Korzeniasty Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Witam Szanownych Forumowiczów! Wreszcie, po miesiącach zbierania, dożyłem i zamierzam sobie złożyć nowy komputer. Doszedłem do wniosku, że w SLi nie idę, bo 750i/780i SLi są liche jak papierowe prezerwatywy, a HD4870 nie ma obecnie w wersji 1GB (przynajmniej w Polsce). Więc.... Ułożyłem taki zestaw: [Aha! Ceny są ze sklepu KupTu, już po rabacie, przez ten tydzień może jeszcze zejść z ogółu o max. 50zł.] Intel Core2Duo E8400 - 420zł MSI P45 Neo2-FR - 365zł / Gigabyte GA-EP45 DS4 - 380zł Mushkin 2x2GB 1066MHz - 348zł MSI GTX-280 OC - 1220zł Tagan 900W TG900 U88 B2 - 525zł / Corsair CMPSU1000HXEU 1000W - 575zł NZXT Tempest - 380zł Seagate Barracuda 32MB Cache 7200.11 500GB - 180zł Creative SoundBlaster X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty Professional Edition - 340zł Logitech G9 Laser Mouse - 235zł Creative Fatal1ty Gaming - 80zł Tutaj mi nie bardzo pasują muszle, które są zbyt małe. Czekam na propozycję czegoś z większymi, cena +/- 150zł. ASUS DRW-2014L1T - 90zł A tutaj mi wszystko jedno. Ten ASUS ponoć cichy, więc jego wybrałem. Łącznie - 4183zł + ew. 150zł. A teraz wyjaśnienie skąd ten kontrowersyjny pogląd. Już wyjaśniam. Jak już wspominałem, SLi na obecnych płytach to jakaś pomyłka, a do Radeonów przekonany nie jestem. Wybrałem "standardowy" procesor, dość tanią płytę główną i RAMy, po czym po ok. roku czy półtora wymienię je na X58/P55/cokolwiek co wtedy bedzie wydajne i tanie, jakiegoś Bloomfielda i dokupię drugiego GeForce'a - w końcu nowe chipsety Intela będą obłsługiwały nawet Tri-SLi. Reszta to podstawa do grania przez 2-3 lata, przez tyle czasu nie zamierzam nic wymieniać. Zasilacze wybrałem dwa, drogaśne i mocarne, które zdołają udźwignąć dwa GF.... Chociaż, nie wiem czy nie za mocne. Czekam na stosowny komentarz. Kolejną kontrowersyjną sprawą okazały się słuchawki. Dotąd byłem do nich przekonany, ale okazały się.... za małe. A może i nie do końca, ale moje małżowiny nie wchodziły całe, przez po 1.5 godzinie grania miałem już dość noszenia ich na głowie. Tak czy inaczej.... Muszę znaleźć coś z większymi muszlami, tak do +/- 150zł. Wiadomo, mają być głównie do grania. Z góry dziękuję za pomoc i udział w dyskusji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Oj zestaw dziwny :P. GTX280 nie opłaca się wcale - zmiana na Radeona HD4870 (lub dwa Radeony HD4850 w CF). Płyta główna - do zmiany na Asus P5Q Pro lub DFI LanParty DK X38. Zasilacz - Corsair TX650 za 240 zł wystarczy. HDD - znacznie lepszym wyborem będzie Samsung F1 640GB. Napęd - zmień na Pioneer DVR-215. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Oj zestaw dziwny :P. GTX280 nie opłaca się wcale - zmiana na Radeona HD4870 (lub dwa Radeony HD4850 w CF). Płyta główna - do zmiany na Asus P5Q Pro lub DFI LanParty DK X38. Zestaw dziwny, to prawda. Z zmianą GTXa też się zgadzam. Ale żeby sugerować zmianę płyty na gorszą? MSI P45 NEO2-FR to płyta na poziomie P5Q-E. Mam ją teraz i jak widać po sigu jest dobrze. Co prawda pamięci się kiepsko podkręcają, ale to wina niedopracowanego biosu. A wskażcie płytę na P45, która ma dopracowany? Więc jeśli już, to albo P5Q-E albo właśnie MSI. Kwestia wyboru marki tak naprawdę. A X38 jest zbyt drogi jak na oferowane możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniasty Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 A zamiast GTX280 i MSI dać 2xHD4870 i ASUSa P5E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 A zamiast GTX280 i MSI dać 2xHD4870 i ASUSa P5E? Jeśli koniecznie chcesz mieć X38, to P5E może być, chociaż chyba trochę lepsza jest DFI LanParty DK X38 T2R. A co do pary Radeonów... Na twoim miejscu kupiłbym na razie jednego, a za miesiąc lub dwa drugiego. Dlaczego? Bo na razie sterowniki pod CF nie są zbytnio rozwijane, skupiono się na pojedynczych kartach, a ATI pracuje już ostro nad sterownikami do 4870X2, więc po jego premierze CF powinno być po prostu lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniasty Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 No to nie bardzo wiem jak to się ma do tego, że za rok chcę wymieniać płytę na X58/P55, RAM na DDR3 i procesor do Bloomielda? Jakoś do tej pory nvidia była lepsza i tyle... NIe wiem, nie lubię Radeonów czy co?:) BTW, DX11 ma być naprawdę obsługiwany przez karty z DX10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elo123elo123 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Witam to mój pierwszy post i chce dobrze doradzić: zamiast tego tagana 900W wystarczy ci tak FLOWER AURORA 600W który jest prawie 200zł tańszy zamast brać 280gtx weź teraz jedną a potem 2 hd4870 zamiast Logitech G9 Laser Mouse weź RAZER LACHESIS 4000 DPI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reaktiv Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Witam to mój pierwszy post i chce dobrze doradzić: zamiast tego tagana 900W wystarczy ci tak FLOWER AURORA 600W który jest prawie 200zł tańszy zamast brać 280gtx weź teraz jedną a potem 2 hd4870 zamiast Logitech G9 Laser Mouse weź RAZER LACHESIS 4000 DPI Pierwszy i nie do konca trafny ;) Wystarczy ze kupi jak wyzej juz napisali, Corsair 650W. Co do myszki, Razer Lachesis to szmelc, myszka jest beznadziejna i ludzie leca na "4000DPI". Logitech G9 nie jest zlym wyborem, mimo ze nie lubie tej marki :P ale jednak to dobra mysz. Moge polecic Razer Diamondback 3G, lub Razer DeathAdder, ktore sa najlepszymi produktami od tej firmy. Ewentualnie Microsoft Inteli Mouse 3.0 albo Logitech MX518. Co do sluchawek, nie kupuj Creative Fatality Gaming, bo to dziadostwo. Za 150zl kupisz Creative Aurvana Live, ktore beda duzo lepsze. A mikrofon to sobie dokupisz. :) I tak spytam, nie lepsza bedzie obudowa Antec Nine Hundred zamiast tej NZXT? :] Edytowane 24 Lipca 2008 przez Reaktiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dixidi Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Również jestem początkującym forumowiczem aczkolwiek śledzącym to forum od dłuzszego czasu. Co do uwag dotyczących zestawu zgadzam sie z moimi przedmówcami nie ma sensu brac GeForca, radeon 4870 będzie lepszym wyborem a za jakiś czas drugiego do tandemu i będzie ok, jak Ci zalezy na maksymalnej wydajności tych dwóch kart to weź mobo na X38 lub 48 i będziesz miał pełne 2 * 16x chociaz jak dowodzą testy różnica między 2* 8 a 2*16 jest znikoma, czasem widoczna tylko na poziomie testów ale przyszłościowo może sie to zmieni. Co do zasilacza to faktycznie zaproponowane przez autora zasiłki to małe elektrownie, myśle że 600W baa nawet dobra 550 watówka starczy spokojnie, odradzam raczej modecomy i takie tam, co do corsairów osobiście stycznosci nie miałem ale czytałem tyle samo pozytywnych co negatywnych opini wiec to wszytsko zalezy chyba od egzemplarzu...lub od punktu widzenia i oczekiwań. Sam używam Enermaxa i jest nie zawodny, cichuteńki, stabilny,sztywno trzyma napięcia,troszke sie grzeje ale nie wpływa to w żaden sposób na prace, Model jaki posiadam to ModuPro. Wcześniej miałem beQuiety również polecam oraz jednego Tagana (dobry ale szumiał strasznie). Konkrety płytke wzioł bym Asusa P5Q-E względnie jak pisałem wcześniej coś na X38, do tego Radeon 4870 a po pół roku kolejnego do tandemu, zasiłke BeQuieta kapke ponad 500 i spokój. A czytałem wypowiedzi na temat dżwiękówki...wieć zależy pod co podłączasz tą dzwiękówke, jeśli pod wzmacniacz plus jakieś monitorki (kolumny) to polecam Audiotraka Prodigy HD2...bezbłędny, jak pod coś innego (czyt. głosniki czysto komputerowe) to jakiegoś creativa bo co innego...byle nie integra (niecierpie realteków). Co do myszki to polecam Razera Kraita...w miare niedroga a naprawde bardzo czuła mycha, prosta i wytrzymała chociaz troche nisko wyprofilowana ale to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) No to nie bardzo wiem jak to się ma do tego, że za rok chcę wymieniać płytę na X58/P55, RAM na DDR3 i procesor do Bloomielda? Jakoś do tej pory nvidia była lepsza i tyle... Nie wiem, nie lubię Radeonów czy co?:) BTW, DX11 ma być naprawdę obsługiwany przez karty z DX10? No skoro za rok, to tym bardziej nie ma sensu kupno X38... Kup P45, tak jak wyżej radziłem, w zupełności ci wystarczy. Nie rozumiem też twoich planów wymiany sprzętu... Jeszcze nie kupiłeś, a już wiesz, że będziesz wymieniać? To może lepiej kup coś tańszego, po co bez sensu wydawać kasę... Jeśli jesteś pewien przyszłej przesiadki, to kup E7200 albo nawet E2180, Karakorum na proca, Radeona 4850/70, Corsair 650W, reszta wg upodobania. Powinno ci wystarczyć, a zostanie kasy w kieszeni. Za rok po prostu to sprzedasz i kupisz nowy sprzęt. A jak będzie drogo, to zostawisz to, co masz, dokupisz drugiego Radeona, i przeczekasz kolejny rok. I nie sugeruj się przeszłością jeśli chodzi o karty graficzne. ATI oferowało przez pewien czas gorsze produkty niż nVidia, ale z premierą nowych Radków wszystko powróciło do normy, bo ATI ma teraz lepszą ofertę. Tak, DX11 jest kompatybilny wstecz i będzie obsługiwał technologię tesselacji, którą ATI ma już od Radeona 8500 a nVidia czegoś takiego nie ma, a także będzie oferował większe wsparcie dla multi-gpu, co tak promuje ATI. Edytowane 24 Lipca 2008 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...