Skocz do zawartości
-=YoGi=-

E7300 Vs. E8400

Bitwa na wydajność  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory bedzie lepszy?

• E8400
      40
    • E7300
      18
    • Inny - wpisz propozycje w poscie :)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli trzeba sie zastanawiac nad zmiana procka :)

Z racji tego ze E7300 ma dobry mnożnik i dobrze sie kreci zaczynam sie nad nim bardzo powaznie zastanawiac :)

No i tu wlasnie pytanie, oplaca sie dorzucic jeszcze 200,- do E8400?

Zastosowanie:

Filmy, gry, net, Matlab(!).

No i drugie pytanie, E8x00 dalej tak slabo sie kreca? Bo E7x00 ponoc zadziej trafia sie slaba sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo że 8400 jest lepszy

Czy warto dopłacać 200zł? Trudno ocenić. Ja mojego 7200 kręcę na 3.4-3.6Ghz i zauważyłem że w tym w czym go używam za bardzo się nie męczy...oceniam po wyciu wentylatora, akurat wywaliłem karaka na rzecz alpaya(92mm) no i tylko orthos zmusza go do wycia, żadna gra(lub nawet 2 odpalone na raz) nie zużywają więcej niz 60-80% jego mocy. Cryzis nie biorę pod uwagę...

Co do matlaba to nie wiem, nie korzystałem...musi ci się trafić jakiś user tego programu z takim/podobnym procesorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo że 8400 jest lepszy

Czy warto dopłacać 200zł? Trudno ocenić. Ja mojego 7200 kręcę na 3.4-3.6Ghz i zauważyłem że w tym w czym go używam za bardzo się nie męczy...oceniam po wyciu wentylatora, akurat wywaliłem karaka na rzecz alpaya(92mm) no i tylko orthos zmusza go do wycia, żadna gra(lub nawet 2 odpalone na raz) nie zużywają więcej niz 60-80% jego mocy. Cryzis nie biorę pod uwagę...

Co do matlaba to nie wiem, nie korzystałem...musi ci się trafić jakiś user tego programu z takim/podobnym procesorem

Matlab, to program ktory lubi bardzo duuuuuzo liczyc :) taki dobry interpreter matematyczny i dobrze jak maszyna jest szybka, to szybciej mu idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matlab, to program ktory lubi bardzo duuuuuzo liczyc :)

to ja nie wiem co Ty z nim robisz, na studiach pracowałem w matlabie na p4 3ghz i nawet przy zaawansowanych obliczeniach było ok [zarówno przy grafice(wykresy, prezentacje itp.] jak i zwykłych obliczeniach). Szybciej ramu brakowało niż procesora.

imho e7300

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na chwilę obecną nie ma potrzeby kupowania E8400. Tańszym i porównywalnym szybkościowo jest Intel C2D E7300. Nie wiem czy warto wydawać tyle kasy więcej jeżeli tego się nie odczuje. Ja mam E7300 i w sumie bezproblemowo poleciałem na 3,9GHz (nie próbowałem więcej, gdyż jeszcze nie doszła paczka z nowym bloczkiem wodnym), ale nie zauważyłem różnicy pomiędzy 3200, a 3900 (w codziennym użytkowaniu czyli net, muza i gierki). Na co dzień mój procek śmiga 1921MHz i starcza (oszczędzanie energii - mnożnik 6x), ale wsyztsko zalezy od Twoich zdolności finansowych i zapotrzebowania na moc obliczeniową, fajnie by było wydać tą różnicę cenową w procu na np dobra płytę, albo pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Pcmax , na Egieldzie masz test 5200 , sprawdz sobie roznice miedzy 3MB , a 6MB przy okazji 5200 vs 7xxx vs 8xxx w tescie 5200. Stalker dla przykladu.

Stawiam na 8200/8400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że seria Exxxx ma dwa razy więcej Cache niż E7xxxx. Czytałem test, ale czy warto wydawać tyle kasy więcej dla np. 3.1 klatki więcej w Crysisie, albo 3.3 klatki Stalker???

"Nie każde miejsce w grze nadaje się do testowania ze względu na rozrzut wyników. W tym przypadku wynosi on około 3 FPS, co jest niedopuszczalnie dużą niepewnością pomiarową. Należy o tym pamiętać, bowiem sterylność testów (wyłączone wszystko w tle i działająca jedynie gra / test) zaburza nieco różnice w kwestii znaczenia pamięci podręcznej. Właśnie dlatego realne różnice są z reguły nieco większe niż te przedstawione na wykresach."

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również optował bym za E7300, sam mam trochę słabszy model puszczony na 3,2 Ghz, wszystko co mi jest potrzebne i czego uzywam chodzi plynnie, co oczywiscie nie zmienia faktu, ze jak by ktos mi "podarował" E8400 to jak najbardziej bym go przygarnął ;). Nie mniej jednak, uważam, że do domowego użytku w zupełności wystarczy seria E7xxx lub nawet E5xxx.

Różnica 9FPS w Stalkerze przy tych wynikach jest kpiną, co za różnica czy gra działa z prędkością 80FPS'ow czy 90 i to i to jest płynne. W wyższych rozdzielczosciach amplituda roznicy wydajnosci bedzie malec, tak samo bedzie w bardziej wymagajacych grach (vide Crysis).

Reasumując jeśli Cie "stać" bierz E8400, jeśli jednak składasz komp przy z góry określonym budżecie pomyśl nad E7300, a zaoszczędzone 2 stówki zainwestuj np. w więcej RAM'u lub lepszą kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

robi ci różnicę czy masz 80 czy 90fps?

Tak , za rok moze okazac sie , ze ja bede mial plynnosc minimalna , Ty ze slabszym bedziesz mial przycinki , freezy. To jest oczywiste.

Firekage, czy Ty zawsze musisz podawać ten sam test ze Stalkera?? Co do różnicy tych procków, to byłbym chyba za E7300, którego można nieco podgonić i zrekompensuje te ok 150zł w cenie.

Tak bo to gra , ktora obciaza mocno proca , a rozmawiamy o procesorze.

PS - chesz abym dawal linki do COD4 czy co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie rozmawiamy tu o tym, czy e7300 jest lepszy czy e8400, bo to wie kazdy. Ameryki nie odkryles Firekage.

Do autora: Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Sam musisz wybrac czy wolisz 200zl w kieszeni, czy kilka fps wiecej. Jezeli chcesz zmieniac to rzeczywiscie wstrzymaj sie moze jeszcze troszke i pewnie kupiesz e8400 w calkiem fajnej cenie. Sam sie bede czail kolo lutego na jakiegos fajnego selekta e8400, chociaz e5200@3,8ghz nie zawiodl mnie jeszcze w zadnej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ale nie rozmawiamy tu o tym, czy e7300 jest lepszy czy e8400, bo to wie kazdy. Ameryki nie odkryles Firekage.

Nie zamierzalem , pytal ktory lepszy to i dostal odpowiedz , jego brocha co z tym zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Nie pytał, który lepszy tylko czy opłaca się dorzucić tyle kasy do 8400. Myślę, że po tylu postach czas na decyzję autora tematu.

Jesli dla Ciebie nie jest to tozsame to rozmowa nie ma sensu. Skoro pytal o to czy warto to jednoczesnie czy jest lepszy , to ma ze soba zwiazek , nie uwzasz? Drozszy ma miedzy innymi wieksza pamiec , jest lepszy , nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby zapytał który lepszy to chyba jest to normalne chyba co nie? Bo ewidentnie pytanie brzmi czy opłaca się dorzucić do E8400. Z tego możemy wnioskować, ze autor wie, że E8400 jest szybszy od E7300 tylko nie wie za bardzo o ile jest mocniejszy i właśnie CZY WARTO DOPŁACIĆ DO MOCNIEJSZEGO PROCESORA.

Firekage zobacz swój ostatni post i powiedz czy nie jesteś zbyt dziecinny, aby przebywać na forum bo widzę, że się pieklisz już, a sam nie wiesz o co. Bo, gdyby autor zadał pytanie co jest szybsze to miałby chyba JEDNĄ ODPOWIEDŹ od każdego forumowicza i temat zostałby zamknięty przez moderatorów za GŁUPIE PYTANIE.

Pozdrawiam Cię serdecznie Firekage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie dokladnie brzmi czy warto. konkretem jest tu te dodatkowe 3mb cache. przez co proc powinien byc sporo wydajniejszy, tylko czy to jest tak bardzo zauwazalne. bo oba procki mozna podgonic w granice 4G i predkoscia beda identyczne, ale E8 bedzie wydajniejszy dzieki cache. z tego co widze po tescie na stalkerze, E8 daje duzy przyrost dzieki cache.

kwasior500

3870 poleci po nowym roku na 4870, ewentualnie na 4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Firekage zobacz swój ostatni post i powiedz czy nie jesteś zbyt dziecinny, aby przebywać na forum bo widzę, że się pieklisz już, a sam nie wiesz o co.

Dokladnie wiem o co , wyzej link ze Stalkerem.

Twoje posty przypominaja mi jedna wykladnie z PCL. "Jaki proc do 200 zl? PDC i KREEEEEEEC".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co? Tobie chyba ciężko pogodzić się z tym, że nie zrozumiałeś tematu i nie możesz - duma Ci nie pozwala przyznać racji innym. Ten Twój test w Satlkerze jest już nudny i chłopaki dobrze powiedzieli co to te 10 klatek na sekundę:), a ja dałem do porównania grę, która pracowałaby na E7300 na 14klatek to ile by było na FPS'ów na E8400? Myślisz, że 24? hehe To by był cud techniki i chyba warto b było wtedy dać nawet z 500zł więcej.

Rzadko jestem na PCLabie, a co do Twojej wypowiedzi: "Twoje posty przypominaja mi jedna wykladnie z PCL. "Jaki proc do 200 zl? PDC i KREEEEEEEC". " możesz mnie uświadomić o co Ci chodziło bo jestem bardzo ciekawy Twojego uzasadnienia bo widzę, że się tylko pogrążasz:). Mam jeszcze jedno pytanie: Jesteś Polakiem? To dlaczego nie używasz polskich znaków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Wiesz co? Tobie chyba ciężko pogodzić się z tym, że nie zrozumiałeś tematu i nie możesz - duma Ci nie pozwala przyznać racji innym. Ten Twój test w Satlkerze jest już nudny i chłopaki dobrze powiedzieli co to te 10 klatek na sekundę:),

Wole miec 30FPS min niz 20-25FPS min.

Rzadko jestem na PCLabie, a co do Twojej wypowiedzi: "Twoje posty przypominaja mi jedna wykladnie z PCL. "Jaki proc do 200 zl? PDC i KREEEEEEEC". " możesz mnie uświadomić o co Ci chodziło bo jestem bardzo ciekawy Twojego uzasadnienia bo widzę, że się tylko pogrążasz:).

Prosze bardzo :

-autor zastanawia sie nad doplata - ma kase

-twoj tekst to prosta odpowiedz sugerujaca to , ze lepiej kupic tanszy , przeciez to dokladnie to samo

Mam jeszcze jedno pytanie: Jesteś Polakiem? To dlaczego nie używasz polskich znaków?

Bo to forum , bo nie jestesmy na jezyku polskim , bo mi sie nie chce , bo nie uwazam tego za rzecz niezbedna do zycia , bo sens zdan zostaje zachowany , bo mimo braku polskich znakow stosuje polska skladnie , znaki interpunkcyjne itd. Wybierz sobie cos.

Ps - brak argumentow objawia sie zawsze tym , ze temat zostaje sprowadzony do czepiania sie czyjegos stylu wypowiedzi , formy czy tez gramatyki.

Pasuje do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi