Misiek007 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam, Dokupiłem drugi dysk 500gb o chce zabezpieczyć dane a i przy okazji trochu przyspieszyć działanie. Czytałem że da się to osiągnąć raid matrix. Posiada ktoś takie połączenie ?? Jak się stawia tego matrixa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupon Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam, Dokupiłem drugi dysk 500gb o chce zabezpieczyć dane a i przy okazji trochu przyspieszyć działanie. Czytałem że da się to osiągnąć raid matrix. Posiada ktoś takie połączenie ?? Jak się stawia tego matrixa?? http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Czytałem że da się to osiągnąć raid matrix. Posiada ktoś takie połączenie ?? Jak się stawia tego matrixa?? Tak, na przykład ja posiadam takową kombinację i bardzo sobie chwalę. Stawia się normalnie, jak każdy inny RAID, tyle że przy stawianiu pierwszej macierzy nie wybierasz pełnej możliwej objętości tylko mniejszą, wtedy masz możliwość użycia pozostałości na postawienie drugiej macierzy. Ja najpierw stworzyłem RAID0, a potem na reszcie utworzyłem RAID1. Potem na macierzy RAID0 utworzyłem dwie partycje - na system i gry i na macierzy RAID1 utworzyłem też dwie partycje, na dane i magazyn danych. Cała operacja jest bardzo prosta, poradzisz sobie na pewno :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Muszę system przeinstalowywać do tego?? Jak w biosie przestawiłem z ide na raid to mi się nie uruchomił. Pewnie dlatego bo nie mam wgranych sterowników a je trzeba przy instalacji systemu wgrywać. Jakie jest z tego wyjście?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Temat jak byk na pierwszej stronie: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...sc-t252870.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Muszę system przeinstalowywać do tego?? Jak w biosie przestawiłem z ide na raid to mi się nie uruchomił. Pewnie dlatego bo nie mam wgranych sterowników a je trzeba przy instalacji systemu wgrywać. Jakie jest z tego wyjście??Można próbować zainstalować sterowniki do RAIDa na działającym systemie, przepis masz TUTAJ - co prawda opis mówi o włączeniu AHCI, ale przepis mówi o instalacji sterownika RAID. Próbuj, może Ci się uda. Ja wolałbym czystą instalację, ale w tym momencie musisz pamiętać o podaniu sterowników na dyskietce lub ich integracji z płytką Windozy przy użyciu nLite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Jakoś wymyśliłem jak to wszystko porobić ale pojawił się inny problem. Przy instalacji xp po resecie wyskakuje coś takiego: http://img152.imageshack.us/my.php?image=zdj093fs3.jpg Co z tym można zrobić?? Na dyskietce z sterami raid jest dużo plików do wyboru wybrałem ichr9r/ichr8 sata raid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbitek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Tak, na przykład ja posiadam takową kombinację i bardzo sobie chwalę. Stawia się normalnie, jak każdy inny RAID, tyle że przy stawianiu pierwszej macierzy nie wybierasz pełnej możliwej objętości tylko mniejszą, wtedy masz możliwość użycia pozostałości na postawienie drugiej macierzy. Ja najpierw stworzyłem RAID0, a potem na reszcie utworzyłem RAID1. Potem na macierzy RAID0 utworzyłem dwie partycje - na system i gry i na macierzy RAID1 utworzyłem też dwie partycje, na dane i magazyn danych. Cała operacja jest bardzo prosta, poradzisz sobie na pewno :) Jako, że też interesuję się, stworzeniem matrix-a a wątek ten jest świeży to podepnę się tu z jednym pytaniem. Czy ma wpływ kolejność zakładania raid 0, raid 1 na wydajność tej pierwszej. Chodzi mi oczywiście o umiejscowienie danych na dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 (edytowane) Jak na każdym dysku - nie ma znaczenia czy to raid. I to nie jest właściwy wątek...4 posty wyżej był podany... Edytowane 13 Stycznia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...