Skocz do zawartości
RONIN3579

Płyta Główna Pod Gtx280/gx2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do kupna nowego komputera, ale mam dylemat. Chodzi mi o to, czy grafa (GTX280 lub GX2) nie będzie blokować slotów na ramy (OCZ z Heatpipe)? Mam na myśli głównie płyty Asusa (Striker II i P5N72-T Premium).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej odpuścić sobie kompletnie nieopłacalne gf i wybrać platformę opartą na x38/x48 z radeonami ? No chyba że zależy Ci na każdym punkciku w 3dmarku i na każdej dodatkowej klatce w grach. Za cenę gtx280 i którejkolwiek z tych płyt masz CF z radeonów 4870 i dobra płytę.

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno tych kart jest już nie opłacalne .

Za połowę ich ceny możesz mieć HD 4870 , kartę tylko trochę słabszą od ww. wymienionych .

W cenie GTX280 masz CF HD4870+HD4850 , a dopłacając jakieś 100-200 zł masz CF HD4870 .

Te płyty co podałeś to chispet NV , dla pojedyńczej karty nie warto ich kupować (Cena , wydajność niższa niż chipsetów Intela , do tego NF780i jest dosyć gorący ) .

Taniej wyjdzie Kupno Asus P5Q + HD 4870 , albo jak masz kasę to kupujesz Asus P5E za 475 zł + 2 x HD 4870 od PowerColor za 1 598 zł .

Cenowo powinno wyjść podobnie albo i taniej a wydajność większa niż GTX280/9800GX2 .

EDYCJA

Możesz nam powiedzieć czemu Radeony odpadają ??

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF tez odpada, ponieważ nie wszystkie gry nie obsługują CF :)

EDIT: Odpadają, dlatego że nie mam zaufania do nich oraz GF są same w sobie lepsze od Radeonów.

Edytowane przez RONIN3579

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 4870(800zł)+10% wydajności = GTX280(1700zł) skrajnie opłacalna inwestycja!

Ale jak już chcesz sli (bo jak mniemam masz zamiar zrobić sli w końcu chcesz płyty na nF) to pasowałoby kupić na nF790i czyli coś w stylu striker II extreme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Odpadają, dlatego że nie mam zaufania do nich oraz GF są same w sobie lepsze od Radeonów.

Karta graficzna to nie człowiek , że ufasz jej lub nie. :lol: :lol: :lol: I nie wiem co rozumiesz w tym , że gf są "same w sobie lepsze od radeonów".

Ja patrze na stosunek wydajność/cena , którego gtx280 wogule nie ma. No chyba , że chcesz poszpanować.

Edytowane przez wielkiZly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 4870(800zł)+10% wydajności = GTX280(1700zł) skrajnie opłacalna inwestycja!

Ale jak już chcesz sli (bo jak mniemam masz zamiar zrobić sli w końcu chcesz płyty na nF) to pasowałoby kupić na nF790i czyli coś w stylu striker II extreme

Striker II Extreme jest na DDR3, ja kupuję DDR2. Może podać cały zestaw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym Gf są lepsze od Radeonów?? Ja jakoś nie widzę nic takiego, a patrze na testy z rozsądkiem a nie przez "zielone" okulary.

Bierz mobo na X38, chipset będzie wydajniejszy od tych nvidiowskich a do tego będziesz miał mozliwośc zrobienia CF z np 2 HD4850, które rozwalają GTX 280, a są tańsze. 2 radki to koszt poniżej tysiąca (wliczając przesyłkę kurierem). GTX 280 to chyba coś ok 1500zł. Czy może więcej?

Więc podaj mi konkretny powód przez który odrzucasz Radeony.

A CF wspiera wiele gier, nawet bardzo wiele. A praktycznie wszystkie najnowsze które będą wychodziły też będą wspierały.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Striker II Extreme jest na DDR3, ja kupuję DDR2. Może podać cały zestaw?

jak już chcesz tego gf to bierz , ale daruj sobie sli i kup płytę na intelu np Asusa P5Q (dowolną wersję) przynajmniej będziesz miał dobrą platformę do oc i nie wydasz 2x tyle kasy na nieopłacalne karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym GF jest lepsze od radeonów .

Może wcześniej ATI sobie nie radziło ( X1300/X1600 , Cała seria HD2xxx , problem z AA w HD2xxx i HD3xxx ) ale obecnie wyszli już na prostą i obecnie seria 4xxx kopie jak chce karty NV ( 4850 wydajnością , 4870 stosunkiem wydajność/cena jak i samą wydajnością )

A co do gier i braku obsługi CF , może mu chodzi o gry na OpenGL , tam faktycznie CF nie działa .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko może być problem z odpowiedzią na to pytanie skoro wszyscy siedzą na płytach opartych o chipy intela , to skąd mamy wiedzieć czy reapery mieszczą się do płyty na nF :) Najlepiej niech napisze do jakiegoś sklepu z pytaniem , może będą mili i mu sprawdzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, weźmy pod uwagę, ze kupiłem sobie HD4870 dokładnie takiej samej wielkości co GF GTX280/GX2 i teraz pytanie: Czy HD4870 będzie przeszkadzał kością ram?

Edit. No chyba będę musiał zrobić tak jak BLiT napisał, ale jestem dobrej myśli i może jakaś osoba się znajdzie ;)

Edytowane przez RONIN3579

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Otoz posiadam strikera i tak sie sklada ze mam tez karty NVidiod 8800 gtx,9800 gx2 i Gtx 280.Jakos zadna z tych kart nie przeszkadza dla gniazd pamieci jezeli o to ci chodzilo.Przy okazji szukam sam jakic super pamieci do tej karty i nie wiem zabardzo na co sie zdecydowac ??? Moze ktos by cos doradzil !!! Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Główne powody jakie mnie zniechęcają do Radków to te które wymienił Reyden...

Po prostu nie mam przekonania do nich, tyle.

poczytaj sobie tematy z przed kilku miesiecy... w kazdym byl geforce... dlaczego bo byly po prostu lepsze, az do czasu kiedy weszly radki HD48xx, na poczatku nikt nie byl przekonany bo to przeciez radek bo starsze serie to syf, ale jak zobaczylismy testy to nikt nie chcial uwierzyc ze taki niepozorny HD4850 bije na glowe 88GTS, my nie jestesmy jakimis fanboyami radkow (za to ty nv napewno) i doradzamy to co jest najbardziej oplacalne no chyba ze chcesz przyszpanowac ze tyle kasy wydales na grafike (moze na kim kto nie zna sie na komputerach zrobi to wrazenie ale nie na nas) wiec rob jak chcesz ale to po prostu glupie wydawac 1500zl na GTX280, wysoka cena nie przeklada sie na osiagi!

AMEN :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jako nowy na forum pragnę powitać wszystkich "advanced user" :D

Ponieważ w sierpniu planuję również złożyć maszynę do grania, a ostatniu składałem komputer w czasach pierwszych AGP, to przeglądając różne fora natknałem się na ten temat i chciałem podzielić się pewną obserwacją odnośnie Radeon vs Geforce. Proszę mnie jak najbardzie WYPUNKTOWAĆ :)

Aby złożyć obecnie sensowny sprzęt do grania, mamy tak naprawdę dwie opcje (upraszczając oczywiście):

1. Dobra płyta wspierająca SLI (1000 - 1100 zł) + gfx280 (1300 -1400 zł). Mieścimy się do 2500 zł.

2. Dobra płyta z CF (700 - 800 zł) + 2 x HD4870 (2 x 700 - 800 zł). Mieścimy się do 2500 zł.

Tak czy siak cenowo wygląda to bardzo podobnie (przy tych kwotach pomijam ewentualne różnice 100 zł).

Wydajnościowo ? Zaleznie od testu 2 x radeon są czasami szybsze, czasami wolniejsze od 1 x gfx280, ale generalnie różnice mieszczą się w przedziale do 10%. Wydajnościowo są to porównywalne zestawy. W moim odczuciu parametr wydajność / cena wygląda tutaj podobnie.

Jest jednak pewne ale (i tutaj oczekuję przede wszystkim na uwagi). Otóż zestaw z gfx280 ma kilka zalet których nie posiada radeon:

1. Przede wszystkim mamy w uchu czy coś obsługuje CF / SLI. Jedna karta to jedna karta i zawsze mamy 100% pewnej wydajności. Zakładając, że ten sprzęt i tak posłuży nam max 2 lata nie wiem czy chcemy czekać aż wszystkie tytuły będą obsługiwać CF.

2. Mniejsze zużycie energii 1 geforca niż 2 radeonów (tym samym mniejsza inwestycja w zasilacz)

3. W razie gdyby coś nam odbiło możemy zawsze dokupić drugiego gfx280 i zwiększyć wydajność kompa. W przypadku radeona już tej możliwości nie mamy. Nawet gdyby była (podobno są quad CF ? ale jak to działa i czy coś to obsługuje to nie wiem) to i tak 2 radeony są obecnie droższe niż 1 gfx280. Pamiętajmy także o tym, że ilość kart wpływa odwrotnie na współczynnik przyrostu mocy (2 karty = 180% mocy 1 karty, 4 karty = 300% ? mocy 1 karty).

4. Technologia CUDA w gfx280. To jest oczywiście nowość obecnie, ale sądze że nie dalej niż za 6 miesięcy pierwsze narzędzia kompresji audio / video będa juz z tego korzystać. Co z tego ? Czas kompresji szybszy od kilku do kilkunastu razy i kompletnie odciążony procesor. To oczywiście może mieć znaczenie tylko dla węższej grupy osób, ale zawsze ...

To tyle, ciekaw jestem Waszych przemyśleń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol ale z tymi cenami gtx280 jesteście do tyły te karty da się kupić za 1200 zł a nie 1700 to już nawet w komputroniku za około 1300 da sie kupić. a co do samego tematu to cf jest wydajne i to bardzo ale rachunki za prąd też będą nie małe no chyb że komuś zależy na czystej wydajności. najlepszym cf są 2 radki 4850 tylko że w takim zestawieniu warto dać lepsze chłodzenie do nich bo na box'owym to grzałki są i tyle.

może i zostane nazwany fanboyem nv ale wziąłbym geforca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze twierdzilem i wciaz twierdze ze SLI i CF to nikomu niepotzebny bajer, wiecej zuzycia pradu wiecej ciepla mniej miejsca w budzie i rozne inne minusy ktore wszyscy znaja. Jestem tego zdania ze jesli nie wystarcza ci jeden 4870 (a wydaje mi sie ze wydajnosc tej karty lezy na wysokim poziomie i nawet dla wymagajacego gracza nie potrzeba nic wiecej) to nie warto pakowac sie w CF lecz wziac GTX280 (tu z kolei cena do jakosci ma sie ni jak bo jest niewiele wydajniejsza od 4870 a cena jak sam wspomniales 2 razy wieksza) a juz najwiekszym bezsensem jest branie CF HD4850 (niby oszczednie ale nie wiele wydajniej od 4870). konczac moja wypowiec bo sie rozpisalem :rolleyes: najlepszym wyborem dla mnie byl by 4870 jak nie wystarcza ci jego wydajnosc to brac GTX280 ale mysle ze radek poradzi sobie z kazda gra (chyba ze liczy sie kazdy punkt ) nie warto wydawac kase na GTX poprostu nie warto

gdybym mial 3 opcje i mial wybierac to:

1 opcja (jak dla mnie najlepsza) biore 4870 i ciesze sie super grafika (jak braknie mi mocy w przyszlosci kupuje drugiego)

2 opcja (tutaj nie jest zle ale troche nioplacalnie) biore GTX i mam super grafike ale czy warto za ta cene???

3 opcja (jak dla mnie najgorsza) CF 4870, no coz wydajnosc niby troche wyzsza od GTX ale jak wspomniales brak mozliwosci rozbudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, nie nastawiaj sie na jedno ja zawsze mialem karty NV i jakies 2 miechy temu kupilem 88GTS ale teraz bral bym radka bo jest LEPSZY

To tak jakby kupic 2ghz procek bo do 3ghz nie ma sie przekonania :D jeszcze zaplacic wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Landfall

Ale żeś pojechał .

1. Płyta z SLI za ~ 1100 zł , to co ty chcesz kupować - najmocniejszą wersję 790i z DDR3 ?? .

np. Asus Striker II Extreme , jak można kupić płytę za połowę i mniej tej ceny np. Asus P5N-D za 310 zł .

2. Analogicznie do płyt pod CF - już za 330zł można dostać dobrego Asusa P5Q Pro - ma pełną obsługę CF i porty pracujące z trybie 8x .

A jak to nie wystarczy to kupić trochę droższą płytę na X38 i mamy 2 x PCI-E 16x np DFI LP DK X38 T2R za 538 zł .

Różnica pomiędzy trybem 8x a 16x to jakieś 10% może mniej w wydajności kart .

3. Gdzieś ty widział ze CF z 4870 jest wydajnościowo równe 1 GTX280 , przecież jedna 4870 prawie dogania GTX280 , 2 karty są od niej szybsze na 100% .

Quad CF ( nazywa się to CrossfireX ) istnieje i oficjalnie działa na najmocniejszym chipsecie AMD ( co determinuje wybór platformy ) , nie wiem czy działa na LGA775 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może z cenami płyt głównych pojechałem, ale jeżeli składamy zestaw gracza i pakujemy do niego najlepsze karty graficzne to założyłem, że nie oszczędzamy na płycie :). Poza tym to że suma za zestaw będzie mniejsza niczego nie zmienia, dalej obydwa zestawy będą kosztować tyle samo.

A odnośnie wydajności, poniżej przykład przemawiający do mnie, bo to typowo test na grach, a nie jakieś tam 3DMarki czy inne

http://www.frazpc.pl/news/21127-Pierwsze_t...eona_HD_4870_X2

Z tych testów wynika dla mnie że na pewno 4870 ma daleko do gfx280 (jako 1 do 1) i generalnie CF 4870 jest szybszy (średnio jakieś 10%) pod warunkiem że gra "współpracuje", ale przewaga nie jest bardzo znacząca. Patrząc jeszcze na rozdzielczości na których przyjdzie mi pewnie grać (1680 x 1050) to w zasadzie mocno bym się zastanawiał, czy gfx280 nie jest jednak szybszy od CF 4870.

Z chęcią rzucę okiem na inne ciekawe testy, jeżeli dacie jakieś linki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Gdzieś ty widział ze CF z 4870 jest wydajnościowo równe 1 GTX280 , przecież jedna 4870 prawie dogania GTX280 , 2 karty są od niej szybsze na 100% .

Quad CF ( nazywa się to CrossfireX ) istnieje i oficjalnie działa na najmocniejszym chipsecie AMD ( co determinuje wybór platformy ) , nie wiem czy działa na LGA775 .

z tą mega wyadjnością cf to żeś się zbytnio rozpędził i raczej różnicy w half lifie między gtx280 a cf4870 nie zobaczysz a rachunki za prąd znacznie większe. bo wbrew obiegowej opini gt200 wcale takie prądażerne nie są sam mam gtx260 od gainwarda a taktowania mam na poziomie wersji amp! od zotaca czyli dużo słabiej od gtx280 nie jest a rachunki drastycznie nie pojechały do góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi