Jurek9491 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Witam Wiem, że temat był już poruszany, jednak nie doszukałem się konkretnej odpowiedzi, więc tak: Mam system windows vista 64bit i 4GB pamięci RAM. Zastanawiam się jaki rozmiar powinien mieć mój pagefile, a może całkowicie go wyłączyć ??? Proszę o poradę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 odpowiedni rozmiar to 0 - jak ci sie kiedys wysypie to ustaw z 512mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Nieco podpinając się pod temat, mój kolega ma Vista + 2GB DDR2. Co polecacie zrobić z plikiem wymiany? Na osobnej partycji, ale jaki rozmiar? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Ja mam dwukrotność pamięci RAM. Wyłącznie pliku wymiany to głupota. Edytowane 8 Listopada 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Eee, czyli masz 8GB pliku wymiany? :huh: Sorry ale to chyba też już chyba delikatnie trąci głupotą. Po co tyle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Ja mam dwukrotność pamięci RAM. Wyłącznie pliku wymiany to głupota.Za to ustawianie 2x ram to juz czysty debilizm... Nie ma sensu ustawiac wiecej niz 100-500MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) drogi kolego rozmiar pliku wymiany, to jest bardzo indywidualna sprawa, jest jednak bardzo prosty sposób, by to sprawdzić, pomoże ci w tym taki oto skrypt, który należy wkleić do notatnika i zapisać np jako PLIK WYMIANY.vbs albo kotlet mielony.vbs ;) Uruchomisz rano kompa i pracuj na nim bez resetu cały dzień i rób wszystko, np graj, pracuj, konwertuj, oglądaj filmy ,przegladaj net itp itd.. pod wieczór kliknij na w.w wykonany pliczek i pokaze on Tobie lokalizację pliku wymiany, jego rozmiar i aktualne wykorzystanie oraz jakie było najwyższe jego wykorzystanie przez cały dzień .. i tym prostym sposobem odzyskasz sporo miejsca, bo tak na oko szacujac jak masz 4 GB ramu to plik wymiany wystarczy około 400 Mb.. nie zalecam raczej go wyłączać nawet jezeli byś miał 16 GB... a oto i skrypt strComputer = "."Set objWMIService = GetObject("winmgmts:" _& "{impersonationLevel=impersonate}!\\" & strComputer & "\root\cimv2")Set colPageFiles = objWMIService.ExecQuery("Select * from Win32_PageFileUsage")For Each objPageFile in colPageFilesWscript.Echo "Lokalizacja: " & objPageFile.NameWscript.Echo "Rozmiar początkowy: " & objPageFile.AllocatedBaseSizeWscript.Echo "Aktualne wykorzystanie: " & objPageFile.CurrentUsageWscript.Echo "Najwyższe wykorzystanie: " & objPageFile.PeakUsageNext jezeli po wklejeniu do notatnika powstaną przerwy pomiędzy wierszami usuń je koniecznie bo inaczej skrypt nie zadziała.. i jesteś do przodu bo nie musisz już się więcej pytać "znawców" ale poradzisz sobie sam ;) Pozdrawiam Edytowane 9 Listopada 2008 przez IbanezRG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Ja mam dwukrotność pamięci RAM. Wyłącznie pliku wymiany to głupota. :-| Powiedz mi gdzie musisz wykorzystac 12GB pamieci w programach uzytkowych na normalnego czlowieka? Bo na razie jedyna glupota ktora widze to w Twoim wykonaniu. Moze sie nie orientuje ale >2GB na proces to juz musi byc konkretny projekt w aplikacji graficznej czy video... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek9491 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jednak szczególne podziękowania dla IbanezRG za podany skrypt, który bardzo mi pomógł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 W sumie to nie zwracałem szczególnej uwagi na rozmiar pliku. Ale system nie korzysta z niego więc ustawiłem 500mb. Sorry za zamieszanie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...