Skocz do zawartości
DEVBOL

Geforce 8800gt Czy 9600gt?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Co bardziej opłaca sie kupić w podobnej cenie, 8800GT 512mb czy np 9600Gt 512mb? Pytanie dosc ogolnikowe ale wiele osob mi polecało 9600GT a inni 8800GT... i teraz sam niewiem... oczywiscie przeznaczenie ---> GRY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800gt jest szybszy ale droższy od 9600gt.

8800gt ma więcej jednostek cieniowania i jest szybszy w grach intensywnie wykorzystujących efekty graficzne np. Crysis.

Poszukaj w sieci recenzji i będziesz wiedział.

Jak chcesz zaoszczędzić to kup 9600gt, na skąpcu masz już od 348 zł a 8800gt jest od 466 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podobnej cenie oczywiście 8800GT.

Ja dopłaciłem 100zł do 88GT i nie żałuję :) U mnie karty graficzne goszczą na raczej dłuższy okres czasu, więc wolałem dołożyć niż potem sobie pluc w brodę że mogłem jednak dołożyć... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla równowagi dodam że 9600gt to karta mała i chłodna co odbija się na 1. niezawodności 2. poborze prądu 3.4.5. można ją kupić w wersji pasywnej

więc imo o ile różnica w wydajności jest nieduża, a jest (10% max ?) to lepiej kupić kartę tańszą cichą chłodną niż wielkiego klocka prądożerce dla różnicy 3 czy 4 klatek.. tak proporcjonalnie to 9600 się nie kręci czasem lepiej od 88gt ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla równowagi dodam że 9600gt to karta mała i chłodna co odbija się na 1. niezawodności 2. poborze prądu 3.4.5. można ją kupić w wersji pasywnej

więc imo o ile różnica w wydajności jest nieduża, a jest (10% max ?) to lepiej kupić kartę tańszą cichą chłodną niż wielkiego klocka prądożerce dla różnicy 3 czy 4 klatek.. tak proporcjonalnie to 9600 się nie kręci czasem lepiej od 88gt ??

1. Nawet podkrecony 9600gt ustepuje 8800gt (ktory tez sie kreci)

2. Przy srednim fps 30 (np crysis) te 4-6 klatek robi dosyc duza różnicę

3. Pobór mocy to raczej na niekorzyść 9600gt, który po mocnym kręceniu zjada więcej niz 8800gt (na standardowych taktach pobór jest porównywalny)

4. Pozostale argumenty przemawiaja za 9600 gt ;) I na dzień dzisiejszy chyba tę opcję bym wybrał. (ale głównie ze względu na cenę)

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś ci się pomyliło z tą wydajnością i poborem mocy :lol2: , 8800gt pobiera o 20wat więcej w stresie od 9600gt. Po oc pobór mocy praktycznie nie rośnie , bo temp karty rośnie max 2stopnie - 650@800rop , shadery 1600@2100 , pamięć 1800@2200-2300. Po oc w 1280*1024 AF*8 High + kilka opcji z very high i jest średnio jest 34fps w crysisie , czyli bardzo słabo :wink:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś ci się pomyliło z tą wydajnością i poborem mocy :lol2: , 8800gt pobiera o 20wat w stresie od 9600gt. Po oc pobór mocy praktycznie nie rośnie , bo temp karty rośnie max 2stopnie - 650@800rop , shadery 1600@2100 , pamięć 1800@2200-2300. Po oc w 1280*1024 AF*8 High + kilka opcji z very high i jest średnio jest 34fps w crysisie , czyli bardzo słabo :wink:

A nie wiem, z tym poborem to tylko powtarzam to, co wyczytalem ^^ Tak czy inaczej 8800 jest kartą wydajniejszą (raz mniej, raz bardziej), ale imo nie jest to warte dopłaty 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest wydajniejsza , co do poboru mocy to jak karta mająca gpu , który o ma o 250mln tranzystorów mniej od 8800gt może mieć taki sam pobór przy czym 9600gt ma gpu zasilane wyżej o 0.05v.

http://xbitlabs.com/articles/video/display...gs_7.html#sect0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze to roznica tego samego producenta miedzy 88gt a 96gt jest okolo 60-100zł. Wiec nie wiem czy wato oszczedzac... PS. jaka karte byscie polecili max do. 500zł??

Edytowane przez DeVbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz najtansze 88GT 512 i do tego zmiana chlodzenia na S1+120mm i masz cicho/chlodno/wydajnie/zapas oc. Ewentualnie zobacz sobie produkcje Twin Tech - maja calkiem ciekawe wynalazki z autorskim chlodzeniem znacznie lepszym niz referencyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi