Skocz do zawartości
Hadar

Czy źle Skalibrowany Czujnik Na Procesorze Jest Powodem Do Reklamacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procesor Intel Core 2 Duo E8400 BOX

najprawdopodobniej czujnik temperatur jest źle skalibrowany, tata chciałby żebym to reklamował. Czy źle skalibrowany czunik jest powodem do reklamacji i czy opłaca mi się reklamować procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Odpowiem Ci za Labem. Swego czasu czytalem o tym i ponoc na zachodzie Intel sam prosil swoich partnrow handlowych o zwroty tych procesorow w celu wymiany. Tymczasem swego czasu na Labie byla dyskusja , jeden forumowicz mial z tym jakis glebszy kontakt i z tego co tam przerczytalem wynika , ze u nas...masz olac wskazania temperatur , olac wskazania czujnikow. W sumie majac doczynienia tez z serwisami wydaje mi sie , ze oleja problem.

Zabawne patenty tez sa z krzywymi czapkami.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy wskazują na temp 70-75 w maks stresie (4005MHz, 1,3V)

Tak się zastanawiam - 4005MHz na 1,2875V wytrzymał prawie 25 minut w Orthosie priorytet 10 - czy mogę go uznać za stabilnego?

Stabilny to bedzie jak wytrzyma z 8h na priority 9. Z doswiadczenia wiem, ze lubia sie wywalac najpierw w okolicy trzeciej godziny, a jak to przejdzie, to znowu w okolicy siodmej. Jesli to przejdzie, to juz raczej nie ma chu... na tego proca, chociaz zdarzaja sie wyjatki :)

Co do problemu temperatur, to jak Ci proc fika na 4Ghz to go w zyciu nie wymieniaj stary. Jak padnie to Ci wymienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilny to bedzie jak wytrzyma z 8h na priority 9. Z doswiadczenia wiem, ze lubia sie wywalac najpierw w okolicy trzeciej godziny, a jak to przejdzie, to znowu w okolicy siodmej. Jesli to przejdzie, to juz raczej nie ma chu... na tego proca, chociaz zdarzaja sie wyjatki :)

Co do problemu temperatur, to jak Ci proc fika na 4Ghz to go w zyciu nie wymieniaj stary. Jak padnie to Ci wymienia.

za zawsze skanowałem na prority 1, np. moj stary procek chodzil bez zwiechy przez rok a ortos potrafil mu wywalic errora po dwoch godzina na prority 1

odnośnie 4GHz - przy 1,3V na prority 1 miałem puszczonego Orthosa przez 1,5h, a na prority 10 puszczonego 15min (sam zatrzymywałem).

Żeby wykręcić więcej niż 4GHz musiałbym walnąć wyższe napięcie na procka a tego nie chce, ja kręcę nie dla maks wyniku tylko żeby było wydajnie i zawsze stabilnie, bez zbytniego przeciążania.

Może zadam inaczej pytanie - czy to możliwe żeby E8400 @ 4005MHz 1,3V mógł mieć w stresie (Orthos prority 1 po ok 1,5h) 75 stopni, a do chłodzenia używam Scythe Infinity, Coolaboratory Liquid Pro i backplate'a (ze śrubami) Thermalrighta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie w zyciu bym nie oddal kretliwego cpu z niesprawna dioda termiczna, na niewiadomo co ze sprawna :D

Polóz bude na dywanie poziomo, odpal kompa, zapusc orthosa i reka sprawdzaj czy rurki/zeberka sa goracze - najlepiej u nasady, w zalezonosci jakie masz obecnie chlodzenie. U mnie na Ninja +2x120mm CT pokazuje 65C, wczesniej bylo 73C ale dzieki lepszemu nawiewowi i wygrzewaniu sie pasty temp spadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi