Skocz do zawartości
mpeg-4

Głośniki Vigoole Czyli Nowy Gracz Na Polskiej Scenie

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przyszły moje C2149 :) Zabieram się za odpakowanie i podłączanie i słuchanie i wogóle zaraz napiszę co o nich sądzę :P

No więc pierwsze wrażnia wizualne. Głośniki ogromne :) Wykonanie - hmmm... na pierwszy rzut oka bardzo udane, natomiast jeśli przyjeć się blżej można dostrzec małe mankamenty jak np gdzieś lekkie, wielkości 0,5 mm odarcie. Lewy głośnik lekko obity u góry w lewym rogu - pudełko nie uszkodzone, więc prawdopodobnie stało się to jeszcze w fabryce. Kable - 2RCA-minijack najprostszy z możliwych, natomiast głośnikowe wyglądają na srebro (!!!) czy to wogóle możliwe, żeby w tej cenie dawali takie kable? Nie wiem, ale na pewno nie jest to miedź.

Podłączyłem. Niestety z wysokotonowego głośnika dobiega nieprzyjemny dzwięk pradopodobnie z transformatora. Nie jest głośny, z odległości 1m od głośników praktycznie niesłyszalny. Ale jest. Pierwsze wrażenia muzyczne - super! Kawałek Cherish the day w wykonaniu Sade odgrywany jest idealne, nawet na 99% głośności żadne dzwięki, w tym bass, nie są zniekształcone. Później postaram się napisać obszerniejszą recenzję jednak z góry mówię, że nie znam się profesjonalnie na tym więc będzie to opis prostymi słowami ;) Dołączę oczywiście również kilka zdjęć :)

Co do jakości basów, jest taka piosenka, którą zapewne wszyscy znacie - Alicia Keys - No one. Otóż w tej piosence jest już bardzo dużo basu. Słuchałem tej piosenki za z-3e oraz na tak chwalonych z-2300. Jest to jedyna piosenka, która sprawiała trudność wszystkim testowanym przezemnie wcześniej głośnikom. Dopiero na C2149 mogę tego słuchać i cieszyć się naprawde idealnym basem :)

Chciałbym mieć porównianie z Solo7c, więc jeśli ktoś mieszka w Krakowie i ma Solo7c to zapraszam. Zrobimy porównanie :)

Solo 6C mają cyfrową regulację głośności - to wielki plus, bo jest zachowany balans przy ściszaniu/podgłaśnianiu ... i nic w przyszłości nie będzie trzeszczeć podczas regulacji. ... a Vigole ?

Niestety podczas zmiany regulacji głośności, ale takiej gwałtownej np. z 80% do 20% słychać minimalne, ale naprawdę minimalne trzeszczenie.

Odsłuchałem pare piosenek z różnych gatunków muzycznych i we wszystkich gatunkach głośniki grały bardzo czysto i wyraźnie.

Candy Dulfer - For the love of you i Saxy mood - oba kawałki super, saksofon niesamowicie soczysty i wyraźny.

Peter Cincotti - Man on a mission - tutaj słychać jazz w znakomitym wydaniu. Głośniki świetnie wychwyciły szczegółowość instrumentów. Wokal bardzo czysty. Super!

Michael Buble - Everything - j/w. Oczywiście wokal Micheal'a Buble zupełnie inny od Petera Cincotti - o wiele wyższy. I w tym wypadku nie był to problem dla głośników.

Creed - With arms wide open - Na odmianę troche mocniejszy kawałek. Jak się okazuje, głośniki świetnie sobie radzą w muzyce rockowej. Na z-2300 ten kawałek był nie do słuchania z powodu nakłądania się na siebie średnich i wysokich tonów a wokal był zupełnie gdzieś zatracony. Tutaj wszystko idealnie!

Pachelbel - Canon in D major - bez słów. Poprostu odpłynąłem :) Każdy dzwięk tego utworu jest idealnie odegrany.

PIH - Nigdy już nie wróci - dla tych, którzy mają wątpliwości czy głośniki tego typu poradzą sobie z hip-hopem. Nic bardziej mylnego :) Świetnie podkreślają bit a mimo tego wokal dalej pozostaje w pierwszym planie.

Eric Clapton - My father's eyes i Tears in heaven - poezja :] Gitara Claptona naprawdę wprowadza w zachwyt :)

Michael Jackson - Stranger in Moscow - jeden z wielu kawałków Jacksona obdarzony świetnym bitem. O samym Jacksonie można mieć lepsze lub gorsze zdanie, ale prawda jest taka, że jego muzyka jest niepowtarzalna. Wybrałem ten kawałek ze względu na bit na samym początku. W tle słychać deszcz i nagle wchodzą bity rozlegające się raz w lewym, raz w prawym głośniku. Mistrzostwo!

Al Di Meola, John McLaughlin oraz Paco de Lucia - tego tria nie trzeba nikomu przedstawiać. Kawałek Guardian Angel z płyty Friday Night In San Francisco na Vigoolach C2149 brzmi jak grany na żywo :) Bez ściemy.

Mój ukochany wykonawca - Sting - zarówno znane przez wszystkich kawałki takie jak English Man in New York, Every breath you take oraz te mniej znane pochodzące z dorobku The Police jak Invisible Sun czy Spirits in the material world są odgrywane bez pudła. Sama przyjemność :) Moim zdaniem muzyka The Police jest, jakby to określić, "trudna" dla głośników, żeby odegrać ją prawidłowo i nie pogubić żadnego dzwięku, które w The Police są bardzo urozmaicone. Vigoole nie miały jednak żadnych problemów.

Ronald Jankess - Canon in d remix - zwariowany koleś, pełen charyzmy, który świetnie odtwarza na sytezatorze różne popularne utwory oraz tworzy własną muzykę. Wpadł na coś oryginalnego i robi to dobrze - mimo, że nie wszystkim taki styl przypadł do gustu. Powyższy kawałek jest remixem Pachelbela o którym pisałem wyżej. Dodał do niego świetny bit, który naprawdę rewelacyjnie brzmi na tych głośnikach.

Odsłuchu ciag dalszy :)

PS. Niech jakiś znawca się wypowie, czy ten kabel głośnikowy jest posrebrzany i czy to znaczy, że jest lepszej jakości od miedzianych.

post-147664-1222363231_thumb.jpg

post-147664-1222363254_thumb.jpg

post-147664-1222363291_thumb.jpg

post-147664-1222363310_thumb.jpg

post-147664-1222363326_thumb.jpg

post-147664-1222366549_thumb.jpg

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Creative X-fi Surround 5.1

Recenzję napiszę jak już zaopatrzę się w odpowiedni kabel 2RCA-2RCA oraz wygrzeję troche te głośniki. Kabel w komplecie to jak już pisałem wcześniej 2RCA-minijack co powoduje niepotrzebną konwersję sygnału. X-fi ma wejście na dwa chinche więc myśle, że będzie lepiej podłączając własnie przez 2RCA a nie minijacka.

EDIT: Zdecydowałem się nie pisać recenzji bo nie znam się na tyle, żeby napisać coś bardzo obszernego. Będę poprostu z czasem updatował posta pare linijek wyżej.

EDIT2: Dodałem pare zdjęć i troche wrażeń odsłuchowych :)

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie. Czym się różnią od siebie modele C2039 oraz C2180 na stronie Midasa ? Gdyż właśnie chciałem zrobić zakup, a tu sie pojawił drugi model w identycznej cenie :)

Edytowane przez Hansu (-+)''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica w paramertach na korzysc 2180. Poza tym wybieraj do koloru biurka ;):)

Facz, normalnie trafia mnie, glosniki odeslane na gwarancje, midas stwierdzil ze wszystko w porzadku, jesli wszystkie maja wadliwy transformator to ja podziekuje. Albo po porstu chca na mnie zarobic i zwrocic mi kase bez kosztow przesylki grrrrr.

Ja tam wiecej nic nie kupie, nie dosc ze sie czeka wieki na sprzet po przelewie to przychodzi zwalony, na kuriera door2door sie czeka drugi tydzien itd., napisal mi leszczu ze moze z mikrofonu mi buczy, normalnie rece opadaja. Przeslalem mu sampel dziwekowy dobrze ze to nagralem.

Edytowane przez szatis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sram na kolor, to ma grać a nie wyglądać. Tylko waga mnie zastanawia. C2039 ważą z kartonem 27.6, C2180 13kg. no chyba że nastąpiła jakaś pomyłka na stronie.

..mialem na mysli ze nie ma porownania tych glosnikow ani nawet testow po polsku, dlatego oprocz parametrow zostaje kolor

tak myslac to wage moze tez "osraj" , bo to ma grac nie wazyc

troche kultury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..mialem na mysli ze nie ma porownania tych glosnikow ani nawet testow po polsku, dlatego oprocz parametrow zostaje kolor

troche kultury

Pomyslmy...na ciezar sklada sie

-masa obudowy, im ciezsza tym grubsze scianki tym lepszy material ktory powoduje ze obudowa jest sztywna i nie wpada w wibracje (ma grac glosnik nie buda, buda sluzy do strojenia)

-masa glosnikow, im ciezsze tym lepsze. Wystarczy wyobrazic sobie malutkie magnesiki i giętkie tłoczone kosze z blachy 1,5mm.... Kontra podwojny magnes z odlewanym ciezkim koszem..

-masa trafo. To pomine bo sa serie A gdzie prawie nic nie ma i nic to nie wazy a jakos gra;)

-masa balastu w przypadku podlogowek

Jednym slowem im ciezsze tym moze byc tylko lepiej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facz, normalnie trafia mnie, glosniki odeslane na gwarancje, midas stwierdzil ze wszystko w porzadku, jesli wszystkie maja wadliwy transformator to ja podziekuje. Albo po porstu chca na mnie zarobic i zwrocic mi kase bez kosztow przesylki grrrrr.

Ja tam wiecej nic nie kupie, nie dosc ze sie czeka wieki na sprzet po przelewie to przychodzi zwalony, na kuriera door2door sie czeka drugi tydzien itd., napisal mi leszczu ze moze z mikrofonu mi buczy, normalnie rece opadaja. Przeslalem mu sampel dziwekowy dobrze ze to nagralem.

Nie wsztystkie , ale daj ta mp3 , sprawdze jak to u Ciebie brzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź może, czy to nie jest wina kabla dołączonego do kompletu. Ja podłączyłem swoje przez Tech+link'a 2RCA-2RCA i problem jakby znikł :)

Nie znam się na elektronice, ale wydaje mi się, że gdyby to była wina transformatora to to bzyczenie byłoby tylko z aktywnego głośnika, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź może, czy to nie jest wina kabla dołączonego do kompletu. Ja podłączyłem swoje przez Tech+link'a 2RCA-2RCA i problem jakby znikł :)

Nie znam się na elektronice, ale wydaje mi się, że gdyby to była wina transformatora to to bzyczenie byłoby tylko z aktywnego głośnika, prawda?

Tak jest dokladnie, buczy tylko z glosnika z transfomatorem. I jest zesputy na 100%. I zeby ktos nie myslal to nie buczy glosnik tylko transformator, odtwrzanie muzy tu nie ma nic do rzeczy.

Pomyslmy...na ciezar sklada sie

-masa obudowy, im ciezsza tym grubsze scianki tym lepszy material ktory powoduje ze obudowa jest sztywna i nie wpada w wibracje (ma grac glosnik nie buda, buda sluzy do strojenia)

-masa glosnikow, im ciezsze tym lepsze. Wystarczy wyobrazic sobie malutkie magnesiki i giętkie tłoczone kosze z blachy 1,5mm.... Kontra podwojny magnes z odlewanym ciezkim koszem..

-masa trafo. To pomine bo sa serie A gdzie prawie nic nie ma i nic to nie wazy a jakos gra;)

-masa balastu w przypadku podlogowek

Jednym slowem im ciezsze tym moze byc tylko lepiej;)

nie czepiam sie ale to zbyt duze ogolniki, trzeba uwzglednic wiecej parametrow :) a napewno je zbalnasowac a ne ze wiecej lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche kultury

Jestem kulturalny :) Chodziło mi tylko o to, że obojętny mi jest kolor. Nie musi pasować do biurka. Jak będą ładnie grały to się biurko przemaluje, bądź zmieni okleinę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spx

ciekawy link..

http://pclab.pl/news33829.html

hmm widze podobienstwo do naszych vigool`ków :)..ciekawe z tym sterowaniem i nawet kolor podobny :D hmmm, moze genius sprzedaje zmodyfikowane vigoole i dorabia wlasna maskownice :D, oczywiscie zartuje.

150 zl inteeresujace :)

Edytowane przez szatis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spx

ciekawy link..

http://pclab.pl/news33829.html

hmm widze podobienstwo do naszych vigool`ków :)..ciekawe z tym sterowaniem i nawet kolor podobny :D hmmm, moze genius sprzedaje zmodyfikowane vigoole i dorabia wlasna maskownice :D, oczywiscie zartuje.

150 zl inteeresujace :)

A może byś na główną PPC zajrzał? a nie linki z laba dajesz ;)

LINK PPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest dokladnie, buczy tylko z glosnika z transfomatorem. I jest zesputy na 100%. I zeby ktos nie myslal to nie buczy glosnik tylko transformator, odtwrzanie muzy tu nie ma nic do rzeczy.

nie czepiam sie ale to zbyt duze ogolniki, trzeba uwzglednic wiecej parametrow :) a napewno je zbalnasowac a ne ze wiecej lepiej :)

Ide o zaklad ze z 2 monitorow dobrze zaprojektowanych na takich samych przetwornikach rozmiarowych ( np 18cm midwoofer+10cm wysokotonowka) o podobnych wymaganiach dotyczacych litrazu lepiej zagra CIEZSZY;] a czemu to wytlumaczylem wyzej i NIE SA TO OGOLNIKI.

Nie wiezysz? Sprawdz;]

ps. pomijam kwestie parametrow samych przetwornikow, bo to logiczne ze w glosniku drogim o dobrych parametrach nie moze sobie producent pozwolic na kijowe zawieszenie czy tandetna membrane z dziadowskim koszem bo wtedy dobych parametrow nie uzyska;) to budowa przetwornika wplywa na jego parametry!:)

http://www.stx.pl/zdjecia/GDN-18-130-8-AKX.jpg wzialem specjalnie ten glosnik bo w ofercie polskiego STX tak naprawde sa godne polecenia 2 glosniki ten i PJ, ktore jednak za ta cene nie sa jakies ekstrawypas, ale smiem stwierdzic ze akurat ten przetwornik spokojnie poradzilbysobie z vigoolowskim wytworem:)

Oba glosniki 18cm widac na oko ktory ciezszy i lepszy:) a jeden od drugiego prawie 10x drozszy:)

post-119177-1222623491_thumb.jpg

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do plejerów to niech niektórzy pukną się w głowy na odmuł - nie ma żadnych róznic - porównywałem sygnał wychodzący z kilku programów poprzez zgranie go na emu1212 do wav i porownanie z oryginalem przez odwrocenie fazy - 100% zgodnosc na kazdym - czy to winamp czy foobar czy soundforge czy windows media player - kazdy gra identycznie na kazdych sterownikach o ile pamieta sie o takich szczegolach jak identyczne czestotliwosci calego podsystemu i rozdzielczosc bitowa

tu nie ma co sluchac - to widac a jestem na milion procent przekonany ze predzej ta roznice zobacze w edytorze niz ktokolwiek z was ja uslyszy.....

co do tych nowych wynalazkow to czego sie spodziewaliscie?

slabe trafo wpada w wibracje i daje na obudowe a do tego zero ekranowania to wali jak glupie na wzmacniacz - przydzwiek byc musi

nie ma nawet jednego ferryta na kablach

wzmacniacz tez standardowa implementacja ukladu scalonego bez zadnych udziwnien

wysokotonowka to jakas straszna slabizna i to nawet nie ekranowana

tylko do obudowy i basowego nie mozna sie przyczepic

HeatheN - racja masa bardzo wazna rzecz - wezmy suba powiedzmy 10 kilo i go ostro odkrecmy a potem polozmy na niego polyte chodnikowa.......dzwiek zyska tyle ze wymiana polowy gratow by tyle nie dala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spx

ciekawy link..

3108915[/snapback]

co do tych nowych wynalazkow to czego sie spodziewaliscie?

slabe trafo wpada w wibracje i daje na obudowe a do tego zero ekranowania to wali jak glupie na wzmacniacz - przydzwiek byc musi

nie ma nawet jednego ferryta na kablach

wzmacniacz tez standardowa implementacja ukladu scalonego bez zadnych udziwnien

wysokotonowka to jakas straszna slabizna i to nawet nie ekranowana

tylko do obudowy i basowego nie mozna sie przyczepic

Opisujesz cos po jednym userze , ktory ma wibracje czy buczenia. To jest wada i powinna byc na to gwara , ale widac jak zostaje realizowana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprostuje, midas po mojej kolejnej interwencji wreszcie jednak dostrzegl usterke, o ile inne modele nie maja tak samo to dostane nowe. Troche sie to wlecze slamazarnie ale co zrobic.. pech i slaby przewoznik gls, zgloszenie w poniedzialek, kurier na miejscu dop w piatek ehh.

Jesli tranformator w sprawnych glosnikach nie buczy slyszalnie w cichym pomieszczeniu , w odleglosci powiedzmy 0,7m , to uznam sprzet za sprawny i bede sie cieszyl z tego co chcialem - lepszej jakosci dzwieku od genius 2000x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szatis , mowie Ci ze wade mialy twoje , a nie kazde to maja. Transpormator nie buczy sprawdzajac z odleglosci paru centymetrow trzymajac ucho kolo tego. Dopiero przykladajac ucho do obudowy , trzyamajac je na obudowie , slychac bardzo , bardzo delikatny dzwiek. Jesli miales okazje sluchac kiedys jak pracuje kamerton to to jest w sumie podobny , bardzo delikatny dzwiek. Zaznacze raz jeszcze , dajac ucho na glosnik jest to praktycznie nieslyszalne , oddalajac ucho z glosnika na ktorym je mielismy polozone - z centymetra juz nie slyszymy zadnego problemu. Z Centymetra ! :)

Prosilem abys dal ta MP3 z buczeniem. Ten dzwiek przeciez mozna byloby porownac. Powtorze sie jeszcze raz , z centymetra go nie ma , kladac ucho na boku jest bardzo delikatny , prawie nieslyszalny.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opisuje po jednym userze ale widac niedoróbki - słabe trafo które nie jest ekranowane powinno być poza głosnikiem - wtedy nie budzu razem z obudowa a przedewszystkim nie sieje na bardzo marna sekcje zasilania....miałem 10 lat temu głosniki do ibm'a które były lepiej wykonane mimo ze plastiki

sekcja była porzadna a do tego każdy głosnik był ekranowany i trafo oddzielne tez było ekranowane....

niby szczegół koszta niewiele większe ale jakośc dzwieku na tym zyskała....

w tym temacie wszystko co powinno byc zostało juz dawno wynalezione - aż dziw bierze ze ludziom nie chce sie dołożyc tych paru groszy w produkcji i zyskać duzo wiecej pozytywnych opinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az dziw bierze , ze po 1 wadliwej sztuce oceniasz ich jakosc , a dokladniej dzwiek. Zrozum , to jest jedna sztuka. Tak samo moge napisac , ze moj proc Intela to szajs bo DTSa ma zwalonego i walic jego super wydajnosc skoro tempy podaje mi dziwne. Nasluchalem sie juz Vigooli i moge o nich wiecej powiedziec , to o czym piszesz jest czyms z czym nie zgadzam sie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów C2180 wyparowały ze sklepu Midasa.

A tak z innej beczki. Sklep Inermax też zniknął.

I teraz się zastanawiam. Czy C2039 ze sklepu Midasa, czy C2138 z Infosoftu z tym że cena troche zaporowa. 360zł to więcej niż Solo 7c. Może ktoś je posiada i by się podzielił wrażeniami. Może faktycznie są warte tych pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem z Eraserem (właściciel tego sklepu na Łotwie) to twierdził, że C2138 i C2149 są bardzo podobne w brzmieniu z tą różnicą, że C2149 "odrobinę" lepsze bo mają 3 głośniki. Tak więc jeśli faktycznie C2138 są podobne w brzmieniu do C2149 to Ci je szczerze polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzy dni temu dojechały do mnie Vigoole 2180 od Midasa.

Pierwsze wrażenie niezłe, eleganckie spore głośniczki. Lecz po zdjęciu maskownicy troche powiało tandetą, maskownica zrobiona z jakiejś beznadziejnej sklejki, i pare skaz na materiale.

Po podłęczeniu głośników zrobiło się mniej fajnie <_< Po zarzuceniu Kate Perry i Soundtracku do Acorss the Universe wrażenie średnie. Później zarzuciłem jakieś nuty do sprawdzenia bassu.

Moge powiedzieć ,że spodziewałęm się czegoś bardziej soczystego z większą ilością basu. Ogólnie bassu jest za mało przy podkręceniu go na 50% prawie go nie słychać, wolę też twardy bass czego w Vigoolach także raczej nie uświadczycie.

A ogólnie najgorsza sprawa w Vigoolach ,które dostałem to były szumy. Przy słuchaniu piosenek w jakiejś słabej wersji nasilały się bardzo znacząco. Szumy znikały znacząco przy spokojnych utworach w dobrej jakości.

Moja ocena może być troche mało obiektywna bo testowane były na dwóch integrach. Więc ktoś z dobrą dźwiękówką ,może usłyszeć coś "troszkę" innego. Ale to nie zmienia faktu ,że moje Tracery 5.1 za 230zł kupione 4lata temu grały lepiej i miały dużo lepszy bass.. na tej samej dźwiękówce.

Głośniki zostały odesłane do sprzedawcy oczywiście.

Teraz poluje na Solo 6c mógłby i moja mała prośba. Jaką dźwiękówke byscie mi doradzili w cenie 80-140zł w tandem to Solo 6c. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Divek.

Trochę dziwnie zrobiłeś ... Zamiast razem z głośnikami kupić sobie jakąkolwiek kartę zewn., to odsyłasz głośniki do sklepu, które rzekomo źle grają ze zintegrowana dźwiękówką. =o

A marudzenie co do szumów na kiepskiej jakości eMPetrójkach też wydaje się być nie na miejscu. Byś włączył jakąkolwiek AudioCD, anie mp3 128kbps...

Może ktoś jeszcze się podzieli jakimś info na temat tych Vigoole C2180.

@michal_banszel

Czyli uważasz, że C2138 oraz C2149, to coś pomiędzy Solo6c a Solo7c ? Jeśli tak by było, to chyba się skusze na te C2138. Wyglądają na solidne. A jak wygląda w kwestii ich rozmieszczenia. Czy jest sytuacja podobna jak w Solo7c, że średnio nadają się do bliskiego odsłuchu. Uważasz, że C2138 dobrze zagrają np. przy rozstawieniu od siebie ok. 1.2m? Czy będą wymagały większej odległości między kolumnami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi