Skocz do zawartości
redlum

Energooszczegna Konfiguracja

Rekomendowane odpowiedzi

Składam kompa pod serwer mysql. Serwer raczej będzie mało obciążony i głównie co mnie interesuje to aby mało ciągnął WAT. Wyliczyłem sobie ze różnica 50W to jest 438kWh w skali roku (a wiec ok 220zł). Myślałem nad kupnem 45W procka - Athlona 4050e do tego płytę główna Gigabyte MA74GM-S2H. Czy jest coś bardziej energooszczędnego w podobnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli na wydajnosci Ci nie zalezy a na malym poborze pradu to moze warto sie zainteresowac procesorem intel atom 230 (1-rdzeniowy) lub 330 (2 rdzenie)?;>

na jednym z portali widzialem ze desktop z atomem pobiera mniej niz 50w - caly komputer!

plyty z atomem:

Intel 945GCLF <z atomem 230

Intel D945GCLF2 <z atomem 330

nie wiem czy sa juz inne ale te na szybko znalazlem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy tego kompa będziesz potem rozbudowywał, czy używał do czegoś innego, ale może zastanów się nad laptopem? jakiś prosty z dual core czy nawet core2 duo i integrą intela nie zuzyje więcej niż 50W (i to z włączonym wifi i ekranem, a to przecież można włączyć kiedy nie jest potrzebne - moja potwora ma zasilacz 65W a przecież w czasie działania ładuje jeszcze baterię i zasila kilka urządzeń USB). Do tego masz w zestawie monitor, klawiaturę i BATERIĘ, a dla każdego serwera takie zapasowe zasilanie może być na wagę złota..

Ale to tylko takie moje przemyślenia.. w końcu pc da się złożyć taniej, wydajniej itp.. wszystko zależy od konkretnych potrzeb i planów na przyszlośc..

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kompromis wydajnosciowo pradowy. Taki celeron e1200 ma wydajnosc o 75% wieksza od atoma 330. A pobor pradu gora wiekszy o 20w przy pracy na max opciazeniu, przy srednim wykorzystaniu mozna mowic ze platforma ciagnelaby z 10w wiecej. Do tego jeszcze jakas plyta z tych nowych energoszczednych gigabyte Ep31 i bedzie mily zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składam kompa pod serwer mysql. Serwer raczej będzie mało obciążony i głównie co mnie interesuje to aby mało ciągnął WAT. Wyliczyłem sobie ze różnica 50W to jest 438kWh w skali roku (a wiec ok 220zł). Myślałem nad kupnem 45W procka - Athlona 4050e do tego płytę główna Gigabyte MA74GM-S2H. Czy jest coś bardziej energooszczędnego w podobnej cenie?

Jakiś stary laptop lub blaszak może okazać się bardziej energooszczędny od nowych konstrukcji :)

Istotne jest jakiej mocy obliczeniowej potrzeba.

Najważniejsze poza poborem prądu przez CPU są sprawność zasilacza i sprawność zasilania na płycie głównej.

Na tej stronce znajdziesz różne przykładowe konfiguracje i pomiary poboru prądu.

http://www.silentpcreview.com/article859-page5.html

MA74GM-S2H jest bardzo oszczędna ale przy dużych obciążeniach CPU przykładowo M3A78 Pro jest oszczędniejsza

ze względu na większą sprawność zasilania CPU na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i w ogóle jeśli zostajemy przy standardowych pc to nie żadne atomy czy celerony, tylko brać athlona i platformę od AMD, która jest wydajniejsza (prądowo) od większości pomysłów intela, a atoma bije na głowę wydajnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w piwnicy starego kompa - Athlona 1700+, płyta na nforce2,grafa GF5200 - jak myślicie ile coś takiego może ciągnąć?

PS na tomshardwarecom (http://www.tomshardware.com/reviews/Atom-Athlon-Efficient,1997-5.html) znalazłem porównanie Athlona 2000+ 8W (praktycznie niedostępny w Polsce), Atoma 230. Przy okazji porównywali do paru innych oszczędnych platform. W idle Atlon 4850E z płyta Gigabyte GA-MA78GM-S2H ciągnie 44.8W (przy 38.8W athlona 2000+ i 40.5W Atoma 230). Gorzej już wypada to w stresie 93.5W (przy 41.9W Athlona 2000+ i 44.2W Atoma). Pomimo tego chyba będę brać właśnie tego 45W Athlona. Tylko się zastanawiam czy płytę brać na 74G czy 78G? Ktoś może gdzieś znalazł porównanie zapotrzebowania na energie tych dwóch chipsetów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat ten mi jest dobrze znany gdyz niecałe 2-3 tygodnie temu stanołem przed tym samym wyborem i dobrze sie w sprawie rozpoznałem. Ja potrzebowałem kompa do pracy 24/7 (download) do www, czasem filmów i muzyki, czyli z karty graficznej osobnej mogłem zrezygnowac gdyz te dzisiejsze sa na tyle wydajne że sobie radzą z filmikami i przy tym mało prądu pobieraja a przy osobnej karcie graficznej to sporo idzie, osobiście pomimo wielu lat na Intelu przesiadłem sie na kompromis wydajności i poboru pradu czyli na AMD 4850E oraz płytke Gigabyte na AMD 780, zdecydowałem sie na ten konfig gdyz zalezało mi na małym zuzyciu pradu ale tez niechciałem rezygnowac z rozsądnej wydajności i z jako takiej karty graficznej a na AMD 780 siedzi Radek 3200 który wszytskie integry w tyle zostawia no moze poza nowym GeForcem 9300 zintegrowanym ale ten duzo droższy a i nie dużo wydajniejszy.

