Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

jakieś ryzykowne to było.

a orientujecie się chłopaki czy jest możliwość podłączenie dodatkowego czujnika temperatury do naszej mobo ? przypominam że mam wersję okrojoną i otrzymuję wspaniałe przekazy satelitarne od kosmitów w kategoriach temperatur i napięć. chciałbym, może dokupić jakiśczujniczek to mobmo i podpiąć pod NB czy grafę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ma mpierwsze testy :

AIDA32 400 MHz chb127

2.5-9-4-4 2451 - Normal

2.5-8-4-3 2473 - Fast

2.5-6-3-3 2532 - Turbo

2.5-6-3-2 2538 - Ultra

2.5-6-3-2 2691 - Ultra + performacne mode

2.5-7-3-3 2486

2.5-8-3-3 2477

2.5-9-3-3 2480

ja kwidać tzw. performance mode dał mi na prawdęsporo. zwykłe ustawienie ultra 2538 a po włczeniu tej jednej opcji 2690. na razie tylko wyniki odczytu, zapis przy ultra + performance mode mam 839 a bez perf. mode 756.

i jeszcze teścik sandry max3 :

wynik na ultra CL2.5 perf. mode 2696/2458. na samym ultra 2659/2426.

odpalę dzisiaj 3DMarka2001SE i zobaczę ile dał mi taki spory przyrost mocy na pamięciach.

więc życze powodzenia w wykręcaniu super wyników u was. drżyjcie drogie nForce2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedwczoraj założyłem nowe memorki tzn. TwinMos PC3200 na kościach TwinMos 5ns. Na wstępie przyznam, że te memorki są do niczego! :evil: Niedosyć, że nie chcą iść na Ultra bez podnoszenia napięcia (max Turbo) to jeszcze nie mogę dać CL2 (fabrycznie CL2.5)! :? Ale jest druga strona medalu! Mianowicie na FSB 200Mhz na biosie Chepo127 wszystko śmiga aż miło (wiatrak na mostku). A max jaki na nich poszedłem to FSB/Mem 225Mhz Normal CL2.5 VDDR+3.2%. Na 215 chodzi stabilnie! :) Ale zauważyłem, że na 200Mhz coś mi pamięci zwolniły. Normalnie na Elixirach miałem więcej przy FSB 200 i CL3. :? No nie wiem. Może jakbym pocudował to 230Mhz by śmigało! Ale to chyba jak zmienię MEM na M-Tec-a kości! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmmm AMD jak dla mnie ten programik troche zbedny jest tzn nie bawilem sie jeszce nim na powaznie tylko tak sprawdzalem na biosie Chb313 i lipa zwisy teraz jade na Chb127 a z tego co wiem to ten programik wlasnie najlepiej dziala z tym biosem na tym biosie przy ustawieniach 10,5x200 w sandrze mam 2815/2611 przy timingach 2,5-3-3-6 ultra za chiny nie moge uzyskac stabilnie 2-3-3-6 ultra na poprzednim biosie nie bylo zadnych problemow a na tym jak widac sa tak wiec gybym sie pobawil to moze 3000 by bylo :) ale nie chce mi sie robic moda bo przy wyzszym napiecu z pomoca tego programu mogl bym wycisnac siodme poty z moich memorek hyhyhhyhyhyhyhh :P :P no ale zobaczymy jak to bedzie jak bede mial troche checi i czasu t sie pobawie :P

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmmm AMD jak dla mnie ten programik troche zbedny jest tzn nie bawilem sie jeszce nim na powaznie tylko tak sprawdzalem na biosie Chb313 i lipa zwisy teraz jade na Chb127 a z tego co wiem to ten programik wlasnie najlepiej dziala z tym biosem na tym biosie przy ustawieniach 10,5x200 w sandrze mam 2815/2611 przy timingach 2,5-3-3-6 ultra za chiny nie moge uzyskac stabilnie 2-3-3-6 ultra na poprzednim biosie nie bylo zadnych problemow a na tym jak widac sa tak wiec gybym sie pobawil to moze 3000 by bylo :) ale nie chce mi sie robic moda bo przy wyzszym napiecu z pomoca tego programu mogl bym wycisnac siodme poty z moich memorek hyhyhhyhyhyhyhh :P :P no ale zobaczymy jak to bedzie jak bede mial troche checi i czasu t sie pobawie :P

po kolei ustosunkujęsię do twojej wypowiedzi :

program nie jest zbędny bo pozwala ustawiać timingi ręcznie a nie tylko schematy od ECS'a. wiem, że ultra to CL-2-3-6, moje pamięci na 2.5-2-2-6 nie pójdą, na CL2 teżnie da rady. ale normalnie nie ustawisz wyżej niż ultra (oprócz niższego CL) a ten program ma opcję "performance mode" i, jak widzisz w moim poprzednim poście, dało mi to od 150 pkt na odczycie i 100 na zapisie :D .

moje pamięci chodzą na 410 ultra więc są niezłe. twoje chodzą na 2.5-3-3-6 to TURBO, na ultra nie idą ? ja nawet nie podnoszę napięcia i zero błędów w mem teście :D . dziwi mnie tylko wyższa wydajność twoich pamięci przy FSB 200, może dlatego, że masz procka szybszego ? ustaw tym programem perf. mode to 3000 będzie realne (u mnie dało 150 pkt więc będziesz miał ok 2970). i nF2 wymięka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhyhyhyhhy AMD pobawilem sie troche tym programinkiem no i musze powiedziec ze jest dobty :P zwracam chonor hyhy tylko ze ten bios CHb127 jest troche niestabilny a na nim wlasnie jest najlepsza wydajnosc pamieci no ale coz jakos to przeboleje hyh zauwazylem dopiero dzis ze ta plyta daje za niskie napieci na pamieci zamiast 2,6V daje 2,55V i dlatego musze podnosic napieci na mem przy najagresywniejszych timingach :( teraz moj wynik nie jest jeszce to moje ostatnie slowo :P

Dołączona grafika

pamieci chodz przy ustawieniach 10,5x200 2-3-2-6 mem 2,65V performance mode i cos tam jeszce hyhhyhyhyhy :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta mnie rozwali. Kiedyś działała z Elixirami333 na 400 synchro. Nagle się jej odwidziało i nawet przy 333 cl2.5 Slow prime95 się wywalał. Postanowiłem coś z tym zrobić ale pamięci działały poprawnie dopiero na 266 :( . Ale nagle okazało się , że zaczęły się uruchamiać przy FAST i TURBO co wcześniej im się nie zdarzało (nawet BIOS się nie ładował). A tu nagle na tych ustawieniach przechodzi 3dMark’a (ale prime się wywala). W końcu pod młotek poszły ustawienia cl. Zmieniłem z 2.5 (by SPD) na 2 i ustawiłem FAST a tu Prime zaczął działać :). Ja już nie wiem jak ta płyta działa. Z każdym dniem mnie zaskakuje :). Ale przynajmniej w testach (na Aida) bije na głowe nForce2, a jeszcze nie wróciłem do szyny 400...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. A gdzie tu się ktoś stresuje?? :D :D :D Chłopaki stwierdzają fakty! Ja na tej płycie uzyskałem 2983MB w sandrze ale to tylko testy. Nie działały stabilnie! Ale to na starych memorkach! Teraz jak już mam TwinMos bedę kombinował! 8) 8) 8)

A tu coś co was i wasz sprzęt ochłodzi!!! :D :D :D

Win9x: http://www.cpuidle.de/download/cpuidleextreme95.zip

Win2x: http://www.cpuidle.de/download/cpuidleextreme.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no, 3600 to ja na FSB 133 mialem ..... :lol:

panowie, trza siebrać do roboty, modzika zapuścić i pokazać VIP'owi że jak się chcę to można. tylko kto będzie tym jeleniem żeby modować swoją płytę, kto kupi twinmosy twistery 500 i zasiłkę chiefteca ???

ale jestem pewien że Ekstra Czaderski Sprzęcicho wymiótłby nF2. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki wyniki a Aida32 ...................... :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

VIP' WYNIKI O KTORYCH MOWISZ RACZEJ SA NIE REALNE NA TEJ PLYTCE PRZYNAJMNIEJ NARAZIE ALE KTO WIE MOZE ZNAJDZIE SIE KTOS KTO WYCISNIE MAX Z TEJ PLYTY :P :P

ale przyznasz chyba ze plytka jak na ECSa jest swietna i to jeszce jest LowEnd hyhhyhyhyh....................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no, 3600 to ja na FSB 133 mialem ..... :lol:

panowie, trza siebrać do roboty, modzika zapuścić i pokazać VIP'owi że jak się chcę to można. tylko kto będzie tym jeleniem żeby modować swoją płytę, kto kupi twinmosy twistery 500 i zasiłkę chiefteca ???

ale jestem pewien że Ekstra Czaderski Sprzęcicho wymiótłby nF2. :lol:

Twistery 500 to kiszka,musicie kupic Corsair'y XMS4000 :twisted:

No ale faktycznie ten ECS ma stosunek cena/jakosc nie do pobicia :!: ....ale moj Soltek to tez nie jest az taki HighEnd :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie bomba, wyszła mnie 150 zeta czyli dopłaciłem 20 zeta do abita kt7a :)

ja bym robił chętnie modziki ale to jest komp domowy, 4 osoby z niego korzystają więc wiecie ...

gdyby to byłtylko mój to jechałbym na FSB 250 jak VIP :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......dobra panowie zabierac sie za testy i wrzucac screeny ja juz kilka wrzucilem wyzej :P zobaczymy co ta plytka naprawde potrafi :P hyhhyhyhyhyhyhyhyhhy

pozdr :) :)

a ja moge :roll: ,prosze prosze prosze :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..............hehehhe VIP' mozesz pod warunkiem ze bedziesz tak jak my testy przeprowadzal na fsb250 hyhy LOL twoj soltek jest tu bezkonkurencyjny :P nio ale jak chcesz to mozesz sie pochwalic wynikami chciaz nie bo przeciez czekasz na nowe memorki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa panowie prosze o pomoc komp mi umarl :( a dokladniej jak falashowalem zawiesil sie i [gluteus maximus] nie odpala bios to phoenix i jest wlutowany nie ma zadnej podstawki gdybym mogl go wyciagnac to u kolesia by sie zaprogramowalo no ale nie ma jak a na stronie producenta jest calkiem inny bios Awarda a mam te sam rev. dziwne nie wiem co teraz zrobic macie jakie pomysly moze jest jakis sposob zeby przywrocic go do zycia ????????????????

prosze o jak najszybsza pomoc AMD licze na ciebie hyhhyhyhyhy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios award ? nie wiem o co biega.

ja uratowałem kompa koledze ale tam był award. czytałem, że dla AMI (a taki jest w L7S7A2) wystarczy czysta dyskietka z plikiem AMIBOOT.ROM i uruchomić tak kompa, boot block sam powinien wgrać nowy bios. jak nie to dyskietka systemowa z biosem, programem flasciach!ącym i autoexeciem z komendą flashowania + parametr zutomatycznego flashowania bez pytania o nic.

no i jak storm ??? żyje twoje mobo ???

może ktoś mi dać linka do tego forum o AMD ??? bo zgubiłem "ulubione" przy formacie :oops: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbieralem czesci dzisia podlaczylem i nie wyglada to za dobrze :(

Zasilacz Feel ESP300ATXSP4

Procesor Atholn Thoroughbred 1700 JIUHB Steping B0

Plyta wiadomo :) ECS L7S7A2

Pamiec Kingstone VALUERAM KVR333X64C32/256

Wentylator Tytan TTC - D5TB

Problem polega na tym, ze nie moge ani troche przetaktowac Athlona !!!Zawiesza sie gdy zwieksze magistrale do 140Mhz przy domyslnym mnozniku. Zwiesza sie takze gdy ustawie mnoznik 12,5 i magistrale 133 ( zawsze przy +5% V ). Plyta jest w wersji ubozszej - bez jednego radiatora. Nie wydaje mi sie jednak, ze jego brak moze byc problemem, poniewaz gdy dotkne mostek palcem jest tylko cieply ( komputer "stoi" aktualnie bez obudowy ). Procesor rowniez przy samym dole jest tylko cieply chociaz plyta pokazuje 50 C. Przy domyslnym taktowaniu nic sie nie zawiesza. Testuje na 3DMarku 2001 i Unrealu Tournamencie. Zaleznie od poziomu podkrecenia zawiesza sie podczas wlaczania testu lub podczas trwania ( zatrzymanie obrazu ). Ustawilem wszystkie ustawienia biosu na najnizsze ( tzn. ustawilem automatycznie bios ta druga opcja - nie optymalnie ). Bios jest tym Cheepamana z szybasza obsluga pamieci. ( Tak samo zawieszalo sie na poprzednim biosie ( chyba byla to pierwsza wersja ) Osoba ktora mi sprzedala procesor na allegro mowi, ze podkreila go max. do 2200 Mhz, a uzywala przy napieciu 1,75 przetaktowanego na 2600+. Nie wiem co mam zrobic. Czyzby wybor ECS'a okazal sie niesluszny? Poradzcie cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj prz ystandardowym napięciu, bez podnoszenia. magistralę powinieneś spokojnie na 150 dać i procek ma śmigać, powinien i więcej ale 150 to minimum.

może zrobiłeś (a właściwie nie zrobiłeś) to co ja ? po wgraniu nowego biosu należy zrobić "clear cmos". przez to przegrzewał się mój athlon, radiator był ciągle gorący i komp się restartował z przegrzania.

chyba jak dotąd najlepszy nieoficjalny bios to chb127, oficjalny 0619 (ale na nim max FSB 198). też nie mam radiatora na SB i śmigam na FSB200, niedługo coś przykleję (nie mam specjalnego kleju więc wymieszam poxipol ze srebrną pastą titana) ale nie jes tto konieczne.

stery do IDE jakoś mulą kompa, wyniki testów są wyższe ale transfery niższe (dziwne ale prawdziwe). widzę, że teżbędę musiał zainstalować stery AGP 1.17 bo jadę na 1.13 z płyty.

qbas : jak przestawisz coś to weź "apply changes", jeśli nie zawiśnie to ok, jak zawiśnie to znaczy, że dałeś za dużo. ja mam 2.5-3-2-6, teoretycznie powinno być 2.5-3-2-8 (suma pozostałych) ale tak jest wydajniej, i jak dam 2-3-2-6 lub 2.5-2-2-6 to zwis zawsze. ale za to jadę na standardowym napięciu, memtest pewnie wywali jakiś błąd po godzinie ale wcześniej nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe co to potrafi : http://www.ecs.com.tw/products/pd_spec.asp...?product_id=324

bo to : http://www.ecs.com.tw/products/pd_spec.asp...?product_id=315 z wbudowanym Xabre 200 to kicha, mogli wsadzić xabre 600 to by było coś.

a to schemacik działania naszych płytek : http://www.sis.com/products/chipsets/oa/so...socketa/746.htm . tylko 16 bitowa magistrala.

i ciekawe, skąd pajacyk ma stery do AGP w wersji 1.17 kiedy na stronie ECS'a nadal najnowsze są 1.16a ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...