Lemar Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam. Za ok. 2 miesiące muszę wymienić kompa. Zaczynam robić pierwsze przymiarki. PC bedzie mi służył do neta, filmów i gier (bo tutaj jestem do tyłu bo na moim kompie ostatnia gra jaka poszła to NFS most wanted - Duron 850mhz <_< ).wystarczy taki składak na kilka lat do gier ?? CPU: Intel dual core 2220 (2.40GHz) (czy może lepiej 2180 ??) Chłodzenie: Pentagram Freezone HP-120 AlCu MOBO: sam nie wiem ale żeby nie była droższa niz 250-300zł dobra do OC (i żebym mogl za 2-3 lata wrzucic do niej Quada) RAM : 2gb które będą najlepsze: Kingston, Goodram, Geil, OCZ, Patriot czy inne ?? HDD: mam juz 160gb (narazie wystarczy) Grafika: GeForce 9600GT Zasilacz: Chieftec GPS-450AA Buda: Sharkoon rebel 9 value lub economy, albo Cooler Master Elite 333 Black Czekam na opinie i porady :wink: Zastanawiam się nad procesorem bo 2220 jest świeży no i troche mocniejszy od 2180 (o 600mhz) Ciekawe czy można z niego więcej wycisnąć niż z 2180 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 jak wystarczy ci podkrecony 2180 to go wez jak nie to bierz 2220 ile bedziesz podkrecal bo moze dodatkowe chclodzenie nie bedzie tak potrzebne plyta Gigabyte GA-P35-DS3 (mam ja i na nic ja nie zamienie swietne oc) ram Kingston, Goodram (nie znam sie na tych wszystkich oznaczeniach, tu ci inni pomoga) grafa ok ale jakiej firmy??? reszta to sie nie znam:D Zastanawiam się nad procesorem bo 2220 jest świeży no i troche mocniejszy od 2180 (o 600mhz) Ciekawe czy można z niego więcej wycisnąć niż z 2180 ?? kolego o 400mhz nie 600:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 e2160 kingston albo goodram na elpidach p35-ds3 lub p31 ds3l albo abit ip35 reszta OK jeśli weźmiesz w/w podzespoły może ci się uda wyrwać 88GT ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) ale on chce wsadzic na ta plyte Quada... P31- DS3L ma 4 fazowe zasilanie to moze byc problem z podkrecaniem Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Scyzor 663 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) kingston albo goodram na elpidach po czym poznać że są na elpidach :blink: ?? A jakiej firmy 9600gt to sam nie wiem. To zależy w jakich będą wtedy cenach. A jakiej radzicie ?? Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Lemar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) po czym poznać że są na elpidach :blink: ??pisze:D a co do grafy to ile chcesz wydac???? slyszalem ze te karty sa dobre ale moge sie mylic:D Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Scyzor 663 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Tto zależy ile wydam na inne części bo chciałbym sie wymieścić w 1200zł ale jak troche przekrocze to sie nic wielkiego nie stanie. PS. Mam niedaleko fajny sklep komputerowy, w którym sprzedaja wszystko po cenach z www.apollo.pl czyli dosyc przyzwoicie. wystarczy zadzwonić i za kilka dni mam co chce. Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Lemar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) e2160 ~179zł p31-ds3l ~190zł goodram 2x1gb ~100zł chieftec 400w ~135zł 9600gt ~399zł I masz jeszcze 200zł na budę ;) Jeśli możesz przekroczyć budźet tak do 1500zł to bierz GF'a 88GT :P Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 A co z tych części nie potanieje przez 2 miesiące, albo wyjdą nowe - lepsze w tej cenie. Bo chciałbym troszke juz teraz kupic i nie miec wyrzutów, że nie zaczekałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 A co z tych części nie potanieje przez 2 miesiące, albo wyjdą nowe - lepsze w tej cenie. Bo chciałbym troszke juz teraz kupic i nie miec wyrzutów, że nie zaczekałem. Jakby każdy myślał w ten sposób to nigdy nie kupilibyśmy nic... bo przecież cały czas wychodzi coś nowego i ceny lecą w dół... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 A co z tych części nie potanieje przez 2 miesiące, albo wyjdą nowe - lepsze w tej cenie. Bo chciałbym troszke juz teraz kupic i nie miec wyrzutów, że nie zaczekałem. Do lata raczej nic. Obniżki niedawno były. E2160 P35-DS3R 2x2GB OCZ 8800GT Palit GSP450W Elite330 Razem 1456zł. Jedynie nad płytą można by jeszcze pomyśleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 A może zamiast dual core wziąć C2D E4500 lub E4600 ?? Powinny Core 2 duo stanieć jeszcze troche do tego czasu. Kiedy sa największe spadki cen ?? Przed wakacjami czy w trakcie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 e2xxx to też core2duo, tylko że z mniejszym cache i obniżonym fsb ;) Ale w sumie taki E4xxx będzie lepszy, ewentualnie E7200, jak dozbierasz troche kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 W czym seria E4xxx będzie lepsza niż E2xxx? Różnice w wydajności marginalne (1-3%), nawet w granicach błędu pomiarowego a cena odczuwalnie wyższa. Jeśli sie zastanawiasz nad procem to pytanie czy E2xxx czy E8xxx :). Polecam zestaw który podał dzikidaniel, tylko bym płytę zmienił na Abita IP35, ale to w sumie kwestia gustu, obie płyty są dobre. A na chłodzenie przy dość wysokim OC polecam Karakorum (79 zł w esc.pl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Czy zasilacz antec 380w uciągnie mój zestaw, bo jest możliwość żebym kupił budę razem z nim za rozsądną cenę. Mobo Abit IP35-E będzie dobra ?? Która lepsza geforce 9600GT czy 8800GS ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 A może zamiast dual core wziąć C2D E4500 lub E4600 ?? Powinny Core 2 duo stanieć jeszcze troche do tego czasu. Kiedy sa największe spadki cen ?? Przed wakacjami czy w trakcie ?? Planowa obniżka cen u Intela to będzie w lipcu (jest raz na 3 miesiące). W czerwcu można się spodziewać wejścia na rynek nowego X2 od AMD "Kuma" z 2 MB L3 co prawdopodobnie sprawi że Intel jakoś pozytywnie zareaguje i ceny spadną już w czerwcu lub szybciej pojawi się coś ciekawszego w podobnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Która lepsza geforce 9600GT czy 8800GS ?? Obie są porównywalna, raz jedna jest lepsza, raz druga. Na PurePC.pl było porównanie, więc zajrzyj na główną i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Czas kupna się zbliża a ja dalej jestem niezdecydowany <_< Po 1 Primo: Nie wiem która z tych kart najbardziej opłaca się kupic : -Gainward 9600GT 512mb - 365zł albo Galaxy za 399zł -Galaxy 9600GSO 384MB - 299zł -MSI 8800GTS 320mb 320BIT - śmieszna cena 399zł ale nie wiem czy 320mb to nie za mało :unsure: -InnoVision 8800GT 512mb - 455zł Po 2 Primo: Rozważam jeszcze MOBO: Abit IP35 vs. Gigabyte EP35-DS3R vs. ASUS P5K Pro Po 3 Primo: Panowie, myślimy przyszłościowo. Bo nie chcę żeby za rok mój PC do niczego się nie nadawał. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 8800GT Rozwazalbym Abit vs Asus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielona Eminencja Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Starczy na rok do komfortowego grania .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Czas kupna się zbliża a ja dalej jestem niezdecydowany <_< Po 1 Primo: Nie wiem która z tych kart najbardziej opłaca się kupic : -Gainward 9600GT 512mb - 365zł albo Galaxy za 399zł -Galaxy 9600GSO 384MB - 299zł -MSI 8800GTS 320mb 320BIT - śmieszna cena 399zł ale nie wiem czy 320mb to nie za mało :unsure: -InnoVision 8800GT 512mb - 455zł Po 2 Primo: Rozważam jeszcze MOBO: Abit IP35 vs. Gigabyte EP35-DS3R vs. ASUS P5K Pro Po 3 Primo: Panowie, myślimy przyszłościowo. Bo nie chcę żeby za rok mój PC do niczego się nie nadawał. :razz: Po 1 Primo: 8800GT :) Za 466zł można wyrwać Gigabyta z Zalmanem albo Galaxy Po 2 Primo: Abit IP35 albo MSi P35 Neo2-FR albo DFI BloodIron P35 Po 3 Primo: myślimy myślimy :) Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Po 1 Primo: 8800GT :) Za 466zł można wyrwać Gigabyta z Zalmanem albo Galaxy Po 2 Primo: Abit IP35 albo MSi P35 Neo2-FR albo DFI BloodIron P35 Po 3 Primo: myślimy myślimy :) Teraz z MOBO mam jeszcze większy dylemat :blink: A muszę wybrać coś sensownego żebym mógł kiedyś wymienić samego proca (C2D E8xxx lub quad) a nie wszystko po kolei. Bo wiecie jak to potem leci do wymiany wszystko jak sie nie przemyśli tylko kupi byle co.... :wink: Wolałbym się jednak obejść bez póżniejszych komplikacji.. Bo ten Abit to z tego co czytałem to nie obsługuje na orginalnym biosie proców 45nm np. takich E8xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 A BIOS udostępniony na stronie producenta płyty jest niby nieoryginalny? To chyba oczywiste że jeśli płyta wyszła przed penrynami nie będzie ich obsługiwać. Wgrasz BIOS zaktualizowny i będzie OK. Czasami ludzie robią sobie największe problemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 A BIOS udostępniony na stronie producenta płyty jest niby nieoryginalny? To chyba oczywiste że jeśli płyta wyszła przed penrynami nie będzie ich obsługiwać. Wgrasz BIOS zaktualizowny i będzie OK. Czasami ludzie robią sobie największe problemy...Aby wgrać bios trzeba mieć CPU obsługiwane (jako tako) przez płytę ze starym biosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Aby wgrać bios trzeba mieć CPU obsługiwane (jako tako) przez płytę ze starym biosem.zawsze można aktualizować bios systematycznie , najlepiej przed planowanym postawieniem systemu bo czasami zmiany są znaczne i system nie wstaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 zawsze można aktualizować bios systematycznie , najlepiej przed planowanym postawieniem systemu bo czasami zmiany są znaczne i system nie wstaje Pierwsze w życiu słyszę, żeby BIOS maił wpływ na system operacyjny ale może za krótko żyję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Pierwsze w życiu słyszę, żeby BIOS maił wpływ na system operacyjny ale może za krótko żyję?zdarzyło mi się że po aktualizacji biosu system nie był w stanie wstać bo nie mógł sobie poradzić ze zmianami , szansa 1/1000 ale czasami się tak dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 A co myślicie o płytach od MSI na P45 np. neo-F lub neo3-FR ?? Są jakieś znaczące różnice między P35 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...