Skocz do zawartości
YoSHi

CELERON 2GHz + jaka dziwna plyta i zalosna wydajnosc.

Rekomendowane odpowiedzi

P&R -=Maq=- nie jest mi łyso :). Nie zamierzam wywoływać wojny, ale nie podoba mi się taka nagonka na itelowców i wyjeżdżanie im od debili. Myślę żę do ceny tego +2500 trzeba dodać stówkę razem na coppershima (albo i nie) no i na wiartak. Wyjdzie te 700, 750. Za 750 mam P4 2000. Dalej wybieram P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, YoSHI, a widziałeś kiedyś serwer na AMD? na przykład u Della? Jeśli to twoje AMD jest takie extra, to kto broni ładować te procesory do serwerów??. A swoją drogą, za 999 Barton? Śmiech na sali - wolę za to mieć pewne P4 2533 - i nawet nie spojrzę na na cośtam XP

Taa, a widziałeś kiedyś server na Celeronie? A co do servera na AMD to widziałem na Atku MP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PE: nie jest mi łyso . Nie zamierzam wywoływać wojny, ale nie podoba mi się taka nagonka na itelowców i wyjeżdżanie im od debili. Myślę żę do ceny tego +2500 trzeba dodać stówkę razem na coppershima (albo i nie) no i na wiartak. Wyjdzie te 700, 750. Za 750 mam P4 2000. Dalej wybieram P4.

no to jestes niezle walniety........barton 2500XP+ robi tego p42000MHZ jak chce

INTEL=PUSTE MHz

AMD=MNIEJ MHz WIEKSZA WYDAJNOSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno tu nie zagladalem i widze ze ktos jakies glupoty pisze ze p4 2000 lepszy od bartona 2500+ :lol:

jeszcze zadnego proca nie ukruszylem i jak ktos nie umie wentyla nalozyc na AMD to niestety musi kupic intela

co do Della i innych firm to maja dlugoletnie kontrakty z intelem i nic na to nie poradza,a jak by mogli to by robili serwery na AMD,bo przecietnego urzytkownika takiego serwera za fure kasy nie obchodzi jaki tam jest procesor,tak sie sklada ze nie znaja sie na tym,tylko na zarabianiu forsy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3100pkt. w 3DMarku 2000 nasuwa wniosek, ze jest to 64bitowa wersja MX-a, czyli odpowiednik MX200. Wynik jak na Celerona normalny. Pisanie, ze to jest wina Celerona jest objawem czystego braku wiedzy i odrobiny pomyslunku.

Oczywiscie ze Celeron jest jak na dzisiejsze czasy slabym prockiem i kupowanie go za ponad 400zl uwazam za inny rodzaj braku wiedzy, ale nie to bylo poruszone w tym topicu.

Sugerowalbym oczywiscie zamiane tego zalosnego MX400 na najtanszy model MX440 (tylko nie tez 64 bitowy!) - za jakies 230zl bedzie 2-3x wiecej punktow/klatek, nawet na Celeronie.

OT: jesli moim celem mialoby byc zapuszczanie 3DMarka, za 700zl kupilbym XP1700+ plyte i zostalo by na naprawde dobra grafe. Poza tym XP1700+ buje na glowe Celka 2G w prawie wszystkich zastosowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!Panowie!

Peace - rozmawiajmy, ale niewyzywajmy ludzi od debili.

Na P4 też potrzeba wydać na wiatrak bo bez wiatraka to troche cięzko mu będzie :)

Athlon 2500+ kosztuje 650zł right? Right :D

Cooler - ok 80zł CS- 20 zł - overall - 100zł :D

Mamy Athlonka + zestaw chłodzący = 750zł.

Nasz Athlon 2500+ będzie miał realne 2,1Ghz, a P4 ma 2Ghz.

Athlon wygrywa 100Mhz.

Wg. AMD oznaczenie 2500+ znaczy się, ze będzie działał jak konkurencyjny P4 2,5Ghz - to wszystko.

To jest cała wyższość AMD nad Intelem i jedyny - AMD to to,że procesory te mają kruche jądro, ale od tego mamy CS'a.

Myśle, że wojna AMDvsIntel zakończona bo niema o czym tu już w sumie dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz się złożę - czytasz co piszę?

porównałem Bartona cenowo ale do P4 2533 - więc o co ci chodzi? Biorę to P4 i nie spojrzę na tego Bartona. -=Maq=- podał cenę 650 za chyba zwykłe XP2500 - i ile takie jest. Bo nie wierzę że Barton tyle kosztuje.

I GDZIE NAPISAŁEM ŻE P4 2000 jest LEPSZY OD BARTONA???

G D Z I E ? ? ? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam czytam.... i mnie szlag trafia jak widze takie herezje, widzicie tylko w i wyłącznie wasze athlony które są tak naprawde <span style="color:red;">[ciach!]</span>o warte, od kiedy przesiadłem sie z celerona(700@1050) na athlona 1800+ mam same problemy, oto one:

- windows 2000 , divx, permanentne gubienie klatek

- problemy z grami

- wielozadaniowość, napewno nie w AMD, już na moim starym celeronie dużo lepiej było, może i nie miał takich osiągów w 3dmarkach i innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>łach ale komfort pracy w kilku aplikacjach jednocześnie + mp3+ cośtam o niebo lepsza na celeronie, nie mówiąc już o p3 czy p4

zresztą cotu dużo gadać, większość z was ma pewnie po 10 lat, dostaliście pieniążki od mamusi na komputer, kupiliście amd i dla was to jest jedyne co widzieliście, klapki na oczach, a wasze zdanie zapewne wywodzi się z jakichś głupich recenzji z internetu, nie z własnego doświadczenia, więc proszę nie piszcie herezji o czymś czego nie widzieliście, nie testowaliście

ROTFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barton 2500+ jest 50pln tanszy od p4 2533

i kupujac AMD mozna pozniej zmienic procesor ,a plyte zostawic,co nie uda sie na intelu

a podkrecic tego bartona mozna do 2500MHz ,a p4 moze do 3200 i nadal barton bedzie szybszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kupujac AMD mozna pozniej zmienic procesor ,a plyte zostawic,co nie uda sie na intelu

a podkrecic tego bartona mozna do 2500MHz ,a p4 moze do 3200 i nadal barton bedzie szybszy

na co zmienisz procesor AMD ??? zastanów sie co piszesz, przecież bartony to ostatnie procki zlinii procesorów na socket A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

- windows 2000 , divx, permanentne gubienie klatek

- problemy z grami

...

mozoesz sie bardziej rozpisac ?

problemy z grami ? : neverwinter nights : nie działa, trzeba cóś dosintalować z płytki bonusowej. moto racer 3 : nie działa

os ? : windows 2000 server : totalna pomyłka jest instalowanie na amd tego systemu, sprawdzcie sami i porównajcie z tym jak to działa na intelu

network: niech sie podłączy do ciebie po lanie powiedzmy 5 uzytkowników, i qpa nic nie zrobisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj widze że i moderator się wkurzył :)

Do rzeczy: traktujac 3D marka takl jak na to zasługuje -czyli jeden z syntetyków który w miare pozwala porównać dwa rózne kompy w zastosowaniach rozrywkowych - na sprzęcie jak w podpisie tylko jeszcze z 256 RAM i z Radeonem 256 SDR (czyli ciut wolniejszym od GF2 TI) miałem ok 3000 w 3D Marku 2001 SE.

Czyli cos w zestawie jest nie tak. Nie znan chipsetów VIA, ale w moim biosie na podstornir gdzie ustawia sie zegary mnozniki i inne jest tajemnicze ustawienie chipsetu: perfomance (1) i stability (osiem -wrzuca tu jakieś okulary ). Różnica w wydajnosci kompa siega 40% !!!

