcie baterii i wkładanie pojedynczo modułów pamięci do różnych slotów

Radeon HD4850, sprawdzałem też na Radeonie x1950PRO

Zasilacz Antec HighCurrentGamer 520W, sprawdzalem też na Corsarzu 450W

Wszystko na 100% jest sprawne, każdy z tych podzespołów na innej płycie(Asus P5K) działa prawidłowo.

Jestem pewien, że ta płyta jest sprawna, ponieważ mam jeszcze dwie inne płyty DFI (Lanparty DK P45 T2RS, Lanparty UT P35) i z nimi jest dokładnie to samo, też nie mogę ich uruchomić, również zatrzymują się na kodzie FF. Gdzieś słyszałem, że podczas uruchamiania trzeba wciskać jakiś klawisz na klawiaturze i wtedy wchodzi się do biosu, później startują już normalnie. Wiecie o co z tym chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kod FF oznacza Fszystko Fporzo - czyli komp się uruchamia i działa stabilnie. 7F bodajże wyskakuje gdy jest resetowany CMOS i wtedy wciskasz F1 (załaduj domyślne ustawienia o ile pamiętam) lub DELETE - wchodzisz w bios i ustawiasz wszystko jak trzeba, następnie save & exit i leci do FF. Te klawisze o których mówisz to zapewne INSERT lub HOME.

Sprawdź te grafy na innej płycie co pokazują w GPU-Z w okienku bus interface. W każdym slocie na płycie nie budzi się monitor?

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie po wciśnięciu delete nie wchodzi do biosu, na chwile zapalają się tylko diody na klawiaturze i cały czas mam czarny ekran. Po wciśnięciu F1 z kodu F7 przechodzi na FF i też nic. Sprawdzałem we wszystkich trzech slotach PCI-E. A GPU-Z w okienku bus interface pokazuje PCI-Ex16@x16.

Edytowane przez ReaspowN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp działa ale monitor nie przechodzi ze stanu uśpienia. Jak masz jakąkolwiek grafę z którą DFI budzi monitor to możesz spróbować z opcjami init display first (zakładka PCI configurations), PCI/VGA palette snop i PCI-E compliancy mode (advenced chipset features).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak jak mówiłeś. Skombinowałem grafe na PCI jakąś AMD 2 MB i monitor w końcu się zaświecił, komp działał normalnie. Przestawiłem więc w biosie opcje init display first, PCI/VGA palette snop, PCI-E compilancy mode. Niestety, ale po włożeniu Radeona dalej jest to samo co było wcześniej, czyli monitor śpi, a komp uruchamia się i działa normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi