Gandzialf01 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witam; Jestem posiadaczem dość nowego laptopa Acer 5920G, mam 2 dyski logiczne: C (z systemem Vista) - 111GB i D (Data) 108GB, wiadomo że dane na C są średnio bezpieczne w uwagi na niestabilność systemu i w razie potrzeby nagłego RESTORE będzie się trzeba bawić w odzyskiwanie, dlatego chcę zmniejszyć rozmiar C na 50GB, a z uzyskanej powierzchni stworzyć nowy dysk logiczny. Zagadnienie teoretycznie banalnie proste, problem w tym, że absolutnie żaden program do partycjonowania nie jest w stanie temu podołać: próbowałem prawie każdym z Hiren's Boot CD 9.5 i tylko Actronisc zmniejszył rozmiar C, jednak nie był w stanie utworzyć partycji w opszarze nieprzydzielonym. Windowsowe narzędzie do zarządzania dyskami zwraca takie wyniki: Natomiast Paragon Partition Manager w młodej wersji 9.0: Czy ktoś wie jak to zrobić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Pewnie nie będzie pasować Ci taka odpowiedź, ale jest to sposób najbardziej bezpieczny. 1. Przerzucasz dane z C na D lub dowolne inne miejsce. 2. Instalujesz system od nowa, przy czym podczas instalacji usuwasz 1 partycję, zakładasz nową (20-25GB) i na niej instalujesz system. Resztę wolnego miejsca zamieniasz w partycję po instalacji systemu z poziomu narzędzia, które wymieniłeś wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 A może GParted Live ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 GParted LiveCD lyka dyski SATA/AHCI bez zadnego klopotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 GParted jest najlepszy jeśli chodzi o darmowe programy. Sam nim partycjonowałem parę razy kilka dysków i nie było z nim żadnych kłopotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandzialf01 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi, co do pomysłu z przerzucaniem danych i skorzystaniem z narzędzi systemowych jest to bezcelowe z dwojakiej przyczyny: systemu nie mam na CD/DVD tylko przeprowadzam tak zwane przywracanie systemu z ukrytej partycji, proces ten różni się od klasycznej istalacji windows i nie ma tam opcji o której wspominasz, drugi powód jest taki że ja wyodrębniłem już ten obszar 60GB Actronisem, jednak narzędzia systemowe sobie nie poradziły więc pewnie kombinując tą drogą też daleko nie zajdziemy ;) Co do GParted LiveCD, powiem szczerze że już się cieszyłem- soft oparty na linuxie działający z zewnątrz powinien to ugryźć, niestety jak widać na załączonym obrazku wykrył dysk, ale nie ma pojęcia o jego logicznej strukturze wspomnę jeszcze że w międzyczasie zmieniłem w biosie SATA mode z AHCI na IDE (bios strasznie zamuliło) jednak nie przyniosło to żadnego efektu, test z GParted został przeprowadzony na standardowych ustawieniach AHCI, soft zbootowałem z pendriva, z dotychczasowych programów polecam actronisc który jako jedyny zmienił rozmiar partycji, niestety nie potrafi utworzyć nowej. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Można by tak: zrobić sobie obraz gołego systemu jakimś ghostem i zrzucić na pena czy coś takiego, po czym odpalić normalną instalację z płytki i podzielić dysk po swojemu od zera (zostawiając ukrytą partycję). Zapisać zmiany i przywrócić obraz z pena - z tego co pamiętam wielkość partycji przy przywracaniu ghostem nie musi się zgadzać, byle by się dane zmieściły - ale warto by to jeszcze sprawdzić, robiłem tak tylko raz. Minus - możesz stracić dostęp do ukrytej partycji z kopią systemu - w acerze tak się dzieje po nadpisaniu MBR przez instalację windy i trzeba szukać oryginalnego!!! Jest to uciążliwe, ale da się zrobić - użerałem się z tym 2 miechy temu... Edytowane 31 Grudnia 2008 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandzialf01 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Można by tak: zrobić sobie obraz gołego systemu jakimś ghostem i zrzucić na pena czy coś takiego, po czym odpalić normalną instalację z płytki i podzielić dysk po swojemu od zera (zostawiając ukrytą partycję). Zapisać zmiany i przywrócić obraz z pena - z tego co pamiętam wielkość partycji przy przywracaniu ghostem nie musi się zgadzać, byle by się dane zmieściły - ale warto by to jeszcze sprawdzić, robiłem tak tylko raz. Minus - możesz stracić dostęp do ukrytej partycji z kopią systemu - w acerze tak się dzieje po nadpisaniu MBR przez instalację windy i trzeba szukać oryginalnego!!! Jest to uciążliwe, ale da się zrobić - użerałem się z tym 2 miechy temu... Co do nadpisywania MBR to też swego czasu się z tym użerałem, gdy postanowiłem sobie zainstalować XP i straciłem możliwość przywracania i wiele innych rzeczy, ale wracając do tematu, jeśli nie znajdę lepszego sposobu w ostateczności spróbuję pójść tą drogą chociaż jak pisałem wcześniej nie specjalnie wierzę w sukces, spróbować zawsze warto. Dziwna rzecz z tym dyskiem, napiszę do producenta, ciekawe co on na to :) Dzięki Edytowano: Przeglądam internet pod kątem mojego problemu i znalazłem taką wypowiedź użytkownika nitro07: Windows (Vista przyp. gandzialf01) nie posiada sterowników odpowiednich dla każdego dysku SATA oraz każdego chipsetu pł. gł dlatego istnieje w instalatorze opcja załaduj sterownik - szczególnie przydatna w momencie nieprawidłowego wykrywania dysku twardego, często występującym problemem ustępującym własnie po wgraniu sterwników SATA jest brak możliwości partycjonowania dysku z poziomu instalatora Windows Vista reasumjąc z doświadczenia wiem, że jeśli BIOS zostanie skonfigurowany do pracy z dyskami SATA w trybie AHCI lub RAID instalacja sterowników SATA zgodnych z chipsetem pł. gł. jest niezbędna do prawidłowej i pełnej obsługi dysków twardych oczywiście systuacja nie ma miejsca w przypadku ustawienia pracy dysku twardego SATA w którymś z trybów IDE. Kiedyś kiedy właśnie instalowałem XP, musiałem przełączyć w biosie tryb na IDE, może wtedy ten sterownik zniknął i teraz muszę go doinstalować ręcznie? Tylko gdzie go znaleźć i jak to zrobić? Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Gandzialf01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Steronik automagicznie nie znika, zreszta sterowniki dostepne w instalatorze nijak sie maja do sterownikow w samym systemie. A skad go wziac? Najprosciej ze strony producenta laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...