Skocz do zawartości
Jurek9491

Plik Wymiany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że temat był już poruszany, jednak nie doszukałem się konkretnej odpowiedzi, więc tak:

Mam system windows vista 64bit i 4GB pamięci RAM. Zastanawiam się jaki rozmiar powinien mieć mój pagefile, a może całkowicie go wyłączyć ???

Proszę o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogi kolego rozmiar pliku wymiany, to jest bardzo indywidualna sprawa, jest jednak bardzo prosty sposób, by to sprawdzić, pomoże ci w tym taki oto skrypt, który należy wkleić do notatnika i zapisać np jako PLIK WYMIANY.vbs albo kotlet mielony.vbs ;)

Uruchomisz rano kompa i pracuj na nim bez resetu cały dzień i rób wszystko, np graj, pracuj, konwertuj, oglądaj filmy ,przegladaj net itp itd.. pod wieczór kliknij na w.w wykonany pliczek i pokaze on Tobie lokalizację pliku wymiany, jego rozmiar i aktualne wykorzystanie oraz jakie było najwyższe jego wykorzystanie przez cały dzień .. i tym prostym sposobem odzyskasz sporo miejsca, bo tak na oko szacujac jak masz 4 GB ramu to plik wymiany wystarczy około 400 Mb.. nie zalecam raczej go wyłączać nawet jezeli byś miał 16 GB... a oto i skrypt

strComputer = "."Set objWMIService = GetObject("winmgmts:" _& "{impersonationLevel=impersonate}!\\" & strComputer & "\root\cimv2")Set colPageFiles = objWMIService.ExecQuery("Select * from Win32_PageFileUsage")For Each objPageFile in colPageFilesWscript.Echo "Lokalizacja: " & objPageFile.NameWscript.Echo "Rozmiar początkowy: " & objPageFile.AllocatedBaseSizeWscript.Echo "Aktualne wykorzystanie: " & objPageFile.CurrentUsageWscript.Echo "Najwyższe wykorzystanie: " & objPageFile.PeakUsageNext

jezeli po wklejeniu do notatnika powstaną przerwy pomiędzy wierszami usuń je koniecznie bo inaczej skrypt nie zadziała..

i jesteś do przodu bo nie musisz już się więcej pytać "znawców" ale poradzisz sobie sam ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez IbanezRG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwukrotność pamięci RAM. Wyłącznie pliku wymiany to głupota.

:-|

Powiedz mi gdzie musisz wykorzystac 12GB pamieci w programach uzytkowych na normalnego czlowieka? Bo na razie jedyna glupota ktora widze to w Twoim wykonaniu. Moze sie nie orientuje ale >2GB na proces to juz musi byc konkretny projekt w aplikacji graficznej czy video...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi