Skocz do zawartości
Radzyn

Karta Dźwiękowa A Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do już starych wyjadaczy Linuxa. Chodzi o dźwięk. Co raz bardziej przekonuje mnie fakt, że mój blaszak bardziej mi służy do pracy informatyka niż do grania (Jedynie gram w Wiedźmina :] a planuje zakup konsoli) postanawiam powoli przestawić go na całkowicie na Linuxa. Windows w miarę potrzeby tylko na wirtualnej maszynie. Ale miałem problem zintegrowaną kartą dźwiękową na pingwinku. Znaczy głos był ale jak gadałem z kimś na Teamspeaku lub Skypie ciągle pojawiały się problemy a już jak leciał dźwięk z Amaroka to inne dźwięki nie dały się "odtworzyć" A mam pytanko odnośnie kart dźwiękowych. Które najlepiej współpracują z Linuxem? Ktoś z Was używa karty dźwiękowej pod Linuxem? Jak tak to napiszcie jak Wam działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz źle skonfigurowany system dzwiękowy i tyle. Normalnie możesz naraz odtwarzać wiele strumieni dzwiękowych na prawie dowolnej karcie.

A jesli chesz wiedzieć jakie karty dobrze współpracują z linem to odpowiedź jest "wszystkie z wyjątkiem CREATIVE X-FI"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy głos był ale jak gadałem z kimś na Teamspeaku lub Skypie ciągle pojawiały się problemy a już jak leciał dźwięk z Amaroka to inne dźwięki nie dały się "odtworzyć"

Wygląda to raczej na problemy z serwerem dżwięku a nie z kartą. Sprawdź w Sieci tematy: "linux sound server".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec, najprawdopodobniej korzystasz z oss:

Open_Sound_System

niestety oss daleko do perfekcji ;/ nie potrafi jednoczesnie odtwarzac glosu z dwoch innych zrodel dzwieku np: ts + youtube.

najlepszym rozwiazaniem jest zainstalowanie alsy. co do ts'a to bardzo ciezko jest moc korzystac z niego i z innego zrodla dzwieq poniewaz ts nie korzysta w ogole z alsy tylko z oss :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz źle skonfigurowany system dzwiękowy i tyle. Normalnie możesz naraz odtwarzać wiele strumieni dzwiękowych na prawie dowolnej karcie.

A jesli chesz wiedzieć jakie karty dobrze współpracują z linem to odpowiedź jest "wszystkie z wyjątkiem CREATIVE X-FI"

http://opensource.creative.com/soundcard.html

Najlepszą kartą myślę będzie Sound Blaster Audigy ZS2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi