Skocz do zawartości
$kubi

Cicho I Wydajnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje pomocy, złożyłem właśnie zestaw z podpisu, teraz muszę zająć się jego wyciszeniem i dobrym obiegiem powietrza...

Aktualnie sprawa wygląda tak:

Na froncie jest 120mm fander'a na min - wieje bezposrednio na dysk ( temp. 26'-29' )

Z tyłu również jest fander 120 na min

W zasilaczu jest 120mm

Na procku siedzi Ninja Mini + Fander 92mm na min

Grafikę chłodzi chlodzenie zalmana PWM

Obudowa Rebel 9 Eco ma z boku ma 2 miejsca na wentylatory... teraz zamocowałem tam arctic cooling AF12025 ( programowo przyciszony - podobno na 5v jest cichy? pytam bo zastanawiam sie czy go zostawic czy kupic cos innego... ) i też z boku wyżej jest fander 92 na min...

Co proponujecie do wytłumienia drgań dysku - chodzi mi o coś "kupnego" bez gumek z majtek by handmade...

Czy te wentylatory z boku pomagają czy tylko przeszkadzają w obiegu powietrza? Co tam wsadzić, a może zdjąć?

Fandery tył i przód są o tyle fajne, że wyprowadziłem potencjometry na zewnątrz obudowy i mogę nimi sterować kiedy mi się zechce...

Może tego Fandera 120mm przód przełożyć na bok i skręcić na min, a z przodu zamocować jakąś 140mm? ( jezeli tak to jaka? )

Pomóżcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez pozytywnie bardzo oceniam sposob z gumkami. nikt nie kaze Ci z majtek gumek wyciagac ^_^. ja mam w czarnej obudowie czarne szerokie gumy, elegancko przeciagniete przez akuratnie szerokie miejsca czesci 5.25, ladnie pozszywane, nie ma do czego sie przyczepic ;). to jesli chodzi o wyglad. jesli zas chodzi o efekt wyciszenia, to trafil mi sie glosny samsung, chrupanie slyszalne nawet kiedy lezal na gabce, nie mowie juz o temp jakie pewnie wowczas osiagal. obecnie slyszalny jest jedynie przy ktoryms rodzaju kopiowania (zdaje sie duzej ilosci malych plikow - w kazdym razie ten "charakterystyczny" test).

Edytowane przez Mumin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam duży kawałek maty akasy na bok jeden i górę i dół, przykleić to wszystko czy tylko ten bok?

Dołączona grafika

Może ten wentylator na ninji założyć od spodu by wiał do góry?

Czym dobrze dociążyć i przez ile cpu i grafikę by sprawdzić te temp?

Nie mam pojęcia skąd i ile takiej gumy wziąć żeby ten dysk powiesić bezpiecznie :/

Fotka wnętrza ( kable jeszcze dobrze nie pospinane... )

Dołączona grafika

Mam jeszcze dysk ATA 60 GB i pasowało by mi go jakoś czasem podłączyć na chwile , a wiadomo że zdejmować bok by podpiąć dysk to tak nie bardzo...

Co polecicie? Kieszeń jakąś? A może taki wynalazek IDE > USB z allegro za 20 zł? To będzie działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile czasu testowac cpu i gpu tymi programami?

Mozesz pokazac zdjecie jak ty masz to zamocowane Mumin? Ile tej gumy mi trzeba mniej wiecej? :P

Co z wentylem na Ninji? Zostawic?

I jeszcze kwestia tego dysku IDE ktora opisalem w poscie wyzej...

Jak nakleic te maty?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Naklejać tak by zakryć te wlociki góra dół czy nie? Help...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy ale jest conajmniej bałagan w tej budzie na zdjęciu powyżej, a w wydajności chłodzenia to nie pomaga. Co do ninjy to zostawiłbym tak jak jest.

A nieskromnie przyznam, że coś tam o porządku w budzie wiem :wink:

Dołączona grafika

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, że kable jeszcze nie pospinane, poza tym niestety za wiele się nie zmieni bo zrobić co z tym nie mam... potrzebuje jednego ATA i jednego SATA - a na jednym kablu jest po 3 i tym sposobem robi sie syf.... chyba ze zostawie tylko ten ATA i dam przejsciowke > SATA ( o ile to bezpieczne i ma sens skoro mam w zasilaczu SATA ) jednego kabla by ubyło...

Odpowiedzcie mi na reszte pytan...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oklejenie matami niewiele Ci da (w sumie to nawet nic). Cały front obudowy jest dziurawy i hałas przez niego się wydostaje. Najlepiej front wyklej (ja tak musze u siebie zrobić).

Odnośnie HDD to Scythe Himuro albo SQD. Himuro to właśnie następca SQD ale nie wiem jak się sprawdza.

Ja mam SQD, połozony na gąbce i doskonale się sprawdza nawet przy mojej głośnej Barracudzie.

Najpierw wyklej front a jak ci zostanie to zaklej tę boczną dziurę.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie chcę zaklejać matami obudowy bo mi głośno, tylko chodzi o wielkie dziury które zostają z boku w momencie kiedy nie ma tam wiatraków 120mm...

Chyba ze te dziury mają tak zostać... Myślałem że jak je zakleję to będzie lepszy obieg powietrza bez zakłóceń...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykorzystaj otwory w "koszyku" z przodu budy, gdzie wkrecasz naped czy dysk (z mocowaniami 5.25 jak mniemam). u mnie sa dwie okolo poltora centymetrowe gumki przy mniejszych otworach i w srodku gdzie masz szerszy otwor jest okolo 3 cm. kup jednej i drugiej po metrze, to wystarczy, kosztuje grosze, a efekt swietny. jedynie przy przenoszeniu trzeba pamietac, zeby budy na plecy nie obracac. nie mam pod reka aparatu zeby foto zrobic, ale chyba dostatecznie wyjasnilem.

co do orthosa, 2-3 godziny wystarczy, jesli chodzi o sprawdzenie stabilnosci. w tym czasie bedziesz mial maks temp. co do fur opengl benchmark, to trudno powiedziec, ale w kilka minut rozgrzeje Ci gpu do temperatur wiekszych niz chyba jakakolwiek gra czy nawet atitool. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawałków maty mam jeden duży na bok ( zdjecie juz jest w poscie tam gdzie dawalem bok )

I 2 małe takie jak na fotce...

Na dysk kupie w takim razie te gumki i pokombinuję

Co z tymi matami i porządkiem w kablach? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak to co z porządkiem? Zrobić :lol2: Po pierwsze zbędne kable wypiąć/schować nad zasilacz, niezbędne wsadzić w oploty albo chociaż skręcić i spiąć, poprowadzić je za czymś i czy Ty tyle USB potrzebujesz?

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porządek na ile się dało zrobiłem...

Zbędnych kabli nie mam - po to są odpinane...

Najgorsza katorga z tym dyskiem i kablem zasilającym sata... bo muszę ciągnąć całą wiązkę by użyć jednej końcówki :/ Ma ktoś jakiś pomysł? Molex > Sata przejściówkę wykorzystać czy jak?

Zerknijcie zresztą sami... Kabel SATA też długi, ale krótkiego nie mam :( Chyba, że dysk przeniosę na górę razem z wentlem wciągającym?

PRZED:

Dołączona grafika

PO:

Dołączona grafika

Lekka różnica jest :)

Co z tym bokiem? Mat mam jedną dużą na bok i 2 na górę i dół... Co i jak zakleić?

Dyskiem IDE ( kieszeń lub usb>ide ) ?

Dysk albo wyląduje w zrobionym Boxie , albo na gumkach ( moze SQD jeszcze nie wiem )

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO dodatkowe zasilanie od proca pyknij górą nad Ninją ;] Chyba rozumiesz o co chodzi?

A zasilanie od płyty głównej nie da się za tacką od mobo poprowadzić? Tak możesz dużo kabli schować jeśli masz miejsce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiedzmy, że mniej więcej o to mi chodzi :wink: Ale u mnie ten kabel dosłownie wychodzi za zasilaczem i idzie w kącie obudowy, ale to też kwestia umieszczenia tej wtyczki. Jak ktoś wie gdzie patrzeć to zauważy to na zdjęciu kilka postów wyżej.

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro potrzebny Ci ten dysk IDE, czyli wynika z tego że 250 giga Ci nie wystarcza to nie mogłeś przy składaniu kompa dołożyć 50 zł do 320-tki a ten IDE sprzedać za te 50 zł? I tak go pewnie ciągle nie będziesz trzymać w tej kieszeni bo będzie się grzał i uwierz mi - po kilku wkładaniach kieszeni zacznie Cie to wkur*** i z niej zrezygnujesz.

Ale jeśli już, to i pewnie Tracer będzie pasować ;) - http://www.komputronik.pl/Akcesoria_PC/Kie...pelny,id,15266/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego - dyski mam ze starych komputerów że to tak nazwę. Dysków w tym momencie nie kupowałem - mam 60GB które w kieszeni zawsze się przyda na jakieś filmy, podłączany będzie zatem sporadycznie ale będzie...

Zostaje chyba zatem tylko jakaś czarna kieszeń...

Co z tym bokiem bo niechce zle zakleic bo pozniej to jest nie do zdarcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworzyłem dziś budę jeszcze raz i zrobiłem porządek ostateczny :)

Dołączona grafika

Co do pytania czy muszę zaklejać - nie wiem sam. Jeżeli miałbym pewność, że zaklejenie tego zmniejszy mi temp. to zrobiłbym to...

Zastanawiam się również czy robić BTB, kupować maty i taśmę ( obudowę mam ze starego CDromu ) czy po prostu przywiesić dysk na gumkach... W tym momencie temp na dysku są bardzo dobre, bo okolo 26-28 w idle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi