Skocz do zawartości
toto1201

Prognozy Cenowe Na Wakacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wymienić komputer na nowy. Zrobiłem rozeznanie w sprzęcie i cenach. Planowałem to na początek lipca. Nie spieszy mi się jednak tak bardzo. Jakie są prognozy cenowe na wakacje. Czy posiada ktoś jakieś wiarygodne informacje co do cen. Czy można się spodziewać w czasie wakacji zmian cenowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CIA przewiduje spore obniżki cen po wprowadzeniu nowych Radeonów. A wróżki mówią, że będą szybsze od GT260.

Czitej forum, to się dowiesz... Podobnych tematów jest na pęczki.

Aaaa! Po co ja to piszę, skoro nawet się nie pytasz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do pytania :)

Mam już mniej więcej skompletowany zestaw (coś pokroju E8400, 8800GTS, Asus P5Q-E, 2x2GB), który planowałem kupić za jakieś dwa tygodnie, ale zastanawiam się, czy nie poczekać trochę dłużej (do mniej więcej połowy sierpnia). Że ceny spadną to pewne, ale pytanie, czy będzie to spadek znaczny. Wydaje mi się, że procesor jeśli potanieje w najbliższych tygodniach do poziomu 400 złotych to wszystko, płyty główne może 20-30 złotych, ale raczej nie więcej, bo to cały czas nowość (chipset p45), pamięć może nawet podrożeć, obudowy, zasilacze raczej bez zmian. Tylko grafika powinna bardziej potanieć ze względu na nowe modele. Tu w perpsektywie całych wakacji nie zdziwiłby mnie nawet spadek z ~600 do 400. Ale czy w całości nie rozłoży się to tak, że oszczędność będzie niewielka?

@ zzizzy

Czy mógłbyś wskazać z jeden - dwa takie tematy? Chętnie poczytam, a jednak nowemu znaleźć coś na forum nie zawsze jest łatwo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. dzięki, ale chyba pozostanę przy właśnych prognozach bo trochę za dużo tej lektury ;)

A tematy i tak z ciekawości przejrzę (zresztą już w nich byłem), choć w całości.. może innym razem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście karty graficzne stanieją jeszcze sukcesywnie, procesory może także i na pewno starsze płyty główne

natomiast wszystkie nowości będą trzymać cenę. Pamięci dalej powinny odrobinę drożeć.

Poza tym każdorazowo jak dolar odzyskuje nieco na wartości WSZYSTKIE ceny idą w górę, bez wyjątku!

Od sierpnia tradycyjnie wszystkie ceny zaczną się wznosić - gdyż okres powrotów do szkół to okres żniw dla firm !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście karty graficzne stanieją jeszcze sukcesywnie, procesory może także i na pewno starsze płyty główne

natomiast wszystkie nowości będą trzymać cenę. Pamięci dalej powinny odrobinę drożeć.

Poza tym każdorazowo jak dolar odzyskuje nieco na wartości WSZYSTKIE ceny idą w górę, bez wyjątku!

Od sierpnia tradycyjnie wszystkie ceny zaczną się wznosić - gdyż okres powrotów do szkół to okres żniw dla firm !

Tak, co do wakacji to wiadomo, że najpierw są ceny niższe (chociaż już nie w takim stopniu, jak jeszcze kilka lat temu. Wydaje mi się, że wpływ ma na to generalnie dużo wyższy popyt na części komputerowe (przynajmniej w Polsce) niż było to przed kilkoma laty), a może gdzieś tam w połowie czerwca zaczynają rosnąć. Zgadzam się również z tym, ża pamięci będą drożeć, choć zapowiadają to już od jakiegoś czasu i gwałtownych podwyżej nie widziałem.

Dolar według mnie, przynajmniej w najbliższych miesiącach będzie jeszcze stabilny, może nawet trochę spadnie (dwa dni temu widziałem rekordowo niski kurs), więc tu zagrożenia bym się nie dopatrywał.

Co do konkretnych cen:

- interesuje mnie procesor E8400, obecnie nantaniej kosztuje ok. 475 złotych (Box, co prawda wystarczy mi OEM, ale nie widziałem wyraźnie tańszego). Podejrzewam spadek maksymalnie do 440-450 złotych, 400 byłoby świetnie, ale chyba zanim dojdzie do takiego poziomu, to zaczną się 'szkolne' podwyżki i znowu podrożeje. Tak więc wyraźna podwyżka to raczej kwestia 3-4 miesięcy, a nie kilku tygodni

- płyta główna Asus P5Q Pro lub P5Q-E. To cały czas nowość, te teoretycznie szybko tanieją, ale sam nie wiem, jak to będzie. Obecnie kosztuje 400 złotych z groszami, nie sądzę, żeby miało się to szybko zmienić. Raczej też dopiero w okolicach października - listopada

- karta graficzna 8800GTS - tu spodziewam się największych obniżek i szczerze mówiąc dziwię się, że już ich nie ma. 8800GT w ostatnich tygodniach potaniała znacznie, GTS w sumie też trochę, ale zdecydowanie mniej wyraźnie. Ta karta kosztuje obecnie 600-700 złotych i przy nowych modelach Ati wydaje się to zbyt wygórowaną ceną. Liczę na to, że w ciągu najbliższych 2-3 tygodni cena powinna wyraźnie spaść - mam nadzieję nawet na poziom 450-500 złotych, ale mogę się tu trochę przeliczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, co do wakacji to wiadomo, że najpierw są ceny niższe (chociaż już nie w takim stopniu, jak jeszcze kilka lat temu. Wydaje mi się, że wpływ ma na to generalnie dużo wyższy popyt na części komputerowe (przynajmniej w Polsce) niż było to przed kilkoma laty), a może gdzieś tam w połowie czerwca zaczynają rosnąć. Zgadzam się również z tym, ża pamięci będą drożeć, choć zapowiadają to już od jakiegoś czasu i gwałtownych podwyżej nie widziałem.

Dolar według mnie, przynajmniej w najbliższych miesiącach będzie jeszcze stabilny, może nawet trochę spadnie (dwa dni temu widziałem rekordowo niski kurs), więc tu zagrożenia bym się nie dopatrywał.

Co do konkretnych cen:

- interesuje mnie procesor E8400, obecnie nantaniej kosztuje ok. 475 złotych (Box, co prawda wystarczy mi OEM, ale nie widziałem wyraźnie tańszego). Podejrzewam spadek maksymalnie do 440-450 złotych, 400 byłoby świetnie, ale chyba zanim dojdzie do takiego poziomu, to zaczną się 'szkolne' podwyżki i znowu podrożeje. Tak więc wyraźna podwyżka to raczej kwestia 3-4 miesięcy, a nie kilku tygodni

- płyta główna Asus P5Q Pro lub P5Q-E. To cały czas nowość, te teoretycznie szybko tanieją, ale sam nie wiem, jak to będzie. Obecnie kosztuje 400 złotych z groszami, nie sądzę, żeby miało się to szybko zmienić. Raczej też dopiero w okolicach października - listopada

- karta graficzna 8800GTS - tu spodziewam się największych obniżek i szczerze mówiąc dziwię się, że już ich nie ma. 8800GT w ostatnich tygodniach potaniała znacznie, GTS w sumie też trochę, ale zdecydowanie mniej wyraźnie. Ta karta kosztuje obecnie 600-700 złotych i przy nowych modelach Ati wydaje się to zbyt wygórowaną ceną. Liczę na to, że w ciągu najbliższych 2-3 tygodni cena powinna wyraźnie spaść - mam nadzieję nawet na poziom 450-500 złotych, ale mogę się tu trochę przeliczyć.

Te wahania sezonowe nie są znowu takie duże żeby robiły jakąś wielką różnicę. Co prawda czerwiec- lipiec jest zdecydowanie najtaniej, a w sierpniu ceny zaczynają się podnosić, ale nie są to jakieś wielkie różnice, szczególnie przy tym pułapie konkurencji na rynku. Da się oszczędzić parę złotych, ale napewno różnic typu 50zł na procesorze nie będzie. Nie ma o czym marzyć.

Jedyne co może powodować taką różnicę na np. E8400 to ceny producenta - a intel jak wiadomo czasem zarządza ostre obniżki cen. Pozostaje tylko śledzić takie jego ruchy. Należy też pamiętać, że każdorazowo taka obniżka cen odbija się na cenach lokalnych najwcześniej po 2 tyodniach.

P5Q nie potanieją napewno.

co do 8800gts to oczywiście, że się przeliczysz co do obniżej, gdyż teraz NV kładzie nacisk na 9800GTX, a jak powszechnie wiadomo to to samo co 8800GTS

Z tym, że 8800gTs stał się właściwie już zapomnianym produktem i jest sprzedawany z zapasów producentów/dystrybutorów, którzy jak wiadomo cen nie obniżą łatwo, gdyż zapłacili za nie konkretną kasę :-)

natomiast 9800GTX w cenie 200$ powinien już niedługo dotrzeć do nas. IMHO będzie paranoja - 9800GTX bedzie tańszy niż GTS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wahania sezonowe nie są znowu takie duże żeby robiły jakąś wielką różnicę. Co prawda czerwiec- lipiec jest zdecydowanie najtaniej, a w sierpniu ceny zaczynają się podnosić, ale nie są to jakieś wielkie różnice, szczególnie przy tym pułapie konkurencji na rynku. Da się oszczędzić parę złotych, ale napewno różnic typu 50zł na procesorze nie będzie. Nie ma o czym marzyć.

Jedyne co może powodować taką różnicę na np. E8400 to ceny producenta - a intel jak wiadomo czasem zarządza ostre obniżki cen. Pozostaje tylko śledzić takie jego ruchy. Należy też pamiętać, że każdorazowo taka obniżka cen odbija się na cenach lokalnych najwcześniej po 2 tyodniach.

P5Q nie potanieją napewno.

co do 8800gts to oczywiście, że się przeliczysz co do obniżej, gdyż teraz NV kładzie nacisk na 9800GTX, a jak powszechnie wiadomo to to samo co 8800GTS

Z tym, że 8800gTs stał się właściwie już zapomnianym produktem i jest sprzedawany z zapasów producentów/dystrybutorów, którzy jak wiadomo cen nie obniżą łatwo, gdyż zapłacili za nie konkretną kasę :-)

natomiast 9800GTX w cenie 200$ powinien już niedługo dotrzeć do nas. IMHO będzie paranoja - 9800GTX bedzie tańszy niż GTS

hmm.. no to może wtedy wezmę po prostu GTX. Też dobra karta, chociaż wydajność względem GTS nie aż tak lepsza, a i porób mocy większy i pewnie grzanie też.. Ale zobaczę, jak w ciągu 2 tygodni zacznie wyraźnie tanieć, to może rozejrzę się za modelem jakiegoś producenta (Asus?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

98gtx to trochę podkręcony 88gts więc ani pobór mocy ani temp nie będą się znacznie różnić. A co do szybkiej obniżki cen to jakoś bym nie liczył , najpierw muszą zejść stany magazynowe w starej cenie.

No właśnie dlatego, że to podkręcony GTS to trochę różnić się powinny ;)

Ale spoko, na razie zostaję przy 8800GTS, ewentualnie jeszcze zobaczę, w jakiej cenie będą nowe radeony (4870), ale myślę, że GeForce będzie dla mnie lepszym wyborem (chcę cichy komputer, a te nowe karty Ati coś na razie bardzo się grzeją).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy poczekać na modele z niereferencyjnym chłodzeniem , wtedy zapewnie temp znacznie spadną i zapanuje błoga cisza. Dzięki nowemu dziecku ati , 88gts odchodzi do lamusa.

No zobaczymy.. Pytanie ile zależy tu od samego chłodzenia, a ile od konstrukcji karty. Z kolei GTS chyba nigdy nie doczekały się chłodzenia innego niż referencyjne (poza tym, czy 4850 jest od nich lepsze? Z testów, które przeglądałem, to wypadała porównywalnie).

Ale, ok, nie jest to miejsce na takie rozważania (wspomniany wyżej topic pewnie nim jest), zobaczymy, jak będzie z cenami w najbliższym czasie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah ten nasz kochany kraj. Jak dolar spadal to ceny sprzetu u nas jakos nie spadaly, teraz jak dolar sie podnosci to ceny razem z nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi