Skocz do zawartości
fenir

Jakie Głośniki Z Wejsciem Optycznym?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem kartę muzyczną Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer. Mam w związku z tym pytanie czy można podłączyć tą kartę do wejscia spidif do moich starych głośników creativ 2.1 inspire 2800 digital. Na razie podłączyłem je przez wejscie analogowe ale to nie spełnia moich oczekiwań co do jakości dzwięku.

Jeżeli nie ma takiej przejsciówki żeby podłączyć spidif z toslinkiem to jakie doradzicie mi kupić głośniki komputerowe 2.1 lub 5.1 z wejsciem optycznym. Zależy mi najbardziej na podłączeniu głośników kablem optycznym do karty creativa. :rolleyes:

Edytowane przez fenir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie nie powinno być różnicy między optycznym a zwykłym coaxialnym, jeżeli nie pasuje ci jakość to musisz chyba zainwestować w porządniejsze głośniki.

Aha i połączenie optyczne nie oznacza dobrej jakości, no chyba że potrzebujesz światłowodu dla szpanu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie oznacza?identyczna cyfra jak coaxialem.....to co wychodzi z programu leci dalej ...

Aż do dac-a głośników, który niekoniecznie jest lepszy niż ten na karcie dźwiękowej (przy puszczeniu analogowo z karty i ominięciu przetwornika w głośnikach). Jakość coaxial-optyk będzie identyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż do dac-a głośników, który niekoniecznie jest lepszy niż ten na karcie dźwiękowej (przy puszczeniu analogowo z karty i ominięciu przetwornika w głośnikach). Jakość coaxial-optyk będzie identyczna.

Ja odczuwam znaczną różnicę na minus przy odsłuchu muzyki i efektów w grach przy przejściu na podłączenie analogowe. Przy wcześniejszej karcie Audigy 2 i podłączeniu głośników cyfrowych za pomocą złącza spidif jakość dzwięku była o wiele lepsza.

Zaczynam żałować że kupiłem tą kartę creativa, po co oni montują na tych kartach wejscie optyczne a nie spidif dla szpanu, przecież na analogu jest o wiele gorszy efekt odsłuchu.

Ponawiam prośbę o podanie modelu głośników komputerowych z wejsciem optycznym (toslink). Słyszałem że logitechy z-5500 mają takie złącze a czy jakieś głośniki creativa mają podobne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odczuwam znaczną różnicę na minus przy odsłuchu muzyki i efektów w grach przy przejściu na podłączenie analogowe. Przy wcześniejszej karcie Audigy 2 i podłączeniu głośników cyfrowych za pomocą złącza spidif jakość dzwięku była o wiele lepsza.

Zaczynam żałować że kupiłem tą kartę creativa, po co oni montują na tych kartach wejscie optyczne a nie spidif dla szpanu, przecież na analogu jest o wiele gorszy efekt odsłuchu.

Ponawiam prośbę o podanie modelu głośników komputerowych z wejsciem optycznym (toslink). Słyszałem że logitechy z-5500 mają takie złącze a czy jakieś głośniki creativa mają podobne?

Kolumn/głośników nie podłącza się do wejścia karty dźwiękowej tylko wyjścia.

Audigy 2 ma wyjście SPDIF coax cyfrowe (pomarańczowy jack w wersji z koloryzowanymi wyjściami) więc nie wiem w czym masz problem. No chyba że głośniki mają jedynie analogowe RCA i cyfrowe optyczne SPDIF bez cyfrowego elektrycznego SPDIF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumn/głośników nie podłącza się do wejścia karty dźwiękowej tylko wyjścia.

Audigy 2 ma wyjście SPDIF coax cyfrowe (pomarańczowy jack w wersji z koloryzowanymi wyjściami) więc nie wiem w czym masz problem. No chyba że głośniki mają jedynie analogowe RCA i cyfrowe optyczne SPDIF bez cyfrowego elektrycznego SPDIF.

Nie czytałeś mojego pierwszego postu w którym napisałem że wymieniłem Audigy2 na Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer, z którą nie działają mi głośniki creative inspire 2800 digital poprzez spidif tylko musiałem podłączyć je za pomocą złącza analogowego. W tej karcie nie ma elektrycznego złącza spidif bo jest tylko optyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałeś mojego pierwszego postu w którym napisałem że wymieniłem Audigy2 na Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer, z którą nie działają mi głośniki creative inspire 2800 digital poprzez spidif tylko musiałem podłączyć je za pomocą złącza analogowego. W tej karcie nie ma elektrycznego złącza spidif bo jest tylko optyczne.

Jeszcze możesz pozostać przy integrze ;) Ja miałem Audigy a teraz mam Realtek 883 ... i jest lepiej ... (korzystam z zewnętrznego DAC więc jakość przetworników w tych kartach dźwiękowych jest zupełnie nieistotna). Dodatkowo Audigy 1 poprawnie obsługiwał SPDIF do 48 K a Realtek obsługuje do 192K (nieosiągalne dla X-Fi).

ps. nie brakuje mi tych często wsiowych źle zrobionych efektów w grach EAX HD (na Realtek 883 jest tylko EAX 2) (np. błędy w EAX HD w hitman 2 typu mega echo w konfesjonale gdzie powinno być paradoksalnie świetne tłumienie więc brak echa, przenikanie dźwięków z powierzchni kiedy chodzimy po podziemiach czyli brak funkcjonowania efektu przysłaniania ... przy Realtek takich bugów nie ma). Dodatkowo w Battlefield 2 były często bugi na Audigy typu znikające odgłosy ... a na Realtek jest OK.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod Vistą X-fi po spdif *cough* 192khz obsługuje *cough*Audigy1 brzmi gorzej niż audigy Se po analogu *cough* poza tym funkcjonalność tej karty została zmasakrowana przez creative, realtek ALC883 jest jedną z najgorszych integr jakie wypuścili *cough* ale jak korzystasz z cyfrowego wyjścia to nie ma znaczenia.

Nie wiem jak jest w Gamerze mx ale w moim fatality Pro jest podłączone do Z-5500 po Coaxie i działa.

Na pewno poprzestawiałeś wszystko ? jaki system ? masz ten 1x3,5jack x 1xRCA np. prolink z allegro niby na stronie Kreata pisze, że to wyjście cyfrowe optyczne ale pod fatality pro tak samo. Koniecznie napisz czy masz Vistę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

realtek ALC883 jest jedną z najgorszych integr jakie wypuścili

Bo?

Nie wiesza się, nie ma błędów w odtwarzaniu (gry ... nie wspominając o zwykłym słuchaniu muzyki), poprawnie (w przeciwieństwie do Audigy) potrafi odtworzyć 44,1Khz, ma świetne wyjście SPDIF (nie ma przerwań/trzasków/przekłamań nawet przy 192K 24 bit, na Audigy 1 przy 96K było po prostu błędnie a 192K zupełnie nie było). O jakości DAC się nie wypowiadam bo nie korzystam z DAC'ków karty.

pod Vistą X-fi po spdif *cough* 192khz obsługuje

Jesteś pewien ? Wszędzie piszą o 96K

np. X-Fi titanium

http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=56197

# Supports Sony/Philips Digital Interface (S/PDIF) format of up to 24-bit/96 kHz quality

# S/PDIF output at selectable sampling rate of 44.1, 48 or 96 kHz

Sprawdzałeś czy działa to 192K po SPDIF a nie jest tylko "pustą opcją"?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod XP nie dostępna w ogóle, pod Vistą jak najbardziej dla stereo, chip potrafi obsłużyć 192khz w stereo, DAC tak samo jeśli jest pusta opcja to tak samo jak na Realteku ;) sprawdzane na DAC CS4362 to, że nie ma w driverach to nie problem pod Vistą i tak zmienia się z SCP systemu, X-fi niestety jest zablokowane nagrywanie na 96 max ale i tak w sumie wyżej rzadko się nagrywa, po drugie ja o X-fi a ty o Audigy do tego 1 z którą bym za żadne skarby nie chciał się męczyć a creative to samo teraz próbuje powoli robić z A2 a raczej już zaczął aby wszyscy przeskoczyli na X-fi bądź X-fi Titanium.

ALC883 po analogu po prostu jest tragedia brzmieniowa jak korzystasz z cyfrowego to napisałem, że nie ma znaczenia jeśli chodzi o drivery to paczki są zbiorcze więc bez różnicy gdyby moja ALC888 była modelem ALC888DD to nawet bym nie miał dźwiękówki na PCI bo po co :) a tak czekam jeszcze na paczkę od creative z obsługą DTS Connect dla mojego X-fi bo DDL już mam :)

Mam takie dziwne wrażenie, że walimy offtopa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)korzystam z zewnętrznego DAC więc jakość przetworników w tych kartach dźwiękowych jest zupełnie nieistotna(...).

I to jest najwartościowsza porada dla fernira. Jeżeli faktycznie zależy mu na jakości, to DAC z optykiem/spdif (Beresford?) i dalej już analogowo jedziemy. Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w Gamerze mx ale w moim fatality Pro jest podłączone do Z-5500 po Coaxie i działa.

Na pewno poprzestawiałeś wszystko ? jaki system ? masz ten 1x3,5jack x 1xRCA np. prolink z allegro niby na stronie Kreata pisze, że to wyjście cyfrowe optyczne ale pod fatality pro tak samo. Koniecznie napisz czy masz Vistę

Tak mam Vistę i chyba zdecyduje się na te głosniki Logitecha Z-5500. W koncu dostałem potwierdzenie w tym poście że te głośniki mają wejscie optyczne i mozna je podłączyć tym kablem z moją kartą.

Bo już miałem dzwonić do pomocy technicznej Logitecha żeby dowiedzieć się jakie złącza są w tych głośnikach.

Druga sprawa to nie zgadzam się że na realteku czy w analogu jest lepszy odsłuch. Tylko bezstratna transmisja światłowodowa kablem optycznym zapewnia zapewnia najlepszą jakość dzwięku.

Dziękuję wszystkim za pomoc w tym temacie. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa to nie zgadzam się że na realteku czy w analogu jest lepszy odsłuch. Tylko bezstratna transmisja światłowodowa kablem optycznym zapewnia zapewnia najlepszą jakość dzwięku.

Dziękuję wszystkim za pomoc w tym temacie. :rolleyes:

Realtek obsługuje bezstratną transmisję światłowodową kablem optycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coax w stereo też jest bezstratny ;) głośniki są dobre wzmacniacz to nie żadne high end a raczej low :) ale jest na TDA7293 zmontowany więc mocy ma z tego co pamiętam 7 kostek + 2 na sub czy jakoś tak u mnie teraz po wymianie frontów jest :D ale jeszcze max pół roku bo próbuje upolować jakiś używany dobry amplik z DTS96/24 tak jak w logach a to nie jest łatwe. Dla zainteresowanych DAC w nich to CS4362 a DSP to CS494003-CQZ no i posiadają komplet wejść 1xoptyczne 1xcoax 1x6direct lub 3xstereo, 1xline in, 1 wyjście słuchawkowe. Dekodery DD.5.1, DTS 96/24, DPLII music/movie, Stereox2. To chyba tyle istotnych info.

Na przyszłość służymy pomocą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi