Skocz do zawartości
cantreos

Trudny Wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do kupna kompa (kilka dni dosłownie) i zastanawiam się nad płytą główną. Wszystkie moje wymagania zaspokaja chip X38 tylko nie wiem którą płytę na nim opartą wybrać.

Pretendentami do pierwszego miejsca są:

Abit IX38 Quad GT

i

DFI LanParty LT x38 T2R

Którą wybrać? A może są jeszcze inne lepsze płyty?(CrossFire X16+x16)

Głownie do O/C.

Konfig sprzętowy:

q6600

Hd4870(w przyszłości 2x)

balistiX

quiet DP 550W

+reszta :)

Poradźcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do kupna kompa (kilka dni dosłownie) i zastanawiam się nad płytą główną. Wszystkie moje wymagania zaspokaja chip X38 tylko nie wiem którą płytę na nim opartą wybrać.

Pretendentami do pierwszego miejsca są:

Abit IX38 Quad GT

i

DFI LanParty LT x38 T2R

Którą wybrać? A może są jeszcze inne lepsze płyty?(CrossFire X16+x16)

Jeśli twoim głównym motywem jest Crossfire, to lepiej wyjdziesz na kupnie czegoś na P45. No chyba, że naprawdę nie masz problemu z kasą, to wtedy możesz brać X38, DFI będzie trochę lepszym wyborem.

I tu rzucę lekkiego offtopa. Śmiać mi się chce, jak widzę w tym dziale pytania o Crossfire i X38, a odpowiedzi są jeszcze zabawniejsze. Jakbyście nie zauważyli, że zarówno P45 jak i X38 posiadają PCI-E 2.0, które chrakteryzuje się dwukrotnie większą przepustowością. Czyli tak jakby PCI-E 1.1 x32. Zatem CF na P45 wydajnościowo będzie takie, jak na np. chipsecie 975X. Różnica wyniesie zaledwie parę procent...

Chyba, że czytaliście ten test na Tweaktown, to jesteście usprawiedliwieni. Sam przez chwilę w nie uwierzyłem. Ale na innych forach znalazłem inne testy wskazujące na zupełnie inne wyniki...

Więc nie każcie ludziom dopłacać ponad 100zł za parę klatek więcej. P5Q Pro czy P5Q-E wystarczy. A i OC przecież lepsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi