Skocz do zawartości
ammo

Tani, ładny, Multimedialny

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji, że jest to mój pierwszy post na purePC, czuję się zobowiązana w tym miejscu przywitać - a więc dobry dzień i witam ;}

A teraz do sedna: mam zamiar nabyć notebook najchętniej w cenie nie wyższej niż złotych 2500, potrzebny mi on zarówno do surfowania po internecie, jak i do multimediów - oglądanie/obróbka filmów, grafika, byłabym też szczęśliwa mając możliwość pogrania w jakieś gry - nie mówię tu o Wiedźminach i innych tego typu nowościach, ale konkretnie o starszych grach jak Diablo II, Quake3, Warcraft III, być może Baldur's Gate :rolleyes:

Wygląd sprzętu jak najbardziej odgrywa również dużą rolę, niestety taki już mój urok, że lubię się otaczać ładnymi rzeczami :D Tak więc wszelkie propozycje w kolorze srebrnym odpadają (mam straszliwą awersję do srebrnych laptopów).

Ekran standard - 15,4", system operacyjny najchętniej winXP, ale to akurat mało istotne, bo można wymienić jak sądzę :P

Próbowałam czegoś poszukać sama i zakochałam się w Belinea o.booku 3 - przede wszystkim oryginalny dizajn :lol:, Core 2 Duo T5250 1,5 GHz, 2GB ramu, 160 GB na dysku, DVD RW co też jest dla mnie rzeczą przydatną, no i ta nieszczęsna grafika Intel Graphics Media Accelerator X3100, o której naczytałam i nasłuchałam się bardzo dużo złego, stąd też moje ogromne wątpliwości co do kupna tegoż modelu.

Prosiłabym o opinie (najlepiej poparte własnymi doświadczeniami ;>) czy ten wstrętny o.book z tymi swoimi wnętrznościami miałby szanse moje oczekiwania spełnić, no i oczywiście o alternatywne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item337907098_vbi_co...vdrw_bonus.html <--- Compal FL90.

Na tym kompie i w Wieśka pograsz :) może nie na full high, ale da radę! No i ma gwarancję u Intela!

A co do "ładności", to do 2,5 tysiąca raczej nie uświadczy się ładnego notebooka z samymi dobrymi podzespołami (chociażby jak w tym Compalu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, niedoczytałem o tym z awersją do sreberka :mur:

Jak pisał draak takie ograniczenie koloru w sporym stopniu utrudnia wybór, z tych tańszych nie srebrnych to na myśl przychodzą mi tylko niektóre Lenovo, i FS amilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem hp wypuszcza jakieś wersje limitowane - ostatnio zdaje sie Vobis mail Paviliony w kolorze miedzi. nie wiem tylko czy to ten pułap cenowy....

Ogolnei zwykle lapki są albo czarne i niepozorne jak hp biznesowe czy ibm albo srebrne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję się conajmniej niepocieszona :>

Nie wiem co ci twórcy notebooków mają z tym srebrnym kolorem.

Ale cóż, najwyżej będę zmuszona delikwenta własnoręcznie przemalować (kredkami chyba).

Wnioskuję, że o.booka z GMA najlepiej sobie odpuścić, skoro mogę kupić za podobną cenę coś z dużo lepszą kartą graficzną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby pograć w ww gry wystarczy już ATI Radeon Xpress 200M,sam osobiście sprawdzałem Quake 3 i w full detalach miałem około 80 klatek.Do takich staroci (sam grywam w Warcraft 3) wystarczy każda niezbyt stara zintegrowana grafika.

Należy pamiętać,że jeżeli zakupimy laptopa z samodzielną grafiką to będzie on stosunkowo krótko działał na baterii.Oczywiście czas pracy na baterii zależy nie tylko od tego jaką kartę graficzną mamy,ale jest to element bardzo istotny.

Zdażało mi się pracować na IBM R51e z wymienionym wcześniej radeonem i Celeronem na pokładzie i czas pracy w trybie bateryjnym to było jakieś 220 minut,a więc wynik bardzo przyzwoity.Aktualnie mam Sony Vaio VGN-FS315H z Pentium Mobile i Geforce 6400 na pokładzie i na baterii pociągnie mi nie dłużej niż 100 minut :-((

Ja bym polecał coś z Toshiba,względnie inne uznane marki.Nie polecam Acera,znajomy ze sklepu komputerowego mówił,że z tej marki miał najwięcej reklamacji.Oczywiście na pewno są też model,które się nie psują,ale ja bym nie ryzykował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi