MantisGhost Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 WItam jak stoja sprawy na dzien dzisiejszy z ubuntu x64 ? szybszy od 32 ?? lepszy ? wszystko na nim chodzi ? ma dobre wsparcie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Napisze po krotce - dziala [; Jako bonusowy system zeby czasem cos tam pogrzebac w wolnej chwili nie zauwazylem "przyrostu predkosci" wzgledem 32bitow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 czyli sie nie oplaca instalowac :/ zal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 czyli sie nie oplaca instalowac :/ zal Tego nie napisalem. Byc moze wzgledem 32bitow w minimalnym obciazeniu nie widze roznicy. Gdyby siegnac po zadania zjadajace 95% procesora i pamieci zysk z 64bit moglby pokazac pazurki. Ktos gdzies w necie pewnie umiescil rozsadne porownianie miedzy wersjami ostatniego Ubuntu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 tak pytanie tylko jak chodza wsyzstkie progsy na 64 cy bez problemu tak jak na 32 czy wine dzial poprawnie cedega itp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Nie działa, bo ani wine, ani cedega nie ma 64 bitowej wersji, a skonfigurowac systemu do ich obsługi i tak nie bedziesz potrafił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Nie działa, bo ani wine, ani cedega nie ma 64 bitowej wersji, a skonfigurowac systemu do ich obsługi i tak nie bedziesz potrafił. faktycznie no to szkoda strasznie bo te procesory x64 to sie marnuja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Nie działa, bo ani wine, ani cedega nie ma 64 bitowej wersji, a skonfigurowac systemu do ich obsługi i tak nie bedziesz potrafił.To dlaczego mi WINE działa na systemie 64 bitowym? ;) Zacznijmy od tego... ile masz ramu? do czego komputer będziesz wykorzystywać? Jeśli chodzi o Ubuntu 64 bitowe to jest sens instalować wtedy gdy: - masz więcej niż 4GB pamięci - konwertujesz często filmy - zajmujesz się zaawansowaną odróbką graficzną - kompresujesz pliki Jednym słowem opłaca się instalować 64 bitowy system gdy wykorzystujesz komputer do dużej mocy obliczeniowej, w innym przypadku nie ma sensu. W codziennym użytkowaniu komputera nie zauważysz różnicy pomiędzy 32 bit a 64 bit, ponieważ do takich zastosowań jak oglądanie filmów, surfowanie po necie, słuchanie muzy itd. system 32 bitowy będzie aż "hoho". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 To dlaczego mi WINE działa na systemie 64 bitowym?A skąd ja mam wiedziec jaką masz dystrybucje? Jak masz dystrybucje zawierającą komplet 32bitowych bibliotek to moze działac. Ubuntu takich bibliotek w standardzie nie zawiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 (edytowane) Owszem, standardowo ich nie ma, ale jak instalujesz WINE przy okazji pobiera wszystkie potrzebne biblioteki niezbędne do poprawnego działania. Jeśli 32 bitowe będą potrzebne, również je pobierze i zainstaluje :). Edytowane 25 Października 2008 przez atsiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 A próbowałes uruchamiac inne 32 bitowe programy? Bo ostatnio jak sprawdzalem to tak prosto sie nie dało. Jak wyjdzie 8.10 to się pobawie, widocznie musiało sie ostatnio cos zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Tzn jedne uruchamia się łatwo, drugie już nie... Są takie programy gdzie twórcy zadbali o prostą instalację, są też takie programy gdzie trzeba nieźle napocić się aby uruchomić program... niech brakuje głupiego dowiązania do biblioteki 64 bitowej i już możesz stracić sporo czasu zanim poradzisz sobie, no chyba, że Google pomoże... Zwykle 32 bitowe programy instaluję tak: sudo dpkg -i --force-architecture nazwa_programu_i386.deb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Z wine rzeczywiscie zainstalowałem i działa. Kiedys sie tak nie dało. Z innymi programami juz tak wesoło nie jest, ale własnie od czego mamy google. W koncu to linux i czasem trzeba poswiecic kilka godzin :) na szukanie tego co potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Ja na dzień dzisiejszy jestem w stanie używać Ubuntu bez Google, ;) ponieważ działa od razu tak jak trzeba. Doinstalować muszę dodatkowe pakiety (flash, kodeki), sterownik nvidia i tyle. O wiele szybciej i o wiele łatwiej niż na Windowsie. :) Często można powiedzieć, że Linux jest łatwiejszy od popularnych okienek. Co do 64 bit to już może być trudniej ale nie musi, ponieważ kolosalnej różnicy pomiędzy Ubuntu 32 i 64 bit już nie ma. Odpowiedź jest prosta jeśli wykorzystujesz dużą moc obliczeniową to warto pomęczyć się wersją 64 bitową, jeśli komputer ma służyć do prostych czynności lepiej sięgnąć po Ubuntu 32 bitowe. Skoro nie widać różnicy w codziennym użytkowaniu to po co komplikować sobie życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 ubu 64bitowe działa szybciej ;) Przynajmniej u mnie, przy renderowaniu w blenderze. A 32bitowe programy można chyba uruchamiać wpisując linux32 przed nazwą polecenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Ponieważ wykorzystuje dużą moc obliczeniową procesora, w takich sprawach system 64 bitowy spisuje się lepiej niż 32 bitowy. Tak normalnie to nie zauważysz różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 niedawno było na linux.pl: http://linux.pl/?id=news&show=5117&kom=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 ... Jeśli chodzi o Ubuntu 64 bitowe to jest sens instalować wtedy gdy: - masz więcej niż 4GB pamięci ... Ja mam 32 bitowy i 4GB ramu, widzi wszystko, trzeba tylko uzywac jadra linux-2.6.xx-server Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...