TiGeR5 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Pewnie że mogę - PL to performance level - będzie to w dodatkowych timingach pamięci - u mnie 1sze od góry i się jakoś inaczej nazywa już nie pamiętam obecnie teraz jak. Ale generalnie jeśli winda się uruchomi to można to zmienić za pomocą memseta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perulus Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Panowie, mam pytanie dotyczace MSI p45 NEO3 fr. Ok. 2 tygodnie temu kupilem ponizsze graty: plyta: MSI p45 NEO3 fr, BIOS standardowy (1.3) procesor: Intel E7400 RAm: 2x2GB A-DATA 800 zasilacz; Be Quiet Dark Power 450 Mam nastepujacy problem. Skladam ten sprzet dokladam grafe i laze po biosie, po ok. 10min sprzet sie restartuje i wpada w petle ciaglych restartow. Jak wylacze sprzet i dam odpoczac to znowu kilka minut zajmuje mu dojscie do sytuacji ze zaczyna sie przewracac... Moj pierwszy strzal to ze "cos" na plycie sie przegrzewa. Po przeczytaniu tego forum zaczynam miec watpliwosci. 1. Czy plyta z takim BIOSEM moze nie obslugiwac stabilnie tego proca? 2. czy moze isc w strone zasilki(tzn. problem z nia)? Dodam ze wyslalem plyte do sklepu agito.pl i odeslali mi inna (inny SN) z wygladu nowa. Problem pozostal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Jaka temperatura procesora? Może źle zakładasz chłodzenie? No i oczywiście podłącz inny zasilacz do testów, bo on też może być przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perulus Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 przed restartem temp. procesora jest ok 40C (wg. mnie wystarczajaco zimno), system ok. 30C. Jestem po telefonie do serwisu MSI - sugerowali ze nalezaloby zmienic BIOS na co najmniej 1.5. Zasilacz sprawdzam dzis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Temperatury w normie. Sprawdź zasilacz i ew. pamięci. Aktualizacja biosu? Dlaczego nie, na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perulus Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 WYNIK weekendowych prac: - zasilacz sprawdzony - jest OK, - update BIOS do biezacej wersji 1.7 POMOGL!!! Dzieki za wsparcie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ironfan Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Panowie mam problem, przy podkręceniu FSB w BIOSie na 400Mhz (zworka na 333Mhz) wszystko śmiga ładnie, ale gdy przestawię zworkę na 400Mhz komp się nie włącza.. (cały czas restart, ekran czarny). Przy przekroczeniu 400Mhz w BIOSie Orthos wali błędy po 5 sekundach. Co robić ?? Pomoże ktoś ? Dodam, że zwiększanie napięcia na CPU nic nie daje. BIOS to oficjalny 1.6. Temp idle 40 -44, stress 67*C. PS. Widzę że wyszedł niedawno nowy 1.7 testował ktoś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Pomoże ktoś ? Dodam, że zwiększanie napięcia na CPU nic nie daje. BIOS to oficjalny 1.6. Temp idle 40 -44, stress 67*C. PS. Widzę że wyszedł niedawno nowy 1.7 testował ktoś ?? Jak możesz przeczytać wyżej, bios 1.7 pomógł koledze perulus rozwiązać problemy, więc możesz wgrywać i sprawdzić. Co do zworki - podobno na 400MHz różnie bywa, u mnie np. też mam czarny ekran i restarty na przestawionej zworce. Prawdopodobnie masz fsb walla w okolicy 400MHz - np. mój E2140 nie potrafi za Chiny Ludowe wystartować na 400x8. Na 400x6 potrafi... :angry: A do wszystkich: Mam radę dla posiadaczy starszej rewizji MSI P45 Neo2 - bios beta 326 jest najlepszy, jeśli chodzi o Quady. Na oficjalnym 3.3 mój Q9400 miał resety na wejściu do windy przy ustawieniach 400x8 i wyżej. Bios 326 rozwiązał sprawę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Witam. Od 2 dni jestem posiadaczem MSI P45 Neo3-FR(1.0), bios najnowszy 1.7 Niestety mam problem z OC, a właściwie z praktycznie całkowitym jego brakiem. Sprzet: - MSI P45 Neo3-FR - PDC E5200 (VID: 1.225v) + Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM - 2x2GB OCZ Reaper 1066MHz - Palit Radeon 4870 Sonic - zasilka BQ 550W Ustawiam FSB 220, wszystko działa ok. Jednak te 250MHz zysku mnie zbytnio nie interesuje więc idę dalej i... Nie da się, ustawie 8x300 - wywala się przy ładowaniu windy, ustawiam 7x250 - to samo. Po tym restarcie w windowsie co kilka sekund następują kolejne restarty(czasem uda mi się między nimi przywrócić standardowe ustawienia). Tutaj link do przykładowych ustawień, na których niestety sprzęt nie działa: http://img513.imageshack.us/img513/1984/biosr.jpg Czego może to być wina? Dodam jeszcze, że udalo mi się z poziomu Windowsa podkręcic do 3GHz(12,5x240) jednak nie było stabilnie. Mobo jakies wybrakowane czy co? :| Edit: Dobra, chyba mamy winowajcę. Przelozylem pamieci z Dimm1 i Dimm3 do Dimm2 i Dimm4 no i dziala. Aktualnie 3GHz(240x12.5), czas na dalsze zabiegi no ale procek slaby :( Edytowane 7 Marca 2009 przez dario_t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Te płyty 500MHz spokojnie robią. Posprawdzaj: Pamieci (podnies napiecie i obniż timingi) Procesor (podnies napiecie i obniz mnoznik) Podnies troche napiecie na chipsecie (MCH) Podnies troche VTT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Nie mam już siły do tego sprzętu :/ Przez 8h Orthos(Small FTT, prio9) działał na 12.5x240, włączyłem grę i po kilku godzinach blue screen. Jako że Orthosa przeszedl to winą obarczam RAM no ale wydaje mi się, że OCZ Reaper 1066 nie powinny mieć problemów na 960MHz... (nawet nie jestem pewien czy nie ustawiałem ich niżej). Chyba muszę znaleźć kogoś, kto ma procka ze standardowym FSB 333MHz i zobaczyć czy działa bo już nie wiem co robić. Napięcia na procku, pamięciach, MCH, VTT były podniesione(nie jestem pewien co do ICH). Jakie ustawić napięcia dla FSB 250? (MCH, VTT, ICH) Czy jeżeli mobo wspiera wyższe magistrale to np. 333MHz FSB nie powinno funkcjonować na standardowych napięciach? Przecież jak ktoś wsadzi E7200 do kompa to nie musi zmieniać napięć tylko wszystko działa na standardowych. A może musi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quidram Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Tak już ma ta płyta. Przy moich A-Datach wszystko zależy od dzielnika, na jednym robią z palcem 1100MHz, a na innym już przy 1000MHz(nawet jak FSB niższe) jest zwiecha podczas ładowania systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Nie mam już siły do tego sprzętu :/ Przez 8h Orthos(Small FTT, prio9) działał na 12.5x240, włączyłem grę i po kilku godzinach blue screen. Jako że Orthosa przeszedl to winą obarczam RAM no ale wydaje mi się, że OCZ Reaper 1066 nie powinny mieć problemów na 960MHz... (nawet nie jestem pewien czy nie ustawiałem ich niżej). Chyba muszę znaleźć kogoś, kto ma procka ze standardowym FSB 333MHz i zobaczyć czy działa bo już nie wiem co robić. Napięcia na procku, pamięciach, MCH, VTT były podniesione(nie jestem pewien co do ICH). Jakie ustawić napięcia dla FSB 250? (MCH, VTT, ICH) Czy jeżeli mobo wspiera wyższe magistrale to np. 333MHz FSB nie powinno funkcjonować na standardowych napięciach? Przecież jak ktoś wsadzi E7200 do kompa to nie musi zmieniać napięć tylko wszystko działa na standardowych. A może musi?Spróbuj przyjacielu ustawić strapa na 333 na sztywno zwrokami - ewentualnie na 400 - choć lepiej powinno być przy 333. Druga rzecz to ustaw ręcznie PL pamięci - często się zdarza, że płytę ponosi i wali za niskie. Co do dzielnika pamięci powiem szczerze, że u siebie nie zauważyłem aby to miało znaczenie ale to pewnie dlatego, że używam zawsze 1:1. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superduty Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Witam. Kolega zachwalał swoją p35neo2fir więc kupiłem p45 neo2fr. Jestem załamany, nie wiem co robię źle ale winda wstaje na 12,5x225, powyżej tej wartości nie pójdzie i trza czyścić bios. E 5200 na boxie, cpu v - od1,15 do 1,275(narazie ustawiałem w tych granicach bez względu na napięcie), ddr v - 1,8 - 1,9 (1:1,2)reaper 1066 2gb. Inne ustawienia na auto. Zasilka tagan 420w, evga 9800gtx+ ale mam teraz wsadzoną s3 trio 64 na pci i nie wiem czy zasilacz nie domaga. Bios wersja 3,0. Doradźcie co poustawiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Być może trafiłeś na bardzo słabą sztukę procesora. Możesz spróbować podnieść napięcie do 1,3-1,32V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Bios wersja 3,0. Zmień na najnowszy 3.3, bo ten 3.0 to taka wczesna beta w sumie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superduty Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Nigdy nie robiłem update biosu i czy mogę to zrobić pod windowsem tym programem co jest dołączony na płycie live update, żeby nie było niespodzianek? A co ze starym biosem trza go zapisać w razie back up? Sprawdziłem na pudełku i płyta jest z 06/2008 więc czy jest to ta wadliwa seria? Edytowane 14 Marca 2009 przez superduty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Nigdy nie robiłem update biosu i czy mogę to zrobić pod windowsem tym programem co jest dołączony na płycie live update, żeby nie było niespodzianek? A co ze starym biosem trza go zapisać w razie back up? Sprawdziłem na pudełku i płyta jest z 06/2008 więc czy jest to ta wadliwa seria? Pod windowsem nie radzę - ryzyko jest dużo większe niż spod biosu. Masz może dyskietkę, albo pendriva pod ręką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superduty Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 mam dyskietke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 mam dyskietke To sformatuj ją i w opcjach formatowania ustaw na MS-DOS czy jakoś tak. Ściągnij bios z tej strony: http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...1&type=bios Wrzuć na dyskietkę AFUD4234.exe i A7512IMS.330 Zresetuj kompa i ustaw biosie bootowanie z dyskietki. Jak się ukaże linia komend, wpisz AFUD4234 A7512IMS.330, enter i czekaj cierpliwie do końca flasha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Te płyty 500MHz spokojnie robią. Posprawdzaj: Pamieci (podnies napiecie i obniż timingi) Procesor (podnies napiecie i obniz mnoznik) Podnies troche napiecie na chipsecie (MCH) Podnies troche VTT No moze i spokojnie robia te 500mhz ale zeby to osiagnac to raczej trzeba miec porzadna wiedze na temat oc i samej plyty... ( jak sie okazalo moje 475mhz (Neo3-FR) bylo jednak nie w pelni stabilne :P o czym oswiadczyly mnie ostatnio jakies CRC podczas dekompresji archiwow ) Jakie jest defaultowe napiecie MCH VTT ICH? Jakie sa w miare bezpieczne napiecia mch vtt? jak ustawilem na twardo mch i vtt tak na pale 1,45 i 1,35 ( vtt powinno byc odrobine nizsze od napiecia vcore- true? ) to po kazdym restarcie komputera resetowalo mi ustawienia DATY I GODZINY takze jechalem pozniej na AUTO (zmienialem tylko vcore i vram) napiecie VTT nie moze byc wyzsze od napiecia Vcore ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Standardowe napięcia: MCH - 1.1V VTT - 1.2V ICH - 1.52V Na MCH do 500MHz powinno wystarczyć coś między 1.3-1.4V. VTT nie zaleca się mieć wyższego niż vcore proca, ani wyższego niż 1.45V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 No moze i spokojnie robia te 500mhz ale zeby to osiagnac to raczej trzeba miec porzadna wiedze na temat oc i samej plyty... ( jak sie okazalo moje 475mhz (Neo3-FR) bylo jednak nie w pelni stabilne :P o czym oswiadczyly mnie ostatnio jakies CRC podczas dekompresji archiwow ) Czy ja wiem czy to wymaga aż takiej wiedzy?? O ile mnie pamięć nie myli na biosie jeszcze beta 3.26 zdajsie ustawiłem wszystko poza V cpu i V ramu na auto i płyta chodziła stabilnie na fsb 500mhz. Fakt, że żeby osiągnąć stabilne 540fsb już troszki napięcia trzeba pomieszać - ale generalnie działam na GTL CPU na auto. Ustawiłem jedynie GTL MCH. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Dziwne sa te zmiany zegara, po kazdej poprawie godziny i reboocie znowu przestawia mi zegar o jakies +8,5h do przodu... tylko wtedy gdy mialem ustawione mch i vtt jak pisalem (1,45 i 1,35) WTF z tym zegarem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 ->> raven co do dzielnika to racja możesz dać np 1:1.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_ns Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Okej, tak szybko jak zmienie ustawienia i przetestuje to opisze co sie podziało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) Moze mi ktos wytlumaczac na czym polega roznica pomiedzy dwoma dzielnikami 1:1 ktore sa do wyboru? Bo krew mnie ostatnio zalewa :D Gdy daje FSB/DRAM Ratio i daje enter to mam tak: Auto 1:1.25 1:1.50 1:1.67 1:2.00 1:1.00 - jest stabilnie (950mhz na memkach) 1:1.20 1:1.60 1:1.00 - jest NIESTABILNIE (tez 950 memki) 1:1.33 Zworke mam na 200-default, od biosu 1.2 poprawiono wydajnosc niezaleznie od ustawien strapa, wiec nie ruszalem zwory i krecilem fsb. W czym tkwi problem, na jednym ustawieniu dzielnika orthos smiga godzinami i nie wywala bledu a na drugim ustawieniu dzielnika po kilku minutach sie sypie. *edit* Jeszcze jedno "dlaczego" :P czesto po restarcie zdarza sie ze wyskakuje komunikat o nieudanym OC i wtedy defaultowo zmienia mi dzielnik na 1:1.2 (memki na 1140) komp wstaje (no ale jest niestabilnie) Pytanie: dlaczego sam zmienia dzielnik i to na wyzszy? z 1:1 na 1:1.2 ? Edytowane 30 Marca 2009 przez kbl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Masz po prawej opisane FSB:DRAM i dzieki temu mozesz ustawic strapa z BIOS'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Nie odpowiedziales wcale na moje pytania. Dzielnik 1:1 i 1:1.2 jest na tym samym strapie, tylko dlaczego zmienia sie SAMO z 1:1 na 1:1.2 ? Dzielniki 1:1 sa w 2 roznych strapach i dlaczego na jednym jest stabilnie a na drugim nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Nie odpowiedziales wcale na moje pytania. Dzielnik 1:1 i 1:1.2 jest na tym samym strapie, tylko dlaczego zmienia sie SAMO z 1:1 na 1:1.2 ? Dzielniki 1:1 sa w 2 roznych strapach i dlaczego na jednym jest stabilnie a na drugim nie. Popodbijaj napięcia (MCH, VTT), zmień timingi itd. Opisz dokładnie co robisz (krok po kroku) że się samo zmienia, to się to jakoś rozwiąże BIOS'em. Nie mam obowiązku odpowiadać na pytania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...