Szukałbym własnie takich kwiatków.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na co zmienisz procesor AMD ??? zastanów sie co piszesz, przecież bartony to ostatnie procki zlinii procesorów na socket A

na Bartona 3200+ ,ktorego jeszcze podkrecic bedzie mozna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po istnieniu tego forum przez rok nadal to samo sie pisze. No ale uzytkownicy sie zmieniaja bo widze, ze starzy wyjadacze juz nie uczestnicza w takich dysputach. Ja rowniez nie zamierzam uczestniczyc w wymianie slownej ale zastanawia mnie wypowiedz andriu.

andriu albo to byl taki sarkastyczny post o AMD lub naprawde odczuwasz taki dyskomfort w pracy z AMD. Slyszalem faktycznie od wielu moich kolegow uzywajacych athlonyXP, ze sa szybkie ale "niewygodne" w pracy ogolnej komputera (windows, przegladanie sieci, nagrywanie, mp3, itp - naraz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nic więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po istnieniu tego forum przez rok nadal to samo sie pisze. No ale uzytkownicy sie zmieniaja bo widze, ze starzy wyjadacze juz nie uczestnicza w takich dysputach. Ja rowniez nie zamierzam uczestniczyc w wymianie slownej ale zastanawia mnie wypowiedz andriu.

andriu albo to byl taki sarkastyczny post o AMD lub naprawde odczuwasz taki dyskomfort w pracy z AMD. Slyszalem faktycznie od wielu moich kolegow uzywajacych athlonyXP, ze sa szybkie ale "niewygodne" w pracy ogolnej komputera (windows, przegladanie sieci, nagrywanie, mp3, itp - naraz).

to jest prawda Kaeres, amd to pomyłka, więcej tego nie kupie, juz zastanawiam sie nad wymianą na p4

i dyskutował na powyższy temat tez już nie bedę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest prawda Kaeres, amd to pomyłka, więcej tego nie kupie, juz zastanawiam sie nad wymianą na p4

i dyskutował na powyższy temat tez już nie bedę

ja mialem wczessniej intela ale teraz nie czuje dyskomfortu no moze poza glupia nazwa procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jaja se robicie z tym dyskomfortem

mam 3 kompy na roznych AMD i w jednym intel przewyzszal amd

K6-2 byla zalosna w CADach ,a nawet celer se radzil,ale to juz dawno bylo

teraz Athlon i Duron goruja nawet pod tym wzgledem nad p4 i p3

wypowiedz andriu jest bez sensu,bo windowsowi wisi czy pracuje na intelu,amd,czy cyrixsie , problemy w grach to chyba tylko dla SSE bo jezeli chodzi o jednoski zmiennoprzecinkowe to nie istnieje optymalizacja dla konkretnych procow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jaja se robicie z tym dyskomfortem

mam 3 kompy na roznych AMD i w jednym intel przewyzszal amd

K6-2 byla zalosna w CADach ,a nawet celer se radzil,ale to juz dawno bylo

teraz Athlon i Duron goruja nawet pod tym wzgledem nad p4 i p3

wypowiedz andriu jest bez sensu,bo windowsowi wisi czy pracuje na intelu,amd,czy cyrixsie , problemy w grach to chyba tylko dla SSE bo jezeli chodzi o jednoski zmiennoprzecinkowe to nie istnieje optymalizacja dla konkretnych procow

ty chyba w życiu na oczy intela nie widziałeś, a moje wypowiedzi poparte są organoleptycznym sprawdzeniem działania procków obu firm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nic więcej

a na p4 2533 to se 3060 i nic wiecej,bo na wieksze nowa podstawka

a jak kupowalem pierwsza plyte na socket A to teraz XP 0.13 wlozylem ,a plyta ma 3 lata

intel w tym czasie wprowadzil 4 podstawki,a jedna o drugiej nic nie wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...