Skocz do zawartości
quo

Skrzynka Bitumiczna A Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

sklecilem sobie skrzynke bitumiczna dla HDD i umiejscowilem ja w zatoce 5.25"

temperatura dysku skoczyla mi po tym zabiegu o 8 stoni w gore ( do 47 stopni )

temperatura mierzona po kilku godzinach defragmentacji

przejmowac sie tymi 47 stopniami czy tez nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi po zamontowaniu właśnie w skrzynkę bitumiczną temp spadła o jakieś 4 :P Coś nie dokładnie ją zmontowałeś.

Aktualnie mam temperatury 38st dla skrzynki leżącej w dolnej zatoce i 41st w zatoce 3 od dołu. Zaznaczam, że byłoby mniej, ale jedną skrzyneczkę miałem oryginalnie zrobioną pod wymiar większego dysku niż te malutkie 1-talerzowe Seagate'a. Nie chciało mi się modyfikować i zostawiłem jak jest, przez co górna warstwa mat mało co styka się z obudową dysku, przez co mniej odprowadza się ciepła.

48st osiągnęły moje stare barki 10 160GB (wersja cienka i gruba) właśnie w tych skrzyneczkach podczas letnich upałów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@quo

pewnie cos skopciles przy robieniu bb. moj pierwszy tez wygladal niby dobrze ale tempy bez rewelacji. poprawilem, usunalem 2 warstwy mat podocinalem gdzie trzeba o malym szlifie boczkow nie wspomne ;) ( ale bez niego tez by sie obeszlo ) i barakuda 80gb w zatoce pod napedem dvd zaraz miala najwiecej ile zatonowalem to chyba 48 w boxie przed remontem bb i okolo 43 w boxie po remoncie ;) teraz siedzie w nim samsung 160gb bez szlifowania i ma 36* a w pokoju dosc parno ;) takze poniuchaj jeszcze raz dokladnie, tam przytnij tu doloz mat, gdzies jeszcze podpicuj i bedzie git imo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ osa512

a ile warst maty zostawiles ?

ja mam obecnie 5 z gory i 5 z dolu ( czyli po 10 mm )

po bokach jeszcze wiecej

plus jest taki ze najglosniejszy element mojego kompa to monitor

delikatnie mu brzeczy sekcja zasilania :lol2:

myslie ze pierwsze co zrobie to dowale jakis wentym w mojej budzie

narazie chodzi tam tylko jeden ( w zasilce BeQuiet )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ osa512

a ile warst maty zostawiles ?

ja mam obecnie 5 z gory i 5 z dolu ( czyli po 10 mm )

po bokach jeszcze wiecej

ja mam tak. oczywiscie w pudle po cdromie to sie chowa wszytsko. z gory mam dwie warstwy mat. z dolu jest niecale 10mm ( okolo 8 - 9mm ) a boki maja po 19mm ( 9 warst z kazdej strony jest o ile dobrze licze z bb ). dysk siedzi ciasno nawet bardzo ciasno. i skrecone od gory srubami mocno. Tak mocno ze na sciankach dolnej i gornej mam odbicie kazdej szczeliny dysku :lol:

Jak przekroczy 60 wtedy się martw.

60* dla hdd ( jezeli o hdd mowa a chyba tak ;) ) to imo troche duzo. dla mnie 50* to juz dosc zagadkowa temperatura a przy 55* zaczalby, oklejac radiatorami badz nadmuchiwac. Ale od tego jest BB. Dobrze zrobiony nie ma wafla zeby nie wyciszyl i nie wychlodzil :) Edytowane przez osa512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A który z was podejmie się zrobienia dobrego FAQ na temat stworzenia takiej skrzyneczki bitumicznej dla czytelników portalu?

Wiele osób nie wie o takich możliwościach a na pewno się zainteresują.

Dla chętnych:

- dużo opisu jak działa, zastosowanie, temperatury, rysunki, montaż krok po kroku oraz co ważne "zdjęcia" nadające się do publikacji i któryś z was ląduje z swoim artykułem na portalu (jako autor) oraz otrzyma za to ciekawą propozycję.

Oczywiście możecie się skrzyknąć i zrobić w 2-3 osoby, na dole będą podziękowania dla wszystkich autorów oraz myślę, że jakieś produkty tego typu, lecz już od producentów powędruje do was na testy ;)

Piszcie co wy na to.

Romek

Rednacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawilem w budzie cyrkulacje powietrza

po zrobieniu porzadku z kablami, przeniesieniu BB na dolna zatoke 5.25" i zamontowaniu wiatraczka

wciagajacego powietrze na spodzie budy temperatura maksymalna spadla o 7 stopni ( do 40 )

to tylko 1 stopien wiecej niz temperatura HDD zamontowanego poza BB

jak znajde czas to pomajstruje jeszcze przy BB

moze uda sie kolejne kilka stopni wywalczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A który z was podejmie się zrobienia dobrego FAQ na temat stworzenia takiej skrzyneczki bitumicznej dla czytelników portalu?

Wiele osób nie wie o takich możliwościach a na pewno się zainteresują.

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2849695 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi