MantisGhost Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 witam zamierzam wymienic moj leciwy 6600 na nowszy model :) najpierw do rzeczy budzet 500-600 zl plyta glowna to asus p5k-e wifi/ap solo (ma cross fire ale mojego 6600 obsluguje wiec i inne tez powinna) zasilacz to be-quiet straight power 450W zasila tak: 3 dyski (2 sata, 1 ide) czytnik kart dvd dvd rw stacje dyskietek plyte glowna of coz :P (te dodatkowe zasilanie atx wpiete czy cos takiego) proc e8400 cooler boxowy (chyba wypienie na lepszy) wiatrak na tyle obudowy :) tuner tv na pci pare uzadzen na usb np pendriey myszka usb, klawiatura usb, kamerka, dysk przenosny itp itd. (ewentualnie zamierzam dokupic karte dzwiekowa) tak wiec podstawowe pytanie czy pociagnie takiego geforce 8800, 9600, 9800 ?? (bez sli of coz) teraz do rzeczy grafika do grania w podkrecanie sie nie bawie interesuje mnie stabilna praca i cisza (ewentualne oc na starosc jak juz zacznie nie wyrabiac) ilosc ramu to 512 mb to chyba minimum w tych czasach tu tez moje pytanie czy jest sens brac grafike z 1gb na pokladzie??? teraz chlodzenie lepiej coolerek czy pasywne ??? moj 6600 ma pasywne chlodzenie i dosc sobie je chwale nie jest rewelacyjne ale jak na ta grafike to wystarczalo :) jedyny minus to to iz grafika zajmuje 2 sledzie (z tego co wiem to w tych czasach czy to pasywne czy nie to i tak 2 sledzie zrzeraja :/ ) zakup w miare przyszlosciowy nie wiem jak szybko wejdzie do obiegu dx10 i tu mam pewien dylemat 8800 obsluguje dx10.0 wiec lipa (dali ciala z tym dx) 9xxx obsluguja 10.1 wiec gicior kto wie moze i w gore tez tak wiec na sam koniec co kupic, co polecacie oraz dlaczego P.S. allegro ,ebay itp duperele mnie nie interesuja w gre wchodz atylko sklepy. Odrazu zaznaczam iz liste kart na czerwiec 2008 w lepieju przejzalem i niestety duzo mi ona nie mowi wychodzi na to ze 8800 gts (dziwi mi ze taka wysoka cena na gtsie ja na ceneo widze od 450 zl a w liscie jest od 6xx zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 między 500 a 600zł najlepszy będzie radek 4850 wydajnościowo bierze 9800gtx a jest od niego tańszy o około 300zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Kupuj 8800GT/GTS . Nie oglądaj się na 9800GTX/GTS - to są podkręcone wersje 8800GTS/GT 512mb z dodaną obsługa triSLI . Gdzieś ty wyczytał że seria 9800 obsługuje DX 10.1 . Zresztą i ten DX wiele nie wnosi , ledwo DX 10 jest wykorzystywany . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 a jak sie ma 8800 gts do radka 4850 ?? pozatym jaka firme wybrac jakiej unikac jakie chlodzenie pasywne czy cooler (jezeli cooler to jaki jest cichy ??) jest sens brac 1gb pamieci czy tez lepiej 512 tudziez 640 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 a jak sie ma 8800 gts do radka 4850 ?? pozatym jaka firme wybrac jakiej unikac jakie chlodzenie pasywne czy cooler (jezeli cooler to jaki jest cichy ??) jest sens brac 1gb pamieci czy tez lepiej 512 tudziez 640 ??? zdecydowanie 4850 obecnie są tylko asusy, Gigabyte - obydwa wybory bardzo dobre bo gwara 3 lata :-) chłodzenie to AC accelero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 radek jest lepszy recenzja jest na pclabie, guru3d, fudzilli i tam wychodzi że w większości gier radek jest lepszy nawet w crysisie a w crossfire rozwala gtx280 kup radeona dobrze na tym wyjdziesz pozatym zniknęłyproblemy z antyaliasingiem znane z poprzedniej edycji radeonów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 nazwa chlodzenia mi nic nie mowi zielony w tym jestem. Oczywiscie zakladamy ze porownujemy pojedyncze karty a nie cos takiego: 8800 vs 4850 w cross fire a jezeli chodzi o 4850 to pracuje stabilnie ?? nie wysyupe artefaktow, nie ma problemow z grami ze trzeba jakies patche zasysac do gierek bo nie obsluguja itp ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 raczej nie ma problemów bo by napisali o tym w recenzji chyba dobrze że poczekałem z kupnem grafiki do ukazania się tych recenzji teraz czekam jeszcze za 4870 i gtx260 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 raczej nie ma problemów bo by napisali o tym w recenzji chyba dobrze że poczekałem z kupnem grafiki do ukazania się tych recenzji teraz czekam jeszcze za 4870 i gtx260 ja mam dosc czekania i zamierzam kupic jutro a co do tego ze nie napisali to nie znaczy ze nie ma takie fochy wychodza po czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 jak mowa o fochach wychodzacych po czasie to teraz ci nikt nie powie czy one beda czy nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Z tym to nigdy nie trafisz pewnie. Z 8800GT też były ładne kwiatki (artefakty Pink Screeny, zwiechy) i wielu narzekało i wielu było zadowolonych. Trudno coś teraz powiedzieć w tej sprawie, bo jest na to za wcześnie. Wydajnościowo lepszy od 9800GTX, a różnica w cenie dość spora. Do tego zmienisz chłodzenie na Accelero S1. Z tego co wiem pasuje, a na to jakiś cichy wiatrak 120mm. ;) Sam chyba sprzedam tego 8800GT i kupie 4850, a po zmianie MOBO i procka dokupię drugi :P Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 HD4850 będzie najlepszy, do dostania już poniżej 500zł, więc skoo masz 600 to spokojnie dokupisz do niego accelero S1 i masz super wydajną i cichą kartę. http://www.kombo.krakow.pl/index.php?g_id=...KBVGAGIGATI0091 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) no to miodzio wybiore jednak tego radka :) wprawdzie jade na geforceach i nigdy mnie nie zawiodly a do radeonow kiedys zrazilem bo sypal mi artefaktami jak szalony ale po takim czasie dam druga szanse radkom pozatym moj asus ma cross fire wiec kiedys sie dokupi druga i bedzie smigac :D dziekuje za pomoc i tu pytanie jak sie takie chlodzenie wymienia albo czy jest juz karta z takim chlodzeniem zamontowanym ?? a moze warto poczekac na 4870 ?? Edytowane 21 Czerwca 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Twój Asus ma CF ale jak się dobrze orientuję to jest on na P35 czyli cf działa w trybie 16x + 4x, czyli nie warto się w to bawić. Do premiery HD4870 możesz poczekać ale będzie on sporo droższy od HD4850, miedzy innymi przez zastosowanie całkiem nowych pamięci GDDR5, które swoje muszą kosztować zapewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Twój Asus ma CF ale jak się dobrze orientuję to jest on na P35 czyli cf działa w trybie 16x + 4x, czyli nie warto się w to bawić. Do premiery HD4870 możesz poczekać ale będzie on sporo droższy od HD4850, miedzy innymi przez zastosowanie całkiem nowych pamięci GDDR5, które swoje muszą kosztować zapewne. hmmm czyli 4850 z ew oc bez crossa bo sie nie opyla ok :) i tak nigdy sie w te sli i crossy nie bawilem a karta mi styknie na te 2 lata :D teraz co lepiej brac asus'a czy gigabyte'a ?? inne sa ?? co najbardziej mnie martwi toto ze w sklepach pustki swieca te karty albo tak dobre ze schodza jak swierze buleczki albo sklepy olewaja radki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 W sklepach pustki, bo karty dopiero co pojawiły się na rynku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 to teraz jeszcze pytanie asus, gigabyte czy sapphire :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 to teraz jeszcze pytanie asus, gigabyte czy sapphire :P Karty wszystkich trzech producentów to karty referencyjne z nalepkami firm ;) Wybierz najtańszą albo tą, której wyposażenie Ci najbardziej odpowiada ;)(gry itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 saphire będzie dobryn wyborem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 teraz patrze ze wyszedl geforce 9800 gt+ czy jak sie to tam nazywa nie wie ktos ile to bedzie kosztowac ??? bo jezeli tyle samo co radek i ma takie same osiagi to ja juz nie wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Lepiej wziąć HD4850. Ten +, to tylko podkręcenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 (edytowane) Lepiej wziąć HD4850. Ten +, to tylko podkręcenie. z tego co czytalem to nie tylko niby jest w 55nm wiec mniej pradu ssa Edytowane 22 Czerwca 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Ale i tak to bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 ....ponieważ nie wiele dało i tak czy siak HD4850 wysuwa się na prowadzenie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 (edytowane) Popieram Fredka. Te 55nm w 9800 i tak nie powodują, że nie warto w tym wypadku brać HD4850. Po prostu jest troszeczkę mniej prądożerna, ale i tak ten sam zasilacz by był pod tą kartę... Edytowane 22 Czerwca 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 (edytowane) Popieram Fredka. Te 55nm w 9800 i tak nie powodują, że nie warto w tym wypadku brać HD4850. Po prostu jest troszeczkę mniej prądożerna, ale i tak ten sam zasilacz by był pod tą kartę... Bo nvidia widać narobiła w gacie widząc co potrafi nowy produkt AMD ATI i teraz odgrzewa co się da...takim posunięciem było zmniejszenie procesu technologicznego na 55nm w 9800GTX i tam wyższe zegary i co? i kupa bo Ati nie dość że tańsze to jeszcze lepszą wydajność ma, a szkoda że narazie programy do OC dają max 700mhz na rdzeń bo karty zapewne potrafią więcej. Mam nadzieje że HD 4870 będzie kolejnym gwoździem do trumny nvidi ;] nie jestem żadnym fanboyem a pragne poprostu sukcesu Ati po tym jak zawsze dostawało lanie od nvidii :wink: EOT Pozdro Edytowane 22 Czerwca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Bo nvidia widać narobiła w gacie widząc co potrafi nowy produkt AMD ATI i teraz odgrzewa co się da...takim posunięciem było zmniejszenie procesu technologicznego na 55nm w 9800GTX i tam wyższe zegary i co? i kupa bo Ati nie dość że tańsze to jeszcze lepszą wydajność ma, a szkoda że narazie programy do OC dają max 700mhz na rdzeń bo karty zapewne potrafią więcej. Mam nadzieje że HD 4870 będzie kolejnym gwoździem do trumny nvidi ;] nie jestem żadnym fanboyem a pragne poprostu sukcesu Ati po tym jak zawsze dostawało lanie od nvidii :wink: EOT Pozdro szczerze ja jade od dluzszego czasu na geforceach ale jestem bezstronny i cieszy mnie ze wkoncu radki kopia w dupe geforceom tym lepiej dla nas bo karty beda mocniejsze i tansze a co najwazniejsze zawsze bedzie ta alternatywa oby tak dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Teraz za Nvidią będzie przemawiało PhysX. Zmiana sterowników i serie 8 i 9 mają o 20-25% lepsze osiągi. Look. http://www.cafepc.pl/17,7732,News_dnia_wyz...du_na_PhysX.htm Do tego 9800GTX - 200$, 9800GTX+ 229$ i Radzio 4850 może zostać w tyle :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 (edytowane) Na teraz to brał bym albo zwykłego 8800gt- do dostania juz w cenie ponizej 400zl, albo 4850- jest droższa ale wydajniejsza. Jedyna niewiadomo to działanie sterów w większej ilości gier niż tylko te zwykle służace do recenzji- zwykle radki maiły zauwazalne problemy z kompatybilnoscią (żeby nie było poczatki serii 8 nv też były dość problematyczne) Teraz za Nvidią będzie przemawiało PhysX. Zmiana sterowników i serie 8 i 9 mają o 20-25% lepsze osiągi. nie napinaj sie już tak- z tego co wiem to nv chce physix upowszechnić więć przekaże go też niedługo amd. Poza tym na razie działa to to w 3dsmarku vantage oraz grach opartych o engine unreal. Reasumując jest to na razie bardziej ciekawostka, a za rok czy dwa mozę stać sie standardem ale zarówno u nv jak i ati.... Co do ceny to ati też ogłosi przecene i tak do skutku - nic tylko się cieszyć... Edytowane 22 Czerwca 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Ale ATI będzie miało Havoc który jest niby wspierany przez więcej gier niż physx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...