Skocz do zawartości
papa_men

Prosze O Opinię Nt Ewentualnych Konfliktów Sprzętowych

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam prośbę do osób zorientowanych o opinię na temat możliwych konfliktów sprzętowych w poniższym zestawie.

Zestaw jest już wybrany więc komentarze, że jest ok albo nie są niepotrzebne.

Jest optymalny do celów do których ma służyć :rolleyes:. Nie jest przeznaczony do OC.

Oto on:

Intel Core2 Quad Q9300 2,50 GHz (S775/45nm) BOX

Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35

Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL5-5-5-18

Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II)

GeForce 9600 GT Palit 512MB 2x DVI (PCI-E)

Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T LightScribe bulk silver (Serial ATA, Nero 7.0)

CoolerMaster Cavalier 3 Silver

Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-550VXEU - 550W

Pisze tutaj bo słyszałem/czytałem, że Asus P5K ma czasem problemy z pamięciami niektórych firm.

Czy byłby ktoś w stanie określić jakich pamięci należy unikać przy tej płycie, lub jakie są polecane?

Czy wybrane przeze mnie elementy będą ze sobą dobrze współpracowały (tzn chodzi o bezproblemową nieprzerywaną pracę)?

Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to wszystko powinno śmigać. Ale ten zasilacz nie jest dobrym wyborem. Ta seria corsairów jest o wiele słabsza od tak zachwalanego Corsaira 520W. Jeśli nie musi być corsair to lepszy będzie Enermax Pro82+ 525W. PJeśli cie stać to wziąłbym Radeona 4850. Kosztuje 500zł, ale wydajnością prawie dorównuje 9800GTX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzajmy , ten zestaw chodziłby na cor 450W(nie zaryzykuje stwierdzenia modecom mc 350W , ale kto wie) , więc wpychanie do zestawu enermaxa mija się z celem (tzn jako taki może być tyle że 425W wystarczy)

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad tym zasilaczem bo to jest tylko około 50zł więcej a budżet jest ograniczony :)

jezeli chcesz odpinane kable to jak najbardziej, w przeciwnym razie 550W bedzie tez ok

Odpinane kable nie mają znaczenia.

To skoro się zastanawiasz nad zmianą zasilacza to zastanów się jeszcze czy

Asus P5Q(Pro)

Radeon 4850

Samsung F1 640G

Pioneer DVR215

nie byłyby lepszym rozwiązaniem

Pewnie, że te zaproponowane przez Ciebie rzeczy są lepsze ale tak jak mówiłem kasa i tylko kasa. Karta graficzna za droga, płyta główna, tu zależy mi na wifi, dysk Samsung hmmm, ale czy on a naprawdę będzie lepszy/szybszy od seagate 7200.11, a napęd DVD-R tutaj nie jest newralgicznym elementem a w tym przedziale cenowym to w sumie nie ma znaczenia - jeśli on jest faktycznie lepszy to chętnie podmienię.

Ale nie to było celem mojego posta. Bardziej mnie interesuje to czy podany przeze mnie zestaw będzie stabilny.

Pozdrawiam

Edytowane przez papa_men

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, powinno wszystko dobrze chodzić. Nie będziesz podkręcał, więc pobór mocy będzie umiarkowany. Obudowa trochę "bzitka" jak dla mnie, ale o gustach się nie dyskutuje, hehe.

Zobacz te pamięci: http://ddr2.home.pl/product_info.php?produ...dce5b44dbfb7d98 <- Mushkin HP2-6400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samsung f1 będzie szybszy i cichszy od seagate , spytasz dlaczego , odpowiedz brzmi bo ma nowe 332G talerze (ale pamiętaj tylko wersje 320G 640G i 1T są na nowych talerzach , pozostałe mimo oznaczenia f1 są na starszych 250G talerzach)

Ogólnie Asus też dobra marka ,ale ten napęd Pioneera jest b.dobry

Ok płyta jest dobra , zaproponowałem p5q ze względu na nowszy chipset (i dobre OC jakbyś chciał w przyszłości)

Ale nad tym radeonem to sie szczerze zastanów , jeśli lubisz sobie pograć to możliwości w porównaniu z gf9600 są dużo większe a cena nie dobija

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sprzęt kupiony, co prawda uległ pewnym modyfikacjom, ale chodzi pięknie bez żadnych problemów (żadnego zawieszania się lub niestabilnej pracy).

Oto on:

Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35

Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-550W (Corsaira 520HX aktualnie brakowało ;) )

PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4

Intel Core2 Quad Q9300 2,50 GHz (S775/45nm) BOX

GeForce 9600 GT Gigabyte 512MB HDTV & DVI Multi Core Cooling

Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) x2 - RAID 0

Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T LightScribe bulk silver (Serial ATA, Nero 7.0)

Co do dysku Samsung F1 to się zastanawiałem, ale zależało mi na pracy w RAID, a Samsung F1 640GB ma 16MB Cache a Seagate 32MB.

Przypuszczam, że różnicy między tymi dyskami nawet bym nie odczuł.

Pozdrawiam

Edytowane przez papa_men

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi