Skocz do zawartości
raf0007

Problem Z Wyborem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję kupić notebook'a do 2,3k PLN i jestem rozdarty pomiędzy 2 firmy i kilka modeli. Nie wiem co wybrać Toshibe A200 lub L40, albo też Asusa : X51RL-ap albo coś z seri F5.

Nie wiem kompletnie się na co zdecydować. W Toshibie za tą samą cenę mam słabsze podzespoły a w Asusie nie dość że lepsze to jeszcze dużo korzystniejsza gwarancja (d2d).

Proszę o jakieś recenzje zwłaszcza Asus'ów.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Proponuję najpierw określić wymagania co do notebooka.

2. Owa "korzystniejsza" gwarancja w przypadku Asusa to pic na wodę. Mogą naprawić lapciaka, ale odeślą go dopiero, jak klient sam zadzwoni i dowie się, że lapciak leży od tygodnia w magazynie. To tylko przykład. Serwis Asusa można tak samo nazwać serwisem jak w przypadku Acera- dno, badziew czy złodziejstwo (możliwe różne kombinacje wymienionych cech). Asusa można brać, ale trzeba mieć świadomość tego, co się kryje pod słowem "gwarancja".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na orike nic złego powiedzieć nie moge, pisałem już o tym na forum jak pamiętam. Laptop wysłany w poniedziałek w sobote u mnie w domu spowrotem naprawiony, gratisowo wymienili mi jeszcze klape matrycy której nic nie dolegało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na orike nic złego powiedzieć nie moge, pisałem już o tym na forum jak pamiętam. Laptop wysłany w poniedziałek w sobote u mnie w domu spowrotem naprawiony, gratisowo wymienili mi jeszcze klape matrycy której nic nie dolegało.

Wymienili bo porysowali :P. Jeszcze ta ramka wokół LCD lubi się łamać podczas zdejmowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego powodu wymienili nie wnikam już :lol: , ważne dla mnie że wymienili bo i tak pare rys na niej już było a tak mam nowiutką aluminiową klapke :P gorzej jakby rzeczywiście porysowali i tak odesłali wtedy mieli by jazde...

ps. Tak z ciekawości czemu w sigu skresliłeś v2s i parafka żadnego asusa coś nie tak z tym modelem, właśnie na dniach mam zamiar zamówić sobie takiego i ciekawi mnie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego powodu wymienili nie wnikam już :lol: , ważne dla mnie że wymienili bo i tak pare rys na niej już było a tak mam nowiutką aluminiową klapke :P gorzej jakby rzeczywiście porysowali i tak odesłali wtedy mieli by jazde...

ps. Tak z ciekawości czemu w sigu skresliłeś v2s i parafka żadnego asusa coś nie tak z tym modelem, właśnie na dniach mam zamiar zamówić sobie takiego i ciekawi mnie to.

Rozumiem, ze masz krowiszcze G2,a raczej przebudowane generalnie A7. Tak samo lambo to tylko v1s w ładnej obudowie.

Ogólnie spaprane zarządzenie energia plus parę drobnych wad które wychodzą po jakimś czasie. Poza tym po oglądaniu tego codziennie to mi trochę zbrzydły.

A tak XPS m1330 z draft-n, t9300, 4gb ramu, modem 3.5G wbudowany, do środka jeszcze upchnę odbiornik od VX do tego bateria 9 cell i 6 i będzie na długo energii w weekendowych powrotach do kraju :D

Edytowane przez kaluzaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł troche off-topic :P.

Co do wymagań to musi być wytrzymały i jak najbardziej wydajny ( dobry procesor i dużo ramu), karta grafiki nie gra roli, bo i tak mi sie to nie przyda. Powinien też wytrzymywać bez problemu ze 2.5h na baterii.

Ogólnie będzie do pisania stron i programowania, w sumie zwykła biurowa praca. Miło by było jak można było by na nim zainstalować bez problemu linux'a.

Ogólnie spodobały mi sie jeszcze IBM r61i. Co o nim sądzicie ?

IBM r61i

PS.

A i proszę piszcie na temat ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci proponuje F5.

Troche na nim pracowalem i spisywal sie bez zarzutu.Do twoich zapotrzebowan bedzie trafiony w 10( no moze w 9,5;) ).

A co do serwisu to sie nie zgodze z "_OskaR'em" ,wielu moich kolegów ma Asusy i nie dosc ze naprawy serwisowe to raczej rzadkosc to jeszcze zlego slowa nie slyszalem o tym serwisie..Czego nie moge powiedziec o konkurencji,ile sie nagadalem i naczekalem pomagajac mojej siostrze z Toshiba...ehhh.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi