Sobota Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Zastanawiam się nad budową SS. Czy na takim sprzęcie można pracować przez 24/7h? Przedstawcie mi zasady doboru części do SS-a desupa, Evapa, rury ssącej, filtru, kapilary kompresora, skraplacza, gazu. Są jakieś wzory zasady na dobre dobranie tych elementów? :huh: Edytowane 8 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Czy na takim sprzęcie można pracować przez 24/7h? Można, ale troche trudniej jest takie coś zrobić (grzałki, bardziej zaawansowana izolacja płyty głównej itp) Przedstawcie mi zasady doboru części do SS-a desupa, Evapa, rury ssącej, filtru, kapilary kompresora, skraplacza, gazu. Są jakieś wzory zasady na dobre dobranie tych elementów? :huh: Desup - jak masz mały skraplacz to zrób koniecznie, jak masz duzy to niekoniecznie, ale zrobienie moze pomoc, a na pewno nie zaszkodzi. Bierzesz butelke 0.7l dobrej wodki (radze spozyc przed wykonaniem czynnosci, butelka bedzie lzejsza i latwiej sie bedzie rurke nawijac :lol:) i owijasz wokol niej rure fi 8mm. Desup gotowy. Evap - radze kupić u kogos gotowy, np a'la chilly1 u Maniakalnego Ssąca - dlugosc wg. uznania (prawie), jak masz kase to robisz z węża do kuchenek gazowych - famas, a jak nie, to z miedzi. Filtr - zwykły filtr za kilka zł, nie ma tutaj co kombinowac. Kapilara - tutaj troche wiecej jest zabawy, kapilare dobiera sie pod docelowe obciazenie z jakim bedzie pracowal agregat. Niech ktos bardziej doswiadczony sie wypowie w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 A jak z ciśnieniem skąd mam wiedzieć że instalacja je wytrzyma? Jak wysokie powinno być? Czy potrzebne są manometry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Dobrze lutuj, to wytrzyma te 20 bar, a nawet więcej. :P Jak masz stacje manometrów, to niepotrzebujesz manometru w układzie, ale wiekszosc ludzi je montuje. Agregaty nabija sie zwykle do okolo 10 bar, a pozniej kalibruje dodajac i upuszczajac gazu. Btw: zły dział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Jakiej średnicy rur najlepiej użyć? Jakiej grubości powinny mieć ścianki? Węże można zamontować na szybko złączkach? Manometrów przeznaczonych do jakiego gazu można użyć w SS-e? Jaki gaz jest najlepszy i z czego zrobić skraplacz ( może być mała chłodnic)? :banana: Edytowane 8 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Jakiej średnicy rur najlepiej użyć? Jakiej grubości powinny mieć ścianki? Węże można zamontować na szybko złączkach? Manometrów przeznaczonych do jakiego gazu można użyć w SS-e? Jaki gaz jest najlepszy i z czego zrobić skraplacz ( może być mała chłodnic)? :banana: poczytaj jeszcze troche bo widze ze braki nawet w podstawach masz co do tanich czesci zapraszam na PW(robie wyprzedaż czesci bo koncze z FC, wiec oddaje za pół darmo po prostu chce sie pozbyć tego) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) co do tanich czesci zapraszam na PW(robie wyprzedaż czesci bo koncze z FC, wiec oddaje za pół darmo po prostu chce sie pozbyć tego) pozdr Poczytałem i się dowiedziałem że z gazami jest różnie i że nie można stwierdzić jednoznacznie który jest najlepszy. Chyba jednym z lepszych jest R600a? Dobrze napisałem jego nazwę. Widzę że twój towar rozszedł się w mgnieniu oka. Duże znaczenie ma ciśnienie gazu w układzie, ale układ trzeba poddać kalibracji. :lol: Średnica rur ma chyba tylko znaczenie jeśli chodzi o potrzebną ilość gazu? Ale co ze skraplaczem z czego go zrobić lub gdzie go kupić? Edytowane 9 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 będzie jednak lepiej jeżeli porzucisz idee budowy ss. lepiej jak kupisz gotowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Też myślę że za mało wiem ale z SS mi się nie pali mam dużoooooooo czasu na naukę. :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Widzę że wszystkie skraplacze mają podobną konstrukcję, gdzie takie coś można zamówić? Podacie mi adres? :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Zajrzyj do dzialu gielda, yotomeczek sprzedawal nie dawno takie ustrojstwo, zapaytaj, moze jeszcze zostalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Widzę że wszystkie skraplacze mają podobną konstrukcję, gdzie takie coś można zamówić? Podacie mi adres? :-Dpisalem w temacie i na PW ze mam duzo czesci do fc na sprzedaz ale odpowiedzi nie było :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Które firmy sprężarek są najlepsze (z tego co czytałem wynika że Danfoss) a które najgorsze? Wiem że męczę was wszystkich ale niewiele można znaleźć konkretów. Polecam również stronę www.vr-zone.com bardzo dobra strona tylko niestety po angielsku ale z odsieczom przyszły mi Google :google: ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Które firmy sprężarek są najlepsze (z tego co czytałem wynika że Danfoss) a które najgorsze? Wiem że męczę was wszystkich ale niewiele można znaleźć konkretów. Polecam również stronę www.vr-zone.com bardzo dobra strona tylko niestety po angielsku ale z odsieczom przyszły mi Google :google: ;-) Cieszymy sie wraz z Toba, ze pomogles nam odkryc nowy serwis w internecie, bedziemy dozgonnie wdzieczni. Tak samo nie bedziemy ukrywac zalu, ze ktos nie rozumie angielskiego, bo to tylko tybetanscy mnisi moga opanowac sztuke poslugiwania sie tym antycznym jezykiem. TO powinienes przeczytac, zanim zaczniesz zadawac jakiekolwiek pytania. Jak na razie wiecej zasmiecasz forum, niz dzialasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Kiedyś czytałem i dalej nie wiedziałem wszystkiego. Lepiej się zapytać niż czegoś nie wiedzieć. A co do angielskiego to zawsze znajdzie się słowo którego się którego nie rozumiem. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...