Skocz do zawartości
Misiek007

Jak Zrobić Raid Matrix?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dokupiłem drugi dysk 500gb o chce zabezpieczyć dane a i przy okazji trochu przyspieszyć działanie.

Czytałem że da się to osiągnąć raid matrix. Posiada ktoś takie połączenie ??

Jak się stawia tego matrixa??

http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że da się to osiągnąć raid matrix. Posiada ktoś takie połączenie ??

Jak się stawia tego matrixa??

Tak, na przykład ja posiadam takową kombinację i bardzo sobie chwalę.

Stawia się normalnie, jak każdy inny RAID, tyle że przy stawianiu pierwszej macierzy nie wybierasz pełnej możliwej objętości tylko mniejszą, wtedy masz możliwość użycia pozostałości na postawienie drugiej macierzy.

Ja najpierw stworzyłem RAID0, a potem na reszcie utworzyłem RAID1. Potem na macierzy RAID0 utworzyłem dwie partycje - na system i gry i na macierzy RAID1 utworzyłem też dwie partycje, na dane i magazyn danych.

Cała operacja jest bardzo prosta, poradzisz sobie na pewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę system przeinstalowywać do tego?? Jak w biosie przestawiłem z ide na raid to mi się nie uruchomił. Pewnie dlatego bo nie mam wgranych sterowników a je trzeba przy instalacji systemu wgrywać. Jakie jest z tego wyjście??

Można próbować zainstalować sterowniki do RAIDa na działającym systemie, przepis masz TUTAJ - co prawda opis mówi o włączeniu AHCI, ale przepis mówi o instalacji sterownika RAID. Próbuj, może Ci się uda. Ja wolałbym czystą instalację, ale w tym momencie musisz pamiętać o podaniu sterowników na dyskietce lub ich integracji z płytką Windozy przy użyciu nLite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś wymyśliłem jak to wszystko porobić ale pojawił się inny problem. Przy instalacji xp po resecie wyskakuje coś takiego:

http://img152.imageshack.us/my.php?image=zdj093fs3.jpg

Co z tym można zrobić?? Na dyskietce z sterami raid jest dużo plików do wyboru wybrałem ichr9r/ichr8 sata raid.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na przykład ja posiadam takową kombinację i bardzo sobie chwalę.

Stawia się normalnie, jak każdy inny RAID, tyle że przy stawianiu pierwszej macierzy nie wybierasz pełnej możliwej objętości tylko mniejszą, wtedy masz możliwość użycia pozostałości na postawienie drugiej macierzy.

Ja najpierw stworzyłem RAID0, a potem na reszcie utworzyłem RAID1. Potem na macierzy RAID0 utworzyłem dwie partycje - na system i gry i na macierzy RAID1 utworzyłem też dwie partycje, na dane i magazyn danych.

Cała operacja jest bardzo prosta, poradzisz sobie na pewno :)

Jako, że też interesuję się, stworzeniem matrix-a a wątek ten jest świeży to podepnę się tu z jednym pytaniem. Czy ma wpływ kolejność zakładania raid 0, raid 1 na wydajność tej pierwszej. Chodzi mi oczywiście o umiejscowienie danych na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi