crs Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich, proszę o Wasze uwagi Kompa - używam do: 1. internet (30% czasu) 2. oglądanie filmy divx+dvd (35% czasu) 3. TV tuner (30% czasu) 4. Photoshop itd (5% czasu raczej zabawa z grafiką) 5. czasami chciałbym zagrać np. w Wiedźmina (aktualnie w nic nie gram) Komp - oczekiwania: 1. jw. + może jakieś filmy w HD 2. Cicho, ciszej jak najciszej (ale nie myslę tu o jakimś WC) 3. Oprócz tego zestawu (ok. 3 tys. zł) dodatkowo chcę wydać jakieś max 1,2 tys. zł na LCD Komp - pomocy: (Po przeczytaniu wszelkich forów mam więcej wątpliwości i pytań niż przed lekturą): Dlatego jeśli ktoś może wskazać propozycje sprzętu i jednocześnie odpowiedzieć na moje pytania :-) 1. Procesor : na pewno Intel ale Core2Duo czy Core2Quad (wskazane 0,045u i FSB1333???) 2. Chłodzenie Procesora : ważne żeby było cichutko (może scythe infinity mugen lub ninja 2???) 3. Pasta Termoprzewodząca : chyba jakiś Zalman 4. Płyta Główna : może jakaś MSI p45 dobrze się prezentuje (warto obsługującą DDR3 czy DDR2???) 5. RAM : 4GB (jw. DDR3 czy DDR2) 6. Karta Graficzna : cicha a więc może 9600GT Gigabyte 512MB, DDR3, HDTV, DVI, PCI-E Silent-Pipe 720/2000 czy to juz za słabo??? 7. Zasilacz: półpasywny??? Taceans Valeo Smart??? 8. HDD : Samsung 500GB ??? cichy??? 9. Napęd: LG??? 10. Obudowa: wiem, żeby było cicho musi być dobra wentylacja+wiatraki, a więc może Antec Three Hundred (198zł) 11. Karta TV Tuner czy wbudowana w LCD??? Jakieś typy?? P.S. I do tego jeszcze jakieś LCD panoramkę za 1 200zł- nie wiem może samsung lub asus lub ...??? 22'' czy dołożyć w 24". Jak wspomniałem wyżej do czego używam kompa to chyba 24" byłoby lepsze ale to chyba wtedy LCD to będzie kobyłka przy której śmiganie w necie będzie męczące??? Jeśli ktokolwiek zechce poświęcić trochę swojego cennego czasu i odpowiedzieć mi na ww. pytania z góry wielkie dzięki!!! A tak wogole to wielkie dzięki za przeczytanie tego kolaboratu :-) Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez crs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Więc ja proponuje tak: CPU: Core2Duo E8400+pentagram Karakorum+jakiś cichy wentyl Zalmana lub Scythe Mobo: Asus P5Q-E RAM: 2x2Gb A-data EE 800mhz Karta graf: Radeon HD 4850+accelero+cichy wentyl HDD: Samsung F1 640GB+ Scythe Quiet Drive Zasilacz: tu albo bardzo cichy pentragram CAV 620W lub BeQuiet DarkPower P7 Pro 550W Buda: Antec three hundred+ciche wentyle Będzie cicho i wydajnie. Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Nie wiem co oznacza filmy divx + dvd , jeśli oglądanie to c2d jeśli kompresja c2q cpu c2e e8400(425zł) lub c2q q9300(680zł) mobo Asus P5Q Pro 335zł ram OCZ Reaper 1066 350zł hdd Samsung F1 640 225zł gpu Asus Radeon HD 4850 490zł (ze względu na 3 lata gwary) dvd Pioneer dvr215 85zł buda Antrec 300 199zł psu Be-Quiet Straight Power 450W 259zł cooler pentagram karakorum 80zł(i kupić mu regulator obrotów za 15zł albo zmienić wiatrak na fandera za 35zł) pasta Zalman STG1 , Arctic Silver 5 ~25zł Grafa będzie w cicha ale gorąca , chcesz trochę głośniej ale chłodniej robisz fan moda (opis w temacie o radkach 4850/70 na pierwszej stronie, banalnie prosty) , chcesz cicho i chłodno kupujesz accelero s1 rev 2(60zł) albo Auras Fridge (100zł) + fander. tunera tv i monitora nie doradzam bo się nie znam (ale wiem że niezłe monitory 22" wide chodzą po 900zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crs Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) sorry BLiT "oczywiście" tylko oglądanie divx + dvd dzięki za Twoje propozycje Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez crs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Będziesz kręcił?Bo to dość ważne,jak nie to weź jakąś tania mobo jak.Gigabyte P31 lub P35 max.Jeśli kręcisz,to weź to co Fredek albo BLiT napisali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crs Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Będziesz kręcił?Bo to dość ważne,jak nie to weź jakąś tania mobo jak.Gigabyte P31 lub P35 max.Jeśli kręcisz,to weź to co Fredek albo BLiT napisali. Raczej nie będę kręcił??? Chociaż jeśli częściej będę siedział na tym forum to nie ręczę za siebie :-) Zależy mi przede wszystkim na ciszy, bo zabytek który aktualnie użytkuje Athlon XP 1800+ raczej do cichych nie należy, szczególnie w nocy i nie mogę sie doczekać kiedy go wyrzucę!!! Wcześniej jakoś nie miałem czasu na wymianę kompa :-( PANOWIE FORUM REWELKA!!! Dzięki za podpowiedzi do kompa, a nie posty typu poszukaj, juz o tym było etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 No dobra,jak ma być cisza to trza zacząć od budy.Antec Three Hunderd się mało nadaje,ponieważ jest podziurkowana i hałas będzie uciekał.Ja bym wziął z tańszych Lancoola K7,Anteca Nks4400.Droższy to Antec Solo.Co do chłodzenia,to zrobił bym tak:wziął Ninje,puścił ją pasywnie.Trzeba dokupić zapinkę ponieważ push-piny są kijowe.Najlepiej Thermalright Bolt Thru.Myślę że 2 wentylatory wystarczą.Jeden z przodu,a drugi z tyłu.2x120mm w przypadku Lancoola,120mm i 80mm w przypadku Anteca Nsk oraz 120mm i 92 w przypadku Solo.Dysk pakujesz w Sqd-Scythe Quiet Drive.Na grafikę dajesz Accelero S1 rev.2,możesz ewentualnie później dokupić wentyl jak by się okazało że masz wysokie temperatury i ustawić aby uruchamiał się powyżej jakiejś tam temperatury.Jeśli chcesz cichy zasilacz,to kup Chiefteca np.takiego i mu wymień wentylator.Nie maja plomby więc nie tracisz gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) 1. Procesor : na pewno Intel ale Core2Duo czy Core2Quad (wskazane 0,045u i FSB1333???) Intel e7200 2. Chłodzenie Procesora : ważne żeby było cichutko (może scythe infinity mugen lub ninja 2???) np HR01 plus + Xthermal 120mm@5v 3. Pasta Termoprzewodząca : chyba jakiś Zalman Mam zalmana i polecam 4. Płyta Główna : może jakaś MSI p45 dobrze się prezentuje (warto obsługującą DDR3 czy DDR2???) Coś na P45 spokojnie wystarczy jednak co do modelu to nie pomogę (możesz zainteresować się nową serią gigabyte energy coś tam :) ) 5. RAM : 4GB (jw. DDR3 czy DDR2) ddr2 2x2gb 800mhz spokojnie wystarczą 6. Karta Graficzna : cicha a więc może 9600GT Gigabyte 512MB, DDR3, HDTV, DVI, PCI-E Silent-Pipe 720/2000 czy to juz za słabo??? Oczywiście nie za słabo, ale... Jeżeli nie grasz to możesz kupić naprawdę najtańszą grafę typu hd3450 , jeżeli zamierzasz to w zależności od monitora (zwykły lub panorama) 9500gt lub 9600GSO oraz koniecznie Accelero S1 7. Zasilacz: półpasywny??? Taceans Valeo Smart??? BQ DP P7 450W 8. HDD : Samsung 500GB ??? cichy??? Polecam kupić duzy dysk najlepiej samsunga 1TB F1 oraz koniecznie Scythe Quiet BoX 9. Napęd: LG??? ? 10. Obudowa: wiem, żeby było cicho musi być dobra wentylacja+wiatraki, a więc może Antec Three Hundred (198zł) Paamietaj , że musi mieć 2x120mm 11. Karta TV Tuner czy wbudowana w LCD??? Jakieś typy?? ? Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) ddr2 2x2gb 8mhz spokojnie wystarczą Z takim taktowaniem to nie wystarczą :P. Jeżeli chodzi o kartę, bieri 4850 i accelero do zestawu. Proc jak do "codziennych" zastosowań to coś z serii E8xxx lub od biedy E7200. Płytkę jakąś na P45, najlepiej Asusa P5Q (mam i nie narzekam :D). Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crs Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 6. Karta Graficzna : cicha a więc może 9600GT Gigabyte 512MB, DDR3, HDTV, DVI, PCI-E Silent-Pipe 720/2000 czy to juz za słabo??? Oczywiście nie za słabo, ale... Jeżeli nie grasz to możesz kupić naprawdę najtańszą grafę typu hd3450 , jeżeli zamierzasz to w zależności od monitora (zwykły lub panorama) 9500gt lub 9600GSO oraz koniecznie Accelero S1 Generalnie to nie gram zbyt często, ale zastanawiam sie czy biorąc pod uwagę LCD panoramę (oglądam dużo filmów +tv z kompa) karta nie powinna mieć jakiegoś PureVideo HD etc??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Jeszcze raz Ci powtórzę. Bierz HD4850! Ta karta dużo lepiej nadaje się do oglądania filmów niż ten GF. Do tego wydajność w grach będzie dobra. Na 9500GT nie pograsz w wysokiej rozdzielczości w nowe gry, a 9600GSO też jakąś ultra wydajną kartą nie jest. Większy monitor to i lepsza karta się przydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Generalnie to nie gram zbyt często, ale zastanawiam sie czy biorąc pod uwagę LCD panoramę (oglądam dużo filmów +tv z kompa) karta nie powinna mieć jakiegoś PureVideo HD etc???Jeżeli - nie grasz, to bierz AMD/ATI - np przytoczony HD3450 - sporadycznie na minimalnych ustawieniach HD3650 - grasz czasem z lepszymi ustawieniami, to HD3850 256MB pamięci na grafice wystarczy. Ale jeżeli większym priorytetem jest cisza niż wydajność w grach, to zaoszczędź na karcie grafiki i wpakuj tą kase w dobrą zaiłkę - Corsaira hxeu - w Twoim wypadku 520W. O Scythe Quiet Drive już było pisane, więc nie będę się powtarzał. Co do napędów, to LG jest uniwersalnym (średnie do zapisu i średnie do odczytu). Jeżeli chcesz cichy napęd to Samsung (b.db do odczytu, gorsze do nagrywania) - chyba, że przed oglądaniem filmu zgrywasz go na twardziela i głośność nie Będzie Ci wadziła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Jeszcze raz Ci powtórzę. Bierz HD4850! Ta karta dużo lepiej nadaje się do oglądania filmów niż ten GF. Do tego wydajność w grach będzie dobra. Na 9500GT nie pograsz w wysokiej rozdzielczości w nowe gry, a 9600GSO też jakąś ultra wydajną kartą nie jest. Większy monitor to i lepsza karta się przydaje.Karta nie powiem fajna, ale po co mu taka grzałka w kompie. Po za tym do filmów nadaje się tak samo jak 3450 za 70zł Do panoramy 9600GSO 756mb + Accelero S1 pasywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Karta nie powiem fajna, ale po co mu taka grzałka w kompie. Zapewniam Cię o tym, że ta karta z Accelero jest lodowata ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zapewniam Cię o tym, że ta karta z Accelero jest lodowata ;].z accelero + wentyl to się zgodzę. Jeżeli to ma być cichy komp to autorowi polecam dać xthermala na cooler procka podłączony pod zasiłkę czyli ~500rpm. Dodatkowo 2x120mm (xthermal ) podłączone poprzez reduktory z zestawu do płyty ~750rpm, oczywiście pasywnie accelero, na dysk SQD oraz BQ P7 450 max 480rpm. Gwarantuję, że będzie cicho (bardzo cicho). Dla porównania dodam , że mój komp, który ma tylko jeden wentyl mniej jest w ciągu dnia niesłyszalny. W nocy jak zbliżę głowę na odległość 30 -40cm to słuchać delikatnie pracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Widziałem w pierwszym poście że autor tematu chce grać w Wiedzmina , może i ta gra nie ma wymagań crysisa , ale czy myślicie że w rozdzielczości 1680x1050 , radeon 3450 poradzi sobie z ta grą w zadowalających detalach , bo ja szczerze wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Panowie, mamy pomagać, a nie proponować jakieś starocie/kotlety. Ja wziąłbym 4850 - wydajna, tania i dobra do filmów HD. 80 zł na wymianę chłodzenia i jest chłodniejsza o jakieś 30-40*C, a przede wszystkim cicha. Aldam - przeczytaj post BLiT-a... Zawsze trzeba wziąć pod uwagę to, że kolega może sobie zacząć grać w inne gry. 3450 nie wyrobi. Zwłaszcza że nawet Miguel w swoich zestawach proponuje 4850 niemal do każdego komputera. Edytowane 2 Sierpnia 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Panowie, mamy pomagać, a nie proponować jakieś starocie/kotlety. Ja wziąłbym 4850 - wydajna, tania i dobra do filmów HD. 80 zł na wymianę chłodzenia i jest chłodniejsza o jakieś 30-40*C, a przede wszystkim cicha. 5. czasami chciałbym zagrać np. w Wiedźmina (aktualnie w nic nie gram) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbianos88krk Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ja polecam tego kompa co mam w podpisie :) 3250 złotych z oryginalną windows Vistą mnie kosztował:) Naprawde polecam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...