ReaspowN Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Witam. Mam następujący problem. Mój dysk Hitachi Deskstar P7K500 500GB co jakiś czas sam się przełącza z trybu UDMA 5 na tryb PIO. Gdy odinstaluje kontroler IDE do którego podpięty jest dysk i zainstaluje go ponownie to wtedy przez kilka godzin śmiga elegancko pod DMA, ale za jakiś czas znowu przestawia się na PIO. Gdy ustawie tryb DMA w rejestrze dzieje się to samo. Próbowałem już przeinstalowywać stery od płyty głównej (chipsetu) i dalej to samo, robiłem format i dalej to samo, zmieniałem kabel SATA i dalej to samo, podłączałem go pod inne złącza i dalej to samo, w biosie jest ustawiony tryb DMA dla tego dysku. Moja konfiguracja jest widoczna w podpisie. Raport ze SMART'a Macie jakieś pomysły? Co może być przyczyną moich problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Dziwny problem i nie mam pomysłu ogólnie. Może spróbuj ustawić w bios opcję "Auto" jeśli jest taka możliwość. Może to wina sterowników ASPI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) Moze to lekko poboczem , ale masz mozliwosc pozyczenia kontrolera sata na pci? Jesli na tym bedzie dzialac to walilbym na gware. BTW > sprawdzales na defie? Masz ocnietego proca. Edytowane 29 Maja 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReaspowN Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) No niestety ustawiłem wszystko na def także nic nie jest podkręcone, potem znów odinstalowałem kontroler IDE i po kilku godzinach znowu się przełączyło na PIO, ustawiałem też w biosie opcje auto dla tego dysku. Dodam że bios aktualizowałem na najnowszy. EDIT: Wygląda na to, że wreszcie udało mi się rozwiązać problem. Wina leżała po stronie pamięci a konkretnie ustawień timingów. Przestawiłem TRFC na 55 i teraz już dysk nie przełącza się na PIO. Jak to dobrze mieć znowu w pełni stabilnie i szybko działający komputer. Edytowane 13 Czerwca 2008 przez ReaspowN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...