toms83 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Ja wybieram 26 cali bo lubie ogladac filmy is siedze tak jak kolega napisal wiecej niz 1m od monitora i TN bedzie mi wystarczajace. Jak ktos dlubie cos przy grafice to pewnie zapoda sobie oslawione Eizo, ale wydaje mi sie, ze sa tacy co z grafika wiele nie maja do czynienia i odrazu celuja w drozsze matryce niz TN. Ja mam lcd LG z TN i jak siedze przed tym monitorem to jakos nie widze, aby w jakims miejscu kolory byly inne, a do katow widzenia tez sie nie mozna do czepic. Moze dlatego, ze nie mialem doczyniena z spuer matrycami w monitorach hehe, albo jakis kulawy ze mnie daltonista PS. Dawno temu mama kupila jedne z pierwszych lcd 17" za ponad 2000zl. Jak patrze na ten monitor to sie wierzyc nie chce, ze dzisiaj za o wiele mniej mozna kupic dobre 24"albo 26". pozdro No jeśli miałeś monitka na TN i Ci pasował, to jak najbardziej możesz brać nowy na większej matrycy. Chciałem tylko napisać, że są inne matryce, lepsze, bo tak jak napisałeś, nie każdy musi się w tym temacie orientować. A co do cen, heh, ja w grudniu 2004r. kupowałem 19" za 2700 zł. A teraz za kilka stówek więcej można mieć 30". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) nezza, kupiłeś wreszcie jakiegoś sprzęta? Po niewypale z Razer Mako (post w dziale audio) troche podchodze do zakupow ostrozniej, a przede wszystkim czekam do wyplaty :rolleyes: Chce tez kupic naped blu-ray LG i nowe glsniki za jednym zamachem z pixmani. Piterro ale z tymi prockami to masz racje, wydawac tyle kasy na jakiegos extreme i tak naprawde wogole tego nie wykorzystywac, Nabijanie Intelowi pieniazkow na koncie. No ale jest rzesza co musi miec najdrozsze i tyle, tak jak jedni kupuja telefon komorkowy vertu tak inni sprzet pc. Kazdy robi co chce :rolleyes: Toms83 ale pewnie ta Twoja 19" byla na dobrej matrycy, bo na tamtej mojej 17" to w grach przy wlaczonym anty-anasligu i tak bylo widac pixeloze hehe. Edytowane 21 Października 2008 przez nezza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Po niewypale z Razer Mako (post w dziale audio) troche podchodze do zakupow ostrozniej, a przede wszystkim czekam do wyplaty :rolleyes: Chce tez kupic naped blu-ray LG i nowe glsniki za jednym zamachem z pixmani. Toms83 ale pewnie ta Twoja 19" byla na dobrej matrycy, bo na tamtej mojej 17" to w grach przy wlaczonym anty-anasligu i tak bylo widac pixeloze hehe. No to trochę zakupów Ci się nazbierało. :razz: Stary dobry Nec 1970NX, oczywiście na S-IPS. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Dobra, to może ktoś mnie oświeci: Jeżeli siedząc u znajomego na HP W2207H podpiętym analogowo dołączonym kablem d-sub (do 88GTS 640MB) wyświetlający pulpit natywnie (a gry niekoniecznie) nie zauważyłem nic co by mi przeszkadzało, denerwowało itd. A i obraz bardziej mi się podobał niż ten, który widzę/widziałem na dwóch różnych crt będących w domu. To mam sobie odpuścić sobie 24-26" TN? Bo właśnie myślę nad HP W2408H, skierowałem się potem ku W2488H z racji osobnego DVI i HDMI (kiedyś PS3 wpadnie), ale widząc, że za cenę W2488H można mieć ww. Iiyamę 26", która punktuje gwarancją producenta '0 bad pixeli', zacząłem myśleć również o niej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Dobra, to może ktoś mnie oświeci: Jeżeli siedząc u znajomego na HP W2207H podpiętym analogowo dołączonym kablem d-sub (do 88GTS 640MB) wyświetlający pulpit natywnie (a gry niekoniecznie) nie zauważyłem nic co by mi przeszkadzało, denerwowało itd. A i obraz bardziej mi się podobał niż ten, który widzę/widziałem na dwóch różnych crt będących w domu. To mam sobie odpuścić sobie 24-26" TN? Bo właśnie myślę nad HP W2408H, skierowałem się potem ku W2488H z racji osobnego DVI i HDMI (kiedyś PS3 wpadnie), ale widząc, że za cenę W2488H można mieć ww. Iiyamę 26", która punktuje gwarancją producenta '0 bad pixeli', zacząłem myśleć również o niej... No przecież sam sobie odpowiedziałeś. Skoro wyświetlany obraz Ci sie podobał i kąty nie wiercą Ci dziury w głowie to bierz. Dodatkowy plus to to, że masz duży wybór monitorów na tej matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Wolę się upewnić ;) Bo dla mnie te ~1300-1500zł to spora kwota... Gdyby nie fakt, że 22" będzie poprostu za małe to bym może i myślał nad siakimś S-IPS czy innym cudem 22" w tej cenie... Ale widząc 22" u znajomego stwierdzam, że u mnie byłoby to o te 2" za małe... Aczkolwiek jestem świadomy, że z natywną 1920 będzie ciężko czasem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liptonti Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 mozecie powiedziec jak na takim np Samsung T260HD bedzie sie ogladac cyfre w hd ? lub inna stacje w HD do tego radek 4870 tez z hdmi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Tak czytam temat 26" z racji dużej plamki tych monitorów (większej niż 22") i myślę, że z metr od głowy matryca moze stać, żeby się dało wszystkie szczegóły oglądać. I w sumie z naszej rozmowy wywnioskowalem że najtańsze z tych w miarę dobrych monitorów to IIYAMA ProLite E2607WS i Samsung SM2693HM, ale nie wiecie, ktory bylby lepszy, jeżeli HDMi nie jest zaletą? Ogolnie mam dwuletniego, taniego, lekko syfiastego BenQ i mysle, ze teraz to monitory mogą byc tylko lepsze. Wiecie jak z czasem reakci? Nie ma snuzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Tak czytam temat 26" z racji dużej plamki tych monitorów (większej niż 22") i myślę, że z metr od głowy matryca moze stać, żeby się dało wszystkie szczegóły oglądać. I w sumie z naszej rozmowy wywnioskowalem że najtańsze z tych w miarę dobrych monitorów to IIYAMA ProLite E2607WS i Samsung SM2693HM, ale nie wiecie, ktory bylby lepszy, jeżeli HDMi nie jest zaletą? Ogolnie mam dwuletniego, taniego, lekko syfiastego BenQ i mysle, ze teraz to monitory mogą byc tylko lepsze. Wiecie jak z czasem reakci? Nie ma snuzenia? Na monitorach TN 2ms praktycznie nie ma. Na SPVA/IPS jeszcze troche jest ale bez przesady, jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Hm Samsung SM2693HM oraz SMT260 mają czas 5 ms, zaś IIYama ProLite E2607WS na 2 ms. Myślicie, że ten ostatni realnie jest naprawde ponad dwa razy szybszy? Bo ich ceny są podobne - IIYAMA jest tańsza od SM2693HM. Wcześniej ktoś pisał, że SM2693HM sprawdza się w grach całkiem nieźle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 http://digitalo.pl/product_info.php?products_id=2757 Hanns 28.. ktoś skomentuje ?:> nie wiem co tam jest ale chyba nie tnka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 http://digitalo.pl/product_info.php?products_id=2757 Hanns 28.. ktoś skomentuje ?:> nie wiem co tam jest ale chyba nie tnka No jednak TN: TN Film HSD280MUW1-A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitero Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam, od kilku dni posiadam monitor iiyama E2607WS i naprawdę jestem zadowolony. Moim zdaniem, dla osoby której matryca TN w zupełności wystarcza, jest to bardzo dobry wybór (stosunek parametrów do ceny). Nie mam porównania z innymi monitorami 26" dlatego też nie będę pisał, że ten monitor jest na pewno lepszy/gorszy od monitorów innych marek. Dość długo przeglądałem w necie różne oferty i opinie dotyczące monitorów 26"... no i w końcu trzeba było podjąć jakąś decyzję - padło na ten monitor. Dla zainteresowanych tym modelem polecam poczytać: Nowe monitory iiyama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Tez bym ta iiyame 26" wciagnal ale jej cena byla o 30euro wyzsza niz samsunga t260, wiec padlo na samsunga. Samsung t260 jest ok do filmow i gierek wsam raz i ogladanie zdjec tez ladnie wyglada :wink: Beznadziejnie jest rozwiazany hub usb, schowany jest z tylu za maskownica. Dziwnie bo dostep jest nijaki i to mija sie z celem. Niezaciekawa jest tez podstawka tego ekranu. Troche za malo stabilna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitero Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) iiyama nie posiada portów usb (szkoda, ale to nie było dla mnie zbyt ważne) - chociaż z opisu nezza wynika, że w tym samsungu schowane są za maskownicą - takie rozwiązanie to dla mnie totalna bzdura! nezza... nie wiem jakim cudem ten samsung był droższy, skoro od dłuższego czasu cena samsunga jest o około 100zł wyższa od iiyamy... w porównaniu do poprzedniego LCD Asusa 19" muszę stwierdzić, że ten monitor jest naprawdę dobry (obraz lepszy niż w Asusie). Przed zakupem miałem obawy co do marki iiyama, ale teraz muszę stwierdzić, że te monitory są naprawdę solidnie wykonane a matryca jest bez zastrzeżeń (jak na razie :wink: ), podstawa stabilna i głośniki (2x5W) dają czysty i wyraźny dźwięk. Edytowane 11 Listopada 2008 przez pitero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Pitero ja t260 kupowalem z pixmani za 440e a iiyama stala ok 260 to bylo 2 tygodnie temu. Dzisiaj patrzylem i kurcze ta iiyama kosztuje 400e i dzisiaj wzial bym ta iiyame. Ps. Tak w tym watku bylo poruszane o tych patrycach, ze teraz w tym samsungu to skupiam sie na wadach tej matrycy :angry: A juz widze ich troche, jak byscie tyle nie pisali o tych sips itd, to bym pewnie tego nie widzial hehe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak w tym watku bylo poruszane o tych patrycach, ze teraz w tym samsungu to skupiam sie na wadach tej matrycy :angry: A juz widze ich troche, jak byscie tyle nie pisali o tych sips itd, to bym pewnie tego nie widzial hehe :D Czasami lepiej nie wiedzieć. :lol2: Nie no żartuję, lepiej wiedzieć o potencjalnych problemach i uniknąć przyszłych rozczarowań. PS. A mówiłem żeby brać na SIPS :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Apropo iiyama E2607WS to jak zdemontować nóżkę bo poodkręcałem te srebrne śruby od niej ale jakoś nie chce się ruszyć a nie chcę jej połamać bo może się jeszcze przydać ta nóżka. Monitor wisi ale ta nóżka nie wygląda zbyt estetycznie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Dylemat - zdecydowalem sie jednak na 26 cali Samsung 2693HM Samsung T260HD iiyama E2607WS Ktory z tych modeli bedzie Najlepszy ? zastanawiam sie jaka jest roznica miedzy tymi samsungami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 akurat na kąty w poziomie przy TN juz od dawna nie ma co narzekac bo sa bardzo duże - 160 na relaksie niestety w pionie juz jest bardzo zle :) wiec jak ktos sobie z wyrka oglada i nie moze za bardzo monitora pochylic to bedzie z deka zawiedziony w razie co mamy coraz tansze tv 32 cale full hd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Samsung 2693HM posiadam 24'' ten sam model , polecam :) neo2006a - dajesz rade na tym kontrascie?? BO mi by chyba oczy wypalilo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 neo2006a - dajesz rade na tym kontrascie?? BO mi by chyba oczy wypalilo :DKontrast zwykle nie jest problemem ... tylko raczej "kilkusetcandelowa" jasność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JaGu83 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 A może taki LG LCD 26" W2600HP-BF - http://maxcomp.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=8703 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Rozwazam kupno wlasnie tego monitorka - bo spoko ma parametry jednak swoje tez kosztuje ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 A może taki LG LCD 26" W2600HP-BF - 3211434[/snapback] Rozwazam kupno wlasnie tego monitorka - bo spoko ma parametry jednak swoje tez kosztuje ;-) Minimalna jasność 170 cd/m2, brzydki banding w pierwszej rewizji. Test na prad.de, można się zapoznać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Ja od 3 miesięcy używam iiyamy E2607WS i jestem zadowolony - nie żałuję wydania 1350zł na ten LCD; Jako porównanie mam jedynie HP W2207H od znajomego, nie wmawiałem sobie, że zauważę input lag'a i inne magiczne cusie (o których człowiek nie wiedział dopóki nie zaczął czytać o lcd na forum); Bad'ów nie ma, nie widzę smużenia, kolory dla mnie znośne (po przesiadce ze starego CRT Samsunga, gdzie nic nie pomagało i czarny to czarny a szary to czarny...); A i 26" powoli przestaje wystarczać :E.... A jak mam siedzieć na czymś mniejszym (w szkole np. -> 17" CRT/LCD)... brr; Edytowane 3 Lutego 2009 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 iiyama E2607WS - to spoko model charakteryzuje sie praktycznie brakiem imput laga oraz najszybsza matryca z TNek z dopalaczem (realny czas to ok 8ms) odwzorowanie koorow rowniez na b.wysokim poziomie no i gwarancja na Bady podobnie jak u LG Natomiast bardzo duzym minusem jest brak wysokosci regulacji monitora - co przy takich rozmiarach moze byc przydatne Nie posiada rowiez pivota (chodz ja osobiscie z tego nie kozystam) Najwiekszym natomiast minusem jesto obecna cena - najtaniej to ok 1530 zl ;/ Dla mnie Number Uno na TN - jest SM 2493HM/2693HM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Witam, ja z kolei mam swojego w pełni działającego LG Flatron T910BU o bardzo przyzwoitym wyglądzie (z perspektywy osoby siedzącej przy monitorze wygląda jak LCD). Niestety miałem remont i wszystko było by cacy gdyby nie te ok 50cm wystające z tyłu :/ Szkoda bo stary monitorek mnie ani razu nie zawiódł, obraz bardzo dobry a jego oceny bardzo wysokie ale niestety zajmuje mi pol biurka i to go dyskwalifikuje. Uzywam go od grudnia 2003 a przyzwyczajenie robi swoje, tak więc nie chciał bym się zszokować po przesiadce na LCD. Mam pytanie czy jest mozliwosc ze uzyskam lepszy obraz na LCD od mojego starego flatrona, a jezeli tak to czy zmieszcze się w budżecie 2 tys, max 2200zł? wymagania to 22-24 cale, full hd + hdmi pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2009 przez Rafal2!omu$$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...