Skocz do zawartości
Tresbien

E5200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialem kupic procesor e5200 bo tak go zachwalali, ze 4ghz da sie podkrecic a tu lipa. Nawet 3.5ghz nie wyciaga. Moze tylko pierwsze sztuki tak chodzily zeby ludzie kupowali.

Co o tym myslicie ?

tutaj link do tematu gdzie gosciu podkrecal http://www.frazpc.pl/b/221160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba poza tym napisałeś na złym forum, a jeśli na prawdę korzystasz z pomocy artykułów, to nie powinieneś atakować więcej niż bezpieczne 3Ghz. 4Ghz to prawie 100% OC a na taką prędkość przekłada się nie tylko procesor, ale także mobo, chłodzenie i zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego e5200 odebrałem kilka dni temu!Trafiłem na dobra sztukę!Bez problemu ruszył na 3860MHZ / 1,37V.

Więcej nie próbowałem,nie chcę przekraczać napięcia 1,37V.Na co dzień chodzi na 3,5GHZ / 1,30V.

Prędzej miałem e6750 i ten z biedą przekraczał 2,8GHZ.Na szczęcie się go już pozbyłem.W wydajności pomiędzy e6750 a e5200 nie odczuwam różnicy!

Ogólnie jestem zadowolony z tego cpu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzą też opinie że proce z Malezji kręcą sie lepiej niż te z Costa Rici ;]

Ja mam tego Costa Rica, dzisaj w końcu sie zmusiłem i stabilnie poszedł na 4GHZ/ 1,45v. Ale ze względu na wysokie vcore zeszłem z powrotem na 3,5ghz/1,3v.To mi wystarczy!Wolę nie ryzykować!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 4GHz polecą selekty jakieś, a reszta kolo 3,2GHz

Na 4GHz powinna pojsc wiekszosc, ale na bardzo wysokim Vcore.

(...)to nie powinieneś atakować więcej niż bezpieczne 3Ghz.

Bezpieczne to może być napięcie, a nie 3GHz, nie rozpowiadaj głupot o 45nm procach.

4Ghz to prawie 100% OC a na taką prędkość przekłada się nie tylko procesor, ale także mobo, chłodzenie i zasilacz...

Do 4GHz potrzeba 320MHz, co nie obciąża mobo, chłodzenie BOX-owe rzeczywiście może nie wyrabiać, ale 'w miarę dobry' zasilacz da te 5A więcej.

Chodzą też opinie że proce z Malezji kręcą sie lepiej niż te z Costa Rici ;]

Widzę, że ktoś rozpowszechnia moją teorię :wink:

Ja mam tego Costa Rica, dzisaj w końcu sie zmusiłem i stabilnie poszedł na 4GHZ/ 1,45v. Ale ze względu na wysokie vcore zeszłem z powrotem na 3,5ghz/1,3v.To mi wystarczy!Wolę nie ryzykować!

Specjalnie w związku z teorią o bezpiecznym "woltażu" 45nm procków wszdłem na stronę Intela, gdzie w specyfikacji PDC "E5000 series" pisze, że zakres VID wynosi 0.85V-1.365V, a maksymalne napięcie (nie wiem czy 24/H) wynosi 1.45V. Tak więc jak macie dobre chłodzenie możecie bez problemu ustawić napięcie powyżej 1.35V i 'wycisnąć z niego soki' :mrgreen:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie troche martwi wysoka temperatura core!

Tzn. w everest 4.50.1477 pokazuje mi 44 stopnie w idle, a w wersji 4.60 / już 39 stopni!Tak samo pokazuje core temp 39C , to wszystko na 280x12,5/1,30v. Mam chłodzonko - Thermalright ULTRA-120A + 12cm ACUTAKE, ale chłodzenie ma lekko wypukłą podstawką i nie dolega cały do cpu!Dla tego wolę za bardzo nie szaleć z Oc.Dzisiaj troszke zmieniłem ustawienia i dałem wyższe fsb i niższy mnożnik / 333x10 / oraz niższe napięcie 1,25v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, takie temperatury to ja mam na BOXie, jak w sygnaturze :lol: A co do proca, to moim zdaniem opłaca sie brać jak za taką kase ;) Do tego coraz częściej pojawiają się dobre sztuki, świetlana przyszłość sie rysuje :)

Edytowane przez DonKamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, takie temperatury to ja mam na BOXie, jak w sygnaturze :lol: A co do proca, to moim zdaniem opłaca sie brać jak za taką kase ;) Do tego coraz częściej pojawiają się dobre sztuki, świetlana przyszłość sie rysuje :)

Ale w stresie na szczęście nie przekracza 54C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi