papa_men Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Hej, mam prośbę do osób zorientowanych o opinię na temat możliwych konfliktów sprzętowych w poniższym zestawie. Zestaw jest już wybrany więc komentarze, że jest ok albo nie są niepotrzebne. Jest optymalny do celów do których ma służyć :rolleyes:. Nie jest przeznaczony do OC. Oto on: Intel Core2 Quad Q9300 2,50 GHz (S775/45nm) BOX Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL5-5-5-18 Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) GeForce 9600 GT Palit 512MB 2x DVI (PCI-E) Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T LightScribe bulk silver (Serial ATA, Nero 7.0) CoolerMaster Cavalier 3 Silver Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-550VXEU - 550W Pisze tutaj bo słyszałem/czytałem, że Asus P5K ma czasem problemy z pamięciami niektórych firm. Czy byłby ktoś w stanie określić jakich pamięci należy unikać przy tej płycie, lub jakie są polecane? Czy wybrane przeze mnie elementy będą ze sobą dobrze współpracowały (tzn chodzi o bezproblemową nieprzerywaną pracę)? Za wszelkie uwagi z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Jak dla mnie to wszystko powinno śmigać. Ale ten zasilacz nie jest dobrym wyborem. Ta seria corsairów jest o wiele słabsza od tak zachwalanego Corsaira 520W. Jeśli nie musi być corsair to lepszy będzie Enermax Pro82+ 525W. PJeśli cie stać to wziąłbym Radeona 4850. Kosztuje 500zł, ale wydajnością prawie dorównuje 9800GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 (edytowane) Nie przesadzajmy , ten zestaw chodziłby na cor 450W(nie zaryzykuje stwierdzenia modecom mc 350W , ale kto wie) , więc wpychanie do zestawu enermaxa mija się z celem (tzn jako taki może być tyle że 425W wystarczy) Edytowane 26 Czerwca 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_men Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 (edytowane) Tak, zastanawiam się nad dopłaceniem do 520HX, ale póki co jest to co jest... :) Edytowane 26 Czerwca 2008 przez papa_men Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 To skoro się zastanawiasz nad zmianą zasilacza to zastanów się jeszcze czy Asus P5Q(Pro) Radeon 4850 Samsung F1 640G Pioneer DVR215 nie byłyby lepszym rozwiązaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Tak, zastanawiam się nad dopłaceniem do 520HX, ale póki co jest to co jest... :) jezeli chcesz odpinane kable to jak najbardziej, w przeciwnym razie 550W bedzie tez ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_men Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 (edytowane) Zastanawiam się nad tym zasilaczem bo to jest tylko około 50zł więcej a budżet jest ograniczony :) jezeli chcesz odpinane kable to jak najbardziej, w przeciwnym razie 550W bedzie tez ok Odpinane kable nie mają znaczenia. To skoro się zastanawiasz nad zmianą zasilacza to zastanów się jeszcze czy Asus P5Q(Pro) Radeon 4850 Samsung F1 640G Pioneer DVR215 nie byłyby lepszym rozwiązaniem Pewnie, że te zaproponowane przez Ciebie rzeczy są lepsze ale tak jak mówiłem kasa i tylko kasa. Karta graficzna za droga, płyta główna, tu zależy mi na wifi, dysk Samsung hmmm, ale czy on a naprawdę będzie lepszy/szybszy od seagate 7200.11, a napęd DVD-R tutaj nie jest newralgicznym elementem a w tym przedziale cenowym to w sumie nie ma znaczenia - jeśli on jest faktycznie lepszy to chętnie podmienię. Ale nie to było celem mojego posta. Bardziej mnie interesuje to czy podany przeze mnie zestaw będzie stabilny. Pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2008 przez papa_men Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Heh, powinno wszystko dobrze chodzić. Nie będziesz podkręcał, więc pobór mocy będzie umiarkowany. Obudowa trochę "bzitka" jak dla mnie, ale o gustach się nie dyskutuje, hehe. Zobacz te pamięci: http://ddr2.home.pl/product_info.php?produ...dce5b44dbfb7d98 <- Mushkin HP2-6400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 (edytowane) tam sa jakies kosmiczne ceny, OCZ 2GB DDR II 800 Platinum Rev2 kosztuja 213zl :blink: Edytowane 26 Czerwca 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Tak samsung f1 będzie szybszy i cichszy od seagate , spytasz dlaczego , odpowiedz brzmi bo ma nowe 332G talerze (ale pamiętaj tylko wersje 320G 640G i 1T są na nowych talerzach , pozostałe mimo oznaczenia f1 są na starszych 250G talerzach) Ogólnie Asus też dobra marka ,ale ten napęd Pioneera jest b.dobry Ok płyta jest dobra , zaproponowałem p5q ze względu na nowszy chipset (i dobre OC jakbyś chciał w przyszłości) Ale nad tym radeonem to sie szczerze zastanów , jeśli lubisz sobie pograć to możliwości w porównaniu z gf9600 są dużo większe a cena nie dobija Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa_men Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) No to sprzęt kupiony, co prawda uległ pewnym modyfikacjom, ale chodzi pięknie bez żadnych problemów (żadnego zawieszania się lub niestabilnej pracy). Oto on: Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-550W (Corsaira 520HX aktualnie brakowało ;) ) PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4 Intel Core2 Quad Q9300 2,50 GHz (S775/45nm) BOX GeForce 9600 GT Gigabyte 512MB HDTV & DVI Multi Core Cooling Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) x2 - RAID 0 Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T LightScribe bulk silver (Serial ATA, Nero 7.0) Co do dysku Samsung F1 to się zastanawiałem, ale zależało mi na pracy w RAID, a Samsung F1 640GB ma 16MB Cache a Seagate 32MB. Przypuszczam, że różnicy między tymi dyskami nawet bym nie odczuł. Pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2008 przez papa_men Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 no szkoda ze nie wzioles tego samsunga... bo mimo mniejszej ilosci keszu jest szybszy a do tego cichszy... no ale trudno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...