Skocz do zawartości
symbianos88krk

Co Myślicie O Tym Zestawie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Jakieś 1.5 tygodnia temu kupiłem kompa z podpisu :)

Kosztował mnie ok. 3200 złotych wraz z oryginalną vistą :)

Ale mam pare dylematów ...a mianowicie ..

Czy zrobiłem błąd wybierając starą płyte a nie np. P5Q na P45 ??

Czy dobrze zrobiłem kupując quada a nie np. bodajże E8400 3 ghz w technologi 0.45 ??

Czy dobrze zrobiłem oszczędzając i kupując pamięci 800 mhz a nie 1066 ??

Co ogólnie myślicie o tym zestawie ?

Pytam dlatego bo wpadło mi troche gotówki i mógłbym coś zmienić :) np. płyte albo grafike ... a może wy coś zaoferujecie ?

Pozdrawiam

Edytowane przez symbianos88krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. bardzo źle zrobiłeś biorąc słabego 3-fazowego szAjsusa do Quada

2. wziąłeś słabe pamięci (bo to pewnie LLK są?)

3. niepotrzebne 550w. 450w to aż świat.

4. jeśli komp jest głównie do gier, to trzeba było brać E8400

Takie moje zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś kupić w tej cenie szybszego kompa , bynajmiej do gier i zastosowań w domu .

CPU E8400 zamiast Quada , Asus P5Q zamiast P5K , z serii 9600 to tylko opłaca się kupować 9600GSO 384/768 MB , przy cenach 9600GT lepiej dołożyć do 8800GT .

A jak byś się postarał do być kupił Radeona HD4850 , który te ww. karty zjada na śniadanie .

Powiedz ile ci wpadło tej kaski .

Najlepiej zrobisz wymieniając CPU+Mobo+VGA na E8400+Asus P5Q + 8800GT/HD4850/HD4870 .

Mogłeś kupić w tej cenie szybszego kompa , bynajmiej do gier i zastosowań w domu .

CPU E8400 zamiast Quada , Asus P5Q zamiast P5K , z serii 9600 to tylko opłaca się kupować 9600GSO 384/768 MB , przy cenach 9600GT lepiej dołożyć do 8800GT .

A jak byś się postarał do być kupił Radeona HD4850 , który te ww. karty zjada na śniadanie .

Powiedz ile ci wpadło tej kaski .

Najlepiej zrobisz wymieniając CPU+Mobo+VGA na E8400+Asus P5Q + 8800GT/HD4850/HD4870 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej mówi to te 3 części do wymiany. Stare graty możesz sprzedać więc raczej niewiele będziesz musiał dokładać. Za Q6600 dostaniesz tyle że starczy na E8400, do mobo będzie trzeba trochę dołożyć, do grafy też, ale nie tak duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie był zestaw z allegro. kupiłem go w apollo i sprzedawcy mi doradzili taki zestaw ....

Myślałem że jeśli nie podkręcam i prawie wogule nie gram to taka płyta główna starczy .....

Zmartwiliście mnie troszke ....

Skoro nie grasz praktycznie i nie podkręcasz to nie ma po co zmieniać niczego, 9600GT w miarę pociągnie to co chcesz a i Q6600 nie będzie go spowalniać. Może płyta nie jest za dobra, ale bez podkręcania powinna działać normalnie.

Więc jeszcze raz - jeśli zestaw do zwykłego użytkowania, nieczęstego grania to jest jak najbardziej ok i zmieniać nic nie musisz, chyba że ewentualnie płytę, ale skoro nie ma OC to nie ma sensu wydawać kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mogłeś od razu napisać do że w nić nie grasz, ale imho proc i tak na wyrost, E8400 byłby lepszy, bo jest wyżej taktowany, chłodniejszy i pobiera mniej energii, a 4 rdzenie w tej chwili pewnie i tak są nie wykorzystywane, bo mało jest softu który korzysta z wielu rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach mają sie pojawić najnowsze wersje QUADA (tańsze,wysoko taktowane,chłodniejsze(0.45)

Wtedy planuje zakup do mojego kompa następujących rzeczy :

Asus P5Q Deluxe,Quad jakiś za ok. 500-600 złotych i chyba tyle :)

No chyba że do tego czasu pojawi się jakaś lepsza płytka to wtedy ... czemu nie :) hehe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. bardzo źle zrobiłeś biorąc słabego 3-fazowego szAjsusa do Quada

2. wziąłeś słabe pamięci (bo to pewnie LLK są?)

3. niepotrzebne 550w. 450w to aż świat.

4. jeśli komp jest głównie do gier, to trzeba było brać E8400

Takie moje zdanie :)

Ps. ta płyta od kiedy ma 3 fazowe zasilanie ?:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nappa, bardzo nie na temat...

Do rzeczy: Tak, P5K EPU ma 3-fazowe zasilanie, mimo że wygląda jak P5K PRO, to nim nie jest.

Ludziowie, jest forum, są ludzie, którzy gotów są poświęcić czas (i nerwy czasem), by Wam pomóc, a wy tworzycie takie tematy, jak "kupiłem kompa za 3k, czy części są w porządku?".

Da się lepiej za te same pieniądze - tyle powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz nie gadać głupot ?? 3 fazowe zasilanie ma wersja SE ...jak nie wiesz to sie nie odzywaj a jak dalej uważasz że masz racje to sprawdź sobie informacje na temat mosfetow a raczej x-fetow które są w tym asusie :damage_wall:

Więc napisze jeszcze raz ...TEN ASUS MA TAKIE SAMO ZASILANIE JAK WERSJA PRO !!!

nappa, bardzo nie na temat...

Do rzeczy: Tak, P5K EPU ma 3-fazowe zasilanie, mimo że wygląda jak P5K PRO, to nim nie jest.

Ludziowie, jest forum, są ludzie, którzy gotów są poświęcić czas (i nerwy czasem), by Wam pomóc, a wy tworzycie takie tematy, jak "kupiłem kompa za 3k, czy części są w porządku?".

Da się lepiej za te same pieniądze - tyle powiem.

ps: umiesz czytać ??? Napisałem wyraźnie w pierwszym poście że : PYTAM DLATEGO BO WPADŁO MI TROCHĘ GOTÓWKI I NIE WIEM CO DOKUPIĆ !!!

Więc nie wiem skąd twoja ironia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi