Skocz do zawartości
TigerA1

Jaki Zasilacz Do Tego Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na to że mój BeQuiet niedomaga (cały zestaw sig), karta "podobno" wymaga zasołki 500 wat lub więcej. Efekt jest taki że gdy podłączyłem kolejny kabel (molex) i do niego wiatrak 12 cm z obudowy to mam ewidentny brak prądu, monitor nir dostaje sygnału albo arty w grach na całym ekranie. Po odłączeniu wszystko ok.

Chcę koniecznie zasilacz modularny i skłaniam się do yesico silent cool 560

Chyba ze macie jakieś inne sugestie, preferowana cisza, wydajność oraz cena oscylująca wokół 300 pln.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAGAN TG600-BZ

Wygląda na to że mój BeQuiet niedomaga (cały zestaw sig), karta "podobno" wymaga zasołki 500 wat lub więcej. Efekt jest taki że gdy podłączyłem kolejny kabel (molex) i do niego wiatrak 12 cm z obudowy to mam ewidentny brak prądu, monitor nir dostaje sygnału albo arty w grach na całym ekranie. Po odłączeniu wszystko ok.

Chyba ze macie jakieś inne sugestie, preferowana cisza, wydajność oraz cena oscylująca wokół 300 pln.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

Wystarczy Ci Tagan TG500-BZ Piperock. Załatwie Ci go za jakieś 325PLN + wysyłka (PW)

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że mój BeQuiet niedomaga (cały zestaw sig), karta "podobno" wymaga zasołki 500 wat lub więcej.

A może sformułować to zapytanie w ten sposób "zasilacz 450W nie wystarcza do mojego zestawu ..." ?

Karta grafiki potrzebuje więcej mocy i potrzeba mocniejszego zasilacza ...

Jakoś tak niezbyt zręcznie sformułowałeś że "be quiet! nie daje rady ..." :-)

Mocniejszy be quiet! by dał pewnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy rozumieć, że bez tego jednego wiatraka 12cm wszystko działa a po jego podłączeniu już nie? Nie żartuj sobie. Jeden wiatrak to 2-3W mocy. Poza tym taki konfig spokojnie pociągnie zasilacz 450W, a tym bardziej ten BQ. Na pewno przyczyną nie jest fakt, że zasilacz ma "tylko" 450W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy Ci Tagan TG500-BZ Piperock. Załatwie Ci go za jakieś 325PLN + wysyłka (PW)

Tego typu oferty w dziale innym niż Sprzedam są karane. Poczytaj regulamin i na drugi raz będziesz pamiętał o tym. Jak chcesz coś sprzedawać, cokolwiek, zapraszam do działu SPRZEDAM.

DO autora tekstu. Twój konfig nie powinien obciążyć w 90% tego zasilacza. Możesz kupić wyższy model oczywiście z większym zapasem by osiągać maksymalne obciążenie na poziomie 70-75% mocy znamionowej zasilacza. Osiągasz wtedy bardzo dobry współczynnik sprawności zasilacza, kontroler obrotów nie rozkręca wentylatora na max obrotów a tobie zostaje jeszcze margines jak będziesz chciał coś podkręcić lub zmienić na bardziej prądożerne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciche i stabilne sa Enermaxy np Enermax Modu82+ EMD525AWT ~ 410zl, poza tym godne polecenia beda rowniez be quiet! Dark Power P7-PRO 550W ~370zl oraz corsair ktory ma bardzo mocna linie 12v niestety nie modularny Corsair CMPSU-550VXEU 550W ~ 270zl. Z czystym sumieniem, popierajac wlasnym doswiadczeniem polecam Enermaxa Modu82+ i Corsaira.

Niemniej jednak podlaczenie wentylatora nie ma szans spowodowac ze zasilacz bedzie mial za malo mocy. Taki problem wystepowalby i bez niego chwilami.

Spróbuj inny wentylator oraz pusc jednoczesnie furmark dla karty graficznej oraz prime'a priorytet 9 lub occt dla cpu i sprawdz jak zachowa sie wtedy komputer.

Edytowane przez zala666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupno nowego zasilacza było by wyrzucaniem pieniędzy ...

BQ 450 PRO z palcem w nosie ciągnie takie zestawy ...

poszukaj lepiej czy nie masz czegoś źle podpiętego - podociskaj wszystko.

sprubuj wsadzić inna grafe do kompa i zobacz czy będzie to samo ...

może masz walniętą grafe, ram, płytę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro moj fortron 350 ciagnie zestaw z sygnaturki (w tym CPU VCORE w biosie aktualnie ~1.6V@~3500mhz, ramy 2.2V, 7 wentylów 120mm, 4850@660/2500 - orthos prio9 i gry 100% stable) to wnioskiem jest ze ta karta nie wymaga zasilacza 500watt+ a dobry 450w powinien sobie z twoim pc poradzic bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że mój BeQuiet niedomaga (cały zestaw sig), karta "podobno" wymaga zasołki 500 wat lub więcej.

Teoria z wentylatorem zostala juz obalona. Od siebie, aby zwalczac manie watow, dodam, iz ledwie wentylowany (Noctua@500-600rpm) Chieftec GPS-400AA-101A, ktory ma od tego BeQuieta - 70W mniej na lini +12 ciagnie:

e8400@4GHz

foxconn p35a-s

gf 8800gtx @ 600/2000

4x 2gb ddr2@900MHz

4x Seagate 80gb (raid 0)

1x Samsung 1tb

xfi + jakies bambetle na usb

Nadmienie jedynie, ze mam go juz od ponad dwoch lat, wiec przy 'TAKIM' obciazeniu, przez lata pracujac pry 'GRANICACH MOZLIWOSCI' stracil przeciez na sprawnosci ;)

ile zatem pobiera moj zestaw ? 250w ? - pewnie tak jednak przy sztucznym obciazaniu komputera specjalnie do tego przygotowanymi programami (kilkoma na raz)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, kiedy wkładam XFX 7900GT wszystko jest super ok, jak włożę sonica napięcie +12 spada do 11.93 a po włączeniu gry 11,87 (przy 7900 idle 11.99 stress 11,96) mam 3xhdd i 4 x 1gb ram, wiem że wiatraki dużo nie biorą ale ... coś jest nie tak.

Jak poodpinam wiatraki względnie dobrze chodzi choć napięcia są niskie (nie mierzone miernikiem !) jak podepnę wiatraki zaczyna się to o czym pisałem na wstępie. Wiem że to dobra zasiłka ale nie ciągnie niestety zestawu.

Kable są dobrze podpięte, wszystko siedzi mocno i solidnie.

Na płytę idzie dedykowane 8 pin (próbowałem 4 pin-niestety jest to samo)

Do karty idzie dedykowane 8 pin (bezpośrednio z zasilacza)

Miałem teraz przez 2 dni BQ Dark Power P7 Pro 550w i ? :) [gluteus maximus], było jeszcze gorzej, podejrzewam że zasiłka padnięta, napięcia jeszcze gorsze niż na mojej 450-tce. (może pada jak moja poprzednia 450-tka)

Generalnie postaram się sprawdzić zestaw z dobrą 550 BQ ale najpierw włożę kartę 9600 i zobaczymy co będzie, a moją kartę zapuszczę u kumpla, który ma chifa 450 tego 101. Może coś się wyjaśni.

BTW nikomu nic nie wmawiam, jedynie opisałem problem i zadałem pytanie ! więc zwykłe sugestie wystarczą.

Gdybym tego nie widział to bym ie uwierzył ale niestety tak jest, jeden wiatrak więcej i nie mam obrazu z karty (czarny monitor, mryganie) oczywiście nie natychmiast, za to natychmiast ustępuje jak odłączę wiatrak z bocznej ścianki (wiatrak sprawdzony, nie jest uszkodzony, nie robi zwarcia ani nic innego)

mój konfig dokładnie:

mobo: ASUS P5Q Deluxe

cpu: E8400@4050Mhz 1.25v (bios-1,22) + auras (fan 12 cm +led)

ram: 4x1gb kingstone HyperX 1066@1081 (2,2v)

hdd: 2x160 Gb, 1x120Gb

gpu: HD4850 sonic 512

fans: 2x14 cm led, 1x8cm, 1x14cm (żeby komp działał odpięte są wszystkie wiatraki prócz cpu i 80mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi