SGJ Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Dawno, dawno temu… Może nie do końca tak dawno, gdyż znajdzie się niejeden góral pamiętający tamte czasy, dokładnie w 1947 roku w Laboratoriach Bell Telephone Laboratories, gdy trzej panowie: John Bardeen, Walter Houser Brattain oraz William Bradford Shockley wynaleźli tranzystor, nikt nie potrafił przewidzieć, że ulegnie aż takiej miniaturyzacji i na tyle zrewolucjonizuje naszą rzeczywistość. Autor: Łukasz "KvaNfield" Poczęsny http://www.purepc.pl/technologia/tranzysto...gie_przyszlosci ----------------------------------------------------- Tekst jest opracowaniem wykładu wygłoszonego na II Targach Komputerowych w Lublinie. ----------------------------------------------------- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 No dosyć ciekawy ;-) P.S. Końcówka 5. strony jest trochę "rozwalona". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Artykuł bardzo dobry, gratuluję ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Mógłbyś podać jakieś źródła, gdzie można dowiedzieć się więcej? najbardziej o tych 2 ostatnich metodach,bo o nanorurkach to już trochę czytałem. Artykuł na pewno interesujący i wzbudzający ciekwość;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Szkoda że na targach większość wolała słuchać łupanek na dole zamiast chociaż na te pół godziny odsapnąć i posłuchać czegoś ciekawego [; Razem ze mną i kumplem było może z 10 osób na tym :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Cieszę się że artykuł się podoba ;] Co do źródeł, to postaram się trochę tego podać po weekendzie. Wszystkie źródła były angielskojęzyczne. Większość z nich dostałem swojego czasu na Winter Scholl of Theoretical Physics osobiście, więc znalezienie źródła w necie zajmie mi trochę. Bardzo dużo można znaleźć na http://scholar.google.com/ pod hasłami: "Spintronik" i "Molecular electronics" Edytowane 19 Maja 2008 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Szkoda że na targach większość wolała słuchać łupanek na dole zamiast chociaż na te pół godziny odsapnąć i posłuchać czegoś ciekawego [; Razem ze mną i kumplem było może z 10 osób na tym :| :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Artykuł bardzo ciekawy, dawno mnie tak nic nie zaciekawilo :) Znalazlem kilka literówek: na 2 stronie pod 3 obrazkiem: "Idee procesu VLS jest dość prosta" powinno byc "Idea" na 3 stronie pod 2 obrazkiem: "Nanorurki występują w postaci jednościennych albo wielościennych, oraz w wyżej wymienionych rodzajach." powinno byc "wystepują w postaciach" (lub lepiej - formach) W nastepnym zdaniu zamiast "na" powinno byc "ma" 5 strona na samym dole - "molekul" powinno byc napisane mala litera ostatnia strona u góry - "coraz śmielej wkracza w erą tzw. nanotechnologii" powinno byc "w erę" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Juz ich nie ma :) Jakby ktos jeszcze coś widział to piszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 b.fajnie się czytało za kilka lat .......................kto wie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 powiało profesjonalizmem :) gratuluję artykułu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Bardzo lubie takie artykuly, niestety w polskich portalach za czesto sie nie pojawiaja :( A szkoda. Z tego tez powodu jestem podwojnie szczesliwy :) Oby wiecej takich tekstow ! EDIT: Mam przy okazji prosbe. Macie moze jakies ciekawe linki do zagranicznych tekstow w tych tematach ? Google w koncu tlumaczy na polski to moze bym dal rade to przeczytac :P Edytowane 20 Maja 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Bardzo ciekawy artykuł, podobał mi się. Oby tak dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeN Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Ostatnia strona, Ten jakże przeglądowy artykuł, dający tylko ogólnych zarys kierunków rozwoju najnowszych kierunków rozwoju technologii komputerowej, która coraz śmielej wkracza w erę tzw. nanotechnologii, uświadamia nam jedną bardzo istotną rzecz. Jak dla mnie to to jakieś takie zakręcone. Ja bym napisał tak :lol2: Ten jakże przeglądowy artykuł, dający tylko ogólny zarys kierunków rozwoju najnowszych technologii komputerowych, które coraz śmielej wkraczają w erę tzw. nanotechnologii, uświadamia nam jedną bardzo istotną rzecz. BTW bardzo ciekawy art, oby takich więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Dobry artykuł na wysokim poziomie. Tego mi brakowało w portalu purepc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seryl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Trochę mnie zaniepokoiła ostatnia z opisanych technologii. A więc teoretycznie komputer oparty na, było nie było, białku mógłby się sam doskonalić? I rosnąć? Czyżby niektórzy pesymistyczni wizjonerzy mieli rację głosząc że około 2030 roku stworzona przez nas sztuczna inteligencja wykończy nas? Technologia może być ciekawa. Ale też zabójcza. Co Wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Co Wy na to?Ja myślę, żeś się za dużo amerykańskich filmów naoglądał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Trochę mnie zaniepokoiła ostatnia z opisanych technologii. A więc teoretycznie komputer oparty na, było nie było, białku mógłby się sam doskonalić? I rosnąć? Co Wy na to? Przejdz sie po jakims akademiku, zobacz co tam u ludzi w pokojach i lodowkach rosnie. W porownaniu z niektorymi eksperymentami jakie widzialem w swym krotkim zyciu, zabojczy komputer z przyszlosci zajmuje jedna z ostatnich pozycji na liscie rzeczy niebezpiecznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seryl Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 No cóż... Widzę że nie potraficie choć na chwilę oderwać się od patrzenia na świat z pozycji mrówki :lol2: Jeśli rozmawia się o czymś co ma dopiero zaistnieć (choć podobno Japończycy mają już swój biologiczny komputer) to można też i o ewentualnościach. A tak poważnie to są ludzie (futurolodzy) którzy już dawno temu tak twierdzili (2030r.). Może tak jakaś konstruktywna polemika :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...