Skocz do zawartości
kotos

Jaka Plyta Glowna? - Sprzet Srednio Buzdzetowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow.

Mam takie zapytanie.

Chce zlozyc sprzet do grania. Glownie WoW i Flight Simulator.

Karte grafiki juz mam - Geforce 8800GT.

dalsze zalozenia to:

AMD Athlon X2

4gb ramu 800mhz

system: win xp sp3

Jaka plyte glowna i jak chipset do tego byscie polecili, a co omijac z daleka

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic oprucz grafiki (gf 8800gt).

Myslalem o AMD Athlon X2 5000+ ( dobry stosunek mocy do ceny)

Wydaje sie ze AMD bylby tanszy, ale moze jednak w tej cenie czy troche wiekszej warto jednak zainwestowac w INTELA

Na plyte, procesor, ram i dysk moge przeznaczyc 1200 zl.

Z czego powiedzmy wiadomo ze procesor i plyta glowna to podstawa.

Aha zapomnialem dodac ze musze kupic cichy wentylator bo nie ma dla mnie nic gorszego niz wyjacy pecet

(tez moglby ktos polecic jakis)

Edytowane przez kotos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200

P5Ql-E

2x2GB Goodram 800MHz CL5

WD 640GB AAKS

Auras Wave

Tylko do 4GB ramu przydałby się system x64. Jak jeszcze nie masz systemu to bierz Viste, wszystkie negatywne opinie wzięły się z wersji beta i osób, które w życiu systemu na oczy nie widziały. Posiadam Visę i powiem, że jest stabilniejsza niż XP. Pod względem szybkości też nie zauważyłem różnic w porównaniu dp XP SP3.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko do 4GB ramu przydałby się system x64. Jak jeszcze nie masz systemu to bierz Viste, wszystkie negatywne opinie wzięły się z wersji beta i osób, które w życiu systemu na oczy nie widziały. Posiadam Visę i powiem, że jest stabilniejsza niż XP. Pod względem szybkości też nie zauważyłem różnic w porównaniu dp XP SP3.

No tak siezastanawiam czy warto Viste czy jednak zostac przy win xp 32

Czy na viscie x64 bedzie smigal Adobe collection? (Photoshop, Illustrator, Indesign) oraz inne przydatne programy?

A jaka opcje bys polecili na AMD? (z tego co widze amd bylby sporo tanszy)

Czy rzeczywiscie bedzie tak widoczna roznica miedzy AMD a Intelem ze warto wiecej placic za intela?

Edytowane przez kotos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200

P5Ql-E

2x2GB Goodram 800MHz CL5

WD 640GB AAKS

Auras Wave

Negatywne opinie o Viście pochodzą od ludzi

1. którzy próbują ją puszczać na p4 1,8 i 512ram ;)

2. którzy nie potrafią w ciągu jednego dnia ogarnąć system jako tako a do nauczenia się jako takiej obsługi nowego OS potrzebują minimum 1 roku

3. którzy nie widzieli Visty na oczy ale znają osoby z pkt 1,2 i od nich słyszeli, że to gó*no i dlatego wolą zdecydować się maksymalnie na nakładkę Visty na Xp.

Bierz Vistę HP x64 mam wymiata ten system i nie tylko jest stabilny ale szybki a wyłączenie wymuszania podpisu sterów to chwila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200

P5Ql-E

2x2GB Goodram 800MHz CL5

WD 640GB AAKS

Auras Wave

A gdzie zasilacz...?

Czy plyta p5ql-e, bedzie pasowala do procesora e7300, bo mam okazje taniej kupic wlasnie e7300

Będzie pasować.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamto pisałem wcześniej jakbyś nie zauważył i wzorowałem się na opiniach w temacie i na podstawie testów. Niestety się zawiodłem.

Więc teraz to tutaj napiszę: Nie bierz tego Aurasa chyba, że lubisz jak komputer słychac w promieniu 10-15 metrów!!

No chyba, że już kupiłeś to Cie za to przepraszam, bo sam o nim napisałem. Mój błąd.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi