quo Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 sklecilem sobie skrzynke bitumiczna dla HDD i umiejscowilem ja w zatoce 5.25" temperatura dysku skoczyla mi po tym zabiegu o 8 stoni w gore ( do 47 stopni ) temperatura mierzona po kilku godzinach defragmentacji przejmowac sie tymi 47 stopniami czy tez nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 No to masakryczny skok ;d Pomyśl co będzie kiedy na zewn będzie ponad 30 st. Mi po zamontowaniu dysku do SQD temperatura spadła o 4 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Mi po zamontowaniu właśnie w skrzynkę bitumiczną temp spadła o jakieś 4 :P Coś nie dokładnie ją zmontowałeś. Aktualnie mam temperatury 38st dla skrzynki leżącej w dolnej zatoce i 41st w zatoce 3 od dołu. Zaznaczam, że byłoby mniej, ale jedną skrzyneczkę miałem oryginalnie zrobioną pod wymiar większego dysku niż te malutkie 1-talerzowe Seagate'a. Nie chciało mi się modyfikować i zostawiłem jak jest, przez co górna warstwa mat mało co styka się z obudową dysku, przez co mniej odprowadza się ciepła. 48st osiągnęły moje stare barki 10 160GB (wersja cienka i gruba) właśnie w tych skrzyneczkach podczas letnich upałów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 @quo pewnie cos skopciles przy robieniu bb. moj pierwszy tez wygladal niby dobrze ale tempy bez rewelacji. poprawilem, usunalem 2 warstwy mat podocinalem gdzie trzeba o malym szlifie boczkow nie wspomne ;) ( ale bez niego tez by sie obeszlo ) i barakuda 80gb w zatoce pod napedem dvd zaraz miala najwiecej ile zatonowalem to chyba 48 w boxie przed remontem bb i okolo 43 w boxie po remoncie ;) teraz siedzie w nim samsung 160gb bez szlifowania i ma 36* a w pokoju dosc parno ;) takze poniuchaj jeszcze raz dokladnie, tam przytnij tu doloz mat, gdzies jeszcze podpicuj i bedzie git imo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 @ osa512 a ile warst maty zostawiles ? ja mam obecnie 5 z gory i 5 z dolu ( czyli po 10 mm ) po bokach jeszcze wiecej plus jest taki ze najglosniejszy element mojego kompa to monitor delikatnie mu brzeczy sekcja zasilania :lol2: myslie ze pierwsze co zrobie to dowale jakis wentym w mojej budzie narazie chodzi tam tylko jeden ( w zasilce BeQuiet ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sizeer Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Jak przekroczy 60 wtedy się martw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) @ osa512 a ile warst maty zostawiles ? ja mam obecnie 5 z gory i 5 z dolu ( czyli po 10 mm ) po bokach jeszcze wiecej ja mam tak. oczywiscie w pudle po cdromie to sie chowa wszytsko. z gory mam dwie warstwy mat. z dolu jest niecale 10mm ( okolo 8 - 9mm ) a boki maja po 19mm ( 9 warst z kazdej strony jest o ile dobrze licze z bb ). dysk siedzi ciasno nawet bardzo ciasno. i skrecone od gory srubami mocno. Tak mocno ze na sciankach dolnej i gornej mam odbicie kazdej szczeliny dysku :lol: Jak przekroczy 60 wtedy się martw.60* dla hdd ( jezeli o hdd mowa a chyba tak ;) ) to imo troche duzo. dla mnie 50* to juz dosc zagadkowa temperatura a przy 55* zaczalby, oklejac radiatorami badz nadmuchiwac. Ale od tego jest BB. Dobrze zrobiony nie ma wafla zeby nie wyciszyl i nie wychlodzil :) Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez osa512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 A który z was podejmie się zrobienia dobrego FAQ na temat stworzenia takiej skrzyneczki bitumicznej dla czytelników portalu? Wiele osób nie wie o takich możliwościach a na pewno się zainteresują. Dla chętnych: - dużo opisu jak działa, zastosowanie, temperatury, rysunki, montaż krok po kroku oraz co ważne "zdjęcia" nadające się do publikacji i któryś z was ląduje z swoim artykułem na portalu (jako autor) oraz otrzyma za to ciekawą propozycję. Oczywiście możecie się skrzyknąć i zrobić w 2-3 osoby, na dole będą podziękowania dla wszystkich autorów oraz myślę, że jakieś produkty tego typu, lecz już od producentów powędruje do was na testy ;) Piszcie co wy na to. Romek Rednacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 poprawilem w budzie cyrkulacje powietrza po zrobieniu porzadku z kablami, przeniesieniu BB na dolna zatoke 5.25" i zamontowaniu wiatraczka wciagajacego powietrze na spodzie budy temperatura maksymalna spadla o 7 stopni ( do 40 ) to tylko 1 stopien wiecej niz temperatura HDD zamontowanego poza BB jak znajde czas to pomajstruje jeszcze przy BB moze uda sie kolejne kilka stopni wywalczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 A który z was podejmie się zrobienia dobrego FAQ na temat stworzenia takiej skrzyneczki bitumicznej dla czytelników portalu? Wiele osób nie wie o takich możliwościach a na pewno się zainteresują. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2849695 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...