Spoglądałem na szerego testów w necie, polecam recenzje chipsetów na pclab.pl tam masz testy poboru mozcy i mysle że AMD zrobiło najlepszą konfigurację w tej kwestii.

Jest oczywiście Intel ATOM ale jak ostatnio czytałem testy to nie zachwyca a i te pare W milionerów z nas niezrobi.

Najważniejsze aby wyzbyć sie osobnej karty graficznej i już duże oszczedności.

Warto tez zasiłek z certyfikatem 80 plus, weszły dobre be quiety tańsze od straight power a sa naprawe według zapowiedzi niezłe a zasilacz w kompie to moim zdaniem podstawa.

A tak na marginesie podłaczał ktoś kiedyś integre AMD 780 czyli Radka 3200 do monitora 22 calowego? czy wielkość ekranu bedzie tu miała wpływ na jakość obrazu np. w porównaniu z 19 calowym ekranikiem?

Ponieważ stanołem przed wyzwaniem kupna właśnie do Radka 3200 monitora i do tej pory miałem 19 która niestety padła a 22 calowe przyzwoite TNki juz są w rozsądnej cenie, wiec jak myślicie brac 22 czy 19?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość eknanu nie powinna mieć żadnego wpływu na jakość wyświetlanego obrazu, będzie tak samo dobry jak na normalnych kartach. Pod integre możesz podłączyć te same wyświetlacze co pod kartę zewnętrzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko chodzi mi o to czy np. jeśłi podłączam monitorek przez kabel DVI to będzie on tak samo dobry jak podłączony do karty zewnętrznej niezintegrowanej czy gorszy na wyjściu cyfrowym?

Niby wyjście cyfrowe jest bezstratne i niby Radeony wyświetlaja ładny ostry obraz ale czy będa różnica na miedzy zewnętrznymi a integrami?

Osobne karty mają swoje laminaty, swoje sekcje zasilania itp a integra wszytsko na płycie głównej, blisko gniazda procka, sekcji zasilania czy to nie wpływa jakoś na jakosc obrazu?

Tak mnie to troche zastanawia niechciałbym mieć jakis dziwnych rozmazań na monitorze, z drugiej jednak strony np. Apple montuje w tych swoich małych MAcach integry Intela i to te starsze GMA 950 podajże i one są podłączane do 23 calowego monitora i daja rade, wiec chyba jakoś to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam u siebie widze wyrazna roznice ;) Integre mam w lapku - gma 950 i juz przy 1600x1200 daje sie odczuc, ze to wlasnie integra. Moze byc to spowodowane tym, ze lapek ma tylko wyjscie vga a z tego co sie orientuje do wyzszych rozdzialek lepiej miec dvi albo hdmi. Oczywiscie na gma nie dalo sie ustawic 1920x1200 - 1600x1200 to byl max. Sprawdzane na monitorku benq fp241 vw (24 cale, full hd).

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wrócić do tematu enerogooszczędnego kompa do pobierania ;)

Obecnie złożyłem sobie ze starych posiadanych części dureń 1200+płyta ecs k7s5a +512ramu ddr do tego jakiś tam zasilacz 250W z wymienionym wentylem na ystecha żeby było cicho +dysk hitachi 160gb.

Ten oto zestaw pobiera 82W - mierzone takim miernikiem http://www.allegro.pl/item522799900_522799900.html

chciałbym jednak mieć taki zestaw który pociągnie 50W :) może macie jakieś propozycje - chodzi mi o sprzęt który można unas zakupić za rosądne pieniądze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

chciałbym jednak mieć taki zestaw który pociągnie 50W :) może macie jakieś propozycje - chodzi mi o sprzęt który można unas zakupić za rosądne pieniądze ;)

Jeśli chodzi o opłaty za prąd to najlepiej zmierzyć to domowym licznikiem energii i stoperem.

Wystarczy złapać czas obrotu tarczy licznika (na liczniku jest napis ile obrotów na kWh)

Przypuszczam że najbardziej efektywne podejście to zmierzyć pobór prądu z zasilaczem o mocy około 200W

i wysokiej sprawności, spełniającym przynajmniej 80 plus.

Czyli coś w tym stylu:

http://www.80plus.org/manu/psu/psu_reports...250W_Report.pdf

Inne radykalne rozwiązanie to odpowiedni używany laptop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi