rayback Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Cześć Mam od jakiś 2 tygodni ,poważny mysi problem. Mój stary dobry logitech, nie nadawał się już do pracy w wysokich rozdzielczościach i aplikacjach gdzie potrzebna jest mi dokładność co do piksela. Więc kupiłem min. - Modecoma MC-906 (zrąbała mu się rolka po 2 dniach) - Logitecha RX1500 (nie wygodny - to za mało powiedziane) - Gigabyte GM-M6580 - przez internet (ręce się pocą, do tego niemalże ściera podkładkę) - Razer Dethadder (reaguje po uniesieniu , czego nie nawidzę i bardzo mi przeszkadza do tego klika głośno jak ...) - Microsoft IE 3.0 (wiedziałem że 400 dpi to będzie za mało do operowania na pulpicie potrzebował bym chyba hektarowej podkładki, a i scroll działa jak traktor) -Logitech RX250 (nie rozumiem na jakiej zasadzie ta mysz działa raz przyspiesza raz zwalnia, do tego przy powolnych ruchach kursor trzęsie się jak by miał atak) - A4tech XL-750F (mam ochotę zatłuc barana który napisał że ma cudowny laserek dzięki czemu jest dokładna że oh ah po podłączeniu miałem kłopoty z trafieniem w [X] na zakładce w firefoxsie) - Microsoft Laser 6000 (zawsze ,nawet jak nie chciałem , włączałem przyciski boczne, do tego została wykonana w śliskim - błyszczącym plastiku + oczywiście microsoft-classic-traktor-scroll) .... ehh dobra doś tego , bo już mi się nie chce pisać , reszta i tak nie jest nawet warta wspominania Szukam myszki ,mało mnie obchodzi czy laserowej czy optycznej - obydwie są na diodę KTÓRA: - jest cicha (nic nie trzeszczy nie skrobie i klekocze) - wygodna - precyzyjna (tak żeby podczas edycji filmów nie zajmowała mi 30 sek. zmiana linii czasowej o 1 setną sekundy) - przewodowa - bo nie lubię bezprzewodowych - dobrze wykonana - czyli wszystko tworzy zgraną całość , a ręce się nie pocą. - nie chce aby było więcej jak 6 przycisków. - i chciałbym aby nie miała dziecinnych świecidełek wiatraczków ciężarków i kompaktowych fontanek. szara - czarna - jak do biura - Zastanawiałem się ,nad Ikari Laser - lecz jest ona chyba troszkę za duża i podobno scroll działa jak traktor... w najgorszym wypadku może Microsoft SideWinder - powiedzcie mi coś o nim. Podobają mi się myszy do notebookoow , trzymanie czubkami palców jest dla mnie w porządku- może coś z tej dziedziny ? dzięki za jaką kolwiek pomoc bo już trace zmysły, tyle tego taniego masowego chłamu.... ehh.... Edytowane 18 Grudnia 2008 przez rayback Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deliriously Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Trochę gryzoni w życiu używałem. Moim zdaniem powinieneś wybrać Logitech'a MX518. Co prawda ma 8 przycisków, ale poza tym powinna spełniać wszystkie, Twoje pozostałe warunki: - jest bezawaryjna - bardzo wygodna - ze względu na wyprofilowanie, ręce raczej nie powinny się pocić - nie reaguje po uniesieniu - ma trochę większą rozdzielczość niż IE :> A scroll działa wydaję ciche kliknięcia - jest dokładny (dzięki Bogu scroll nie chodzi we wszystkie strony jak w G5) Podobają mi się myszy do notebookoow , trzymanie czubkami palców jest dla mnie w porządku- może coś z tej dziedziny ? MX518 można do tego porównać. W każdym bądź razie nie opiera się na niej całej dłoni :> Reasumując, pójdź do sklepu, weź ją do ręki i sam sprawdź jak Ci "leży". Mysz jest dosyć ciężka, ale dzięki temu superdokładna i powala moim zdaniem wszystkie wymysły w stylu Razer. Do tego przyciski są dokładnie w tych miejscach w których powinny być. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Deliriously Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayback Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) hmmm wiesz ten logitech mnie zaciekawił, ale te grafiki na grzbiecie mi nie leżą :) O dziwo znalazłem G5 - w całości szary iiiii... http://allegro.pl/show_item.php?item=502580780 nie ma pochylanego kółka! Spotkał się ktoś kiedyś z nią ? Edytowane 18 Grudnia 2008 przez rayback Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 - A4tech XL-750F (mam ochotę zatłuc barana który napisał że ma cudowny laserek dzięki czemu jest dokładna że oh ah po podłączeniu miałem kłopoty z trafieniem w [X] na zakładce w firefoxsie) Tak się składa, że sam mam tą myszkę i jakoś problemów z trafieniem w miejsce na ekranie nie mam. A jadę na 2000 dpi 24/7, więc to chyba kwestia przyzwyczajenia, co nie? Mnie też na początku kursor latał jak pijany szerszeń, lecz potem zacząłem się do niego przywykać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Warunkowo przenoszę. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 - A4tech XL-750F (mam ochotę zatłuc barana który napisał że ma cudowny laserek dzięki czemu jest dokładna że oh ah po podłączeniu miałem kłopoty z trafieniem w [X] na zakładce w firefoxsie) Oczywiście ustawiłeś ją w tryb 2000 dpi (max nieinterpolowana rozdzielczość) i zmniejszyłeś czułość w windows (by nie było za szybko). ps. swoją drogą ten laser nie jest tak dokładny jak LED w X-718/X-738/X-748 - tutaj max rozdzielczość nieinterpolowana to 1600 cpi ale za to zero błędów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DancingShadow Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 @rayback ikari laser wcale nie jest taka duża, a z pewnością bardzo wygodna, co wheel'a to chodzi ciężko ale to raczej jego zaleta jak wada, natomiast przyciski chodzą super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 - precyzyjna (tak żeby podczas edycji filmów nie zajmowała mi 30 sek. zmiana linii czasowej o 1 setną sekundy)Jak ja bawilem sie w edycje filmow, to takie rzeczy zalatwialem klawiatura ;) Co do myszy do notebookow - uzywam VX Nano i myszka ogolnie jest genialna, z jednym zastrzezeniem - przeniesienie funkcji przycisku z kolka na button za kolkiem wymyslil jakis idiota; ciagle naciskam kolko, co zmienia tryb jego pracy na smooth scroll, zamiast funkcjonowac jako trzeci przycisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 (edytowane) dlatego lepsza jest vx revolution, która od zmiany trybu ma dźwignią na spodzie, a rolka jest programowalna i może służyć jako środkowy przycisk. Ale żadnej z nich do wyjątkowo precyzyjnych myszy bym nie zaliczył. Do tej pory najprecyzyjniejszą myszą jaką miałem okazję testować była X-718BK. Wyłączyłem jej interpolowane rozdzielczości, zostawiając tylko 400, 800 i 1600DPI. Dzięki temu jednym klawiszem mogłem przejść od precyzji do szybkości poruszania się po pulpicie. Te same opcje zapewnia każdy a4tech z nowej serii oscar, więc argument z interpolacją jest nieaktualny. Moja propozycja to - A4tech AK47 Edytowane 21 Grudnia 2008 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...